Google+ Riddick's Realm: Sprosté ohováranie Súmraku

12 júla 2010

Sprosté ohováranie Súmraku

alebo prečo ma svetoznámy bestseller v ničom nedojal

Tento článok venujem všetkým odporcom fenoménu Twilight, ktorí ho čítať nechcú a nebudú. Ja som to urobila za vás - a teraz si ho za vás poriadne šťavnato podám! :-)

Všetci už poznáme ten príbeh. Bella Swanová je americká sedemnástka a Edward Cullen anjelsky krásny upír. Rovná sa veľká láska, posteľ praská.
Až na to, že praskajú iba vetvičky v hlbokých lesoch okolo Forksu. Pripravte sa na lovestory takú panenskú, až to nie je slušné.

BELLA "Pán Boh chráni malé deti, opilcov a nemožné tínedžerky" SWANOVÁ

Román ani poriadne nezačal a už ma otravovala Bellina predstavovačka. Jednoducho vzor bezproblémovej dievčiny, outsider. Bella nechodí s chlapcami, číta knihy (Brontëovú a Austenovú), Bella sa dobre učí, Bella má porcelánovú pleť, jemné vlasy, je drobná, má rada svojich rodičov, je slušná k ľuďom, tolerantná, asertívna... a je strašné nemehlo! "Grambľavý negňav" je na ňu slabý výraz. Neustále čitateľovi pripomína, že má problémy s rovnováhou (ale prečo, sakra?), potkne sa aj na rovnom chodníku a v škole na telesnej je doslova nepoužiteľná. Zakaždým dokaličí seba, prípadne obšťastní aj okolostojace obete. Pritom nie je telesne postihnutá ani chorá...
Teda ľudia, poviem vám, ja mám chromú nohu, ale čo stvára tento mizerný potrat morskej sasanky, to je umenie! Bella Swanová je facka evolúcii. Ukážkový príklad a žiarivý triumf po generácie pestovanej devolúcie, keď sa nadmernou starostlivosťou udržiavajú pri živote najmenej životaschopné jedince. Dalo by sa to prežiť, keby to autorka pri každej príležitosti nevyťahovala. A viete, čo je vrchol? Keď ju Edward pobozká na ústa, Bella omdlie!!! Ježkove oči! FAIL!
Ona si proste vytvorila trademark z toho, že je magnet na prúsery. Zároveň však niet lepšieho materiálu pre emotívneho upíra s rytierskym komplexom. Bohužiaľ.

Avšak najväčší potenciál sklamať má skoré zistenie, že v tejto knihe sa pitvú dookola tie isté veci (blogerka Otahyoni z nich vytvorila katalóg :-). Bella, Edward, Bella, Bella, upíri, Edward, Bella... Tie jej úvodné mindráky z príchodu do malého mesta! Myslela som, že ak ešte raz niekoho arogantne opraví, že sa nevolá Isabella, ale BELLA!, začnem hrýzť omietku. Vápnik je dobrý na nervy. To však nebolo nič v porovnaní s tým, čo ma čakalo, keď sa párik snov konečne dohodol, že sa navzájom žerú (bohužiaľ iba obrazne, nebyť Edovho sebaovládania, mohol príbeh skončiť veľmi rýchlo, krvavo a pokiaľ ide o mňa aj milosrdne).

BELLA + EDWARD = ROMANTIKA AKO PRASA

Čakala som, kedy začne ten boj dobra so zlom, ale v polovici knihy stále nič. Ani potom. Tri štvrtiny tučného románu sa nevenovali ničomu inému, než tokaniu medzi Edwardom a Bellou.
Počúvala som audioknihu, takže to neviem spočítať na stránky, ale prvých 13 kapitol okolo seba len tancovali ako muchy okolo teplého hovna. To boli samé Edove náznaky (aj debilovi muselo byť jasné, že ju chce) a Belline pubertálne odvrkávanie, niekedy ozajstné, inokedy len tak, aby sa nepovedalo, že je ľahká. 
"Ježiš-Mária, tak už po sebe skočte, čo s tým robíte také drahoty?!", kričí v duchu cynik.

Niekde medzitým sa to zvrhne na ešte hlbší romantický marazmus. Edwardovo neustávajúce skladanie komplimentov a dokazovanie hlbokej oddanosti, osudovosti a ochraniteľských pudov nemalo konca kraja. 107 ročný starý panic, čo za 90 rokov dospelého upírskeho života nestretol žiadnu babu (veríte tomu?!). A potom BUM!, nájde životnú lásku. Nečudo, že osprostel. Pritom akokoľvek Meyerová prezentuje ich vzťah ako nadpozemský, je nad slnko jasnejšie, že tu ide hlavne o chémiu.

Veď Edwarda od začiatku priťahovala k Belle živočíšna, či skôr upírska chuť po krvi. Minimálne päťkrát s Bellou rozoberú, ako sa musel príšerne ovládať, aby ju pri prvej šanci nezahryzol. Jej úžasný pach ho privádza takmer do nepríčetnosti. Na inom mieste sa vyjadrí, že mu vonia ako levanduľa alebo frézie a neskôr to zopakuje jeho upírsky brat - tak sa pýtam, odkedy kvetiny vyvolávajú chuť na krvavé orgie???
Ona takisto zbožňuje jeho vôňu, navyše sa poznajú iba chvíľu a už si vyznávajú lásku až za hrob. Ona je "neuveriteľná" a on Pán Božský. To by bolo úplne OK, všetci sme to v začiatkoch zažili a vieme, čo narobí poriadna chemická búrka. Ale že to hneď musí byť prvá a posledná láska na život a na smrť, to Meyerovej uverili snáď len pubertiaci a naivky. Toto je však vedľajšie, napokon sme v dievčenskom románe.
No tie ich nekonečné milostné rozhovory... Edward dookola, len odlišnými slovnými zvratmi vykladá, aká je Bella oslňujúca a Belluška sa buď tvári, že mu nerozumie alebo vynachádza stále nové otázky, len aby jej to mohol povedať znova, iným spôsobom! Klasické ženské triky, ibaže tu prezentované ako absolútne úprimná, do neba volajúca totálna naivita. Je to ako sledovať telefonujúci zamilovaný párik: "Ľúbim ťa" - "Ja ťa ľúbim viac" - "Nie, ja teba" - "Ale choď, JA ťa určite ľúbim viac" - "Neverím, cukríček" - "Ale áno, pusinka" - "Dobre, macík, tak papá" - "Ale polož prvá" - "Nie, ty prvý" - "Nie, ty" atď... Ich to možno v istom veku a štádiu vzťahu baví, ale ľubovoľný mentálne dospelý pozorovateľ by ten telefón (knihu) najradšej chytil a vyjebal von oknom.

Jasné, každá z nás to chce počuť! Že sme neodolateľné, úchvatné a jedinečné! Lenže Ed a Bella vyplnia väčšinu strán vzájomným uctievaním! Koľko ho triezvy človek znesie???

Ďalšie kvantá vaty zaobstará Bellina "ich-forma", ktorá nezabúda na bežné činnosti, pohyby tela a samozrejme vnútorné pochody. Zvyšnú plnku chudobného deja potom dotvoria jej priebežné analýzy dialógov a správania postáv - niečo, k čomu by sa Stephen King nikdy neznížil. Každému rozumnému čitateľovi rýchlo docvakne, prečo má tá kniha 480 strán. A presne ako film, je to vlastne o hovne. 
Nie doslova, lebo tradícia zostáva nedotknutá a ani hrdinovia tejto knihy nechodia na záchod. Keby chodili, mala by 600 strán.
V každom prípade si naďalej stojím za tvrdením, že je to plytký a omletý príbeh založený na erotičnosti upírskeho fenoménu a po dejovej stránke jednoduchý až hanba. Veď aj rodokapsy Žena v ohrození (strašidelno-romantické zošitovky, ktoré som si kupovala v puberte) mali komplikovanejší príbeh. V hociktorom Magazíne Fantasy & Science fiction nájdete stokrát zaujímavejšie, hodnotnejšie a hlbšie poviedky než je celý Twilight...

MLÁDEŽI PRÍSTUPNÉ OD NULA ROKOV DO NÁJDENIA ROZUMU

Och, tá ich moralistická americká zdržanlivosť!!! To mal byť madam Meyerovej príspevok k výchove zhýralých tínedžerov?! Aká priehľadná a pokrytecká póza, keď vieme, ako súčasná mládež - jemne povedané - rýchlo dospieva. Nemôžem si pomôcť, ale očami tridsiatnika je autorkine permanentné miešanie stúpajúceho erotického dusna a priam mníšskeho správania sa hlavných hrdinov prinajmenšom komické, ak nie veľmi nepravdepodobné až ambivalentné (a mne zase prichádza na um ten Kryton ako pes s karamelkou v hube).

Najlepší príklad je scéna Edwardovho prenocovania v dome Swanovcov po úžasne romantickom dni strávenom vo dvojici. Obsah rozhovoru ani nebudem reprodukovať, lebo okrem dopĺňania informácií o Meyerovej upíroch je to len opakované adorovanie slečny Dokonalej ako som už spomínala. Ale ten zvyšok!
Ani moja skazená čierna duša neodolala náporu predstavivosti... Edward ležal s Bellou na posteli, hladkal ju po vlasoch, objímal, vzdychal a bozkával ju za uchom!
Milé dievčatá a ženy, čo by ste robili v takej situácii? Skúste si to predstaviť - atmosféra ako víno, vedľa vás na posteli chlap, pri ktorom sa trasiete ako babička s Pattinsonom, pardón, parkinsonom... ťažká chémia dosahuje úrovne zdravotného hazardu, vo vzduchu praská elektrina... Boha jeho! Skočila by som po ňom, že by ani nevedel čí je! Taký cucflek by som mu spravila na krku, že by na upírskej wikipedii dostal vlastné heslo!!! Erekcia, lubrikácia, ejakulácia! Hirošima hadr! Vrrrau!!!
A tá malá kozenka nespravila nič... Len mu navonok kľudná ako zenbudhista začala klásť ďalšie otázky. Potom ho teoreticky sondovala, ako je na tom so sexuálnym chtíčom a či sa mu páči aj ako mužovi. EPIC FAIL!

Bohužiaľ sa prerátala, aspoň teda v prvej časti ságy. Edwardov argument proti sexu - nemôžem sa s tebou milovať nie preto, že by som sa neovládol a spravil si z teba hlavný chod upírskej večere, ale preto, že ty si krehká a ja by som ti nechtiac namiesto pohladkania mohol rozpučiť lebku. Pritom vôbec nie je dôležité, že sa ťa inokedy normálne dotýkam, nosím ťa na rukách, dvíham a držím...
Prosím?! Ten chlap je panic a blbec v jednom. Asi si myslí, že pri orgazme bude rozhadzovať rukami a jedným šmahom meniť prítomné ľudské telá na krvavú kašu. Aké filmy to pozerá, keď vraví, že tam to videl? A kde autorka potratila rozum, keď očakáva, že jej toto zožeriem? FAIL!
Na druhej strane, neviem ako veľmi by som musela byť zamilovaná, aby sa mi fyzicky páčilo dotýkanie, bozkávanie a muchlovanie sa s bytosťou, ktorá je studenokrvná. Bella opakovane poznamenáva, že na Edwardovi je studené všetko - od rúk až po dych. Fuj, francúzák s ním musí chutiť ako záhradný slimák. 
Z románovej série Angelika, do ktorej sme v diskusii FB Riddick's Realm zabŕdli v súvislosti so Súmrakom, som si pred dávnymi rokmi poznačila jeden šťavnatý vtip. Gróf Villedavray povedal vtedy hlavnej hrdinke: "Vraj satanovo semeno je chladné. To musí byť nepríjemný pocit, čo myslíte?" 
A čo ešte ak je studené všetko! 
No možno je to len otázka zvyku ;-)

POZITÍVA?

Jedna z mála vecí, ktorá ma zaujala, dokonca možno bavila, boli historky. Životné príbehy ľudí aj upírov, ich minulosť. Bohužiaľ je ich v knihe poskromne a sú to naozaj len malé príbehy, nič viac. Podobne striedmo sú rozosiate zrnká humoru, ale ide výhradne o konverzačné vtipy, originalita nehrozí. Zapamätala som si Bellin výrok, keď si šla v chladničke hľadať niečo na raňajky a vyhlásila Edwardovi: "Watch me hunt!" A ten bol prosím pekne najlepší.

TO OSTATNÉ

Pokiaľ ide o psychológiu postáv, opisy a tie ostatné formálne záležitosti, nenašla som nič, čo by presahovalo rámec slušného, ale normálneho spisovateľského remesla. Veď už len podľa anotácií kníh je celá sága proste dobre zvládnuté, správne načasované a geniálne marketingovo zvládnuté remeslo. Možno teraz iba fantazírujem, ale v USA sa to kurzami písania len tak hemží a pani Meyerová bola dlho na materskej dovolenke. Dobrý redaktor je tiež na nezaplatenie a pomôže vykresať bestseller...

Druhá vec je, že aj remeslo sa dá povýšiť na niečo viac. Pozrite sa len na takých Trpaslíkov, to je úplne iná káva. Čítam už druhú knihu, a ten príbeh je čoraz košatejší a prepracovanejší. Nechýba dobrodružstvo, láska, vojna, mocenské záujmy, intrigy, skvele vykreslené charaktery a desiatky postáv - to všetko v klasických fantasy kulisách.
O košatosti a kombinatorike takého Harryho Pottera ani nebudem začínať...
Súmrak oproti tomu stojí na jednej téme, dvoch lokáciách a pozornosť sa zameriava iba na dve postavy. V okolitom kroví som napočítala 16 ľudí, a to sú takmer všetci, čo vôbec dostali meno, aj keď robili doslova iba komparz... Takže preto ma najviac zaujali upírske historky - boli ako neduživé rybičky uprostred oceánu zbytočných slov. 

Ozaj, a toho akčného finále, ktoré muselo prísť, lebo Bella jednoducho MUSELA byť (znova!) ohrozená na živote, aby bolo čím knihu zavŕšiť, sa čitateľ dočká až v závere románu.
Prídu zlí upíri a ten najsilnejší z nich si samozrejme vyhliadne našu krehkú krásku ako svoju trofej. Cullenovci zorganizujú defenzívnu úderku, aby Bellu zachránili a ona robí scény, lebo chce zachrániť aj svojich rodičov... Intenzívne mi liezla na nervy, ale aspoň to konečne nabralo nejaké obrátky, aj keď autorka svoju slabšiu stránku opisovania akčných scén umne zamaskovala jednoducho tým, že Belluška kvôli strate krvi pri svojom sebaobetovaní (aby vykúpila matku) omdlela a prebrala sa až v nemocnici. Kde sa dozvieme, že "bad-ass" bol zlikvidovaný a zase je všetko presne tak, ako má byť. Nasleduje tradičný epilóg v podobe tej najtučnejšej romantickej scény, akú si len viete predstaviť - Edward Bellu prekvapí a vezme ju na školský bál, jéééé! Zazvoní zvonec a je koniec. 

Ako ste už možno pochopili, počúvala som originálnu anglickú audioknihu (česká ani slovenská zatiaľ neexistuje). Urobila som dobre, lebo napriek chvíľami až nepríjemne trefnému prednesu v štýle umrčanej Američanky som sa nemusela trápiť čítaním a strávila som hodiny otravného cestovania užitočnejšou činnosťou než je čumenie z okna a počúvanie rádia. Hlavný "večerný čítací čas" zostal nedotknutý, vyhradený favoritom a okrem toho som si splnila vlastný mravný záväzok - už poznám Twilight a môžem ho teda s čistým svedomím drbať :-)
Pokiaľ išlo o anglickú slovnú zásobu románu, tá je pomerne úzka, takže tých zopár neznámych slov sa mi ani nechcelo hľadať. Zvyšok je samé "he murmured", "he groaned", "he chuckled". Hlavne mrmlalo a chichotalo sa dosť často.
A vôbec - nie som jediná, ktorá si celkovú chudobu Súmraku všimla a nebojí sa to priznať.

BELLA SWANOVÁ - VZOR PRE SÚČASNÉ DIEVČATÁ?

Bella je klasický model romantickej riťule ako vystrihnutej z červenej knižnice alebo historických romancí situovaných do 19. storočia (prípadne vtedy napísaných). Zdanlivo samostatná žena, asertívna a inteligentná, v skutočnosti však zúfalo puťkovitá, plne podriadená vznešeným citom a bezvýhradne oddaná ich nositeľovi, po každej stránke uhrančivému mužovi.
Vynadajte mi, ale moderná "silná" žena ochotná obetovať VŠETKO, vrátane svojho života pre večnú lásku, ktorú spoznala pred mesiacom, to mi pripadá ako paradox. Silnú ženu si predstavujem inak, silná žena totiž aj rozmýšľa. Bella je iba slepo zamilovaná. No hej - a ešte je hrozne obetavá a iks-krát v rôznych farbách (zase to opakovanie) nám autorka predostrie, ako cice záleží na iných ľuďoch... bla, bla, bla.

Pri súčasnom stave takzvanej západnej spoločnosti si nie som istá, či je taká Bella vhodným vzorom pre mladé dievčatá. Stačí jednoduchý pokus - odmyslite si tú auru upírskej tematiky a sexuálnej symboliky a zostane vám 17 ročná nezrelá naivka - ešte dieťa - ktorá sa po uši zabuchne do romantického mladíka. Obaja majú plné ústa veľkých citov, vyznaní a sľubov, vezmú sa hneď ako ona skončí strednú školu... a o 10 rokov sú to neurotické trosky bez zmysluplného života, ktoré nevládzu vychovávať štyri divé decká a trávia večery pred bedňou s pivom v ruke. Takto možno bude vyzerať život mnohých slečien, ktoré v puberte odkojila upírska biblia madam Meyerovej a jej vízia o osudovej láske tuctovej pipiny s kvetinovou vôňou ;-)

UPDATE: Práve som zistila, že Stephenie Meyerová je mormónka!!! Ach, čomu sa teda čudujem?!  Asi som si mala prečítať aj čosi o nej. Možno by sa mi vôbec nezdalo čudné, prečo je tá kniha taká puritánska!

K zástancom teórie "hlavne, že naša mládež číta, nech je to čokoľvek" sa preto prikláňam s výhradou, že je dôležité, aby tá mládež neskončila pri jednej knihe. Za istých okolností prečítať za život jednu knihu (či ságu, whatever) môže byť škodlivejšie, než neprečítať žiadnu (pozrite sa na tých, čo čítajú iba Bibliu alebo Korán;-). Lebo ak sa taký Meyerovej hustý fanúšik pohne ďalej, môže sa stať, že po červenej knižnici sa raz prepracuje aj k dielam, ktoré obsahujú aj skutočnú myšlienku, humor, prípadne naozaj užitočné posolstvo.

Teoretici a učitelia tvorby kážu, že hoci aj hrubý román sa musí dať vyjadriť jednou či niekoľkými vetami a následne jedinou premisou. Netrénovala som tvorbu premís a rozhodne sa mi s tým nechce začínať pri Twilighte. No z laického hľadiska si myslím, že odhliadnuc od teórie, keď niekomu chcem porozprávať o románe, ktorý sa mi páčil, čím menej mi toho napadne, tým horšie - jednoducho sa v debate o knihách necítim dobre, ak zistím, že niet o čom hovoriť.
Pri dobrých románoch sa to nestáva - ale rozhodne je to prípad Súmraku. Upír sa zamiluje do blbky, blbka sa zamiluje do upíra. Upír sa nikdy nenudí, lebo musí blbku každú chvíľu zachraňovať pred smrťou. Bodka.
Súkromná rada: keby ju vycical, problém by sa vyriešil - po ľudsky alebo po upírsky - tak či onak by sa vyriešil.

A KRV TEČIE ĎALEJ...

Čo sa vo svete Súmraku zmenilo od septembra 2009, kedy som napísala prvý zhrozený výkrik o zážitku z filmu? Vlastne nič. Dievčatá stále zaplavujú internet extatickými reakciami na akúkoľvek zmienku o pani Meyerovej veľdiele a zúrivo útočia na každú kritiku. Knižné e-shopy naďalej ťažia z jeho masového úspechu, vydavateľstvá chŕlia tínedžerské upírske ságy ako na bežiacom páse a na filmových plátnach pribudli dve pokračovania Twilightu.
Zatiaľ som obe pozadu. Ak raz budem mať driemavé popoludnie, snáď to doženiem. Myslím, že po tejto skúsenosti s knižnou predlohou už prežijem všetko. Dve hodiny filmu rozhodne nemôžu byť také utrpenie ako päťsto strán.
Jo a keď som si znova prečítala ten starý článok, zistila som, že všetky závery, ktoré som si vytvorila po zhliadnutí filmovej adaptácie, sú v mojom prípade naďalej platné aj po prečítaní predlohy.
Asi nedokážem byť taká tolerantná alebo správne naladená, ako napríklad Ziffhara, ktorá zanechala v starej diskusii zaujímavý príspevok. Podľa mňa je Twilight na starú Bellu! :-)

Stephenie Meyerová: Súmrak (Tatran, 2008) 

P.S.: Komukoľvek, kto by chcel nebodaj prísť a zvrhnúť diskusiu na obviňovanie ma... z čohokoľvek,  vopred odkazujem: NIE, nie som objektívna a nikdy nebudem! VY STE?

Súvisiace:
Súmrak nad upírmi - prečítajte si predchádzajúce pojednanie o Súmraku
Ich-forma a literárny fastfood
Upíri, upírky a upírčatá
Bledá krása nemŕtvych - ešte lepší článok o úbohosti Meyerovej výplodu ako je ten môj;-)
Zatmění pojednané jako studie duševních úchylek (názov hovorí sám za seba:-)
Twilight Movie Recap - film krok za krokom, v tejto verzii sú však mnohé vety vytesateľné do kameňa
audiokniha Twilight
Pozor na žihadlá alebo drsná odpoveď na vlnu dievčenských upírčin
Markus Heitz: Trpaslíci
Bram Stoker: Dracula
Justin Cronin: Priechod - tak TOMUTO sa hovorí upírsky román!
Fantastika pre mládež:
Fantasy pre "mladých dospelých"
Kami Garciová & Margaret Stohlová: Nádherné tvory
Pittacus Lore: Som číslo štyri
Scott Westerfeld: Krásní
Kiersten White: Paranormalita

381 komentárov:

  1. Celý článok sprevádzali výbuchy smiechu :))) hlavne niektoré prirovnania ma dostali do kolien :D prečo mám pocit, že film je ešte znesiteľnejší ako kniha, keďže som v ňom nemusela čítať myšlienkové pochody jednej 17 ročnej pubertbelly a 400 ročného pubertedwarda?

    Sranda. Som vďačná, že za mojich "pubert" čias som mala v knižnici slušnú zásobu Troch Pátračov, Slávnej Päťky (Enid Blyton) a samozrejme Medzi nami dievčatami, ktoré mi síce vždy pripadali ako nesmierne babská literatúra, ale po vydaní Twillightu ich považujem za celkom slušné detektívky s tínedžerským podtónom.

    Mimochodom, výborné :D

    Napadla mi ešte jedna vec. Áno, veľa dievčat sa s veľkou radosťou stotožní s Bellou (povedzme si úprimne, všetky pubertálne odrody sa cítia nepochopené, nedocenené a tým pádom určitým spôsobom neschopné a zrazu hurá!! Je tu Bella, ktorá je ako ony a všetci ju za to milujú) ale Meyerová nádherne vystihla to, o čom snívajú romantici, pubertiačky a ženy v akomkoľvek veku - silný, statočný, úžasný a nadpozemsky krásny princ, ktorý ich ochráni za každého počasia (a keď je jasno, dokonca sa trbliece - EPIC FAIL!!) a NAPRIEK TOMU, že by ich mohol jedným pohľadom zabiť, ich miluje a ochraňuje do konca života. Happy End.

    Anet, toto nie je kniha, toto je realita - vezmi si, koľko žien na svete čaká a hľadá svojho "pána dokonalého"? Koľko žien doslova hltá tú knihu a miluje ju, lebo im dáva presne to, o čom snívajú? A teraz pozor, KOĽKO "krehkých, sprostých blondýnok" vidíš na ulici či kdekoľvek inde, ako si pomaly na vodítku za sebou vleču obrovského bezkrkého týpka?
    Plus jedna vec - v dnešnej dobe sa miesto fyzickej sily schopnosť ochrániť premieňa na peniaze - no a myslím že tu sme doma. Pocit istoty. Peniaze. Zlatokopky, ktoré sú vo svojej podstate dosť nemožné a neschopné, ale veľmi zraniteľné a s neuveriteľnou potrebou toho, aby ich niekto ochránil a zabezpečil :)))

    TO je ono :) neviem koho to bol nápad (pochybujem že Meyerovej) ale ten človek je génius. Toto je čistá práca s ľudským podvedomím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Uf, mala som tu meba dlhy komentar, no nepresiel, tak to skusim skratit. Pri citani som sa vela nasmiala, hlavne niektore prirovnania su neskutocne :))) mna osobne najviac rozculuje jedna vec - romanticke predstavy o upiroch. Keď si to vezmeme už iba logicky, myslím, že Stockerov Dracula je asi jediný upír, ktorý by reálne zodpovedal (v rámci toho, že sa stále pohybujeme vo fantastike) svojmu rodu, druhu, vlastnostiam a zvyklostiam. Ale dobre, fantastika je fantastika a v literatúre sa medze nekladú. To je len môj názor - neznášam komáre, takže všetko čo cicia krv mi romantické rozhodne nepríde :))

    Edit - ON prešiel, huráá :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Je to jasne..nepáčilo sa ti to. Je fascinujuce ako dielo tejto autorky s mnozstvom zbytocnych slov plodi dalsie a dalsie. Pozitivne aj negativne :)
    Takze stale plati - necitam, nepozeram. Dik

    Jennka - vyborny rozbor zmeny náhladu na dobry "geneticky" material vplyvom pokroku :))))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. suhlasim s tym, ze je to iba cucanie prachov z ludi
    tiez, som si to vypocula ako audiobook, zapnute Diablo 2 mi to ciastocne odkompenzovalo...
    vsetko, je tam desne plytke, velmi jednoducho napisane, kurnik naco stvorila tolko postav ked k ich necharakterizuje viac ako predavacku vstanku... ten skolsky krdel je zbytocny
    nevsimla som si, ze by daktora postava naozaj premyslala, ako ano vypustaju slova a uvahy (Bella) ale nikdy sa nad nicim poriadne nepozastavia, nikto ani nejedna uveritelne
    vobec sa mi nepaci ako sa autorka umelo snazi Bellu vyclenit od inych jej veku, na zaciatku mi uslo ze ma 17, pocas pocuvania som sa pozastavila, ze sak uz moze riadit auto teda ma aspon 16... ale to ze si vydupava veci ako 12rocna ma iritovalo cely cas
    Bella je inteligent, lebo cita Bronte a Austin... aspon z autorky som mala pocit, ze cely cas mi podsuva ako to Belle uzasne mysli... no nepodklada to (keby autorka siahla aj po menach inych autoriek ako tych co su najviac skolopovinne, tak by to mozno znelo lepsie)

    a tato veta ma dojala > the Slovak Nelapsi, a
    creature so strong and fast it could massacre an entire village in the single hour after
    midnight (ked mi v usiach zadrncalo slovo slovak, tak som musela najst na nete aj text romanu, wtf? Nelapsi?! to co ma byt za vytvor? horsi zlepenec pismenok tazko najdete)

    Edward je pripad, 17 ma stale a hrabe mu, povysvetleni, ze ked citi Bellu tak sa mu zbiehaju slinky som myslela ze sa teda prestane chovat ako debil, nedockala som sa...

    co sa tyka opisov, charakteristiky postav a deja, treba redukovat, sa divim ze jej to nik nevratil zoskrtane minimalne na tretinu, viac ako na poviedku toto nema, je smutne ze to vyslo ako take rozmernost...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Meave - nie je to fascinujúce?? :) rovnako ako celý ten náš "pokrok".

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anet, tento článok si prečítaj, je dosť vtipný :))

    http://www.dailymail.co.uk/debate/article-1293291/Twilight-Saga-Eclipse-twaddle--I-teens-love-it.html

    "Bella must choose between Ed the Undead and Jake the Pecs, a decision that seems to be, if you think about it, a straightforward choice between necrophilia and bestiality."

    OdpovedaťOdstrániť
  7. no proste hnus velebnosti ... a to som si, na zaklade reci mojich kolegyn, myslel, ze kniha je lepsia ako film. a ono to je rovnaka stupidita. sice ma tesi ked vidim mladych ludi citat, ale zdielam nazor, ze je to v tomto pripade vyhoda len ak je odrazovy mostik k dalsim kniham.

    mna by velmi zaujimalo kto toto vlastne cita? ok, pochopim dvanastky pre ktore je to prudko romanticne a ktorym to sposobuje mokre sny. ale ako si to moze precitat dospelak co ma iq viac ako tri a povazovat to za dobru literaturu (vid zhiffara ci ako sa ten zver vola). ved je to urazka akejkolvek inteligencie, vkusu a hoci aj tych citov... ok, mozno este tie bloncky s hlavohrudami na voditku lebo je to o nich...

    je smutne, ze pokrok ide tymto smerom a cim dalej tym viac som presvedceny, ze moje tetovania su len vyjadrenim reality a nie mojho pesimizmu: NO HOPE NO FUTURE :(

    OdpovedaťOdstrániť
  8. a este som zabudol, tymto sa pridavam k Meave: necitam, nepozeram ... a dokonca by som navrhol bojkot uplny a okrem tohto clanku sa uz k tomu nijako a nikde nevyjadrovat. naskakanym slepickam odpovedat len no comment a obdarit ich povznesenou ignoraciou...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. prepáčte, viac zatiaľ nestíham - ďakujem, že vás článok aspoň rozveselil, keď som dostala hneď ráno súkromný rozhorčujúci zdrbung - lebo je pravda, že je to len také vybúrenie sa. aspoň zahralo na strunu podobne zmýšľajúcim.

    Nenwen - Nelapsiho nájdeš na internete - vraj je naozaj slovenský, takže si to nevymyslela. Tiež som pátrala, lebo mi podobne vyrazilo dych, keď som počula "slovak" :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. no sice neviem komu si siahla na idealy, dochodok, protezu a trojkolku. ale na henten brak sa neda reagovat inak ako vyburenim. ved to uraza kazdeho a vsetko. taky stoker je v hrobe uz jak ventilatchor a postupne si zacinam mysliet, ze steelova s pilcherovou sa uz zacinaju hanbit za oznacenie cervena kniznica...

    OdpovedaťOdstrániť
  11. výhrady kritika sa týkali článku ako takého = spôsobu, akým som ho napísala. že som sa proste odbavila a ešte to aj uverejnila. nuž čo, nabudúce sa skúsim blysnúť a možno ho pozitívne prekvapím :-p

    OdpovedaťOdstrániť
  12. moja ked napises nejaku knihu tak som na nu strasne zvedava ci dopadne lepsie ako vsetky ostatne knihy sveta,, nehovorim ze je to skvela kniha ale obdivujem tvoju drzost niekoho kritizovat za to co napise,,, poznam aj vacsie braky ako je toto,,, alebo snad si okomentovala kazdu knihu co vyzera ako brak? ...aj ja chcem taku pracu ako mas ty kritizovat knihy,, paradicka,, alebo sa az velmi doma nudis???

    OdpovedaťOdstrániť
  13. po 1. mala si zožrať tú omietku ked sa Isabela tolko opravovala .... je neskutočné ako dokáže jedna zakomplexovaná žena zosmiešňovať celosvetový trhák ..ako knižný, tak aj filmový ... ked je to príbeh o upíroch, belle a edwardovi , tak tam asi nebudú riešiť globálne problémy ludstva ... som totálne znechutený z tohto blogu ... a autorke odkazzujem že nech si skúsi občaS aj nejaku knihu prečítať a nie len počúvať audio nahrávky ...

    OdpovedaťOdstrániť
  14. - poprosím tie príklady ešte väčších brakov, nech vieme, čoho sa máme vyvarovať!
    - drzosť kritizovať ľudí čo píšu je úplne bežná, rozšírená a prevádzkuje ju veľmi veľa ľudí. pozri sa na internet, hovorí sa tomu recenzia, kritika, článok prípadne komentár.
    pritom absolútna väčšina ľudí kritizuje to, čo vôbec nepozná. to nie je môj prípad.
    - nekomentujem knihy, ktoré "vyzerajú ako brak", ale čítam knihy a píšem, čo si o nich myslím.
    - áno, strašne sa nudím :-D

    súkromná rada: začni čítať knižné recenzie, otvorí sa ti celý vesmír cudzej kritiky :-) a natlč si do hlavičky tú poučku, ktorú nájdeš pod článkom v post scriptum.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. anonymnému č. 2 odkazujem, nech sa najprv poobzerá po blogu, kým začne autora poúčať, aby čítal knihy :-p

    OdpovedaťOdstrániť
  16. hm, my sme s muzom cez vikend pozerali druhy diel filmu (tusim nov?). lebo cervenak napisal, ze to bolo tak hrozne, az ho to bavilo. no tak prve minuty sme sa skoro v krcoch zufalstva skrucali. potom sme asi otupeli.
    no ale tak zasa povedzme si - porno tiez nie je ziaden literarny ci filmovy skvost, ani herecke vykony bohvieake. treba twilight brat ako porno pre zeny (istu kategoriu zien...) }:-)

    inak anet, pozrela som si potom na webe, ako to cele skonci (teda stvrta kniha). no teda tak to by som v najdivokejsich snoch nevymyslela, taky koniec :D skus si to pohladat :D

    OdpovedaťOdstrániť
  17. aj takyto je pohlad na sumrak :))) super zasmiala som sa, tie prirovnania boli genialne a musim uznat ze mas vo vsetkom 100% pravdu. suhlasim s tebou a nielen prva kniha ale ostatne boli take romanticko-pubertiacke ( precitala som vsetky 4 knihy ) a teda som rada ze film urobili trosku inak :DD aj ked ten film mam hrozne rada( ved mam doma 4 knihy a aspon 3x vsetky precitane ) ale tento tvoj clanok bol genialny :)) klobuk dole :)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Aj ja by som odporúčala si to prečítať a nie len audio knihu počúvať... AHA pardó ale ty asi čítať nevieš však??? chápem že si len napísala svoj názor ja ti ho neberiem ale ty si to celé obrátila na urážanie postáv hercov a aj autorky. Keď New York Times ju vyhlásil za najlepšiu autorku a Twilight sagu za celosvetový bestseller tak sa asi nemylia... ale tak aj svoje komplexy si treba niekde vybúriť jasné chápem ale prečo na takej veci ktorú zbožňuje polovica sveta a jedna zakomplexovaná, unudená, ironická (a ďalej pokračovať nebudem)baba napíše že sa jej to nepáči a robí si z toho dobrý deň. Tolko k tvojmu ˝˝pre ľudstvo hodnotnému˝˝ článku. Mať tvoju adresu idem k tebe a tie ruky ktorými si to písala ti odtrhnem a pre mňa za mňa to ber aj ako urážku. Toď všetko

    OdpovedaťOdstrániť
  19. a este som chcela povedat ze tie knihy ma naozaj bavia a citam ich a rada :)) a mam viac ako 25 ( predtym co by si mysleli mam 17 a snivam o tom ze raz stretnem bozskeho upira ... :))

    OdpovedaťOdstrániť
  20. pre anonymov > malo je dakedy viac... v tomto pripadne to plati duplom,lebo to ma secky znaky poviedky, az to ze je to natahovane ako guma od trenirok, zaplatavanie toho prazdneho priestoru bezduchymi kecmi je troska moc...
    neviem co tie decka v Amerike ucia, ale ak sa dakedy stretnem s autorokou celej 'sagy' tak jej odporucim rozsirit si slovnu zasobu, pretoze citala som uz davnejsie knihy v anglictine urcene pre mladych citatelov, ak nie rovno deti a boli zlositejsie, dejovo bohatsie, a neboli take plne vaty

    a ak je Edward upir tak ja som Spiderwoman...

    Anorwen > tak ale zas porno pre deti je uz troska moc :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  21. http://img696.imageshack.us/img696/8339/129145980065363434.jpg :-)

    Ach, dokonalý článok :-) Už dlhšie som sa pohrávala s myšlienkou stvoriť podobný hanopis... ale tento vyjadril všetky moje názory s gráciou sebe vlastnou, sto bodov a ešte viac :D

    Súmrak som zaregistrovala už v dobe, kedy kniha vyšla po prvý krát v Čechách - na celej CZ/SK sieti existoval len jeden úbohy fanblog, vivat marketing! - a od vtedy sa tú ságu neúspešne snažím dočítať. Nie je to o tom, že by som sa nesnažila, ale proste nevydržím hľadieť do tej knihy dlhšie ako desať minút bez toho, aby som mala pocit, že moje oči začnú každú chvíľu krvácať... :-) Už to vidím len na ten audiobook :-) Jediná znesiteľná časť z celej ságy mi prišla Bree Tannerová - jeden by až neveril, koľko taká absencia Bella a Edwarda knihe pomôže. :D

    Mne na Belle ako hrdinke najviac pilo krv, aká strašne SEBECKÁ postava to je. Taslo ma to medzi oči niekedy na začiatku Eclipse, a odvtedy (no, odvtedy... počas tých štyroch kapitol, ktoré som zatiaľ z Eclipse predýchala) tú postavu neznášam ešte viac. KAŽDÁ jej akcia má sebecký, nechutne egiostický motív, a ona všetko, po čom túži, nakoniec aj vďaka božskému princovi na bielom Volve dostane, akokoľvek bizardné sa to na začiatku zdá - ak je toto manuál modernej dievčiny, tak spánombohom, Jennka to vystihla priam ukážkovo :-)

    Twilight je bahno upírskej fikcie pre mládež, a to vravím ako niekto, kto sa tomuto fenoménu už nejaký ten rok zo strany kritika veľmi usilovne venuje :-) Ale tak... každému, čo mu hrdlo ráči... ^^

    PS, čo sa týka romantických predstáv o upíroch, jeden výborný článok je tu: http://feministina.blogspot.com/2009/10/krvave-zavery.html Prednedávnom som ale niekde dokonca aj zazrela úvahu na tému "Edward Cullen a domáce násilie" - myslím, že Eddie dosiahol podľa manuálu pre nešťastné obete osem bodov z jedenástich... nuž... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Anorwen, ale porno sa netvari ako hodnotne umenie a hlavne tym neotravuju na kazdom rohu...

    juuuuj ako sa nam tu rozmohli anonymne fanynky a fanynkovia. niekto im siahol na zlate tela a uz mrncia a fnukaju. ocividne sa zabudli pozriet kde sa nachadzaju. deticky (aj tie co mate viac ako 25) zvyknite si na to ze su ludia ktori maju precitane viac ako vy, maju svoj nazor a vedia ze marketingovy uspech nerovna sa kvalitne dielo..

    na druu stranu klobuk dole pred anonymom o 14:03, takto si predstavujem triezvy pohlad fanusika na svoje dielo. len tak dalej, kiez by takych bolo viac...

    OdpovedaťOdstrániť
  23. btw bestseller slovo pouzivane teraz uz skor vramci marketingovej kampane, neoznacuje kvalitu, to ze si dakto knihu kupi neznamena zeje dobra... odporucam vygooglit si anglicku definiciu...
    mily odrhac ruk, kebyze sme vsetci ako ty tak s Meyerovej hlavou uz davno hraju furbal ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  24. btw. mohol by mi niekto z tych superchytrych, rozhladenych a scitanych anonymov prezradit preco by mal byt zazitok z tejto sracky iny ked ju budem citat a nie pocuvat? uz ste niekedy skusili pocuvat tie odporne, hnusne, kacirske audioknihy? alebo si len myslite, ze ked sa to precita nahlas tak maju slova iny vyznam nez tie v knihe?

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Nen, ale no, co myslis, kedy dnesne decka zacinaju s tymto druhom vzdelavania? (podla mojich info tak v 12-13 rokoch). takze taketo dielko pre sedemnastky a zakomplexovane nad25ky je uplne akurat }:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Anorwen > to mas pravdu ale ucebnica biologie pre siedmakov zakladnych skol sa mi zda viac prospesna :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  27. no ta ucebnica minimalne nie je postihnuta roznymi vplyvmi nejakeho nabozenstva...

    OdpovedaťOdstrániť
  28. geronimo a nejake cisla a taa pred nim co paano Lucia.... keby ste tu knihu naozaj citali a nie iba pocuvali tak by ste pochopili o com vravim a ja viem co znamena slovo Bestseller anglictinu sa ucim a keby niekto chcel tak si tu knihu pred kupenim pozrie na internete a ohodnoti ci je hodne kupovat si ju takze ak sa niekomu nepaci tak si ju asi nekupi a tym padom by nemohla byt bestseller. A chapem ze ste scitani a ze ste ˝˝mudri˝˝ a mate viacej skusenosti ale preco si to vsetko ventilujete na Twilighte ja tu tiez nejdem urážať vašu naj knihu ( podla vašeho inteligenčného koeficientu je to Krtko a Televizor) a ak by skusil co i len niekto siahnut na Stephenie az potom by zbadal čo znamená slovné spojenie STRACH ZO SMRTI

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Toto sa mi nepáči..ja chápem že toto je tvoj názor ale musíš vedieť akceptovať aj názor iných..za to že tebe sa to nepáči a zdá sa ti to úplne o ničom ešte neznamená že to tak je..každý má iný vkus a väčšine sa to páči.... a ja si myslím že keď takto niekto uráža je dosť ale dosť stupidné...dobre napíš si svoj názor ale neurážaj...lebo ty by si nebola schopná napísať ani zďaleka niečo také dobré ako je toto...

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Suhlasim s anonzmnym 14 57!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Anonymny 14:51 - ake cisla? o com?... mas pravdu, nikto zo zucastnenych tu vobec necita, knihy sa nam priam hnusia a vzdy ked ideme okolo knihkupectva tak dostaneme vyrazku. zmier sa s tym, ze audiokniha je len sposob ako sa dostat k nejakemu dielu a na obsahu daneho diela vobec nic nemeni. to nie je ako film alebo nieco na motivy toho diela. je to to dielo od slova do slova precitane. .... dalej by ma zaujimalo, ako je mozne ze chapes, ze sme scitani ked par riadkov predtym tvrdis ze necitame? nejako selhava logika co? ... no a k tym tupym svalnatym vyhrazkam o strachu zo smrti netreba nic dodavat, tym sa koniec koncov prezentujes sam/a. ... a este raz a pomaly: to ze sa nieco dobre predava, neznamena ze je to kvalitne...

    Anonym 14:57 - nejako maju problemy s akceptovanim nazoru inych fanusikovia spomenutej sagy (vid reakcia nad tebou) a nie autorka.

    OdpovedaťOdstrániť
  32. geronimo72
    nie oni sa len bránia..pretože tá ženská čo to tu písala začala urážať!

    OdpovedaťOdstrániť
  33. geronimo72 k tej logike bolo to myslene ironicky ale nabuduce vam to radsej napisem aby ste ma pochopili.....to nie su svalnate ani tupe vyhrazky ono to nie su vyhrazky iba konstatovanie toho ze Stephenie maju ludia radi a nikto by nedovolil aby sa jej ublizili.....aj som si myslela ze sa vam robia vyrazky a aj viem co je to audiokniha tak prave to nechapem ked milujete knihkupestva a nehnusia sa vam tak preco do riti knihy pocuvate.... asi ste vyznavaci ineho stylu knih, nevadila by mi ani kritika na stranu knih nemusi sa vsetkym pacit ale tento clanok je cisto o urazany a nie o recenzii.....ja si budem svoj nazor na tento clanok hajit ako si ho haji ty

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Anonym 15:15 - koho? postavy v knihe? alebo knihu samotnu?

    Anonym 15:20 - pretoze audioknihy setria cas a daju sa pocuvat aj vtedy ked sa knihy citat nedaju - napr. pri soferovani auta, napr. pri zehleni alebo upratovani atd., tvoja otazka je asi taka ako keby si sa pytal/a preco pozerame fily na dvd a nechodime na ne vylucne do kina. ak to chces konkretne tak ja mam momentalne v kniznici cez 500 knih + kopec casopisov. citam denne, ale zaroven mam v aute niekolko cd s roznymi audioknihami, ktore pocuvam ked soferujem. takymto sposobom sa dostanem aj k veciam ktore by som si mozno ani nekupil alebo ktore sa uz ani kupit nedaju... nehnevaj sa ale reci o strachu zo smrti su tupe a su to aj vyhrazky, konkretne vyhrazky smrtou ak by sa autorke nieco stalo (pricom to nieco stalo je zalozene zase len na vyhrazke fanusika sagy, ktory sa vyhrazal trhanim ruk - co je tiez dost tupa vyhrazka)...
    ale kludne si haj svoj nazor na clanok, to ti predsa nikto neberie, ale reci o strachu zo smrti k tomu nepatria nemyslis? a este raz sa spytam co uraza clanok? knihu a jej postavy? alebo si myslis, ze je to naozaj skvostne a kvalitne literarne dielo? za to, ze su postavy vykreslene ako tupe bezduche parodie na cloveka alebo upira nemoze autorka clanku, ale autorka knihy. nie je nic zle na tom, ze sa ti kniha paci a ze ta bavila aj ked je nekvalitna. ale tymto kopanim okolo seba, tvrdenim, ze autorka clanku necita atd. len potvrdzujes nazor o hysterickych fanynkach a fanynkoch...

    a btw. preco mate taky strasny problem sa podpisat vy anonymni? aspon prezyvku alebo krstne meno nech viem koho oslovujem...

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Nvm kde sa tu prihlásim, ani sa mi nechce. Inak prezývka Memorys keby niečo.
    Mne osobne sa táto kritika páčila, a nejdem ani rozoberať prečo. Myslím že autorka to krásne vystihla, celá sága súmraku stojí za spomínane hovno, ktoré keby sa v knihe spomína mala by 600strán xD a film možno o hodinu viacej... Úprimne, knihu som nečítal "našťastie", film som videl "bohužial" ... A teda je fakt, že dejovo ma viac zaujala aj Snehulienka a Sedem Trpaslíkov než Súmrak :) Takže, nejdem ďalej nič písať, len autorka tohto tu, má môj obdiv ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  36. Volám sa Kristína to len tak medzirečou.... viem ze audioknihy setria cas a viem ze je to presne to iste co aj kniha ale sakra na co to tato ˝˝skvela˝˝ autorka (myslim clanku, nie knih)vobec pocuvala ked sa jej uz predstava takehoto vraj ˝˝nudneho˝˝ pribehu hnusi? ooo museli ste sa pochvalit ze mate doma 500 knih vsak?? aj ja som precitala vela knih nie len *Twilight sagu ale je to jedina kniha ktora ma oslovila naozaj a citam si ju stale dookola a argument o filmoch a pozerani v kine je naozaj chaby pretoze stale ide o audio vizualne podanie diela......a ku kniham ktore sa kupit nedaju na internete su knihy aj z rokov davnejsich ale chapem ze hladat to je nieco hrozne.....dobre berte to ako vyhrazku ked ma tu tolko presviedcate tak to teraz aj myslim ako vyhrazku.....a praveze reco o strachu zo smrti k tomu patria az prilis pretoze clovek ktory nema komplexy, depresie a napodobne by nenapisal takuto hlupost, a ano podla mna uraza knihu a postavy a aj autorku, postavy vobec nie su bezduche(ked si to myslite to len naznacuje ze ste to necitali) postavy maju mnozstvo kladnych aj zapornych vlastnosti a ano myslim si ze je to SKVOSTNE LITERARNE DIELO a ja nekopem okolo seba ja si hajim to co si myslim, a ano myslim si ze autorka clanku citala maximalne tak Harraho pottera a krtka v nohavickach, a ja vobec nie som hystericka fanynka jasne ja len vyjadrujem svoj nazor rovnako ako vy vy ste potom hystericky antifanusik aj take nieco existuje a na zmysel mojej existencie si siahat nebudete

    OdpovedaťOdstrániť
  37. tak povedz co si precitala este pochval sa a rozober Twilight, zamysli sa nad postavami, dejom, opismi... nech sa paci, kontruj a ukazuj v com sa nezhodujeme, ale poprosim konkretne

    anonym, cas 14:51
    tak za prve > gratulujem ti k vsetkym negativnym vlastnostiam, ktore tu predvadzas, urcite to dotiahnes daleko ked nedokazes primat nazory druhych
    za druhe > je to kniha, mlatenie sa kvoli knihe uz davno nie je in

    a tak vseobecne
    za tretie > audioknihy su rovnako schopne papierove/elektronicke verzie knih, aj sluchom viem urcit dlzku vety, okrem toho dobry predcitac dokaze knihe dakedy aj pridat na cene
    a nie som milionar aby som si kupovala kazdu knizku ktoru ma napadne si precitat
    za stvrte > audiokniha mi usetrila cas a peniaze, ale neboj mam stiahnute aj pdf
    za piate > ano nacitala som toho naozaj dost aby som sa mohla vyjadrovat ku kniham a mam aj povedomie o literarnej teorii teda, o charakteristikach zanrov a podmienkach ktore musia splnat aby aby sa dali dakam zaradit
    za sieste > ked vidim chyby, ktore by zvyraznila v slohu snad kazda ucitelka literatury na ZS
    za siedme > zobudte ma ked ju aspon nominuju na Nebulu, Huga alebo Locus

    OdpovedaťOdstrániť
  38. geronimo72 meno je Kristína len tak medzirečou......vobec ma nepoznate pan geronimo si mate viacej rokov ako ja ale chcela by som vidiet vas co ste robili a koho ste obdivovali v obdoby puberty, urcite ste si svoju oblubenu skupinu tiez pre kamaratmi hajili a nedali ste na nu dopustit to iste teraz robim aj ja.... a ja vobec nie som hystericka fanusicka len nedovolil niekolkym ludom siahat na zmysel existencie niektorych lludi tak rovnako mozem nazvat teraz ja vas ze ste hystericky antifanusik a tiez len kopete okolo seba.....oo o tych knihach ktore vlastnite ste sa museli pochvalit vsak ajja som citala velke mnozstvo knih aj ja kazdy den citam nieco ine ale nic ma neoslovilo tolko ako Twilight saga a postavy nie su bezduche maju mnozstvo vlastnosti maju mnozstvo vtipnych ale aj smutnych vyrokov a herci to zahrali excelentne....aaaano presne to som mala na mysli autorka tohto ˝˝clanku˝˝ necita knihy mozno cita ale maximalne tak Harryho Pottera.....a argument o filmoch je dost chaby pretoze stale sa tam jedna o audio vyzualne podanie diela.... audio knihy su mozno knihy buducnosti a mozno kratia cas ale ja nedam dopustit na hmotnu knihu a prevracanie stranok...niektore diela SA naozaj nedaju kupit ale na internete najdete mnozstvo starsich titulov kroe su uz davno stiahnute z trhu....a to o tych rukach som nemyslela ako vyhrazku ale ked ma tu toklo presviedcate tak nechje po vasom ano presne tak vyhrazam sa vam zabitim a topatri k tomuto clanku a toto je naozaj KVALITNE LITERARNE DIELO ktore je hodne obdivu milionov fanusiciek na celom svete

    OdpovedaťOdstrániť
  39. inteligencny koeficient... dama je inteleguanka...

    OdpovedaťOdstrániť
  40. noo..beriem, je to tvoj názor. Ale podľa mňa t bola jedna z najlepších kníh, ktoré som čítala.. Príbeh je možno, trochu ( tochu viac) nerálny ale zato nemusí byť zlý! napr. preto že sa spolu hneď nevyspali. mne sa pačilo hlavne to. aj aj to ako sa mali radi a Ed sa prekonal a bolo mu neskor jedno ako vonia. preco? lebo ju mal rád!!! to je (podla mna) hlavna pointa..
    Skajka

    OdpovedaťOdstrániť
  41. Tato kritika sa mi paci ,naozaj som sa pobavila(okrem clanku aj na niektorych komentaroch) a aj ked som precitala vsetky 4 knihy a nehanbim sa priznat, ze sa mi pacili, musim uznat, ze autorka clanku ma pravdu a uprimne som sa zasmiala. Vobec tuto kritiku nevnimam ako urazku bestselleru, autorky ci hlavnych postav, mozno je to stylom akym je clanok napisany. Ja osobne respektujem kazdeho nazor, nech je aky chce, pretoze sama mam rada ked iny ludia respektuju moj :) Rada si precitam kritiku mojej oblubenej knihy ci filmu.Aj ked mam 25 rokov, som vydata, precitala som nejednu knihu, studovala som slovensku a anglicku literaturu a zijem v realite, mne sa twilight paci :)

    OdpovedaťOdstrániť
  42. anorwen asi ste mali na mysli intelektualka ? A aj bie tak prepáčte. Ale podla mňa má to dievča či paní v niečom pravdu, aj keby niekto urazil moju najoblúbenejšiu knihy hájila by som sa. Nechcem vyvolávať hádky, ale to dievča to asi baví tak ju nechajme tak, veď aj my sme boli mladý a nerozvážny a mysleli sme si že sme páni tvorstva a vo všetkom máme pravdu. Ak si tento komentár prečítate tak Ďakujem. A volám sa Alena

    OdpovedaťOdstrániť
  43. Mila Kristina, neviem kde si v mojich riadkoch nasla hysteriu kedze som sa ani nevyhrazal trhanim ruk, ani som nepisal o strachu zo smrti, ani nevykrikam, ze necitas. Ale postupne mam pocit, ze mas problem s chapanim pisaneho textu, takze to skusim este raz: Pocet knih som uviedol len preto, lebo som sa snazil vysvetlit, ze nie je cas vsetko citat a preto maju audioknihy svoje uplatnenie. Zaroven som ale aj uviedol situacie, v ktorych taka audiokniha ma zmysel a vyznam. Takze by som bol rad, keby si reagovala na tie a nehovorila z cesty. Opakujem este raz, audioknihy su velmi dobre napr. pri soferovani (lebo nemozes citat klasicku knihu), napr. pri zehleni a upratovani (lebo nemozes citat klasicku knihu). Nikto nespochybnuje, ze klasicke knihy maju svoje caro a nikto z ludi, ktori tu prispeli by nevymenil svoju zbierku knih za cdcka s audioknihami. Dufam, ze sme si to konecne vyjasnili a ty si konecne pochopila, ze mi nepocuvame audioknihy namiesto citania normalnych knih, ale ako doplnok a kazdy z nas cita aj klasicke knihy a to velmi rad. Tak isto nemam problem s hladanim alebo kupovanim e-bookov, ale opat je tu ten problem, ze ani e-book sa neda citat popri soferovani, zehleni, upratovani.
    Co sa tyka toho co citala autorka, staci ked sa pozries na hlavnu stranku a tam uvidis. Mozes to porovnat potom s tym velkym mnozstvom knih, ktore si citala ty a mozno najdene nejake spolocne crty.
    Verim ze to "audio vyzualne" bol len preklep
    Ak s recenziou alebo kritikou nesuhlasis, je to tvoje plne pravo. Zaroven mas moznost sa vyjadrit v ktory bodoch nesuhlasis a co je podla teba nespravne. Ale vykrikovanie ako autorka nic necitala a ako uraza nie je diskusia o recenzii. A cim skor sa zmieris s tym, ze na tomto svete existuju ludia (ktori maju ovela lepsi prehlad a rozhlad ako ty, ja, alebo autorka), ktorym sa kniha nepaci a ktori na nu maju negativny nazor. To, ze sa kniha dobre predava a paci sa nejakej skupine ludi este neznamena ze je kvalitne a ze je to skvost. Znamena to len tolko, ze bol dobry marketing.

    No a teraz mozes napisat ake knihy si to citala a odpovedat na otazky ktore ti boli polozene vyssie (nie mnou)

    OdpovedaťOdstrániť
  44. Mila Alena, nieco ine je obrana a vecna diskusia - kazdy moze vyjadrit nesuhlas a argumentovat preco si mysli, ze je to inak - a nieco ine je to vykrikanie a navazanie sa do autora kritiky (myslim tym teraz reci o tom, ze nikdy nic necitala, ze nema knihy pocuvat ale citat atd.

    OdpovedaťOdstrániť
  45. ked sa vam nieco nepaci tak serte na to a nemusite to hned kazdemu hovorit- kniha je pre tynedzerov a ked sa nam to paci tak nas nechajte na pokoji precitajte si radsej 100 rocne knihy co vas bavia a hlavne sa do nas twilightovych ludi uz prosim nesete.

    OdpovedaťOdstrániť
  46. Už sa nejdem hadat lebo vidim ze tu ludia tomu nepochopia, teraz ked vam poviem ze mam 13 rokov zo vsetkeho co som napisala si budete robit zarty ze nejaka hystericka fanynka sa nudila tak zacala rypat do inteligentnych ludi. Hovorte si co chcete na adresu Twilight sagy pretoze iba skutocny ludia dokazu ocenit toto dielo. moj odchod si budete vyhasnovattak ze mi dosli argumenty alebo mam maminka vyhodila z netu ale mna to tu uz vobec nebavi pretoze na to kolko mate rokov a vidim ze to nie je menej ako 18 nevnimate. S audio knihami nechcem mat nic spolocne a v zivote sa toho nedotknem a radsej si najdem cas na precitanie si naozajstnej knihy. Ku khiham ktore som citala :

    Cesta-Cormac McCarthy
    Dan Brown- Stratený symbol
    D&n Brown- Da Vinciho kód
    Púštny kvet
    Rebecca James- krásna beštia
    Tajomstvo Rhonda Byrne
    a este mnozstvo knih dakujem tym ktory s mojim nazorom suhlasili a tym ktorym sa nepaci iba jedine FUCK YOU

    OdpovedaťOdstrániť
  47. Alena - jasne, ze intelektualka, to bol vtip ;). ono je to totiz inteligencny kvocient, nie koeficient.

    ja osobne som vysadena na pana prstenov, ale neznizila by som sa k takemu prskaniu jedovatych slin na niekoho, kto ma iny nazor. a osobne invektivy, to uz naoaj svedci o nie najvyssej urovni pisatelky.

    navyse, dama sama spomenula, ze nie je ziadna sedemnastka, ale ze uz ma vyse 25. to uz by mala mat trosku zrelsie postoje aj vystupovanie (tym nemyslim nekajy pragmatiszmus a materializmus, ale zaklady slusnej komunikacie a respektovanie nazorov inych)

    OdpovedaťOdstrániť
  48. Aj jaj, tusim ze sa tu bude vynimocne mazat v komentaroch... alebo zeby si Riddick to vulgarne vyjadrene zenske pohlavie nechala zaramovat, ze toto tu este nebolo?

    Uzasne, pobavil som sa dvakrat. Najskor na clanku a potom na tej KLASIKE v komentaroch, ano, ano. Jen houst a vetsi kapky!

    OdpovedaťOdstrániť
  49. nuz Kristina stale nepochopila ze audioknihy nie su namiesto knih ale na situacie ked klasicka kniha nie je dostupna alebo nie je mozne ju citat. co uz, mudremu napovedz.....

    no a co sa zvysku tyka, ja som vzdy tusil ze nie som skutocny clovek, teraz mam konecne dokaz a kazdemu kto by chcel oponovat ho mozem ukazat, stoji to tu biele na ciernom. pri najlbizsej navsteve slovenska idem odovzdat obcianku :D :)))))

    a pridavam sa k Anorwen, nie je problem v tom, ze niekto ma rad tu alebo onu knihu, film, hudbu atd., problem je v tom, ze nejako nezvladaju kritiku (aj ked niekedy expresivnejsiu) a chcu prikazovat a zakazovat, ruky trhat, smrtou sa vyhrazat vsetkym tym ktori nezdielaju ich nazor a nadsenie...

    a ked uz sme pri odhalovani oblubenych veci tak u mne je to asi stoparov sprievdoca a zemeplocha a tiez nemam problem ked sa do nich obuvaju ludia ktorym sa nepacia. (a tymto oficialne vyhlasujem ze mi zafod v najnovsej knihe paradne lezie na nervy a preklinam colfera ze mu venuje tolko miesta)

    OdpovedaťOdstrániť
  50. kuva skoda ze sa tu neda likovat, lev by uz mal plusku :))))

    hmmm, tiez by ma zaujimalo aky postoj zaujme Riddick k tomu vulgarnemu podpisu prispievatelky - fanynky...

    OdpovedaťOdstrániť
  51. aha, tak konecne sme doma. moderny JA styl. ludia s inym nazorom su proste podradna haved.

    mila 13rocna cicuska, mala si sa hned priznat, kolko mas rokov. my dinosauri by sme ta boli brali s nadhladom nasmu geriatrickemu veku vlastnym a nemusela si na nas plytvat svojim casom, mohla si ho radsej venovat studiu hodnotnych literarnych diel.

    ale takto si sa uplne zhodila a dopadla si presne tak, ako si nechcela (alebo chcela?)

    OdpovedaťOdstrániť
  52. Alena > ja citam knihy ktore nemusi kazdy, alebo su neznamejsie, pripadne u nas uplne nedostupne
    ak by dakto zautocil na dajaku knizku co mam rada, tak nech sa paci, ja viem preco sa mi to a to paci a co na tom obdivujem a aj vidim nedostatky pre inych citatelov...

    osobne by som chcela mat zo vsetkych fyzicke papierove knizky, e-booky a tiez audiobooky, pretoze kazde medium ma ine vyhody vyuzitia...
    mam len jeden par oci a rada pocuvam ked mi dakto cita a dakedy mam pocit ze vidim horsie zo dna na den, ludia ked oslepnem chcem na sviatky len a len audioknihy... :-D
    e-booky su super ked treba citovat, alebo prekladat...
    su daktore pribehy ktore uz viem skoro naspamet, no citam ich znova

    OdpovedaťOdstrániť
  53. Anet, podareny clanok. Rechtala som sa ako kon. Pekne si to napisala. Vies, co sa tyka tej mojej tolerancie, ked mas doma upjejucu pubisku, tak sa sem tam na veci dokazes pozriet aj z takeho benevolentnejsieho pohladu. Ako si napisala, je tam par peknych momentov. Inac, prosim, prosim, tyraj sa aj dalej a napis nam takuto vtipnu recenziu aj na Usvit. Lebo Sumrak je skutocne iba slabucky odvar toho, co bolo posplietane v Usvite, co uz aj mola tolerantna povaha citala so skripajucimi zubami a odfrkovala som horsie ako moja kobyla po odcervovani. Urcite budeme zavyjat smiechom. ;-)

    Geromino, mam pocit, ze si nepochopil slovicko chutovka. Ani cukriky nepovazujem za vrchol nutricnej hodnoty a spravnej vyzivy a predsa si sem tam rada nejaky dam :-DD. Ber to teda z nadhladom. Ja som nestaviala sagu na ziadny piedestal. Napisala som, ze aspon ta druha a tretia cast bola trochu viac vybalansovana, nebol to iba zalubeny maglajz, ale Bella skutocne celi (sice prehnane, ako tradicne) ale predsa len celi normalnym emociam opustenia, ci pripadne vyberu. Charaktery su podla mna vykreslene trocha viac do hlbky (znova opakujem trocha), a vidiet aj posun spisovatelky v style jej pisania. Iba preto, ze jej knihy su brak jej to neodopriem.

    Jennka, co sa tyka toho zlatokopectva, vsimla si si ako pozorne nam autorka predostrela, ze Edward je bohaty, ale Bella nie je ziadna zlatokopka, lebo mu nedovoli dat jej ziadny darcek. ;-DD Takze podla mna si nebola az tak daleko od pravdy. :-DD

    S pozdravom, to zvlastne zviera, Ziffhara

    OdpovedaťOdstrániť
  54. Anorwen: proste nam to nandala a mali by sme sa zmierit s tym ze nie sme ludia. aby som pravdu povedal tak mne sa to celkom pozdava, ja som to vlastne vzdy tvrdil ze nie som clovek :))

    Nenwen: ti nevim karle, mam v kniznici knihy z ktorym by som uz dalsiu kopiu nechcel. ale pridavam sa k tomu ze mam rad ked mi niekto cita, je to velmi prijemne (a este mam rad ked ma niekto holi na xychte, ale to sem nepatri :D)

    Ziffhara: je mozne, ze som to zle pochopil, v takom pripade sa ospravedlnujem. na druhu stranu vyzdvihovat nieco (vykreslenie charakteru viac do hlbky, suboj s normalnymi emociami), co je v inych knihach uplny standard a autor by ich nevypustil ani na alfa testing mi pripada trochu divne. ale ako som uz pisal niekde vyssie, je uplne v poriadku ked sa ta kniha alebo film niekomu paci aj napriek tomu ze je to sunt. Urcite niekoho zabavi, niekto pri nej zrelaxuje, niekto si aj posniva. To je vsetko v uplnom poriadku. Ale vydavat ju za kvalitne umelecke dielo alebo nebodaj nejaky milnik v literature je neakceptovatelne. Bohuzial ako sme mali moznost vidiet tu a na FB vela ludi dava rovnitko medzi marketingovy uspech a kvalitu :(

    btw. ja by som vazne chcel vediet co by Kristinka povedala o takych 13 rokov keby si to znovu precitala :))

    OdpovedaťOdstrániť
  55. Fajn, ja súhlasím ... prečítal som si asi stranu a pol Súmraku a mal som chuť zabiť Bellu ale nesuhlasim s pár vecami:

    -Súmrak nekopíruje ani nijak inak nečerpa s uspechu Harryho Pottera

    - na košatosť HP nešahaj, prepracovanejšia kniha tohoto žánru a formátu neexistuje a je možno ešte prepracovanejšia ako Tolkiekove knihy

    OdpovedaťOdstrániť
  56. Geronimo> to vies, ja si knizky co kupujem velmi dosledne vyberam, ale hej staci ked 90% bude vo vsetkych formatoch

    vecsinou ma knizky nesklamu, ale zas nie vzdy som znich 100% nadsena, zistila som napriklad ze Posledny jednorozec ma typ rozpravaca ktory sa prihovara citatelovi a mna konkretne to v tomto diele rusi pri citani

    no ked som bola vo veku slecny stazovatelky, citala som SW trilogiu od Zahnazvanu Thrawnova trilogia, teraz som nasla prastary audiobook, zvuk nie je najkvalitnejsia, zvuk dakedy vypadava, ale rozpravac odvadza genialnu pracu, teda proste chcem original ako nahle to bude mozne :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  57. geronimo, ja zasa nie som uplne normalna, takze mi tiez nevadi, ked ma niekto za normalnu nepovazuje :).

    k tomu milniku v literature - svojim sposobom to milnik je, ale zial, na ceste k velkej jednoduchosti. je to fenomen svojej doby, ale predpokladam, ze dost efemerny. podla mna o par rokov po tom ani pes nestekne.

    a zas dobre, ja som si tiez za mladych cias citala aj johna sinclaira (take papierove zositky z novinovych stankov o upiroch, zombikoch a podobnej havedi) a bavilo ma to. akurat som mala dostatok kritickeho pohladu, aby som netvrdila, ze je to literarne veldielo. a prave takyto pohlad dnesnym pubertiakom spravidla chyba (kedze toho maju precitaneho dost malo a aj to su potom danovia brownovia a podobne, takze nemaju velmi s cim porovnavat).

    no a tu je potom na diskusiu, ze ked sa to paci vacsine, cize norme, ci potom to netreba vazne povazovat za dobre (my nenormalni tvrdime, ze nie). totiz ze naco je nam veldielo, ked ho vacsina nepochopi. a sme pri tom, ako nas dnes vzdelavaju. cize ako uz dnes nie je in snazit sa dosiahnut v niecom vyssiu uroven (pochopenia, vedomosti, rozhladenosti...), ale nosi sa zrat sameho seba v aktualnej forme a agresivne sa branit pokusom o zmenu (ako ze tebe nie som dost dobra? ked ma neberies taku, aka som, tak sa mozes...). proste sebazdokonalovanie sa povazuje za mrzacenie jedinecnosti. a tak to tu potom aj vyzera.

    OdpovedaťOdstrániť
  58. Dobre, ja som zrovna to "dievča, ktoré zúrivo útočí na každú kritiku", ale skúste si aspoň prečítať môj názor, aj keď vám asi v hlave neblikne. Vopred vďaka.
    Neviem ako ste mohli napočítať 16 ľudí. Mne matika naozaj veľmi nejde, ale viem aspoň postavy spočítať. Tak to vaše - citujem -"okolité krovie": Jacob, Carlise, Esme, Alice, Rosalie, Emmett, Jasper, James, Victoria, Laurent, Jessica, Eric, Mike, Angela, Tyler, Billy, Charlie, Renée, učiteľ Molina...to je už 19, mám pokračovať? No stáva sa, možno je to tým, že ste to počúvala a ešte k tomu po anglicky a tých "zopár neznámych slov" by sa možno aj hodilo.
    Harryho Pottera som prečítala všetkých 7 kníh. Dobré knihy, nepopieram, ale už nie pre mňa. Myslím, že Twilight je pre starších. Trpaslíci? A to je ČO? Nechcem tú knihu súdiť podľa názvu, ale Súmrak je oveľa pútavejší názov.
    "Upír sa zamiluje do blbky, blbka sa zamiluje do upíra. Upír sa nikdy nenudí, lebo musí blbku každú chvíľu zachraňovať pred smrťou." Preklad? Upír sa zamiluje do obyčajného dievčaťa, dievča do upíra. Upír má to dievča natoľko rád, že keď jej hrozí nebezpečenstvo asiže ju ochráni. A že sa o Twilighte nedá rozprávať? A čo keď vám poviem, že sa tak dokážem rozprávať s veľa ľuďmi?
    Divné, že stále hovoríte, že Stephenie Meyer sa v knihe zameriava stále len na dve osoby a na ich vyznania lásky (čo je blbosť, pretože je to pekne zamiešané do deja), ale čo tak vy? Len v tomto texte čo ste napísala, to opakujete niekoľkokrát a o Belle tiež padajú niekoľkokrát rovnaké hlášky, len v inom znení. No čo už, ja si všímam aj malé detaily.
    Edwardovi Bella vonia. To je pravda. Vonia mu jej krv (veď je predsa upír)a nielen jemu, lenže má ju rád a tak ju nechce zabiť. Ale to by ste si najskôr museli prečítať 12 kapitol z Midnight Sun(Polnočného Slnka.)
    A o tom, že sa Edward s bellou nechcel vyspať. Kokos, ale tu riešite hovadiny. Jednoducho si prečítajte 8. a 20.kapitolu z Eclipse (Zatmenie) a potom Breaking Dawn (Úsvit) 5.kapitolu. O čom? O dohadovaní a o tom, ako nakoniec Bella dopadla.
    K Belle ako "nemehlu"... Na Bellu sa lepí všetka smola, je magnet na nehody, nie je to najkrašia miss sveta, ale úplne obyčajná baba. A napriek všetkým jej nedostatkom sa do nej zamiluje krásny upír.
    Napísali ste tu veľa toho na čo mám nejaké "proti". A ak je Twilight sága naozaj taká "stupidita", ako tu niekto povedal, ako je potom možné, že sa knihy tak predávajú, filmy majú úspech a na ich premiéry chodí tucet ľudí a sága sa rozrástla do celého sveta? Hm...žeby sa to ľuďom páčilo? Teraz letia upíri. Proti Draculovi, ktorý cicia krv ako na bežiacom páse, spí v rakve, na slnku sa rozpadne a zabiť ho možno dreveným kolom (staré historky) nikto nič nemal, ale pokiaľ sa ukáže niečo lepšie, román, takto na to ľudia kydajú? Ts!
    P.S. Ani ja nie som objektívna.

    OdpovedaťOdstrániť
  59. No koniec, ako nechapem z tychto zakomplexovanych nimfovaniek, ktore nikdy chlapa nemali a asi ani nikdy mat nebudu a ked uz sme pritom, tak moja zlata, ked si precitas prvu knihu, tak mi daj prosim vediet, lebo NEGRAMOTNOST = TUPOST a zosmiesnovat tu nieco, co som ani necitala, len pocuval je traaapne a ubohe. Asi by som sa od hanby prepadla pod zem, keby tu pisem kritiku ku knihe, ktoru som vlastne ani v ruke nedrzala. Ako hovorim ty a tvoj nazor je ubohost sama o sebe.

    OdpovedaťOdstrániť
  60. Mila Anonymka (ktora sa napriek vyzve vyssie nevie podpisat), keby do kina chodil len tucet ludi tak sa o nicom nepise a je pokoj :). Ako som uz xkrat dnes napisal, to ze sa nieco dobre predava nie je dokazom kvality, ale dobreho marketingu a hypu (inac tento argument predajom sa mi velmi paci, napr. taky Stanislav Lem urcite nepredal tolko knih a nesposobil take sialenstvo ako tento odpad, ale kvality mu nikto upriet nemoze a takto by sa dalo urcite pokracovat este dlho). Nejako si pozabudla, ze clanok sa tyka len Sumraku, takze sa tazko pozera do roznych kapitol v ostatnych knihach. Ak sa kniha toci okolo Labute a Trblietaveho, tak sa kritika dost tazko moze zaoberat menovou krizou v Transilvanii takze je scestne vycitat autorke clanku to, ze pise o Labuti a Trblietavom. A co sa tyka poctu postav - utekaj si spocitat postavy napr. do Pana prstenov (aj ked tam je to podla mna uz prepostavovane :D).

    A este toto som chcel, Trpaslici su roman od nemeckeho autora Markusa Heitza (?). To ze ho nepoznas svedci len o tom, ze sa ti nechcelo ani len pouzit napr. google na vyhladanie informacii. Navyse nazov knihy je sice dolezity, ale ako si sama poznamenala kvalita knihy sa podla toho neda posudit a uprimne povedane pre knihu, ktora je o trpaslikoch by bolo dost nezmyselne vymyslat nejake krkolomne nazvy.

    Mas plus sa relativne kultivovanu reakciu...

    OdpovedaťOdstrániť
  61. Anorwen ja by som sa tej vacsiny az tak nebal, oni len nahlas kricia a tym ostatnym to nestoji za tu namahu aby rovnako nahlas kricali ze je to sunt. O par rokov po tom naozaj ani pes nestekne a anonymky (ako tato tu o kusok vyssie co zase nevie pochopit, ze kniha sa da aj pocuvat) tiez vyrastu z toho nekritickeho zboznovania a pri troche stastia uz budu trosku dalej co sa tyka vkusu, rozhladu a schopnosti posudit kvalitu...

    OdpovedaťOdstrániť
  62. Upiri letia uz dlho, privelmi dlho, vobec nie su dajakou kniznou novinkou

    taky cesky spisovatel Kulhanek autor Vladcou strachu, Nocneho Klubu a mnohych dalsich matiez upirov ktori nepiju ludsku krv, su akcni, vtipni a hlaskuju ostosest...

    a nezabudaj ze Drakula bol Pan upir, odporucam precitat, spravil z Lucy Westenra upirku napriek tomu ze jej darovali traja muzi krv a kazdy z nich ju miloval... boli pri jej smrti a nakoniec ju museli zabit aj druhy raz... tam mas ovela viac emocii

    jaaj a netreba zabudat na Alucarda z Hellsinga (anime), chudak upir co sa jemu postavi...

    OdpovedaťOdstrániť
  63. no vies, ako som pisala vyssie, problem je asi v tom argumente, ze to cita vela ludi, tak to predsa musi byt skvost.
    isteze je to napisane tak, aby to ludia citali. a pre istu vekovu skupinu je to zrejme to prave. kazda doba ma svoje dojaky pre nastrocnych. a k tomu veku tiez patri aj to cierno-biele videnie.
    ale myslim si, ze do ust jednej mladej slecny vobec nepatria take vyjadrenia, ako si prezentovala vyssie. a uz vobec nie, ak sa ti paci bella (ktora je rozhodne kultivovanejsia nez jej literarne kamosky a tiez je nestandardna svojim postojom k vselijakym potvoram (upiri,vlkolaci), ktory nie je zrovna vacsinovy alebo vacsinou akceptovany..., ale u nej ti to nevadi, vsak? to len v realite...)

    OdpovedaťOdstrániť
  64. fiha, dalsia inteleguanka :D

    ako vyzera nimfovanka? to by som chcela vidiet. a vobec, co sem pleties chlapov? sa potrebujes pochvalit, kolkych si uz na rozdiel od nas, starych panien, mala? ved daj rovno cislo, my zbledneme (akurat neviem, ci zavistou) a mozes sa vratit k citaniu.

    OdpovedaťOdstrániť
  65. Vidim, ze zabava graduje... hajlajtom poslednej hodiny je tento odstavec:

    "Harryho Pottera som prečítala všetkých 7 kníh. Dobré knihy, nepopieram, ale už nie pre mňa. Myslím, že Twilight je pre starších. Trpaslíci? A to je ČO? Nechcem tú knihu súdiť podľa názvu, ale Súmrak je oveľa pútavejší názov."

    Este, este!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  66. Anorwen > byt stadovite zviera je USA dost v mode...

    hovori slecne daco Duna? Tolkien? Gaiman? Asimov? Pratchett? Asprin? Zimmer Bradley? Adam Andres? Cervenak? Pavelkova? Neff? ... (uz sa mi nechce dalej menovat:-D )

    OdpovedaťOdstrániť
  67. Ja nevravím že každý musí Twilight ságu žrať ale urážať tých čo sa im páči sa mi nezdá moc správne.A ešte aj jeho autorku.No hmm neviem ale podľa mňa by vás mohla obviniť aj s nejakej trestnej veci.Neviem síce presne z akej nie som právnik ale určite na takéto veci sú zákony.Úplne súhlasím s anonymom ktorý napísal komentár 12 júl, 2010 18:41 a ani neviem čo presne dodať.Ibaže by som chcela vidieť takú babu ktorá sa po prečítaní Twilight rozhodne byť ako Bella.Nevravím že sa nemôže bezhlavo zaľúbiť ale očakávať nejakého upíra no to mi príde dosť divné.A keď už tak osočujete(áno je to tak) twilight a vravíte že Potter je fajn nezdá sa vám že je to ešte väčšie sci-fi? Mágia,kúzla a nezabudnime že je to aj viac vrážd.Podľa mňa je určite 5,6 a aj 7 temnejšia ako súmrak.Už len ten Voldemord vraždí,unáša,mučí...No nechajme Pottera Potterom.Podľa mňa sú to tiež dobré knihy. Nechám vám váž názor.Mne sa tiež zas nemusí páčiť niečo čo sa vám nepáči. Aj keď rozhodne tú knihu,film čo vec nebudem verejne urážať a neviem čo všetko.
    Takže to je všetko,.Podľa mňa je twilight super ale iným brať názor nebudem.Len ma uráža keď niekto takto verejne pohoršuje knihu,autorku a aj čitateľov.
    A že je to moc presladené? vidno že si nečítala ostatné diely

    OdpovedaťOdstrániť
  68. Chcete citat este vacsiu hovadinu? Tak to si precitajte prosim pekne Upirske denniky. Kto neodpadne po prvych 20 stranach tak tomu uprimne a od srdca gratulujem k vydrzi :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  69. Tucet... už ani nerozmýšľam nad tým čo píšem pri tých vašich heftoch. Chcela som napísať tisíce.
    Nechcem nikomu nejako nadávať alebo niečo podobné, ale neviem či tu kvalitu nedokáže posúdiť niekto iný. Sorry. Len môj názor a druhým ten ich neberiem.
    To ze nepoznam Markusa Heitza a to ze som si ho nevygooglila je jasne preto, lebo o tu knihu nemam zaujem. Asi tak ako vy ostatní o Twilight. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  70. a zase bez podpisu, kurna ludia to sa tak hanbite za to co pisete ze sa neviete podpisat alebo co?

    juuuuuuuj len nech si to tu neprecita nejaky pravnik lebo pojdeme vsetci do basy a nejaky velky cernoch nam tam natrhne prdel :)) ... ale potom nam snad da pusu a pozreme si vynikaju fantasy sagu star wars a potom vramci riadneho sci-fi pricarujeme Voldemortovi spat to t :D

    Lev myslim, ze mas noveho kandidata na vyrok dna, vlastne cely prispevok...

    OdpovedaťOdstrániť
  71. ak si chete precitat nejake zaujmavu knihu alebo video chodte do pozicovne a kupte si tam dajake nadrzane video v ktorom sa chlap hned hodi na babu a nebudu sa na seba pozerat ako s parkinsonom a s tou zapletkou mozete si kazdy den pozerat na dome serialy v ktorych sa dej opakuje dookola.....a ktore dievca nechce aby jej chlap ci by to bol uz upir zlozil zopar komplimentov sak ludia su spolu z lasky ne preto aby kazdu noc spolu chrapali..a ak chcete ´´drbat sumrak´´mozete si vybrat nekoho ineho sorry ale tento clanok neni hodny dospeleho cloveka dedda pre vas stare panny pripadami akoby to pisal umrcany pubertak (ako vidim tohto syndromu ste sa nezbavili od mala)co nema nic na robote len kritizovat ostatnych a zavidiet inym uspeh...a ze neviem posudit kvalitu hmmmm myslim ze mam vasciu kvalitu rozumu nez vy(co sedite a ohovarate ako babky na trhu!)!!!stare nadrzane panny ako ste sa nazvali zeby dajaky kult!!!!ežiš-Mária, tak už po sebe skočte, čo s tým robíte také drahoty?!", kričí v duchu cynik. toto vy pisete prepacte celu knihu cakate len na jedno!!!!!!tak preco si nekupite rovno porno knihu!!!!!!ta kniha mohla mat jednu stranu (sumrak)kde by bolo napisane ze kde bolo tam bolo jeden nadrzany upir ktory bol panic zbuchol naivne dievca a potom chladno krvne zavrazdil(uzasna zapletka ,genialne vyvrcholanie aj vy citite orgazmus! )a chcete vediet nazov tejto knihy!!! pre stare nadrzane panny!a chete vediet problem ten je vo vas !vas hupaci konicek je ako vidim na nizkej urovni IQ! trocha som sa znizila k vam aby som vam tu pridala dalsi komentar ale vlastne vam mu robim laskavost!!! s laskou vasa anonymka

    OdpovedaťOdstrániť
  72. no zatial tu vidim mrncat iba ukrivdene fanynky ktorym niekto siahol na zlate tela a ony to nevedia zniest...

    ale strase sa mi paci ked sa "nastky" snazia pouzivat komplikovane a cudzie slova, potom z toho vznikaju take skvosty ako hupaci konicek na nizkej urovni IQ.

    a preco by sme si mali vybrat nieco ine ako sumrak? lebo si to ty povedala? lebo tvoj nazor a vkus je ten jediny spravny a vsetci ostatni ho musia zdielat a ti co ho nezdielaju tak su stare panny? (to je inak diskriminacia, ako k tomu pridu chlapi ktorym sa ta kniha tiez nepaci? alebo su tiez stare panny?)

    OdpovedaťOdstrániť
  73. wau, anet, tu mas tu jednu vetu, co vystihuje knihu :D

    kniha mohla mat jednu stranu (sumrak)kde by bolo napisane ze kde bolo tam bolo jeden nadrzany upir ktory bol panic zbuchol naivne dievca a potom chladno krvne zavrazdil(uzasna zapletka ,genialne vyvrcholanie aj vy citite orgazmus!

    vlastne nevystihuje, skoda...

    OdpovedaťOdstrániť
  74. 19:51 > nechapes, kebyze je Bella realisticky napisana tak da Edwardovi v tej posteli aspon pusu na celo
    absencia sexu vobec nevadi, skor neuveritelnost toho ako 17rocna zdrava baba by sa dokazala spravat ako asexual, to vies hormony su hormony a ludske telo predsa len dajako reaguje na dotyk...a ano tam len lezi a vypytuje sa... ani vlasy mu neroztrapati...
    vnima ho vobec? alebo je edward daco ako chodiaci plysak?

    OdpovedaťOdstrániť
  75. túto somarinu som necitala, neviem preco, ale nejako ma inštinktívne toto "dielo" od počiatku odpudzovalo.... a to mám upirsku tematiku rada, presnejšie knihy od Jenny Nowak......

    OdpovedaťOdstrániť
  76. celý tento blog je trápny. myslim, že žena ktorá ma 31 rokov, by si mala uvedomiť, že tieto knihy sú určené pre mladšie ročníky ako je ona. uprimne ťa ľutujem lebo as mi zdá že si asi v živote nebola zamilovaná a preto nechápeš prečo sa toľko ľudí na svete stotožnilo alebo túžilo stotožniť s touto knihou.Ak konečne nájdeš chlapa svojich snov a budeš s ním niekoľko rokov potom si tú knihu prečítaj a možno raz pochopíš, prečo ju toľko dievčat ale aj žien miluje...

    OdpovedaťOdstrániť
  77. Diky za clanok, pobavil :) Ked som si citala tuto knihu, tak som sa tak pousmievala a hovorila som si, ze ked som bola mlada a krasna, tiez som si myslela, ze sa zamilujem a budem uz navzdy zamilovana a nikto iny pre mna nebude existovat. Znie to velmi krasne, bohuzial, je to aj velmi nebezpecne, ked sa zamilujete do niekoho, kto vam nejakym sposobom ublizuje (a nemusi to hned znamenat, ze vas mlati) a vy ho neopustite, lebo on je ten pravy, pretoze ste sa do neho zamilovali a nikdy uz nikoho nebudete tak milovat...nastastie vieme sa zamilovat aj viac ako raz a vztah nie je len o zamilovani sa, ale hlavne o tom, co si medzi sebou ludia vytvoria a to nezavisi len od prveho "pudu". V tomto mi pride ta kniha nebezpecna, aj ked sa dobre cita, je nebezpecne presvedcit tinedzerky, ze ak sa raz do niekoho zamiluju, tak to uz tak musi ostat.
    Autorke prajem vela pevnych nervov, aby sa s lahkym srdieckom preniesla cez vsetky urazky.

    OdpovedaťOdstrániť
  78. No zatial tu vidim iba ludi, ktori asi nevedia aky zamer ma ta kniha a kydaju na "nastky". :-)
    Ale strasne sa mi paci, ked sa tridsiatnici snazia ukazat mladsej generacii, ze oni maju pravdu, ale nie vždy tu pravdu maju. Nechcem, aby ste si mysleli "co ty mala svina mozes vediet", ja len pisem co si myslim. tak ako aj vy ostatní. :-)
    Twilight je super. (opakujem: to je moj nazor a ten vas vam neberiem. a vazne sa NECHCEM hádať. ja váš nazor akceptujem, tak prosím, akceptujte vy ten môj).

    OdpovedaťOdstrániť
  79. nepodpisany anonym 20:18: ako je potom mozne ze existuju knihy pre nizsiu vekovu kategoriu, ktore radi citaju aj dospelaci? su dobre napisane, putave a zaujmu. zaujala by ma tvoja dedukcia, ktorou si dospela k tomu, ze autorka clanku este nebola zamilovana a este nemala dlhodoby vztah s muzom. a este by som dodal - ak sa raz sklames a padnes na hubu tak uvidis, ze to nie je tak ako v knizke a princ na bielom koni, chlap snov neexistuje a nikdy nebude. ale toto zistenie pride casom...

    OdpovedaťOdstrániť
  80. ach jaj, kolkokrat vam bude treba este napisat, ze nikto nema nic proti vasmu nazoru ani proti tomu ze sa vam ta kniha paci. navrhujem aby ste si ju precitali tak o desat rokov a potom povedali alebo napisali ci na vas posobi stale tak isto...

    OdpovedaťOdstrániť
  81. a prave o to ide ze mas sancu snivat o princovi na bielo koni ked zijes v realite kde ti chlap povie tak raz za tyzden ze ta miluje... PRETO je ta kniha dobraaaa lebo aspon na chvilu myslis na nieco ine svet okolo teba neexistuje a ty si ponoreny do knihy a snivas...

    OdpovedaťOdstrániť
  82. akoze.... 100 bodov za tvoje metafory a prirovania, fakt som sa nasmiala :) .... musim povedat ze podobny dojem som mala z filmu ...pozrela som si to,aby som mala paru o tom o com sa tolko ti teenageri rozpravaju..no a vysledok? FAIL! :) Edward..napudrovany odtienom c. 000001 sa prehanal s Bellou na pleciach po stromoch a krikoch a bolo to akoze romanticke. Tu babu som mala chut dacim prikvacit, furt bola v ohrozeni a tvarila sa,akoby mala dokopy schizofreniu a Alzheimera. A ked som uz konecne cakala na hlavnu myslienku filmu, bol zrazu koniec a ocucaval ju v altanku. Dufam ze si precitas aj druhy a treti diel a das o tom spravu..aby som sa opat raz dobre zasmiala a aby si usetrila namahu tym, ktori sa na to chystaju. Palec hore :)

    OdpovedaťOdstrániť
  83. ad 20:18
    to ze je kniha pre mladsie rocniky neznamena ze sa musi odflaknut, to ze ma byt o vztahu dvoch ludi/tvorov neznamena ze to musi byt plytke a povrchne
    skus si precitat taku Annu zo Zeleneho domu od L. M. Montgomery, klasika ako delo, bez upirov sice ale o ludoch
    Anna a Gilbert su 1000x lepsia dvojica ako Bella a Edward
    dokonca aj Meyerova ma danu knihu rada

    20:38
    a snivat o princovi bez Twilightu by sa nedalo? sak na to staci uz Popoluska

    OdpovedaťOdstrániť
  84. Anonym 20:38 - ale ved kludne snivaj, to ti predsa nikto nezakazuje. my si len myslime, ze snivat sa da aj pri kvalitnejsich knihach. ak tato kniha v tebe vyvolava toto snivanie tak je to uplne v poriadku, to ale neznamena ze je dobre napisana a kvalitna a ze sa musi pacit kazdemu a v kazdom vyvolavat toto snivanie.

    a ked uz sme pri tych princoch, co takto carodej kedrigern ktory svoju milovanu princeznu doklial zo zaby (dokonca tusim dvakrat)? alebo vyssie uvedeny dracula? samozrejme, nemusia sa ti pacit, dokonca mozes na svojom blogu zverejnit ich kritiku a vysmech (a potom budes ty znasat nasrdenych fanusikov co ti nadavaju vsetkymi moznymi sposobmi)...

    OdpovedaťOdstrániť
  85. no vidim rozne nazory...autorka KLOBUK DOLU za taky dlhy clanok, ze som ho ani nedokazala docitat:D lebo sa mi nechcelo a asi tak v polovici som stratila zaujem...prepac.....a ked si taka dobra co nenapises vlastnu knihu...mozno by si bola lepšia ako Meyerova čo ty na to? :D
    sama som tie knihy čitala a ako som videla niektore komentare tak presne to vystihli - vzijes sa do toho pribehu ked sa okolo teba obracaju sami magori a ty si citas niečo take ...ano dobre suhlasim je to kniha pre dievčata, ktore snivaju ze raz pride niekto taky ako Edo, no a čo? preto je človek obdareny tym aby mohol snivat, aj ked vie ze je to nerealne....videla som tu aj komentar ze si to mame precitat o 10 rokov - vies o tom ze tie knihy citaju aj zeny ktore su vydate a maju manzela a deti a ziju si stastne? proste niektore veci co tu boli spomenute su uplna sračka s prepacenim...ale neberiem nikomu nazor niekomu sa to paci niekomu nie...sme vselijaki...ale podobne veci by sa dali pisat aj o harry poterovi a dalsich knihach, aj v nom je to o som istom - musi bojovat proti tomu magorovi (neviem ako sa vola) a bla bla bla a vzdy pri nom stoja verne hermelína a ron...tak prečo tolka kritika?
    ALE TERAZ TO HLAVNE - ZE VRAJ JE TO O PRACHOCH...ALE POVEDZME SI UPRIMNE čO DNES O PRACHOCH NIE JE? AJ NA HP ZAROBILA RIADNY BALIK ...keby som vedela prist na niečo take ako je twilight a hp a bol by z toho trhak, tak by som spravila to iste co dotycne pani spisovatelky...a priznajte sa kto by toho nevyuzil???

    END.....vela stastia v pisani
    P.s. nic v zlom :D

    OdpovedaťOdstrániť
  86. inak ja mam pocit, ze sa tu nejak bavime o dvoch roznych veciach. ja osobne si myslim,ze upiri ako predatori, pripadne vyssia forma zivota (ak si teda dobre pamatam, ze to tak bolo prezentovane v prvom filme), nie su az taka zla myslienka.
    a pribeh o nejako znevyhodnenej (chudobou, krepostou ci nejak inak) dievcine a dokonalom princovi je archetypalny a nie je na nom nic zle.
    takisto aj opisovanie vecnych tinejdzerskych uvah typu ma ma rad, nema ma rad, bude ma chciet, ak mu nedam, je pre mna ten pravy, co ak mi ublizi, co ak mu ja ublizim atd atd je cielovej skupine velmi zrozumitelne a dava moznost identifikovat sa s postavami.

    v pripade twilightu mi ako problem pripada skor ta forma. tusim uz Nenwen tu pisala vyssie, ze to je poviedka natiahnuta az za unosnu mieru. proste namet sam osebe nie je zly podla mna. ale teda ta formaaaaa... au

    aby bolo jasne, ja som videla len filmy, knihy som necitala. ale neviem si predstavit, co tam moze byt na 480 (!) stranach take prevratne, ked uz filmy (o ktorych predpokladam, ze su slusne zhustene) maju spad asi ako rieka v delte. a tych zopar zvancov (rozumej nadpriemernych casti textu), co anet spomina v recenzii, no keby som ich mala hladat v tej zaplave vaty, tak sa rovno na to vykaslem.

    OdpovedaťOdstrániť
  87. presne...kto by ich nechcel zarobit.. a na tom pribehu musi nieco byt ked ho cita tolko zien, je to o uniku z reality...sak keby chcem prečitat nieco intelektualne vezmem si encyklopediu...nie ved roman ma byt o nerealistickej laske...vsak preto ich citame, ze sme aspon na chvilu akokeby niekto iny...ňnechapem co riesite, mna tieto knihy priviedli k citaniu a... veru ved aj ta klasika bola kedysi nova a nikto ju necital...a teraz sa idu zblaznit...alebo ked takýto intelektualy napisu ze nastrocny objavili upirov, no to hej ja som sa upirskou tematikou zaoberala, kled stephanie twilight ani na plane nemala..tak mi nevykladajte bludy...

    OdpovedaťOdstrániť
  88. poprosim nastudovat si zakladne pravidla romanu, Twilight romanovost splna iba dlzkou...

    OdpovedaťOdstrániť
  89. Anonym 21:40 - ehm a ako si sa tou upirskou tematikou zaoberala, ked ta az saga priviedla k citaniu? ci chodenie do kina na filmy s upirmi povazujes za zaoberanie sa upirskou tematikou? ... kto rozhoduje o tom o com roman ma a o com roman nema byt? je to nejaky urad alebo komisia? ak som si dobre vsimol nema nikto problem s tym ze je to o upiroch a laske, ale s tym, ze to nie je dobre napisane alebo ze je to len poviedka roztahana na vela stran atd. ak sa ti tie knihy pacili tak je to uplne v poriadku, to ale neznamena ze su kvalitne a dobre napisane...

    OdpovedaťOdstrániť
  90. Volam sa Katka a Twilight sa mi vzdy pacil, hej, mam aj negativa, ale je to predsa kniha ...
    do prdele .. krava ..
    sak to je kniha! ne skutocny zivot ..

    fantazii sa medze nekladu
    a zatrpknuta baba sa moze strcit
    "Ľúbim ťa" - "Ja ťa ľúbim viac" - "Nie, ja teba" - "Ale choď, JA ťa určite ľúbim viac" - "Neverím, cukríček" - "Ale áno, pusinka" - "Dobre, macík, tak papá" - "Ale polož prvá" - "Nie, ty prvý" - "Nie, ty" ????? Sledujes Hannah MOntanu??? xD Ak zavidis a je to pre teba take ponizenie, ze niekto vie pisat ty nie ... tak napis aj ty knihu .. aby sme mohli aj my kritizovat .. to by si si veru musela toho precitat vela ... stacili by tri poondiate slova "splachnuta do zachoda" mozes sa strcit ..
    A pozeravas hannu montanu?? Pretoze jeden citaaatik tu mas odtial .. tam chod k telke a sleduj ako sa hanna kruti na podiu a nekomentuj nieco .. co ani nevies ohodnotit .. nauc sa citat .. ked to musis pocuvat ..
    Taketo babz, nemusim .. teda zeny ... je to roman pre babz.. ktore sa chcu odthnut od tohto sveta ... no vidim, ze ty by si zo svojej hlavy asi nevisla ..
    Ale vazne .. napis aj nieco ty, nieco co bude pre teba DOBRE a pre mna totalne picovina ...
    A co mas na tom aka je Bella? Zavidis jej??
    Myslim ze hej ...
    Zatrpknuta ..
    Aj pisat by si sa mala naucit...
    Prekvapilo ma, ze si mala aj pozitiva .. ale mozes tento clanok rovno nejde strcit ..
    Nepaci ti twilight???
    Nekomentujem boha ..
    Kua do pip.. ani nechapem, preco sa znizujem nato, ze to citam ..
    A nechapem ani teba .. naco to pises?? Chces byt zaujimava??
    A moze ti byt jedno ako je to napisane ...
    A neurazaj tu Edwarda!!
    Boha a co ked ma 107 a cakal na tu pravu ,, vies nie je to kkt .. ktory by skakal do postele s kazdou babou ...a co ked mu Bella voni .. vadi ti to??
    A co ked sa do nej zalubil?? Jeho vec nie ...
    Ty im fakt musis zavidet ..
    Ja ti to pisat ani nemusim .. pretoze to uz o sebe asi vies? ci?? ... a laskavo . nerob sa zaujimavou, je to len trapne!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  91. no moja, ty si sa teda riadne odtrhla... z retaze

    OdpovedaťOdstrániť
  92. CONGRATULATION,,,,konecne ju niekto sundal

    OdpovedaťOdstrániť
  93. anonym 22:04...to congratulation malo byt tebe :D

    OdpovedaťOdstrániť
  94. zhrniem ti to
    poviedka > malo postav vseobecne, nevyvyjaju sa, jednoduchy priamociary dej, do 7500 slov pre potreby Nebula Award, samozrejme ine sutaze mozu mat ine podmienky...
    roman > zvecsa nad 40 000 slov, viacere dejove zapletky, mozny vyvoj postav, zaludnenejsie posatvami, riadna charakterizacia, opisy


    mila Katka
    loool Hanna Montana, zatial co ty si asi nenechas ujst jediny diel jasom ju este ani nezapla, netusim ci je knizne
    jo a ten citat zazijes na ulici hocikedy, okrem toho podobne verzieuz boli v tolkych kniznych a filmovych dielach ze je to zazite v kulture

    poviem vam to mozno jednoducho, ale ked doide daco in z ameriky treba na to pozerat podozrivo, prerabky europskych filmov v podani americanov su katastrofa, kazda druha kniha co tam vyjde ma na zadnej strane bestseller, a ine ody a ked to clovek otvori cuduje sa ze to vobec dakto vydal, iba sa nicia lesy
    aj roman pre baby moze mat uroven, lento ze je dakde zamilovana dvojica neznamena ze to ma aj daco do seba
    taka Austenova o ktorej Bella sem tam melie ma v sebe toho viac, lenze to Bella v knihe nikdy nespomenie... sak naco by autorka odkazovala na lepsie pribehy priamejsie

    inak doteraz tu este nepadol argument preco sa to ludom paci okrem toho ze sa tam dvaja maju radi...

    OdpovedaťOdstrániť
  95. Ano, vidim, ze vyvrcholenie tejto "debaty" (alias diskusny orgazmus) este pri mojej predchadzajucej vsuvke nebolo dosiahnute. A ktovie ci uz sme sa ho dockali. Pockame, pohulime, uvidime :-)

    Mala seriozna otazocka: vedia vsetci komentujuci rozlisovat medzi kritikou diela/prejavu a kritikou osoby?

    Kazdopadne vsetkym bez vynimky vdaka, ze ste mi spravili den, ako vravime popularnou slovanctinou.

    OdpovedaťOdstrániť
  96. Knihy sa mi páčili, nebudem sa tváriť, že fuj trápne, pubertálne, som veľký intelektuál a čítam len niečo na štýl Tajomný plameň kráľovnej Loany a pod. Nemám ani vek ktorý by ma mohol ospravedlniť. Nie, proste sa mi to páčilo a čo. Na druhej strane kritika autorky ma naozaj pobavila a i keď to bolo prehnané, bolo to pravdivé. Je to sladká sračka, ktorá sa mi dobre čítala.

    OdpovedaťOdstrániť
  97. Anonym 22:58 :) konečne nejaký normálnejší názor ktorý má aj logickú hodnotu a iba neútočí na autorku tejto recenzie (kritiky?) pre mňa samotný článok bol parádne počteníčko riadne som sa pri tom nasmial :) aj keď to bolo možno troška prehnané (neviem nečítal som/nevidel som) tak to bolo často trefné :)milej Katke len chcem popriať veľa zdaru a nech sa teší na občiansky ďalej...tip jej veku je len môj subjektívny názor na jej psychický vek..ak má viac ako 17 pardón ale už si niečo vážne pomyslím asi... Carpe diem

    OdpovedaťOdstrániť
  98. prvy anonym 22.58
    ak je pre teba nazor, ze som proti systemu vymyvania mozgov ala americka kvalita + hodnoty a radsej by som bola keby mladez siahala po hodnotnejsiej literaturem ze je to p. tak ta uprimne lutujem
    a odporucam navstevu kniznice prezlepsenie slovnej zasoby

    OdpovedaťOdstrániť
  99. och áno až teraz som si všimol že na ten čas sú dva príspevky..samozrejme som sa vyjadroval k druhému príspevku :D

    OdpovedaťOdstrániť
  100. JA kniznicu navstevujem :)
    Tak hold mne sa Twilight paci no ..
    Mne sa pacia aj ine knihy ...
    Poznam aj lepsie knihy ..
    Su napisane lepsie nez Twilight, ale proste ten pribeh je pekny ..
    Je neuveritelny a tak dalej ..
    Zasa nevravim, ze je to napisane nejako dobre .. ale proste ten dej a to .. je to ... paci sa mi to .. mozno to aj mozgy vymyva .. Lol .. niekomu vazne .. ja som kedysi vazne bola taka .. ze Tw, Tw, TW a Ed Ed Ed .. ale uz nie ... neberiem to tak ako ty ..
    Ale na chvilu ma to naozaj nastvalo ..
    Prepac to zajtrpknutie ...
    Proste .. kazdy ma iny nazor no .. :)
    A beriem hold aj ten tvoj ...
    Aj ked to co si napisala sa mi vobec nepaci ... :)
    A co este?? :D
    Asi nic .. ale vazne, citam aj ine ... vela knih .. :) tak aj Tw patri medzi ne .. hold .. :D

    Tomas ... mam 14 .. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  101. Bola by som rada, keby nejaký muž (lebo ja som zadaná 31-čka :-)a tým pádom určite nemám žiadne skúsenosti so zamilovávaním a láskou) tuto Katke skrátene vysvetlil, ako skutočne muži rozmýšľajú, lebo mám pocit, že sa Katuš vznáša mimo realitu. Ak dám tvoj príspevok prečítať každému chlapovi v okolí tak asi povie: mal 107, čakal na tú pravú, neskočil do postele s nejakou babou... teda je to kkt :-). Ja vidím najväčší problém totiž v tom, že Edward sa s Bellou vlastne vôbec nemali dať dohromady, pretože Edward ženu úplne chápe, presne vie, čo má pre ňu kedy urobiť z čoho mi vyplynie, že je Edward vlastne teplý. (Videla som len jednotku a dvojku a idem si pozrieť trojku len tak na pobavenie Čítať to? Preboha radšej nie. Ale ak tam neskôr niekde Bellu vždy sústredene počúva, keď mu niečo hovorí a keď sa trebárs nahnevá, tak sa s ňou o tom hneď začne rozprávať, namiesto toho, aby dvihol kotvy a niekam sa odpratal, kde by v pokoji vychladol, tak to moju teóriu len potvrdzuje). Edward sa mal podľa mňa dať dohromady s tým vlkodlakom.
    Ale tiež nechcem brať nikomu pocit z krásna po prečítaní knihy. Len ma mrzí, že po takýchto knižkách podporujúcich predstavy že takto jedná NAOZAJSTNÝ CHLAP, ktorý miluje, často v realite prichádza dosť kruté precitnutie v podobe prinajmenšom krízy (prečo sa ty nesprávaš ako ten hrdina z knižky, románu, telenovely?) prinajhoršom rozchodu, pristihnutia in flagranti alebo aj rozvodu atď.

    Na obhajobu autorky tohto článku:
    Ak sa nejaký produkt kupuje, ktokoľvek je oprávnený ho kritizovať bez toho, že by musel produkovať niečo podobné. Ak za niečo platím, chcem kvalitu, ak tam kvalita nie je, tak si k tomu niečo poviem. Hádam keď mi padne stierka, kúpim si nedopečený rožok a začne sa mi párať sukňa nesadnem za stroj a neušijem novú popri dozeraní na rožky v rúre a nahadzovaní omietky druhou rukou, aby som mala nárok vyjadriť sa k tomu, že niekto svoju prácu jednoducho "odflákol". Okrem toho, autorka tohto článku má podľa mňa jedinečný štýl písania a je smutné ak to kritizuje niekto, kto má problém so zvládnutím základmi gramatiky.

    Tento blog patrí autorke a preto je oprávnená vyjadrovať sa v ňom ako chce a k takej téme, ktorú si sama určí, zákony žiadne neporušila.

    Ak chce niekto jej názor vyvrátiť, bolo by dobré keby sa v prvom rade snažil pochopiť o čom vlastne píše a potom aj doložil svoje opačné tvrdenia niečím, o čo sa dá oprieť a neomieľal tu jeden blud do nemoty.

    Pozdravuje Jana ;-).

    OdpovedaťOdstrániť
  102. všetky palce hore pre Janu! :) vynikajúco vystihnuté :) a Katka (teda dúfam že tvoj príspevok je ten 23:36) tento príspevok už bol konečne ako od racionálne uvažujúceho človeka...ono väčšinou to chce chvíľu na vstrebanie po prečítaní takéhoto niečoho proti čomu si lebo v prvých chvíľach sú emócie najsilnejšie a mozog troška zastretý takým videním veci :)

    OdpovedaťOdstrániť
  103. Jana to bolo super, perfektny prispevok a poriadne si ma rozosmiala tou castou o Trblietavom. Klobuk dole, palce hore :))

    OdpovedaťOdstrániť
  104. Nazdar Riddick. Výborný článoček, utvrdil ma v mojom názore na toto "veľdielo". A okrem toho sa Ti podarilo rozpútať aj peknú diskusiu. :-)) Priznám sa, že na niektorých príspevkoch som sa bavil hádam aj lepšie než na pôvodnom texte.
    Ale nechajme fanúšikov (a hlavne fanynky) slastne vzdychať pri čítaní. Veď ako hovorieva (tuším)Yarpen Zigrin: "Někdo má rád holky, druhej vdolky a jinej třeba vovce!"

    OdpovedaťOdstrániť
  105. 106 komentárov?!? čo ste sa zbláznili? včera, keď som odchádzala, ich bolo 15... na facebooku v Knihách ďalších 122... vau :-)
    a za 1 deň môjmu blogu pribudlo 10 fanúšikov na facebooku a 1 sledovateľ cez google. pekný výsledok.

    OdpovedaťOdstrániť
  106. O Môj Bóže!! Vianoce! A ja som myslela že tento deň za nič nestojí. A tuná - samý raj :)

    Palce hore pre Janu, skvelý komentár - hlavne tá časť o vytriezvení. To je, ostatne, jeden z dôvodov prečo nemám rada podobné romány - ohlupujú už aj tak dosť hlúpych ľudí.

    CITÁCIE, ktoré hodnotím ako najhodnotnejšie :)

    "K Belle ako "nemehlu"... Na Bellu sa lepí všetka smola, je magnet na nehody, nie je to najkrašia miss sveta, ale úplne obyčajná baba. A napriek všetkým jej nedostatkom sa do nej zamiluje krásny upír."

    A že nie som veštkyňa? Nehovorila som to? :)

    "celý tento blog je trápny. myslim, že žena ktorá ma 31 rokov, by si mala uvedomiť, že tieto knihy sú určené pre mladšie ročníky ako je ona. uprimne ťa ľutujem lebo as mi zdá že si asi v živote nebola zamilovaná a preto nechápeš prečo sa toľko ľudí na svete stotožnilo alebo túžilo stotožniť s touto knihou.Ak konečne nájdeš chlapa svojich snov a budeš s ním niekoľko rokov potom si tú knihu prečítaj a možno raz pochopíš, prečo ju toľko dievčat ale aj žien miluje..."

    Muhahahaha :) 100 bodov :) Skúsme to takto. Ja som momentálne zamilovaná - zatiaľ síce iba cez dva roky, ale snáď to bude stačiť -, dokonca mám pocit že som našla "toho onoho" (ale preboha, chlap snov NEEXISTUJE, zobuďte sa) ALE

    1. Ak by sa môj chlap začal chovať ako Edward, umlátila by som ho upírobijkou. A cesnakom.
    2. Pokiaľ by som sa ja chovala ako Bella, v 14-tich by ma buď zrazilo auto alebo zabil náhodne okolo letiaci meteorit.
    3. Celkom ma desí fakt, že tú knihu miluje toľko ľudí, avšak
    4. Ešte viac ma desí fakt, že jej toľko ľudí VERÍ a považuje to za dôkaz "skutočnej lásky" (už len to slovo ma vytáča do nesmírnych rozmerov)
    5. A´lá posteľná scéna. Panna (sexuálne neskúsená, a teda nesmelejšia ako skúsená posteľná dračica, ktorá by Edwarda roztrhala na mieste). Leží vedľa chlapa, do ktorého je zamilovaná a ktorý ju fyzicky priťahuje. Nie je jediné miesto, na ktorom by sa nechvela a stači jeden jeho dotyk aby explodovala.

    Nie, dvaja ľudia sa nemusia spolu zákonite vyspať, to beriem - ale ja osobne som mala sucho v krku a nemala ani silu vydať zo seba jedno jediné slovo, natož klásť otázky...ale holt, každý sme iný. A horúce telo - ó áno. (nekrofili by sa nám mohli zveriť, aké to je, milovať sa s mŕtvolou).

    Do toho!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  107. Ďakujem za všetky triezve aj pozitívne komentáre. Anorwen, Luu, Nenwen, Geronimo72, Ziffhara, Tomas, Jana (super!), Aramon aj tých zopár fajn anonymov. Ste skvelí.

    Najlepšie úryvky: "Trpaslíci? A to je ČO? Nechcem tú knihu súdiť podľa názvu, ale Súmrak je oveľa pútavejší názov." --- megaLOL, tak už som v tejto diskusii aj na Facebooku čítala všeličo, ale argument za pútavejší názov jednoznačne vedie! :-D

    "ale urážať tých čo sa im páči sa mi nezdá moc správne.A ešte aj jeho autorku.No hmm neviem ale podľa mňa by vás mohla obviniť aj s nejakej trestnej veci.Neviem síce presne z akej nie som právnik ale určite na takéto veci sú zákony." --- ďalší LOL. z čoho by ma chcela autorka obviniť? a hromadu iných ľudí, ktorí jej dielo strhali? HAHAHA, kuriatko, zobuď sa, máme SLOBODU PREJAVU - hovorí ti to niečo? - toto je úplne legálna činnosť a svoj názor si môže povedať každý. ako ostatne vidieť na všetkých komentároch :-p

    OdpovedaťOdstrániť
  108. Jennka, ale ty to voooobec nechapes, ale ani trochu nechapes, ty si len zatrpknuta stara panna, ktora belle zavidi jej jedinecny ulovok... a vobec, vsetci sme tu skrachovanci a nie sme ludia atd... :D

    OdpovedaťOdstrániť
  109. presne tak, lebo len skutočným ľuďom sa páči Súmrak! tí ostatní sú neskutoční ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  110. Tak prečítala som si článok a poviem, že vyjadriť svoj názor je pekne, ale toto mi príde ako urážka. Naozaj. Napadlo ma, kto si keď si začneš urážať len tak niekoho? Neviem čo si o sebe myslíš, ale tak či tak, je to tvoja hanba. A k tej knihe. Mám 19 rokov, volám sa Aďa (aby ste si nemysleli že som anonymka) a všetky 4 knihy som čítala dva krát. Čítala to aj moja mamina ktorá má niečo pred 40, má manžela, 3 deti, super prácu a žiadne komplexy. Povedala, že je to veľmi zvláštna a zaujímavá kniha, v ktorej sa postavy vyvíjajú úplne naopak akoby si myslela. Páčila sa jej tá nevinnosť príbehu mezdi Edwardom a Bellou a osobne mne tiež. Páčilo sa mi že Bellu vykreslila ako (si ty napísala) "Zdanlivo samostatná žena, asertívna a inteligentná, v skutočnosti však zúfalo puťkovitá, plne podriadená vznešeným citom...." Páči sa mi to pretože teraz je iná doba a povedzme si na rovinu, žiadna 17-ročná pubertiačka taká nie je. Určite nie je decko, keď vie čo chce, a keď v podstate ona bola mamou svojej mame. Jej mama bola chaotická, cítila sa mladá a tak všetky zodpovednosť pripadla Belle. To si tu zabudla spomenúť:) Nehovorím, že je správne ako sa správajú niektoré dievčatá, lebo niektoré to fakt preháňajú a myslia si že vo veku 17 rokov stretnú svojho upíra, ale tak to hovoríme väčšinou o 12-13 ročných dospievajúcich babách. Ale myslím si, že keď si knihu prečítajú dievčatá alebo dokonca už dospelé ženy, prečo by mali byť hneď také? Veď prečítam knihu, zamyslím sa nad tým, áno je to sci-fi ale no a čo? Čo taký Harry Potter? Veď keď sa nad tým zamyslím, je to ešte trápnejšie. V poslednom diely sa Harry hrdinsky obetuje aby zachránil všetkých svojích priatelov a ide sám za Voldemortom aby ho zabil. A potom ako zázrakom vstane z mŕtvych pre nejakú ochranu alebo čo a zabijú pána zla. Veď každý čakal ovela lepší a zaujímavejší koniec. Harryho Pottera som vždy mala rada ale teda koniec ma totálne sklamal. Takže už to ukončím. Tvoj názor je samozrejme tvoj názor ale keď takto urážaš aj fanúšičky, aj autorku ságy, dokonca aj príbeh a dej, príde mi to fakt smutné voči tebe.

    OdpovedaťOdstrániť
  111. Aďka škoda že si najskôr nečítala diskusiu :) takmer na všetko by si tu našla odpoveď a tvoja veta "Napadlo ma, kto si keď si začneš urážať len tak niekoho? Neviem čo si o sebe myslíš, ale tak či tak, je to tvoja hanba." ma celkom dostala :D kto je? no predsa človek s právom vyjadrenia názoru nič iné čo viac by sme od nej mali chcieť? Má právo takýto článok napísať a nik jej to zakázať nemôže ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  112. Mila Adka, ked uz si taka velka, tak by hadam bolo nacase, aby si si nastudovala co-to o zanroch v literature a mozno budes velmi prekvapena, ze saga (a ani HP) nie su sci-fi, nikdy neboli a ani nebudu.
    Aj ty mas plus za relativne kultivovany prispevok, ale aj tebe unika to, staci byt uplne normalny clovek, aby sme mohli vyjadrit svoj nazor aj ked je velmi negativny a zhadzuje tvoju oblubenu knihu. Na druhej strane co opravnuje vsetky tie hystericke fanynky pokusat sa zakazat nam nas nazor, jeho zverejnenie? Preco sa nespytas kto su ony a co si o sebe myslia, ked sa snazia poslapat tak zakladne pravo ako je sloboda slova?
    Je fajn, ze sa kniha tebe a tvojej mame pacila a je super, ze ste si v nej nasli to svoje. Ale to neznamena, ze ta kniha je dobra a ze si to svoje v nej najde kazdy. Myslim, ze aj ty casom zistis ze kvalita knihy je mizerna (co sa nijako nevylucuje s tym, ze sa ti paci atd.). Smelo citaj dalej, rozsiruj si obzory...

    OdpovedaťOdstrániť
  113. Niekoho urazí každá kritika. Kritika ťa buď položí, alebo donúti zdokonaliť sa. Podľa mňa si autorka článku jednoducho nebrala servítku pred ústa a vyjadrila od srdca, čo ako vnímala - jej najhoršie vyjadrenie je tam "na hovno" ale všetci jej kritici svorne tvrdia, že uráža dielo, postavy, autorku... tak si to vážení po sebe ešte raz poriadne prečítajte. Hemží sa to tu poriadnymi vulgarizmami - jáj, ale obhajoba asi môže používať jazyk opilcov v krčme, riešiacich, ako by to urobili oni, keby boli pri moci. Nech mi fanúšičky odpustia, ale keď som videla jednotku, tak ja som obe postavy v duchu vyhodnotila asi takto: sú úplne mimo, tí musia na niečo fičať. Slabý herecký výkon im ani tak nepripisujem za chybu, lebo čo nahrajú tam, kde nieto čo hrať. Ak by autorka knihy na sebe popracovala a nešvihla do tlače len prvé pohnutie mysle rýchlo hodené na papier, možno by bol výsledok o niečom inom, takisto keby zohrala svoju úlohu korekcia a dielo jej niekoľkokrát vrátili s poznámkami na prepis, ale to sa asi nestalo. Máme uponáhľaný svet, dôležitá je kvantita, hlavne že sa produkuje. Napríklad spomínanú Jane Austinovú mám rada (a verte tomu, že ona svoje diela prepisovala niekoľkokrát) a napriek tomu si myslím (a podporí ma množstvo kritikov), že má plne prepracované ženské postavy - charakterokresba jej mužských hrdinov je však pomerne plochá. Ale nemôže sa jej uprieť situačný humor a jemné náznaky medzi riadkami, ktoré dodávajú je dielam šťavu. Tá žena bola určite dobrá pozorovateľka a jej diela sú známe dodnes. Nech už sa stavia k Tolkienovi kto chce ako chce, je jasné, že jeho diela vznikali niekoľko rokov - ono je ľahké požičať si od niekoho upíra a pridať mu trblietky, aby mi vznikol nový druh. Ale vymyslieť niekoľko kultúr, vymyslieť im kultúrne pozadie, priradiť im typické správanie, zvyky, piesne, mýty, históriu, jazyk a písmo a pritom nezanedbať vykreslenie ich jednotlivých charakterov, to chcelo čas a vracanie sa k téme, podrobovanie deja a postáv kritike a rozmýšľanie, či je psychologicky možné aby ten a ten konal v danej situácii tak a tak, či je to logické, aké z toho môžu plynúť dôsledky. Napísať takúto knihu s viacerými postavami a dejovými líniami, aby pôsobila reálne a pritom pútavo, no tak to už chce čas a kopu práce. Potom sa ti nemôže stať, že vydávaš každoročne 4 knihy (možno jednu za dva roky a k tomu kopu poviedok, fejtónov, alebo niečoho ľahšieho, aby ten autor mal z čoho žiť :-). Len tak na porovnanie - z Talkienových elfov bolo cítiť, že žijú storočia - vložil im to do správania, do vyjadrovania, dá sa povedať, že sa na ľudí dívali ako dospelí na malé deti. Edward asi z tých 107 rokov 90 prespal v truhle, lebo sa u neho neprejavuje ani náznak skúseností.
    No a k tým urážkam.
    Zase pripomeniem, že diskutujeme o produkte, za ktorý sa platí. Ak niečo vyrobím a dám to do predaja, automaticky sa vystavujem tomu, že ak sa to niekomu nepáči, tak mi to skritizuje. Ak jeho kúpe predchádzala bombastická reklamná kampaň, tak sa bude ešte k tomu zákazník cítiť poriadne podvedený. Ak niečo urobíte v práci zle, tak vaša odpoveď na kritiku zákazníka bude, tak si to urob sám? Čo ma kritizuješ, keď ty si také ešte neurobil? No asi by ste zomreli od hladu.

    Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  114. 2 Jana: Dovolim si polemizovat s touto castou:

    "Ak by autorka knihy na sebe popracovala a nešvihla do tlače len prvé pohnutie mysle rýchlo hodené na papier, možno by bol výsledok o niečom inom, takisto keby zohrala svoju úlohu korekcia a dielo jej niekoľkokrát vrátili s poznámkami na prepis, ale to sa asi nestalo."

    Aj podla Riddickovho popisu, aj podla hysterie, ktora tu vznikla, nakoniec i podla bestsellerovosti, sa mi zda, ze robis chybu v predpoklade. Twilight seria nie je prvym pohnutim mysle, surovym textom, atd. To je naopak dokladne spracovanym produktom, ktory presne zasiahol masy. Take Tesco Value Nakup, vela textu za malo penazi, mnohi to zeru, ale labuznikom absencia chute rozhodne nejde dolu krkom.

    OdpovedaťOdstrániť
  115. Ger, Anet, tak sa teda oficiálne vyhlasujem za "neskutočnú starú pannu" :)

    Ale toto je PECKA ľudia :D

    OdpovedaťOdstrániť
  116. Jana velmi dobra reakcia. Ale obavam sa, ze u fanyniek neuspejes argumentaciou, ze v skutocnom zivote a v praci by to neslo, ony totiz este tak daleko nie su (ano ja viem, su medzi vami aj starsie a starsi, ale ak ste si vsimli tak hystericke vykriky tu mali hlavne nastky bez obcianky)...

    Jennka ty si na tom dobre, ale ako pridem ja k tomu ze som panna? :D

    OdpovedaťOdstrániť
  117. v tomto súhlasím s Levom. nech je Twilight akokoľvek nedopečený a plytký, bola to rana (takmer) na istotu. respektíve rana na istotu a marketingová šťuka sa z toho stala až potom, čo si to vzalo pod krídla veľké vydavateľstvo, schopné kult VYROBIŤ. dnes je absolútne bežnou, takpovediac každodennou vecou, že sa "vyrábajú" hudobné skupiny, hity aj bestsellery zamierené presne na určitý fenomén a cieľového užívateľa. jediné, čo na to treba, je dostatočne veľký hráč na poli vydávania toho-ktorého typu kultúry.
    takže po svete sa určite potuluje kvantum podobne slabých románov, ktoré autor vydal vo vlastnom náklade (a kopec lepších ako Súmrak) a masy o nich nevedia, alebo v lepšom prípade sú stále v tom šuflíku. len preto, že nemajú správneho agenta, nevzal si ich pod krídla správny redaktor, netrafili dobu alebo jednoducho nežijú v tej správnej krajine na uskutočňovanie snov... táto problematika má mnoho vrstiev a okolností a Stephenie Meyer mala šťastnú ruku (alebo dobré známosti), takže sa jej podarilo doslova vyletieť na vrchol zikkuratu.

    OdpovedaťOdstrániť
  118. spočítané, podčiarknuté, aj kultúra je dnes veľmi tvrdý biznis ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  119. Levovi bez hrivy:

    Myslím že naše tvrdenia sa nevylučujú. Ona sa s textom nebabrala a vyrobila kvantum ničoho - alebo aby som nekrivdila, máločoho roztiahnutého na veľa strán na motívy, ktoré možno podľa posledných prieskumov letia. Výsledný marketingový produkt je určite dôkladne spracovaný. Pestrý obal dobre predáva obsahovo slabý produkt. Môj predpoklad o pohnutí mysle, je z časti založený na vyššie spomenutom sne a z časti za tom, ako na mňa pôsobí, ak autorka len vykreslila "verne" sen a nepopracovala na zápletkách a postavách, stále je to pre mňa len surový text.

    Ja som sa viac venovala obsahu diela, ty si sa skôr vyjadril k produktu slúžiacemu na predaj :-). Samozrejme, z tohto pohľadu s tebou súhlasím.

    Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  120. hmmm, teraz mi tak napadlo, keby som ja pisal o svojich snoch to by ma hadam aj zatvorili ... a mozno by bol z toho nemetovo nejaky splatter :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  121. Žeby nám bol geronimo72 nový markíz de Sade? :-)

    Mimochodom, keby si si nezvolil túto cestu, ešte stále môžeš byť starý panic. Ale riskuješ, že ťa začneme prezývať Edward ak použiješ kozmetiku s obsahom pravých diamantov, čo teraz tak frčí, možno budeš aj Trblietavý :-).

    Ešte taká drobnosť - ja som tá istá Jana, čo tu písala tesne po polnoci aj na ktorú reagoval Lev bez hrivy. Len som zatiaľ neprišla na to, ako tu to zverejňovanie funguje :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  122. Krasne vtipny clanok a taky...hmm, pravdu odhalujuci o nekonecnom vyplachu sveta. Ale najlepsie to klincuju niektore anonymne prispevky pod nim.

    OdpovedaťOdstrániť
  123. Ale ako, tato kniha mi pride ako urazka. Volam sa Wolfgang (to aby ste si nemysleli, ze som nejaky anonym), mam nieco cez 130 rokov a vsetky knihy som cital 3 krat! Nie netrpim masochizmom, ale ako zistili i ostatni clenovia mojho klanu, niektore veci su skratka vyborne ako nastroj tortury. Po pravde, keby sa takto spraval kazdy upir ako kamarat Edo, tak uz tu davno nie sme. Vymreli by sme na blbost. Naivne 17-tky, naivne 19-tky, ako hovrime si, ze fajn. Nech sa zacitaju. Ako sa hovori mlada krv je najlepsia. A pokial je to take blbe, ze to pride samo... No stazovat sa tak uplne nebudeme. Naozaj neskacem z tej serie nadsenim, ale ked si uvedomime, ze aj upir musi nieco jest. A lenivost sa nevyhyba ani nam... Nuz, fastfood marketing. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  124. Jana ak mas e-mail na gmail-y, tak si v prehliadaci otvor nove okno, logni sa na gmail a hotovo, mam pocit ze podobne by to mohlo fungovat u vsetkeho co je vramci kolonky 'vybrat profil'


    dakujem za nadhodenie moznosti ze Edward je gay (som vedela ze som este daco chcela poznamenat)

    akebyze mame zaradit Edwarda do upirich klanov ktore sa daju najst v Gamebookoch Vampire: The Masquerade od White Wolfa, tak by som povedala ze je to cisty Toreador z Camarilly

    a ako pozeram tak protiargumentuje sa tu na 90% Harry Potterom... smutne

    OdpovedaťOdstrániť
  125. nooooo, de Sade asi nie, to bol predsa len profik, ale minule sa mi napr. snivalo ako som umyval kamaratovu lebku od krvi a ked som skoncil tak to bola lebka barta simpsona (svetove vydavatelstva cakam na vase ponuky :D)

    eeeeee, tak to ja radsej tu staru pannu lebo som vzdy mal rad temnejsie a matnejsie farby a to by sa s tym Trblietavym neznieslo :))

    Wolfgang ty si typicky priklad neskutocneho cloveka ehm teda upira, vobec si nepochopil myslienku a posolstvo tohto literarneho skvostu a namiesto plnenia dievcenskych snov a tuzob po skutocnej, silnej a vecnej lasky im nabulikas nejake hluposti a potom zakusnes. hanbi sa a hybaj klacat do kuta na polienko lebo na teba postvem svoju cesnakovu svorku ty neznaboh akysi, este k tomu aj mrtvy. fuj, hnus velebnosti :D

    OdpovedaťOdstrániť
  126. Pre Janu (Anonym 13.7.2010, 12:18): Pod poľom pre napísanie komentára máš "Komentovať ako:" a roletkové menu. Tu si vyber položku "Názov/URL", Objavi sa Ti ďalšie okno, vyplň "MENO" (v mojom prípade Aramon) a potvrď. Tým sa v roletke objaví Tebou zvolené meno a príspevok po zverejnení bude takto označený.

    OdpovedaťOdstrániť
  127. Jana po polnoci13 júla, 2010 13:07

    Aramon, obrovská vďaka. Presne toto som potrebovala :-). Ospravedlňujem sa, teraz skôr nacvičujem.

    Ale predsa troška k diskusii. Nie je zaujímavé, ako to väčšinou skončí nakoniec niekde úplne inde? :-)

    Geronimo72, neverím, že by si bol oproti de Sade obyčajný slabinger. Veď on o Bartovi nemal ani šajnu - amatér jeden :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  128. dakujem, tolky kompliment som si ani nezasluzil :))

    inak tu sa pravidelne diskusia zvrhne niekam uplne inam :))

    OdpovedaťOdstrániť
  129. Nedá mi to, pridám ešte zopár tipov pre našich milovaných "súmrakofilov" a "súmrakofilky". Tiež je to o upíroch (a niektoré aj trochu zamilované):
    Laurell K. Hamiltonová: cyklus Anita Blakeová - Lovec upírů (Provinilé slasti, Rozesmátá mrtvola, Cirkus prokletých, Kavárna šílenců, Krvavé koleno, Smrtící tanec)
    Petra Neomillnerová: cyklus Tina Salo (Sladká jak krev, Doušek věčnosti, Past na medvěda)
    Magdalena Kozak: cyklus Nocař (Nocař, Renegát)
    Jiří Kulhánek: Noční klub, Vládci strachu.

    OdpovedaťOdstrániť
  130. Jana po polnoci13 júla, 2010 13:25

    Ešte rozmýšľam nad tou temnou a trblietavou, to sa tiež nevylučuje, ako nám dokazuje rozprávka o princeznej so zlatou hviezdou na čele. Nemám teraz na mysli kráľa Kazisveta - opičáka :-), ale bola tam požiadavka na šaty ako noc a tie sa teda trblietali.

    Hmm, ale keď si v tom predstavím chlapa. Tak to fakt nie... to by bol z teba krasokorčuliar.

    OdpovedaťOdstrániť
  131. Aramon Hamiltonova je celkom fajn tip lebo to uz zacina byt take sladke ze z toho pomaly chytam glykemiu (a ako povedal moj dvorny knihkupec, ak to tak pojde dalej tak to prestane citat), ale neomillnerovu by som im teda rozhodne neodporucal. ved z toho by este mohli mat smrt ked zistia ze ti upiri su dost zrave a krute priserky a netrblietaju sa :)) no a Kulhanek by musel potom asi celit najazdom sumrakofilov a pokusom o atentat :))

    Jana, ja som mal podmienku aj taku ze to musi byt matne. ale nepaci sa mi tvoja diskriminacia co sa tyka siat, nosim suknu a ta mi vraj pristane a dokonca mam na nej fosforeskujuce nasivky tak aj to trblietanie trochu splnam :D

    OdpovedaťOdstrániť
  132. rozesmata mrtvola :D :D

    tak to teda rozhodne zaujme nazvom viac nez sumrak :D

    a jasne, cierne a trblietave je super kombinacia.

    OdpovedaťOdstrániť
  133. sorry za doublepost, ale, geronimo, nemas fotku? to by som chcela vidiet...

    OdpovedaťOdstrániť
  134. Jana po polnoci13 júla, 2010 13:39

    Tak mi odpusť geronimo72 alebo ako hovorí môj dobrý kamarát: Ak som ťa urazila, tak ma odpros!" :-)

    K tej žiadosti o foto sa samozrejme pripájam.

    Inak práve sme začali raziť trend obliekania pre upírov. Zaujímalo by ma, čo na to Wolfgang.

    OdpovedaťOdstrániť
  135. Anorwen: jasne ze mam, ak si FB pozitiv tak ma najdes medzi anetinymi znamymi - No Future No Hope (album 4.C, stretnutie po 10. rokoch), ak by sa fotky nezobrazovali tak si ma kludne mozes pridat medzi znamych :), inak niekto ma otagoval aj na jednej fotke z istroconu a tam mam tiez suknu

    OdpovedaťOdstrániť
  136. Jiřího Kulhánka Noční Klub rozhodne odporúčam tým ktorí majú radi krv, humor, a dobrý dej :) aspoň pre mňa sú to stále dve najlepšie knihy čo som čítal ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  137. geronimo, ja som FB negativ a tak to aj zostane. ale mam schranku na gmaili, jej podobu je asi lahke uhadnut :) tak keby si bol taky laskavy...

    OdpovedaťOdstrániť
  138. nebuďte takí suroví, Edko je vo svojej láske náhodou dôveryhodne úprimný! to znamená, že môže byť gay, ale so sklonmi k bisexualite. bisexuálny homosexuál.
    už by nám niektorá fanúšička (tá, čo sa tu oháňala časťami a kapitolami) mohla prezradiť, ako to s tým sexom nakoniec dopadlo... alebo Ziffhara, tá to čítala! Ziff, kde si?

    OdpovedaťOdstrániť
  139. Jana po polnoci... teda, ale toto je neskutocne rajcovna prezyvka! Lepsie ako Cullen a Swanova dokopy! Vrrau! Len pozor, lebo Edward ma aj surodencov, aby si nebola dalsia obet upirskej lásky :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  140. tak anorwen snad som spravne uhadol a poslal som ti dve fotky. kludne ma rozneste v zuboch (Jana ich asi tiez uz videla), kedze som priestorovo narocny a je problem zohnat pre mna sukne, tak som otvoreny vsetkym ponukam mi takuto suknu vyrobit alebo sprostredkovat :D (s temnotou uz vediem rokovania :D) ... teraz mi tak napadlo, ze sukna s nejakymi elfo-hraniciarsko-ohyzdimi prvkami by mohla byt celkom zaujimava :))

    OdpovedaťOdstrániť
  141. anet, tak trblietaveho som zacal pouzivat ako prvy ... a ak si niekto trufne prezyvat ma edward tak nanho zoslem kliatbu rozzurenej sliepky a ta mu vyzobe vsetky vajcia a oci (u dam extra spektakularne vzhladom na ulozenie tych vajec :P)

    OdpovedaťOdstrániť
  142. hm, geronimo, idem na leto prec, ale ozvi sa na jesen a mozeme nejaku suknu skusit stvorit.

    OdpovedaťOdstrániť
  143. ger, ja som nemyslela trp... trblietavého... ale "Jana po polnoci" - no nie je to fasácke?

    OdpovedaťOdstrániť
  144. Geronimo, ak chceš vidieť, čo dokáže Anorwen, pozri sa na Anorwen.net alebo aspoň do Dialógov o fantastike, ktoré sme spolu tutok robili :-) aj tam je pár fotiek.

    OdpovedaťOdstrániť
  145. kujem, ak nezabudnem a doftedy ziadnu nezozeniem, tak sa ozvem :))

    anet, ospravedlnujem sa :)) ... mas pravdu, je to dobry napad, ale myslim ze utok od sagafilov nehrozi lebo o polnoci sa v ich biblii nepise vobec nic. asi to nie je dost putavy nazov :D

    OdpovedaťOdstrániť
  146. BOZE, PRAVE SOM SA OD ANORWEN DOZVEDELA, AKO SKONCI TWILIGHT SAGA! No fuckin' way!!! Nemam slov!
    Ak chcete, napiste, aby to Anorwen napisala verejne... ale varujem vas - je to sila!!!! Obavam sa, aby Geronimo nesiel potom pre britvu.
    Ger, vopred ti vravim, nestoji to za to!

    OdpovedaťOdstrániť
  147. co? vezmu sa a zili stastne pokym nepomreli? alebo sa trblietavy rozhodol, ze je prilis velkym rizikom pre labut a nevie ci by sa niekedy v buducnosti dokazal ovladnut tak ju opustil (pre jej dobro a so slovami, ze si zasluzi nieco lepsie nez takeho odporneho zvera ako je on) a odisiel zit niekam do ugrofinskej stepy kde lovi mlade hlodavce, zoziera sa nenaplnenou laskou a pocitmi viny a caka na smrt?

    ale kludne to anorwen moze prezradit uplne nahlas, ja slubujem, ze britvu necham v puzdre (sak mam macety :D)

    OdpovedaťOdstrániť
  148. geronimo > odporucam zmenit slovo 'ohyzdimi', to su orkovia, ten zly slovensky preklad je ako mor...

    OdpovedaťOdstrániť
  149. ja sa dobrovolne priznavam, ze som cital len ten slovensky a nie som si isty ceskymi vyrazmi tak preto ten ohyzd :) ... ale mas pravdu, orkovia su lepsi :D

    OdpovedaťOdstrániť
  150. Ja som za zverejnenie, ale s upozornením na spoiler, aby sme niekomu náhodou nezničili detstvo.

    Som plná očakávaní!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  151. ako upozornenie je tu už niekoľko príspevkov :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  152. Lev, tentoraz si netrafil. Je to ten prvý, najdôležitejší a najotrepanejší záver... ale nechám Anorwen povedať všetky podrobnosti :-) Myslím, že po tomto by slovo klišé malo v gramatických pravidlách oficiálne dostať stupňovanie. Zverila by som to odborníkom z Ústavu Ľudevíta Šťúra.

    OdpovedaťOdstrániť
  153. Ah ano, uz som si to precital v matke vsetkych spoilerov. Najkliseovitejsi, heh? :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  154. stavim sa ze sexualna scena bude podobne robena ako akcna... dozvieme sa ze bola :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  155. POZOR, KAZIC! (SPOJLER) ehm, aj ked toto sa kazi samo :D

    tak vazeni, edko a belka sa vezmu a poviju dcerku. tehotenstvo je ale prilis narocne a nakoniec musi edko belku zupirovatiet, lebo inak by umrela. no a vlcik jakob najde v malej rennesmee (upiroclovek/clovekoupir) novy objekt zatial platonickeho zaujmu,takze vsetko dobre dopadne a zili stastne az kym nepomreli.

    p.s.: jedine, co osobne ocenujem je, ze bella nezostane clovekom, pretoze to ma vzdy najviac srdilo na vsetkych takychto ludsko-ne/nadludskych kontaktoch, ze vsetci ti uzasni chceli zit normalny smrtelnicky zivot. to ma vzdy vytacalo. hrozne.

    OdpovedaťOdstrániť
  156. vlcik Jacob najde zalubenie v ich dcere? mladsej o kolko... 20 rokov?
    kaslem na vekove rozdiely, ale zamilovat sa do niekoho, koho poznam od narodenia, pricom sa narodil, ked som bola dospela, to mi pride trochu uchylne... uuuu :-/

    OdpovedaťOdstrániť
  157. no co ty vies, mozno ju bude len ochranovat pri vsetkej pocestnosti ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  158. co okopirovala Damiu od Anne McCaffrey? teda v skratke?

    OdpovedaťOdstrániť
  159. Lev: priznavam svoju nevedomost, prezradis mi ktora je matka vsetkych spoilerov?

    no a co sa konca tyka tak si to zhrnme, homosexualny trblietavy upir pouzije dementnu labut cim vlastne dojde k nekrofilii, splodia dceru a koli ktorej vyssie uvedeny upir zavrazdi svoju zenu a matku dietata (ta sice ozije, ale zabil ju tak ci tak) a ked uz by to mohlo skoncit, tak sa zacnu u vlka prejavovat pedofilne sklony (o tom ze sa v podstate v oboch pripado jedna o interspecies sex ani netreba hovorit). no krasny moralny odkaz, len co je pravda...

    OdpovedaťOdstrániť
  160. Mama Wikipedia. Tolko plot summaries v roznej miere detailu nenajdes snad nikde inde. Spoiler alert je pritom len obcas, takze samozrejme neodporucam chodit zaujemcom o knihy, ktori si ich chcu s napatim precitat. Samozrejme suhrn k takej Anne Kareninovej je neskodny, lebo vsetci vedia, ako skonci :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  161. Jana po polnoci13 júla, 2010 16:24

    Bože, človek odučí jednu hodinku a čo sa tu všetko vyrojí :-). A to som ešte musela 15 minút počkať, kým sa dosmejem, aby som mohla odpísať. Anet, tá erotika mi ani na um neprišla - asi už labuťovitiem a spôsobuje to stúpanie prahu mojej naivity a klesanie schopnosti hľadania významov medzi riadkami - asi chvíľu počkám, kým si pozriem tú trojku :-). Ešte by som sa chcela poďakovať aj Lucke za pomoc s prispievaním, akosi som ju vynechala.
    Geronimo72, som skalopevne presvedčená, že keby sa na obaloch kníh nachádzalo to, čo si uviedol v príspevku o 15:52, tak by už v kníhkupectvách nič iné ani nedržali, taký by mal Súmrak úspech. Tak to preboha už nikde inde nezverejňuj, lebo podporíš predaj :-).
    A teraz si idem pozrieť tú sukňu.

    OdpovedaťOdstrániť
  162. Iha .. :)
    Ze Edward teply lol (Janka pisala) ... ach jo, keby si citala knihu, tak by si asi vedela .. :)
    Nazry su tu velmi pekneee :)
    Smejem sa ... ani sa mi nechce pisat LOL .. pretoze LoL to nevystihne ... :D
    Keby som mohla valala by som sa po zemi .. :)

    Som tu par hodin nebola .. waw .. :)
    ...................................................................................................................................................................nechce sa mi opakovat to co som uz vravela .. :)(napisala Katka)

    OdpovedaťOdstrániť
  163. Katka na valanie po zemi existuje skratka ROFL :) to je nieco viac ako LoL a este potom dalsi stupen je LMAO :D

    OdpovedaťOdstrániť
  164. Jana po polnoci13 júla, 2010 16:49

    Lucka, inak v českom preklade som videla skřetov, čo sa mi veľmi páčilo a ohyzd už má k tomu pomerne blízko. Zase je fakt, že nie každý hral Diablo a Sacred :-). Existuje množstvo slovákov, ktorí netušia, čo je to ten orc, či ork, či ako sa tomu nadáva?... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  165. a ked uz ti je velmo do smiechu tak este mozes pouzit aj ROFLMAO, ale to uz je skoro na cvrknutie do textilu...

    OdpovedaťOdstrániť
  166. Tomas .. kujem xD LMAO xD
    (Katka)

    OdpovedaťOdstrániť
  167. som si pustila dalsiu cast, Bella tu priznava znamku z matiky, spominane ucivo je tak 4 rocnik gymnazia, drzi sa okolo znamky E... v porovnani s nasim systenom znamkovania, ktory nie je ovlyvneny globalizaciou a tak je to medzi 3-4, ale na skole s prisnejsim znamkovanim, hrajucim sa na Ameriku je to 4-5...
    ludia na Bellu nemame...

    OdpovedaťOdstrániť
  168. No povedal by som, ze bastou Orcov je hlavne svet Warcraftu. Z Diabla si moc orcov nepamatam, ale priznavam, ze som sa viac sustredil na kynoze vsetkeho co mi vliezlo pod sekery nez na citanie nazvov pandrlakov :D

    OdpovedaťOdstrániť
  169. LoooooooooooooooooooooL .... :D ja nemozem z vas :P

    OdpovedaťOdstrániť
  170. Jana po polnoci > u Tolkiena ide o to ze pan prekladatel si neurobil Domacu ulohu a neprecital si navod na preklad od samotneho Tolkiena a preto stvoril vyrazy, ktore nemaju hlavu ani patu

    OdpovedaťOdstrániť
  171. Jana po polnoci13 júla, 2010 17:07

    Katka máš máš pravdu, nečítala som - videla som len filmy. No ale ak si teda čítala a chceš vyjadriť súhlas alebo nesúhlas, tak daj nejaké príklady, rozveď a analyzuj. Zatiaľ mi je stále ľúto dať peniaze na toto dielo, ale možno ma presvedčíš, že to stojí za to. Som otvorená akýmkoľvek zmysluplným argumentom.

    Geronimo máš pravdu, pomýlila som si diablo s Oblivionom a ešte by sa našlo ďalšie... V diablovi boli skôr nemŕtvi :-). Aj upíri.

    OdpovedaťOdstrániť
  172. Hmm, tak by som to zhrnul - lepsi Ork v hrsti ako teply upir na streche?

    Alebo mi nejako cela ta diskusia uplne unikla do prec? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  173. Jana po polnoci13 júla, 2010 17:51

    Lucka, o tom návode by som rada vedela niečo viac. Tolkien nepatrí práve medzi prekladateľské maliny, skôr prekladateľské výzvy :-).

    Mick, to je názov ďalšej knihy? Už nestačia ani vlkodlaci? :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  174. Jana jasne, vies kolko klise este meyerova nepouzila? ved to bude moct sagu pisat donekonecna a ryzovat. pruser bude ked jej citatelky vyrastu a aktualne nastrocne pipenky budu mat zase iny bestseller nad ktorym si budu ucvrkavat....

    OdpovedaťOdstrániť
  175. Jana po polnoci > cely nazov je 'Guide to the Names in The Lord of the Rings'
    inak na pozitivny rozbor Twilightu cakam uz od vcera
    Mike ;) prirovnanie za secky drobne

    OdpovedaťOdstrániť
  176. Jana po polnoci13 júla, 2010 18:04

    Jój to sa neboj, kým jej čitateľky z toho vyrastú ona už bude senilná a neudrží pero v ruke (o klávesnici nehovoriac, keď sa ti trasú ruky, tak aj tak búchaš vedľa). To príde zase nová a možno začne práve s orkami. A naše odrastenkyne budú krútiť hlavou, ako niekto môže kupovať knihy o takých plošinách plochých labuťovitých trblietavých.

    Oprava - už nebudú moderné trblietavé ale sirko-burko-tarkavé.

    Vďaka Lucka, pohľadám, prečítam...

    OdpovedaťOdstrániť
  177. Nenwen: veruze sa nedockas, ja som dnes skusmo nechal kolegynu rozpravat o tom o com vlastne twilight je a ked uz pat minut opisovala aky je edward a aka je skupina upirov v skole a aka je bela tak nejak musela uznat ze to s tym dejom nebude az take horuce. zakoncila to tym ze ide o lasku a hotovo...

    OdpovedaťOdstrániť
  178. Mne sa páčia aj ohyzdi, orkovia aj skřeti, aj keď zo začiatku som si nevedela na tých ohyzdov zvyknúť - ani za svet. Ale zvykla som si :))

    Rozmýšľam, že priateľovi kúpim na nejaký sviatok (alebo len tak) také to trblietavé čím sa natierajú modelky na fotenie a Edward každé ráno. A všetky pubišky mi ho budú závidieť. Ešte z neho zmyť opálenie a bolo by to dokonalé *thinkinghard*

    OdpovedaťOdstrániť
  179. Jpp - ja by som si tym trasenim nebola taka ista. Kukni na Stephena Hawkinga. Kompletne paralyzovany a knihy zanho pise kompjuter. Ak si Meyerova odlozi nejaku cast prachov na horsie casy, tiez bude mat na take zariadenie :-D
    A ked vycerpa vsetky klise, mozu sa s Danielle Steelovou dat do rovnakeho domova dochodcov a vymyslat nove!

    OdpovedaťOdstrániť
  180. 2 Jennka (and all): tuším ste zabudli ešte na jeden občas používaný tvar - škrati :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  181. ja som nezabudla, myslela som naň, ale nechcela rozbujnievať off-topic diskusiu :-) mne škrati vyhovujú viac ako ohyzdi. ale PP som čítala v češtine.

    OdpovedaťOdstrániť
  182. Jennka: na to nemusis thinkova hard, staci predsa nakupit na temnote take tie biele sminky co pouzivaju gothovia, potom aj to trblietave bude lepsie drzat :))

    Anet: no neviem ci si to skratenie janinho nicku bolo prave stastne :))

    musim povedat, ze skrati (to slovo som doteraz nepoznal) podla mna vobec nie su dobre lebo mi to strasne pripomina nasilu poslovencene ceske slovo. mozno to tak nie je a autor ho vymyslel nezavisle na skretoch, ale strasne sa to podoba a aj to tak znie (vid napr. dutnik namiesto cigary a podobne skvosty)

    OdpovedaťOdstrániť
  183. 2 Aneta: OK, ale keďže už tu bolo toľko off-topicov - a keďže skalní sa jednorazovo vyjadrili a odišli - chcel som i ja prispieť konštruktívne (a pochváliť svojím rozhľadom :-P)

    2 geronimo72: Práveže sa stavím, že to je pokus o priamy preklad skřetů. Ako prívržencovi kalkov sa mi najviac zo slovenského menu páčia orkovia, ale ohyzdi sú pomerne kreatívní a výstižní, takí zvukomalební.

    (Mimochodom, ako krmivo nestojí za nič žiaden z nich. :-D)

    OdpovedaťOdstrániť
  184. Jana po polnoci14 júla, 2010 09:35

    A nežijú mormoni len v takých búdach a neodmietajú techniku? Kurnik, mohla radšej niečo napísať o živote mormonov, to by bolo zaujímavejšie aj poučné :-).
    No a s tou jednou pani povedala som teda pekne dopadla :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  185. Jana: nie, ti ktorych myslis su Amish :)) ... Hormoni ziju tusim niekde v okoli Utahu a maju napr. mnohozenstvo, pani autorka je tusim pokrokova a pretransformovala to na mnohomuzstvo. potom jej to ale zoskrtali, tak z toho urobila srdcervucu love story ked si labutka nevie vybrat ci miluje vlcka alebo trblietaveho

    OdpovedaťOdstrániť
  186. tá dilema ju možno zasiahla, keď zistila, že nie každý milenec musí byť studený ;-D

    OdpovedaťOdstrániť
  187. ako myslis ze najskor ju fikol trblietavy, potom vlcko a potom ona do toho zacala montovat lasku aby si nepripadala ako socialna pracovnicka? no moze byt :D

    OdpovedaťOdstrániť
  188. najskôr nefikol, nezabúdaj, že si v cudnom dievčenskom románe! len ucítila sálajúce teplo ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  189. jaj tak poviem rovno ze jej prdol do xychtu...

    OdpovedaťOdstrániť
  190. a mozno sa dockame porno verzie s nazvom "Ako to bolo naozaj". Trblietavy fikne vlcka a labutka na to len bude cumiet s otvorenou hubou aby vyjadrila svoje zmiesane pocity :)

    OdpovedaťOdstrániť
  191. Jana po polnoci14 júla, 2010 11:23

    Geronimo72 100 bodov :-).

    No snažím sa pozrieť si trojku (ale musím sa veľmi ovládať :-) scénu kde sa jej snaží otec naznačiť niečo o používaní ochrany a ona mu povie že je panna som teda ledva prekonala :-) a potom je s trblietavým úplne samučká sama (a zadovážil jej dvojposteľ) a potom hádajte čo... no a to som už fakt musela prestať pozerať.

    OdpovedaťOdstrániť
  192. kokos, ľudia, asi si pozriem tú dvojku, nech vás doženiem :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  193. Jana po polnoci14 júla, 2010 11:48

    Myslím, že proti tomuto bola dvojka pomerne akčná, ale to asi preto, lebo v polovici sa nevyskytoval trblietavý :-). Ale už sa tu schyľuje k súboju, tak ešte uvidím. Ale trblietavý mi s tými otázkami či si je istá, že ho chce a tak už statočne lezie na nervy. (Zase namiesto chlapa baba s penisom). Tiež som nepochopila tréningovú scénu do ktorej prizvali aj vlkodlakov a tí sa len potom pozerali ako tam ľadoví pobehujú a metajú sebou vše o zem, vše o strom. Čakala som, že sa troška zapoja a oni tam len tak psotávali a sem tam zaslintali.

    OdpovedaťOdstrániť
  194. Vlkodlaci predsa musia psotávať, prípadne ešte môžu vlkať. (Pardon, ale keď to bol taký pekný preklep :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  195. no dockaj dockaj, nevies ci ma penis...

    OdpovedaťOdstrániť
  196. Jana po polnoci14 júla, 2010 11:55

    Preklep to síce bol (nebite ma :-)), ale zase na druhú stranu vyzerali dosť unudene, ba priam až psotovo :-).

    Geronimo, musí mať penis, keď ju nakoniec nabúcha. Či si myslíš, že použili in vitro?

    OdpovedaťOdstrániť
  197. noooooooo, predpokladam ze koitus v knihe nebol popisany takze nevieme ako bola nakoniec oplodnena a vlastne ani kym lebo sak otec je vzdy neisty, to vedeli uz aj nasi ceski basnici ked prichadzali o iluze :D

    OdpovedaťOdstrániť
  198. Jana po polnoci14 júla, 2010 12:20

    No lenže ona má porodiť upíro-človeka, tak minimálne niekde v rodine Cullenových to hádam len zostalo :-).

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).