Kresťania píšu rok 1529 a ako áno, ako nie, paneurópsky tulák a žoldnier írskeho pôvodu Brian Duffy sa práve rozhodol, že je najvyšší čas opustiť Benátky, keď nečakane dostane jednosmerný lístok do staronového cieľa. Má podobu ponuky od čudáckeho starca menom Aurelianus, aby šiel robiť vyhadzovača do jeho hostinca vo Viedni. Pred časom tam Brian žil i zanechal nešťastnú lásku, a tak keď dostane štedré vreckové s prísľubom ďalšej peknej sumičky i stáleho platu po príchode, povie si, že aspoň dočasne to bude rovnako dobré miesto na život ako hociktoré iné.
Na Európu totiž padá súmrak strachu z ďalších tureckých nájazdov a otvorene sa hovorí o tom, že nasledujúcou zastávkou sultána Süleymana je práve Viedeň...
Brian má ešte poslednú noc v Benátkach čudný zážitok, ktorý vzápätí zapudí, avšak jeho putovanie do stredu kontinentu sprevádzajú ešte zvláštnejšie veci - mýtické bytosti, trpaslíci aj čierne lietajúce potvory.
Po príchode sa usadí v Zimmermannovom hostinci, kde sa zároveň vyrába vynikajúce Herzwestenské pivo pod dohľadom tajomného pivovarníka menom Gambrinus. Spoznáva nových kolegov, neobvyklých hostí a zisťuje, že jeho bývalá milá Epifania tiež pracuje v hostinci ako čašníčka. Všetko ide pomerne hladko, kým na Veľkú noc nedorazí Aurelianus. Duffymu je čoskoro jasné, že to nie je len hocaký bohatý dedo s excentrickými záľubami. Nielenže má magické schopnosti, ale o Brianovi vie toho viac, než on sám a veľmi mu záleží na tom, aby sa Viedeň udržala v boji proti hordám otomanským...
aurelianus
Aurelianus zasväcuje svojho írskeho priateľa do mytológie i histórie pivovaru a tvrdí, že bitka o Viedeň bude zároveň bitkou medzi silami Východu a Západu.
Absolútne kľúčovým dátumom je pritom 31. október 1529, kedy sa z útrob prastarého pivovaru raz za sedemsto rokov stáča temné pivo Herzwesten nabité magickou silou. Tentokrát je každá kvapka vzácneho moku určená pre Kráľa Západu, ktorého zdravie je duchovne úzko spojené s prežitím západnej civilizácie, a ktorý vôbec nie je v dobrom stave. Podľa Aureliana sa práve tomuto obradu snaží zabrániť Süleymanov hlavný mág Ibrahim, pretože oslabením či zabitím Kráľa Západu veľmi ľahko obsadí zvyšok Európy a nastolí vládu Východu. Aby toho nebolo málo, Aurelianus pred Brianom postupne odkrýva pozadie vlastnej, ale i Brianovej druhej identity...
No všetky tie nejasnosti a poloodkryté tajomstvá nerobia pragmatickému založeniu Duffyho dobre, a tak radšej opúšťa Aureliana, preruší kontakty s Zimmermannovým hostincom a pripojí sa k obrancom Viedne. Trávi čas v ubikáciách s ostatnými vojakmi, bojuje pred mestskými hradbami a činí tak zadosť svojej dlhoročnej prirodzenosti.
Svojmu určeniu však neunikne. K Aurelianovi ho púta viac než len vzťah zamestnanca k chlebodárcovi a napriek všetkej tvrdohlavosti si je toho v hĺbke duše vedomý. A presne ako Aurelianus dúfal, v čase núdze ho nenechá napospas Ibrahimovi a zohrá jednu z najdôležitejších úloh vo finálnom zápase s magickými silami...

História, politika, mágia, mytológia, dobrodružstvo aj obyčajný život - to všetko tu nájdete šťavnato a pútavo načapované skvelým Timom Powersom, aj s penou navrchu.
Autor zručne strieda dialógy, opisy aj akciu. Sem-tam nechá debatujúcich hrdinov vyrušiť okolitým dianím, či už šantiacim dieťaťom bežiacim okolo alebo bitkou strhnuvšou sa v hostinci, a celé to pôsobí veľmi prirodzene.
Hlavní hrdinovia sú sympaticky ľudskí, výborne vykreslený zástup vedľajších (niekedy veľmi bizarných) postavičiek aj suchý humor korení dej. Najlepšie pivo na svete tečie prúdom a dokonalá atmosféra starej Viedne, stredovekých krčiem aj napätia pred blížiacou sa bitkou je vystihnutá s badateľnou znalosťou psychológie i historických reálií:

Všichni cítili ve vzduchu bitvu a prodavači horoskopů a štěstíček dělali u vojáků i občanů dobré obchody. Kolem narychlo dostavěných vojenských ubikací se hemžili prostitutky a s nimi si svůj díl na zvláštně zvráceném hospodářství vlastním všem obléhaným městům vybírali i prodavači kořalky. Duchovní útěcha byla zdarma - ale v tom byla jediná. A jídlo se dalo sehnat mnohem obtížněji než štěstí, sex nebo chlast.

(Tim Powers, Stáčení temného piva, s. 326)

Brianovo odhaľovanie súvislostí je pravidelne prerušované súbojmi na meče s nepriateľmi zo zeme, ale i vzduchu či hlbín. K starým jazvám pribúdajú nové zranenia a zabíjania, prepadov i krvi je toľko, že by sa tento príbeh skvele vynímal aj na filmovom plátne. Šermiarske súboje, delostreleckú eskamotáž, staré zbrane i vojenskú taktiku opisuje Powers tak profesionálne, až som mu občas nerozumela :-)

Stáčení temného piva je po všetkých stránkach skvelá akčná, čítavá aj inteligentná fantastika plná sugestívnej atmosféry a bohatej obraznosti. A ak budete mať šťastie, možno zážitok z románu presuniete aj do nie celkom knižnej roviny - keď som si počas víkendovej popoludňajšej siesty zaliezla do postele a po jednej kapitole príhod Briana Duffyho ma zlomilo, mala som pestré sny o jeho dobrodružstvách, mágii... a pive.
Tak nech sa vám dobre číta aj sníva.

***
Americký spisovateľ Tim Powers sa narodil v roku 1952 a od svojich dvadsiatich štyroch rokov púta pozornosť čitateľskej obce svojimi sci-fi a fantasy románmi, v ktorých spája dobrodružné zápletky s nadprirodzenom a historickými faktami, až často zotiera hranice medzi doloženou históriou a fikciou.
U nás sú zatiaľ známe iba tri jeho romány preložené do češtiny: Brány Anubisovy (The Anubis Gates), Plout na vlnách podivna (On Stranger Tides) a tu opísané Stáčení temného piva (The Drawing of the Dark), ktoré vyšlo u susedov už dokonca dvakrát. Všetky tri vyšli relatívne nedávno vo vydavateľstve Laser-Books v edícii Mistrovská díla fantasy, takže sú vcelku ľahko zohnateľné hlavne v špecializovaných kníhkupectvách.

Tim Powers: Stáčení temného piva 
(vyd. Laser-Books 2006, preklad Richard Podaný, ilustrácia na obálke Jan Patrik Krásný)