Google+ Riddick's Realm: Pomenuj si postavu alebo fantázie nie je nikdy dosť

18 augusta 2011

Pomenuj si postavu alebo fantázie nie je nikdy dosť


Tak, mená postáv by som už mala. Môžem sa dokonca pokúsiť načrtnúť ich profil... ale príbeh? Ten mi stále chýba. No rada sa s vami podelím aspoň o tie mená postáv pre fantastické žánre, na ktoré som prišla veľmi kurióznym spôsobom ;-)
Neviem, nakoľko šialený sa vám bude zdať tento článok, ale dúfam, že sa prinajmenšom pobavíte.




Sú to možno dva roky, keď som si pri riešení obľúbených osemsmeroviek (zvládam aj krížovky, dokonca aj maľované, iba Sudoku je nad moje sily;-), uvedomila jednu vec. Že pri roztržitom behaní očami po lúštenke, keď neviem nájsť chýbajúce zadané slová, vidím nádherné spojenia. Jedno sa mi tak zapáčilo, že som si ho omieľala v hlave, až mi odrazu zasvietilo. Veď je to meno! Úplne skvelé meno pre hrdinu nejakého fantastického príbehu! Vybavil sa mi drsný nomád celý zabalený do odevu, stojaci uprostred púšte vo fiktívnej krajine, v pozadí jeho stan...

Začala som hľadať častejšie a zapisovať si tie najľubozvučnejšie, najimaginatívnejšie "mená". Stanovila som aj pravidlá:
1. Nemôže to byť bežné slovo čítané odzadu. Niektoré znejú odzadu dobre a tiež fantazijne, ale to by bolo príliš jednoduché a neoriginálne.
2. Žiadna časť mena okrem jednotlivých písmen nemôže byť súčasťou lúštených slov a zároveň platí pravidlo 1 (teda sa neprijíma napr. Gúnoš Tetec ani Tavarkaz).

Čiže v objavených menách postáv sa nemajú vyskytovať žiadne zmysluplné slová ani ich časti, odpredu či odzadu. Že to bude nezmyselný bordel? Uvidíte, že nie. Angličania by to asi nazvali "gibberish" a my hatmatilka. Ale presne tak je to správne :-)
Keď sa na ne dívam, vždy mi pripomenú Chinu Miévilla a rôznorodé postavičky s bizarnými a zároveň krásnymi menami z jeho kníh o Bas-Lagu. Smola, že mi chýba jeho talent ;-) Profily, ktoré som k nim povymýšľala, mi zase často zapadajú do svetov Douglasa Adamsa, Terryho Pratchetta či nedoštudovanej čarodejnice Mrakule od Haniny Veselej, lebo čím dlhšie som sa vymýšľaním zaoberala, tým viac sa mi doňho tlačil čierny humor...

DÔLEŽITÉ:
Keďže neviem písať beletriu a tento článok je verejný, vopred sa vyhnem nejakému kopyrajtovému lakomstvu či bojom proti plagiátorstvu a ponúknem kúsok svojej (8smerovkovej) tvorivosti aj vám. Ak sa nájde písač, ktorému by sa niektoré meno zapáčilo a chcel ho použiť, smelo do toho. Môžete použiť mená či profily aj samostatne. Len ma prosím nezabudnite informovať, aby som sa mohla pochváliť, že niekto použil môj nápad (pri zbeletrizovanom kompletnom profile žiadam verejné poďakovanie :-)

Celé mená

Skakle Bakre - to je on, môj prvý hrdina z osemsmerovky. Drsný púštny nomád, v dlhom tmavom kaftane, s turbanom na hlave, zahalený až na hlboké tmavé oči. Skakle je charakter :-) Možno tvrdý a trochu čudný patrón, zato charizmatický a rozhodný, veď je obyvateľom drsného sveta, v ktorom zažije nebezpečné dobrodružstvá.

Rekete Čúľko - je všetečný fiškus nízkej postavy, ružolíci tučko, kšeftár so všetkým a pre každého. Jeho domovom by mala byť mestská fantasy, tam by mal dostatok priestoru na sebarealizáciu :-)

Týko Pukve - no čistý hobit... Alebo nie? Týko je malý mrštný obchodníček, výborne by sa spároval s Rekete Čúľkom. Usmieva sa, ale vždy má záložný plán. Títo dvaja by ošklbali aj trola o celoživotné úspory kamenia ;-)

Tóla Tita - súkromné očko, pohľadná ale neprístupná žena škandinávskeho vzhľadu (Tóla znie veľmi seversky). Ikonická ako Dirk Gently, no s lepším orientačným zmyslom ;-) Nenápadná, chladná a výkonná hrdinka pátrajúca po záhadnom sériovom vrahovi. Hodila by sa jej mestská fantasy, new weird, alebo aj steampunk (v koženom jazdeckom oblečku by vyzerala parádne).

Bosvak Zosikan - významný obchodník, ktorý má dobré styky. Vie sa pohybovať v každej spoločnosti - od špinavých vreckárov až po vládnucu oligarchiu. Jedným slovom "podnikateľ".

Mloš Rutač - určite nie človek :-) Večne naivný, mimózny aj trochu intrigánsky týpek, ktorý však dokáže intrigovať len v medziach svojej priemernej inteligencie. Sliziačik nízkej postavy a nervóznej gestikulácie, s behajúcimi očkami. Krstné meno vyvoláva predstavu krížiacu zbrklého Mrakoplaša s miévillovským Voďanojom :-)

Dyap Herituín - drogový díler? Ale nie :-) Dyap znie indicky, nech je to expert na technológie. Introvertný nerd, zato výkonný programátor. Jednoducho hlavička, pravá ruka fešáckeho hlavného hrdinu v new space opere.

Soki Udadin - žeby Dyapov šéf a partner v dobrodružstvách? Šarmantný ako Han Solo, hláškujúci ako Duke Nukem. Pravý vesmírny hrdina bez bázne a hany, ktorý sa dostane z každej šlamastiky. Jeho neodolateľný úsmev dopĺňajú snehobiele zuby a "kučeravé" očiská. Keď sme pri tých partneroch... mohol by byť homosexuál alebo asexuál, tak by ho žiadna fifinka nemohla dostať do trápne klišovitej situácie, keď hrdinovia pokašlú každú akciu len preto, že zachraňujú dáky sexi zadoček (fail). Let's rock!

Titi Zeta - meno ako predurčené pre sci-fi. Vybavujú sa mi pri ňom scény z marsovského bordelu vo filme Totall Recall. To bude tou "Titi" pripomínajúcou prsia ;-) Skvelé meno pre exkluzívnu prostitútku, spoločníčku mocných v nejakej mimozemskej autokracii. Mohla by byť dvojitou agentkou, prípadne trojitou, ktorá ešte sleduje vlastné ciele. Trojprsá Monica Bellucci vo vesmíre :-)

Pôvo Raria - milá vedľajšia postavička, samostatne zárobkovo činný zeleninár, pestovateľ a producent domácich bylinkových likérov. Na okraji špinavej megapole á la Nový Krobuzon má zopár zaprášených skleníkov. Chová holuby. A strašne nerád sa nechtiac zaplieta do životu nebezpečných situácií. Čo sa mu pochopiteľne podarí.

Bimir Beič - jasný mafián! Potomok dákeho balkánskeho bossa, ak nejaký Balkán v jeho realite existoval... Počerný a večne namosúrený, nekompromisný kápo, ale bezradný otec. Jeho pubertálna dcéra mu dáva zabrať, a tak je polovica jeho ľudí takmer permanentne zamestnaná starostlivosťou o nevycválanú výtržníčku. Life is a bitch.

Zunu Alkumak - mudrc ako vystrihnutý z rozprávok Tisíc a jedna noc. Starší pán, ktorý má radšej ako svoju pestovanú bradu snáď len svoju alchymistickú dielňu. Elixír mladosti síce nevynašiel, ale klobásky údené na mandragore sú mňam. O tých však nikto nevie, aby nenaštrbili majstrov starostlivo budovaný imidž (čo sa týka aj skrátenia jeho skutočného mena Zunislav;-). Nutné podotknúť, že zaslúžený, veď premeniť sušený oslí trus na zlato nedokáže hocijaký blbec!

Loin Šeaieg (čítaj Šajjég) - na prvý pohľad trpaslík, ale nenechajte sa zmiasť. Jeho priezvisko je vyslovene magické. No môže byť aspoň krížencom, napríklad čarodejníka a trpaslíčky :-) Nie je to žiadny krásavec, zato bystrá hlava a prefíkanec, z ktorého ľahko môže byť postava kladná, záporná, ale najlepšie obojaká.

Jednoslovné mená

Papirat - mlčanlivý kníhviazač, ktorý si starostlivo chráni svoje súkromie. Asi preto, že v pivnici tajne tlačí buričský samizdat umiernenej teroristickej skupiny Božskí heretici ;-) V skutočnosti sa politicky neangažuje, ale má slabosť pre pikantné koníčky. Má dobré styky s podzemím, no jeho zásadovú diskrétnosť si netreba mýliť s presvedčením. Jeho to proste baví.

Torantutea - potomok tetovaného maora a vydedenej arabskej princeznej sa živí ako pirát. Viac než jeho kariéra na mori je zaujímavá jeho kariéra na pevnine. Torantutea je typický krásavec zo zmiešaného genofondu - uhrančivý, stepilý, vysoký, čiernooký a čiernovlasý magnet na ženy. Jeden pohľad a neukojené mladuchy od prostitútok po šľachtičné padajú do mdlôb. V prístavoch po celom svete má toľko potomkov, že len z nepresnej pamäte jeho súložníc vznikli mnohé nové mená pre ich deti, medzi nimi Thor, Anton, Teodor a Orangutan.

Šruta - je proste taký obyčajný slizký hajzlík. Typ aký stretnete na každom rohu a budete radi, ak vám len tak z plezíru nepodrazí nohy. Ale najskôr podrazí. Vychovaný v sirotinci mal pochopiteľne neveselé detstvo. Mŕtvolne šedá ovsená kaša a každodenné bitky o kus žrádla v ňom zakalili nielen pud sebazáchovy, ale aj vrodenú zákernosť. Nechutný sexista má "rád ženy", no žiadna s trochou zdravého rozumu by s ním do postele nešla. Svojho času ho upodozrievali, že je miestny rozparovač, ale to by bola lichôtka. Taký mačo zase nie je. Oblieka sa ako kolotočársky švihák, ale má špinu za nechtami.

Rumlaaž - vyrába pralinky, bonbóny a cukrovinky všetkého druhu, ktorých povesť prekračuje hranice krajín. Navonok dobrácky, no vnútri prezieravý obchodník i človek. Netúži po veľkej sláve ani peniazoch, preto sa zubami-nechtami drží svojho romanticky starosvetského krámu. No skrýva aj malé tajomstvo. V mladosti bol chemikom v lekárni, a dokáže vyrobiť aj veľmi "špeciálne" pralinky... Nikdy nimi síce nikoho nezabil, ale taká štvordňová hnačka už zrazila hrebienok kdejakému nafúkancovi či dlžníkovi. Najčastejšími objednávateľmi "exkluzívneho" tovaru sú pochopiteľne jeho exkluzívni zákazníci ;-)

Utahurki - sexi barbar zo severných stepí! Dlhé vlasy a zanedbaná hygiena, postava hromotĺka s verným mečom pri boku. Je síce negramotný, zato pozná množstvo príbehov, ktoré - keď už ho prehovoríte, aby otvoril ústa aj z iného dôvodu než je žutie pečeného jeleňa - rád porozpráva svojím bojovnícky zastretým hlasom :-) Potrpí si na rodinu, preto nikdy neurážajte jeho matku!

Kratan - spoločník a najlepší kamoš Utahurkiho :-) Má menej svalnatú postavu, no hybké končatiny. Okrem krátkeho meča nosí aj kušu a vie s ňou diabolsky dobre narábať. Zároveň je to magnet na ženy, keďže v nerozlučnej dvojici je on tým blonďavým modrookým fešákom. Ľahšie krásavice v zájazdnom hostinci si často vypočujú Utahurkiho skazky podporené horúcim pivom, ale skončia v Kratanovej náruči. Utahurki nezávidí, lebo ak má záujem, priateľ mu nejakú prepustí ;-)

Púrst - nenápadný úradníček a osobný pisár pána starostu. Veľmi poctivý a čestný človek. V podstate o ňom niet čo hovoriť, až na to, že keď boli v meste Veľké sociálne nepokoje, poslal do paláca poslíčka so správou, že v ten deň nepríde do práce. Tým si vyčerpal celoživotný dovolenkový fond a prišiel o jedny slnovratové prémie.

Maibám - vysoký mlčanlivý drsniak a nájomný vrah. Kožu má takú čiernu, že v noci z neho uvidíte iba jeho kruté chladné oči - tesne predtým, než vám hodí oceľové lanko okolo krku a bez jediného hlesnutia vás uškrtí. Jeho identitu poznajú len tí "správni" ľudia, ktorí zároveň vedia, kto je najlepší zabijak široko-ďaleko, ak potrebujete diskrétnu robotu. Maibám sa neserie, platí sa vopred.

Srnial - je skrachovaný upír. Upírom sa stal vlastne náhodou vďaka svojmu zženštilému vzhľadu, keď ho iný upír načal v temnej uličke v domnení, že cicia mladú pannu. Upír senior bol tak trochu homofóbny - keď pri vášnivom oblápaní sviežeho tela narazil na nepríjemné prekvapenie, v šoku ponechal iba čiastočne vypitého Srniala svojmu osudu, namiesto aby dokončil prácu a tým ho poslal na druhý svet. Srnial nedobrovoľne podstúpil metamorfózu a tiež sa stal upírom. Čoskoro zistil, že to nie je žiadna sranda. Nadľudská sila upírov je buď mýtus, alebo v Srnialovom prípade čosi nevyšlo - a s výzorom prerasteného pážaťa sa ťažko buduje hrozivý imidž. Rozhodne mal od začiatku problém lapiť nejaké ľudské obete (všetky ho premohli a vyslúžil si aj zopár faciek).
Takže vyskúšal rôzne alternatívne zdroje ako túlavé psy, mačky, krysy a inú háveď. Výsledkom bola zbierka škriabancov a hryzancov, večne zablšené oblečenie a vzrastajúci odpor voči svetu. Upírstvo pre Srniala rozhodne stratilo všetok romantický náboj (okrem spomienok na ten prvý zážitok, dovtedy a bohužiaľ ani potom ho totiž nikto neobchytkával). Nakoniec sa mu podarilo zamestnať v dobročinnom špitáli v najhoršej štvrti, kde je krvi toľko, že pri občasnom cucnutí z umierajúcej obete prepadu si nikto nič nevšimne :-)

Púrebrú - zapálený bojovník proti zločinu v meste, ktoré nikdy nespí. Bohužiaľ tam kriminálnici voči poctivým strážnikom nemajú dostatočný rešpekt - začali ho posmešne prezývať Púr a zdobiť steny zapadnutých uličiek prezývkou doplnenou obrázkom nežného kocúrika. Keď ho tak oslovil aj vlastný šéf, pohár pretiekol. Našťastie je Púrebrú celkom fajn chlapík, tak trochu aj flegmatik a namiesto hystérie bojuje s podobnými problémami radšej cestou veľavravných pohľadov a sarkastických poznámok chladných ako zmrzlinový pohár. Kolegovia chceli byť milí, a tak na protiváhu ponižujúceho mena vymysleného bandou nevzdelaných idiotov ho začali volať Rebro ;-)

Kľus - Kľus je smoliar! Vraví sa, že chudobnému aj z hrnca vykypí a Kľus je chudobný. A je aj smoliar. Má úžasný talent byť vždy v nesprávnej chvíli na nesprávnom mieste a jediné, čo sa mu tam ešte nepodarilo chytiť, je smrť. Zato má slušnú zbierku ekzémov, črevných parazitov, zle zahojených jaziev, neustále sa niekde škriabe a tečie mu z nosa. Ďalším poznávacím znamením sú zodraté flanelové košele väčšie o štyri čísla a špinavá garzónka v podzemnom squate. Privyrába si drobnými krádežami, službičkami pre miestnych kriminálnikov, alebo (vďaka svojmu vzhľadu nie príliš úspešne) nadháňaním zákazníkov pre aerotaxi. Ponúkol sa síce Srnialovi ako núdzová krvná banka za symbolický poplatok, ale toto bolo aj pod Srnialovu úroveň...

Disirea - môže byť čímkoľvek. Jej meno evokuje exotickú krásku, romantickú hrdinku. Je to úplne jedno, lebo Disirea má len jeden presne definovaný znak. Má fialovú dúhovku s oranžovými lúčmi. Prečo? Lebo od fantasy po mainstream som zaznamenala isté otravné klišé - hrdinovia nemôžu mať obyčajné oči, napríklad hnedé alebo modré, ale minimálne zelené. Ešte lepšie žlté alebo nejako extra neobyčajne sivé...

Potom mi tu zostali ešte tri zaujímavé mená, ale k nim som už nezvládla nič vymyslieť.
Paidrkoa
Dekseriu
Norir Savru

Tak ako? Páčia sa vám? Začnete si hľadať vlastné nápady v osemsmerovkách? Aký je váš recept na tvorbu fantastických mien? Píšte mi do diskusie :-)

Moje ďalšie výkriky kreativity:

31 komentárov:

  1. Anet, všetky mená sú dobré, to ti nemusím opakovať. ale príbeh Srniala, nešťastného upírčeka, ma dostal na kolená. budem sa po nich aj plaziť, ak k nemu vymyslíš aspoň jeden krátky príbeh :D definitívne som sa zamilovala. Srnial je skrátka no.1 a ešte aj to meno... viem si ho živo predstaviť. neduživé stvorenie s veľkými očami, nebezpečný ako čivava na reťazi, úplná srnka :)
    posledné tri mená sú dobré, ale momentálne nevymyslím nič, hlavou sa mi ženú Srnialove dobrodružstvá.... odpálila si ma, dnes budem asi pracovne nepoužiteľná :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Norir Savru je typicky zaporak, v detstve tyral mladsiu sestricku a trhal mucham nohy, ale po vstupe do Hviezdnej pechoty pochopil, ze svet treba zachranit a objavil v sebe schopnost telepatickeho vysielania ekologickych zbrani. Nastasie zomiera v prvej tretine filmu ci knihy, aby zachranil oblubeneho leguana hlavnej postavy...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja myslim, ze Rumlaaz by sa mohol vypracovat na travica tak, ze ked mu teda vyvrazdia tu rodinu, ide hladat samotu a zabudnutie do hlbokych lesov, kde stretne pustovnika, ktory je vlastne staroveky druid stary 500 rokov, ktory vari carovne napoje z dostupnych byliniek, ale zlo Rumlaazovi prevladne a preto sa rozhodne vymysliet dokonaly jed, co sa mu samozrejme podari...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Len aby sa Ti kopyrajtom nezačali vyhrážať tvorcovia tých osemsmeroviek. Tie mená nemajú chybu - paráda. Ja najradšej lúštim SUDOKU a tam tam by si veľa humoru nenašla ani Ty.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kto by si uplatňoval kopyrajt na náhodný zhluk písmen, to by musel byť iný zúfalec! (ale svet je plný absurdity) Chcela by som vidieť, ako by si ho následne uplatňovali aj na tie slovenské slová, ktoré sa tam vypĺňajú! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ešte si niekdo uplatní kopyrajt na abecedu a sme v ...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Prave som si prastil dlanou o celo - "gibberish", hatmatilka, no jasne! :) Je to totiz tak frustrujuce, ked clovek vie co sa skryva za vyznamom slova, ale ani za vsetkych bohov nadzemskych nevie prist na slovensky ekvivalent :) Diky, Ti!

    A co sa tyka vymyslania mien - vacsinou to robim tak, ze skusam rozne zhluky pismen a co dobre znie, to hodim na papier a potom vyberam. Vlastne celkom podobne, len namiesto osemsmerovky zhlukujem pismena v hlave :))

    Najkrajsie na tom je, ze akonahle das nahodnemu zhluku pismen nejaky vyznam, prestane to byt nahodny zhluk pismen. Hmm.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. oneskorený dodatok :-) po slovensky sa tomu hovorí aj hotentotština.

      Odstrániť
  8. Ale ten kto ho vlastnil, kým to bol náhodný zhluk písmen bez obsahu si nemôže nárokovať kopyrajt v čase, keď ten zhluk písmen obsah dostal. Lebo ten obsah je moje duševné vlastníctvo ;-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. jejda, ten ubohy upir je skvelyyyy :). tiez sa prihovaram za poviedocku...

    inak moja mimoriadne tvoriva sesternica ako pubertiacka vymyslala vselijake mena ako Znudloš, Sixdýz, Rulid (potom sme zistili, ze sa tak volaju antibiotika :D), Ktem, Circil, Aximiliána... ostatne uz si nespominam. ale bola ich slusna zbierka. pouzivali sme ich pre postavy do nasich pripadov, ked sme sa cez prazdniny hravali na policajtov v style dempseyho a makepeaceovej.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. no a ked uz sme pritom, kaptcha mi tu dala slovo tonaling. tiez dobre, nie?

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Potulný križiak zemplínsky18 augusta, 2011 14:57

    Dekseriu, celým menom Dekseriux I. Klužič-Sibius je arogantný a trochu slizký šľachtic, ktorý rád naháňa sukne, večne chľastá a neraz sa dostane do drsných hádok so svojími odporcami i kolegami. Má však srdce zo zlata, je kupodivu pomerne filantropný, veľmi sčítaný a vo voľnom čase rieši detektívne prípady v jeho ospalej goticko-renesančno-clockpunkovej vlasti. Je to taký detektív ako z medzivojnových čias, ale transplantovaný do fantasy a namiesto nátury gentlemana má náturu casanovu. Podobá sa skôr na Feriho Rákocziho než Voloďu Tepeša.

    Norir Savru - roztržitý mladý alchymista s temným imidžom, proti ktorému majú mnohí predsudky. Prispieva k tomu i jeho pôvod - otec bol kráľovský šoltýs na severe jeho vlasti (pripomínajúcej Fínsko za Vojny palíc, no s atmosférou éry veľkých námorných objavov) a matka zas dcéra kmeňového šamana (z kmeňa etnika pripomínajúceho mix škandinávskych Samiov a sibírskych Jakutov). "Norir" je pseudonym, ktorý si zvolil schválne, aby potvrdil svoj nechcene temný imidž v povedomí ľudí (takto ich chce podpichovať). A celkom sa mu to aj páči, veď jeho vlastné meno je tak zahanbujúco milé - Jussi. :-))

    Paidrkoa - prostá ženička v domácnosti zručného remeselníka, ktorý sa však vždy dostáva do maléru, z ktorého ho ona musí zachraňovať. Napriek nerovnakému postaveniu žien v spoločnosti jej sveta si po čase získala sympatie mnohých miestnych obyvateľov a raz jej za jej usilovnosť, vynaliezavosť a zásluhy vo zveľaďovaní mesta udelil medailu aj samotný richtár (dovtedy čosi neslýchané). Analógia kultúry v ktorej žije, je niečo na spôsob anglosaských kráľovstiev raného stredoveku, ale s väčším podielom keltskejšie znejúcej slovnej zásoby a s materiálno-technickou úrovňou 14.-15. storočia (v podstate, čo keby sa Anglosasovia vyvíjali bez normanského zásahu ešte dlhé storočia).

    P.S. Sorry za čudné prihlásenie, ale sprostý schizofrenický účet na Google ma sem už ani nechce pustiť s komentárom, hoci som všetko poprepínal. :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Aha, tu máte písača, ten vám napíše na želanie aj poviedku, za predpokladu, že vám vyhovuje rakúsko-uhorský steampunk = reakcia na dámy, ktoré na facebooku požadovali odo mňa Srnialov zbeletrizovaný príbeh :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Potulný križiak zemplínsky18 augusta, 2011 15:03

    Apropo, najväčšie klišé vo fantasy menách : Apostrofy. Apostrofy ! Chcete dať najavo, že je vaša postava a.) príslušníkom zvláštnej, často nie ľudskej kultúry b.) dobrácky sa tváriaci potencionálny bad guy, ktorý v kritickom momente zradí družinu ? Použite APOSTROFY ! :-P Podobné klišé sú aj nevysloviteľné zhluky spoluhlások. Hľadím na teba, Drizzzt, či aký dríst to máš za meno...

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Križiak - Jussi je sladký :-) Ale nabudúce sa prosím mierni vo výrazoch ako šoltýs a historických detailoch, lebo im nerozumieme XD

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Križiak - no v tej nevysloviteľnosti ma totálne dorazil ZHWGAA vo finálovej poviedke CEFY 2007.
    http://cizmarikova.blog.sme.sk/c/118115/Cena-Fantazie-2007.html

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Potulný križiak zemplínsky18 augusta, 2011 15:10

    Nie, kdeže ! V rakúsko-uhorskom steampunku by bol hlavný hrdina Franz Rumpler Teleki-Zichy von Leutschau, vojak v službách jeho Výsosti blablamoretitulov Ferencjóžku, pilot k.u.k. dampfknechta* a kapitán 15. kompánie mechanizovanej pechoty 4. dampfknechtského pluku "Eugen Savojský". Poznámka : * - výraz pre mech v Rakúsko-Uhorsku, znie sehr romantisch, valóban. ;-)) P.P.S. Rakúsko-uhorský steampunk som jakživ nepísal.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. ja sa do tých tvojich vecí veľmi nerozumiem, tak som si ich len pomenovala rakúsko-uhorský steampunk :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Potulný križiak zemplínsky18 augusta, 2011 15:22

    Malý bonus : Jussi je v súlade s tou fínsko-laponskou atmosférou, lebo je to reálne fínske meno (pôvodné, taký fínsky Rasťo :-)) ). A jeho domovské mesto náramne pripomína stredoveké Turku, najmä jeho monolitický mestský hrad škandinávskeho typu. No a malý lingvistický bonus predchádzajúceho príspevku - dampfknecht - znamená po nemecky "parný sluha" alebo "parný zbrojnoš". Čosi ako landsknecht, ale robotický a na paru. Čo už s tými Habsburgovcami, sú nenapraviteľní romantici ! ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. omg toto je aké dobré :D :D ten upír ma dostal, to je ako vystrihnuté z Terryho Practhetta, lool :D :D Anet, asi si môj druhý najobľúbenejší autor ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. asi založím petíciu na zrealizovanie príbehov úbohého Srniala a fantastického Franza Rumplera Teleki-Zichyho von Leutschau, vojaka v službách jeho Výsosti Ferencjóžku, pilota k.u.k., dampfknechta a kapitána 15. kompánie mechanizovanej pechoty 4. dampfknechtského pluku "Eugen Savojský". takže prestaňte sa tu ponevierať a šup šup do práce :)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. K takej petícii sa rád pripojím

    OdpovedaťOdstrániť
  22. HA! Anet, už to bude pomaly tak, že to budeš musieť napísať. ale aby ti nebolo smutno, namočila som do toho aj Potulného križiaka :D

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Potulný križiak zemplínsky19 augusta, 2011 11:26

    Aneta, včera som ti napísal e-mail, ale tá tvoja klasická e-mailová schránka je už asi mimo prevádzky. :-( Takže to napíšem na RR mail.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Riddick, toho Srniala by si važne mala rozvinut... napriklad napisat poviedku o tom, ako sa vlastne stal upirom...

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Potulný križiak zemplínsky25 augusta, 2011 08:26

    Len a len pre Riddick ohľadom toho šoltýsa :
    http://sk.wikipedia.org/wiki/%C5%A0olt%C3%BDs
    ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  26. "...a objavil v sebe schopnost telepatickeho vysielania ekologickych zbrani" - to znamena ze prdi kedykolvek si zmysli? :D

    Kriziak ja sa tiez prihovaram za ten C a K Steampunk. Dampfknecht-a by som chcel mat doma min. v mierke 1:72 (a potom pride zaloba od westerfelda :D, inak on tam ma chodiace mechy a jeden sa vola ze Hromovladce. Tam by ten Dampfknecht pasoval jak rit na serbel :D)

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Jaaaj, spomienky... Počas uplynulého roku som našiel prevažnej väčšine týchto postáv domicil: http://melzanskyhlasnik.blogspot.sk/ Blog ide pomalšie, lebo mi chvíľu trvá, kým upravím všetky existujúce poznámky do formátu vhodného pre článok. No v najbližších týždňoch tam pribudne pomerne veľa materiálu. Môžete sledovať.

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Paidrkoa je hadia žena z potulneho cirkusu. Je vychudnutá a hranatá a napriek pokrocilemu veku sa dokáže nebadane prešmyknúť aj cez tú najmenšiu škáru, preto je potajme špiónkou jej veličenstva, kráľovnej Agloely. Správy jej posiela čiernymi havranmi a má vybudovaný "dark imidž", preto sa o nej šepká, že je čarodejka (A ona sa na tom vo voľných chvíľach zábava)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to sa mi páči :-D
      výborne vystihnuté, úplne v duchu mojich prvých (švihnutých) výmyslov :-)

      Odstrániť
    2. Priznám sa, že tá cirkusová minulosť sa páči aj mne.

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).