Google+ Riddick's Realm: Podporte petíciu za zmeny v Trestnom zákone o týraní zvierat

09 novembra 2009

Podporte petíciu za zmeny v Trestnom zákone o týraní zvierat

Ja už som tak urobila. Vzápätí ako som sa o nej dozvedela.

Dôvodov mám hneď niekoľko.
Jednak sa mi týranie zvierat bytostne hnusí a patrí k veciam, ktoré nikdy nedokážem stolerovať ani pochopiť.
Špeciálne pokiaľ ide o akt násilia. Pre deti, ktoré si urobia video z radovánok so zapálenou mačkou, nemám snáď už ani zlé slovo. Všetky slová sú vtedy nedostatočné a nadávky či urážky strácajú váhu.
Je to absolútna žumpa úchylnosti a jediný adekvátny trest by bol oko za oko, zub za zub. Bez ohľadu na vek vraha.
Keď toto spraví ako decko, čo urobí ako dospelý? Zapáli zo srandy kamaráta? Ubije osemdesiatročnú babku, ktorej vykradol dom?
Ak chcete viac konkrétnych príkladov, pustite si večer správy.

Kľudne mi povedzte, že som nehumánna sviňa, ale všetkého humanizmu mám po krk, keď takéto veci zostávajú nepotrestané.
Týranie zvierat je vždy bez výnimky záležitosťou silného, ktorý s orgastickou rozkošou na smrť umučí slabšieho tvora bez šance brániť sa. Hajzel, ktorý toto dokáže, si len dodáva sebavedomie, aby to nabudúce urobil znova.
Možno niekomu z nás.

Samozrejme tresty, o ktorých tu píšem nie sú prípustné a vášnivé slová pramenia z môjho krajného rozhorčenia. Nie som extrémista, každý z nás sa v súkromí občas vyjadrí "takých by som staval k múru...", i keď vie, že by to v skutočnosti (asi) nespravil.
Práve preto je jedinou cestou sprísňovanie zákonov, ktorých porušovanie je v očiach mnohých humanistov (byť humánny neznamená len voči vlastnému biologickému druhu) rovnako zvrátené ako páchanie násilia na ľuďoch.

Zanedbanie starostlivosti za tú hranicu, že psy, kone či hospodárske zvieratá zostanú priviazané alebo zavreté bez jedla a vody, umierajú hladom a bezmocnosťou, prípadne ich niekto nájde na pokraji smrti s reťazou vrastenou do krku, je skoro rovnako obludné. Len s menšou priamou účasťou. Respektíve žiadnou, stačí zviera niekam pripútať či zavrieť a zabudnúť, že existuje...

Arogancia človeka dnes nepozná hraníc a keď sa pozerám naokolo, mám dojem, že to chce nielen istú výšku IQ a EQ, ale aj dlhé zamyslenie, aby si väčšina ľudí uvedomila, že týranie zvierat je zlé, kruté a čo viac - zaslúži si potrestať.
Niektorí môžu argumentovať, že ich takéto problémy nezaujímajú, najprv sa treba postarať o rodinu, zaplatiť nájom a dane.
Nie je to celkom tak. Z globálneho hľadiska žijeme vo vyspelej spoločnosti, ktorá nemá existenčné problémy (nezomierajú tu tisíce ľudí na hladomor ani nezúri občianska vojna) a patríme medzi malé percento populácie planéty, ktoré si žije v blahobyte. O tom nemá zmysel sa hádať.
Aj preto máme morálnu povinnosť riešiť aj také veci, ako je týranie zvierat. Iste, máme v alarmujúcom stave zdravotníctvo, sociálnu sieť, nezamestnanosť... lenže to všetko by bolo možno ľahšie riešiteľné, keby menej ľudí malo nutkanie kradnúť milióny eur pre seba, ale to sem teraz nepatrí.
Proste vo všeobecnosti naozaj sme v takom štádiu spoločenského zriadenia, kedy sa už nemôžeme vyhovárať, že tu nie je priestor na riešenie podružných problémov ako týranie zvierat alebo práva homosexuálov a podobne.

To, čo kedysi pradávno (dnes len na fliačkoch planéty), bolo samozrejmé a prirodzene prijímané - a síce, že aj zvieratá sú neoddeliteľnou súčasťou nášho habitatu, nášho žitia, a zaslúžia si rešpekt - teraz každý ignoruje. Rovnako ako všetko ostatné, od materiálnych vecí až po živé bytosti, sa aj zvieratá stali len našimi otrokmi. Nie spolupracovníkmi, partnermi či aspoň dôstojnými protivníkmi...

No a v poslednom rade, som skeptik a prax takisto potvrdzuje môj názor, že spoločnosť je už v takom stave, v ktorom osveta či výchova v širšom merítku neexistujú alebo nefungujú - a jediné, čo zaberá, sú represívne opatrenia. Čím vyšší trest, tým viac ľudí si rozmysĺí, kam až zájde. Alebo ako sa vraví, príležitosť robí zlodeja. Nenadarmo je toto príslovie oveľa staršie, než všetky súčasné zákony.
U nás je miernych zákonov a príležitostí toľko, že kriminalita všetkého druhu je už dávno za hranicou kontroly. A formulka "vymožiteľnosť práva" sa v očiach radového občana, ktorý má bližšie k obeti zločinu než jeho vykonaniu, stáva smiešnou floskulou.
Ale dobre, v týchto veciach ďalej zachádzať nebudem, lebo sa im hĺbkovo nevenujem.

Vyzývam vás učiniť toto humanistické gesto, ktoré možno nezostane gestom - ak sa zozbiera 20 tisíc podpisov na petícii, môže sa už návrhom zaoberať parlamentný výbor, keby sa podarilo zozbierať 100 tisíc, bude sa ním zaoberať parlament. Cesta k ochrane práv zvierat je ešte stále dlhá, ale je aj na nás všetkých, aby sme ju pomohli vybudovať.

Súvisiace:
Petícia za zmeny v Trestnom zákone o týraní zvierat
Aktivisti navrhujú sprísnenie trestov za týranie zvierat
Netýrajte zvieratá, odkazujú osobnosti!
Ochrancovia zvierat žiadajú sprísnenie trestov za týranie

9 komentárov:

  1. Minule som sa presne o tomto bavila s priateľom. Sprísnenie trestov. Oko za oko. O tom, že ak je niekto schopný ublížiť zvieraťu, je to iba krok od toho, aby nabudúce tie hranice posunul. Myslím, že agresivita a týranie by sa nemalo rozlišovať na základe druhu - resp. KOMU daný človek ublíži, ale malo by sa trestať a zvážiť rovnakou mierou, pretože agresivita je agresivita, nech je páchaná na komkoľvek či čomkoľvek.

    Vždy, keď sa s niekým rozprávam na túto tému, neskutočne sa rozčúlim a mám chuť rozháňať sa okolo seba sekerou, takže...končím, máš moju plnú podporu a idem to šíriť ďalej.

    Jennka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. anet podla mna si nenaplnila moje vnimanie aktivistu. tento clanok je skor tym co nazyvam konstruktivnou kritikou a snahou atd. aj ked si nemyslim ze to nejako pomoze, tak peticiu podpisem. ale zakony mozeme menit kolko chceme pokial bude chybat kontrola a postihy. a ako vieme to je v nasom state dost problem. hlavne pri takych podruznych (nie pre mna, ale z pohladu spolocnosti ako celku) temach ako je tyranie zvierat alebo ochrana prirody atd...

    jennka, ked sa pustas do takejto debaty tak si musis na zaciatku uvedomit, ze drtiva vacsina ludi vnima zvierata ako nieco menejcenne, podruzne, takmer az nezive. preto len malokto pochopi tvoju argumentaciu a nazor (s ktorymi ja suhlasim). Vacsina si totiz mysli ze clovek je nieco vynimocne a dolezitejsie ako zvysok flory a fauny. a kedze nikomu nazor nanutit nemozes tak nema zmysel sa nad tym rozculovat. ked to niekto chce chapat tak to pochopi a ked nie tak to zistis dost skoro a mozes energiu vyuzit na nieco lepsie...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Geronimo
    ad 1 odsek: ja viem... tiež nie som veľmi optimistická, ale sakra, raz a niekde treba začať. v tom sa určite zhodneme :-)

    ad 2 odsek: ako niekto povedal v diskusii pri petícii - že zvieratá stále ľudia - ale aj legislatíva - vnímajú ako VECI.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. nuz.......

    tiez nerozlisujem obete tyrania a zneuzivania na ludi a zvierata. sme vsetci zive bytosti.

    ak niekto zabije inu zivu bytost pre potravu, uplne to schvalujem, je to prirodzene. druha vec su velkochovy, to je tema na samostatny clanok.

    tiez by som povedala, ze hrabanie penazi len pre seba a tyranie zvierat si nie su az tak vzdialene - maju spolocneho menovatela (zvrat-diabla brat :D) a to je neucta k druhemu. obabravat niekoho aj tyrat niekoho mozem len vtedy, ked pre mna (skoro) nic neznamena.

    no ale na zaver mojho nesurodeho prispevku - suhlasim s nazorom, ktory som nedavno citala: ze je sice pekne zvysit trestne sadzby za tyranie zvierat, ale v realite je to prdlajz platne, pokial vymozitelnost prava zostane rovnaka. cize nie tresty treba zmenit, ale umoznit ucinnejsie vykonavanie spravodlivosti v tychto pripadoch. sudca moze mat k dispozicii aj dozivotie za upalenie macky, ale aj tak ho nikomu nenapari, pretoze v tomto nasom krasnom state obete vzdy tahaju za kratsi koniec.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anorwen - no, veď v podstate aj to tam mám napísané :-) Problémy sú komplexné, to je nám asi všetkým jasné. Ja mám často pocit, že príčinou mnohých problémov v tejto krajine je, že od revolúcie tu máme všetko TURBO. Ekonomický a hospodársky vývoj, turbokapitalizmus, turbomilionári, turbopolitici - nič sme si neprešli postupne ako napr. západná Európa, všetko sa tu odohralo a pomenilo príliš rýchlo. Ku korytám aj k moci sa tak dostali nie tí s predpokladmi, ale s najostrejšími lakťami. Nevravím, že politici v iných krajinách sú čistejší ako naši. Ale ako by som to... moja kolegyňa napr. vždy hovorila, že politiku by mali robiť bohatí ľudia - nie "new money", ale tí, čo sú bohatí povedzme už po 3 generácie, takí, čo sa v tom narodili a nepociťujú potrebu rozkradnúť všetko, čo sa naskytne. Lebo žijú s pocitom, že im nič nechýba. Tu je to úplne naopak :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ano, niekde treba zacat, horsie je ze ked neverim v uspech tak sa tazko hlada motivacia preco zacat...

    anorwen opatrne s tym zabijanim pre potravu, lebo podla tvojej definicie je kanibalizmus uplne v pohode. keby sme presne dodrziavali logiku tak ano, ale predsa len su niekde hranice (a ani tie zvierata prilis neholduju kanibalizmu :D)

    kolegyna mala pravdu, aj moja mati tiez stale hovori ze by to mali robit naozaj zamozni ludia (nejaka obdoba slachty?). ale dodal by som k tomu, ze by to mali byt ludia, ktory maju vdaka nejakym stabilnym firmam alebo tak zabezpeceny trvaly a dostatocny prijem, pretoze ak to bude sice tretia generacia bohacov ale taka co jej prachy dochadzaju tak to skonci uplne rovnako :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. geronimo - ako si napisal, ani zvierata tomu kanibalizmu prilis neholduju. takisto u ludi je to zriedkavy extrem. a ja som pisala o prirodzenosti majuc na mysli aj normalnost. a kanibalizmus teda normalny nie je. takze pohoda ;).

    anet, hej, u nas je fakt vsetko turbo.

    skratka, musime si zakladat ostrovceky pozitivnej deviacie, ako je napriklad aj tento blog ;) a mozno sa casom tie ostrovceky aj viac rozsiria........

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Vrazda, tyranie, co to je? Ved za to u nas dostavaju mensie tresty ako za financne podvody. Skoda reci, ale do toho sa montovat radsej nebudem, mam len jedno one, zdravie. Ale peticiu urcite podpisem, i ked ja by som tych ludi asi rovno strielal.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Kamarát Karla Kryla raz povedal jednu múdru vetu - "Já sa síce do politiky príliš nerozumiem, ale jednu vec viem - že hladné prasa zožerie 3x viac ako prasa sýte."

    Toť k politike...

    Čo sa týka zvierat, Anet má pravdu. Niekde sa začať musí!

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).