Google+ Riddick's Realm: Riddick v zajatí crapkultúry 3

17 novembra 2009

Riddick v zajatí crapkultúry 3

alebo všetci hľadajú Šuba-duba-star

Toto bude normálna ohováračka, načo by som inak písala článok o ďalšom výlete do hlbín slovenskej crapkultúry? Aby som jačala šťastím pri pohľade na rýchlokvasené hviezdičky? Ňééé. Radšej si typicky riddickovsky zahryznem do členka súťažiacich i tých ostatných aktérov.



No dobre, tak pri niektorých mám radosť, keď ich počujem, ale to neznamená, že si nekopnem do najväčšieho crapkultúrneho fenoménu stredoeurópskych štátikov v posledných rokoch.
Nebude sem zakomponovaných priveľa bulvárnych objavov, keďže ich nesledujem a teraz sa mi vôbec nechce strácať čas s turbo dopĺňaním znalostí. Som si však istá, že úplne najšťavnatejší článok by sa dal zostaviť hoci len z bulvárnych titulkov pitvajúcich súkromie finalistov a súťažné škandáliky či dohady :-)
Celkovo sa tento príspevok bude viac podobať na hodnotenie tohtoročnej Eurovízie, ako na predošlé články o crapkultúre.

Hľadanie Superstar je bez debaty fenomén, ktorý vždy celú jesennú sezónu kŕmi nielen televíziu, ale aj bujvárne plátky všetkej periodicity plus internet. Vznikajú fanúšikovské stránky, čety s novopečenými celebriťkami, nespočetné množstvo rozhovorov a životopisných článkov. Samotné priame prenosy súťažných kôl sú pompézne na javisku a upišťané v hľadisku, keď spev hviezdičiek prehlušuje krik naspídovaných násťročných fanúšikov.

Povedala som si, že s lekciou crapkultúry menom Šupastar musím počkať do ďalšieho speváckeho kola, lebo sa minula inšpirácia (trvalo to dve kolá). Predsa len, pri zapisovaní postrehov v priamom prenose vzniká najlepší matroš :-) Tento záznam bude z posledného rockového kola, s prídavkom starších komentárov, ktoré vznikli pri predchádzajúcej šou, keď som pôvodne plánovala zostaviť tento článok.

Česko Slovenská Superstar, 16.11.2009, Rockové kolo

Ben Cristovao (Lenny Kravitz: American Woman) - akokoľvek bombovo podporila speváka kapela, nestačilo. To nebol Lenny Kravitz, ale vymyškovaný vrabec. Nechápala som pochvalné komentáre. Refrény boli stále rovnaké, nemalo to gule, gradácia veškerá žádná a o inovácii ani nehovorím. A práve, keď som písala tú predchádzajúcu vetu, Paľo Habera zahlásil, že to malo správne rockové gule. Asi máme o guliach dosť odlišnú predstavu...
Sorry, bejby, ale nebyť Benovho exotického vzhľadu a patrične znežnelého výrazu plných pier, čím dojíma zástupy fanyniek, to znamená, keby pán Vkus a ujo Zdravý rozum nehnili dávno pochovaní v starej romantickej literatúre, tak Ben by už dávno chodil na prenosy Šupastar len ako plnka do spoločnej pesničky.
Komentár z archívu: "(reakcia na predošlé kolo) Hehe, Ben je štandardne zlý :-) Má dobré momenty, ale bohužiaľ aj veľa zlých. Základným problémom asi bude, že Ben má zaujímavý hlas, príjemné vystupovanie, pohybový talent... len ten hudobný sluch do vienka nedostal. Smola."
***

Denis Lacho (Jon Bon Jovi: Always) - Denis nemá na Bon Joviho, ani keby si do nohavíc pribalil inkontinenčnú ochranu, ale stále ešte preští Bena o desať centimetrov. Aj s kostrbatou angličtinou, výraznými sykavkami a vášnivým pľuvaním do mikrofónu. Nuda pokračuje.
Po vychválenom Benovi prichádzajú prvé kritické komentáre od porotcov. Kde sú tie staré zlaté časy, keď aspoň Paľo bol za zlého poliša a nakladal každému rovným dielom (a keď sme sa dokonale zhodli;-). Denisovi to nandal poriadne, ale kde bola potom súdnosť u Bena?
Komentár z archívu: "(reakcia na pražskú dokrútku) Dnešná generácia nevie, čo je pražský orloj. Kam to spejeme? Chlapec sa inak snaží, ale zložitejšie party pesničiek orie ako Přemysl Oráč."
***

Monika Bagárová (Katy Perry: Hot and cold) - presne ako som očakávala, z Monikinho jačania som skoro ohluchla už pri dokrútke. Taká typická pipinka ako ona tam už nie je. Cici-mici na palici. V polovici jej jačivého výstupu na kolotoči som radšej vypla zvuk. Podobne ako jej vrieskanie, ani jej reči mi nič nedajú.
A takým istým sladkým hláskom spievala aj rockový nárez a ešte sa pri tom točila ako detský vĺčok. Všetko rovnakým hlasom, ani sa nepokúsila pôsobiť tvrdšie, ako by sa na rockové kolo patrilo. To naozaj nezostal nikto, kto má gule na rock?! Kde je Šenková?! Vyhodili ste ju, kur*y, tak si teraz počúvajte tieto bezkrvné príšerky!
BTW, kto tieto deti preboha učil, že ak spravia prstami gesto paroháča, automaticky sú rockermi? Zvlášť v jej prípade na konci takto zaspievanej piesne to bola facka všetkým ozajstným rokerom, rebelom i metalistom. Blé.
Ako sa dalo očakávať, komentáre porotcov boli ako vždy "bagárovské". Všetko, čo už týždne vravím o cuckaní tejto finalistky, zastrešil Habera výrokom "bolo to milé". Hejma k tomu, že "taková křehoučká dívka"!
No roztopme sa! Ale rýchlo, aby nás nepredbehla polárna čapička!
Komentár z archívu: "Bagárová nevie po anglicky? Ani trochu? V medailóne z bratislavských ulíc to vyzeralo, že chalanovi, ktorý s ňou hovoril po anglicky, nerozumela ani keď jej povedal, že je "cute". Aj napriek občasným záchvevom kritiky v porote mám už X kôl pocit, že s Monikou zaobchádzajú porotcovia, akoby bola mentálne postihnutá - cicuška moja, ty si taký náš plyšáčik..."
***

Jan Bendig (Queen: Don't stop me now) - Začiatok konečne vyzerá na slušný výkon. A aj je. Dokonca by som povedala, že Bendík by mohol byť prekvapený sám zo seba, ako mu to kopírovanie Freddieho Mercuryho dobre ide. Ak jeho ktorýkoľvek porotca zdrbe (čo však neočakávam), mal by sa hanbou zahrabať pod zem, za to ako nekriticky posúvajú Bagárovú. Je pol desia
tej a konečne sa bolo na čo pozerať a čo počúvať!
Komentár z archívu: "Asi som už znudená, či čo, ale Bendig ma fakt prestáva zaujímať. Výkony sú naňho štandardné, je dobrý, zvláda angličtinu a šušľanie drží na uzde, ale jeho hlas ani štýl ma už ničím neprekvapujú."
***

Dominika Stará (Sinead O'Connor: Nothing compares to you) - originál to nie je, ale inak sa dá. Nemôžem si však pomôcť a Dominikin spev stále nedokážem úplne rešpektovať. Asi preto, že sa mi zdá taká obyčajná. Mám dojem, že tak ako ona - vrátane hlasu a schopností - vie spievať každá kočena, čo na základke prešla speváckym krúžkom. A možno aj preto, že ako povedal Hejma, táto cica nevie dať do spievania srdce. Aspoň nie ten druh citu, ktorý daná pesnička vyžaduje. Jej mentálny vek korešponduje s jej fyzickým vekom a vyžadovať od nej emócie určené pre inú generáciu je proste zábavné.
Ona je celá také odrastené bejby. Tie zúbky, ten úsmevček... vyzerá ako rehotajúce sa batoľa z reklamy na plienky, keď sa teší, aký ma suchý zadoček, napriek tomu, že si práve pustilo do gatí.
Komentár z archívu: "No to si v predchádzajúcom kole odhryzla riadne sústo, Mariku Gombitovú. Bolo to iné ako Marika, ale nie zlé. Som šokovaná, že musím pochváliť kočku, ktorá sa u mňa stále nijako extra nezapísala."

Á propos: Dominika Stará je dokonalá česko-slovenská kandidátka na SuperStar. Aspoň podľa neoficiálnych stránok http://www.cssuperstar.info to vyzerá, že si sme si ju medzi národmi po bratsky podelili. V profile má uvedené mesto České Budějovice a štát Českú republiku, zatiaľ čo ona sama hovorí, že sa narodila, žije a chodí do školy v Šamoríne...

(Túto perlu už online nenájdete - po očividnej prestavbe stránok už nemajú originálne profily súťažiacich, iba odkazy na stránky televízie Nova ;-)
Nuž, keby takýto kiks prebrali všetky stránky o SS, možno by to Dominike pomohlo dlhšie sa udržať v súťaži.

INTERMEZZO
Pretože po úplnom odstránení všetkých rozdielov medzi finalistami to pre tých slovenských nevyzerá ružovo. Aj keby boli sebelepší, má polovičná populácia šancu presadiť sa v konkurencii súperiaceho národa? Hovorte si čo chcete, ale po zrušení akýchkoľvek bariér v hlasovaní sme rivali. SuperStar bude iba jedna... a určite nebude slovenská.

Keby išlo o môj výber, tiež by nebola, lebo moji dvaja favoriti sú Česi. A mne záleží na tom, kto ako spieva. Lenže ja som do istej miery a v istých veciach stále idealista. Aj keď viem, že v tejto súťaži nie je prvoradý spev (spomeňte si na fešáčika Bezdedu, ktorý skončil druhý a stihol vyradiť viacero dobrých speváčiek), stále zostávam natoľko angažovaná, aby som si vybrala obľúbencov. Fakt je, že nebyť Chodúra a Šenkovej, asi by som ignorovala celý tento ročník, takto pozerám aspoň kvôli ich výkonom.

Pokračujeme...

Miro Šmajda (Deep Purple: Smoke on the water) - skoro na záver sa ukázal aj jediný pravý rocker medzi zostávajúcimi finalistami. Šmajdovi tieto polohy jednoducho sedia a ako jediný z decák si ich naplno užíva. Neverím však, že tento druh výkonu ocenia hlasujúce fanynky, lebo je predsa len starší, než sú aj tie najzrelšie z nich (výkon, nie Šmajda). Zaslúžená pochvala od porotcov.
Komentár z archívu: "On je proste taký úprimne pôsobiaci smejo, favoritom do finále rozhodne nie je a obávam sa, že čoskoro vypadne (aj keď podľa intenzity jačania neviem-neviem), ale má v sebe niečo, čo ma núti pri pohľade naňho sa spokojne usmievať. Nebude to tým, že keď sa smeje, žmúri? :-D ... Zaujímavé, ja takých Cullenov nemusím (reakcia na prirovnanie k známemu upírovi), ale Šmajda si ma získal. Nebudem sa vyjadrovať na adresu jeho spievania, ale ako chalanisko je mi hrozne sympatický. To robí ten jeho šibalský úsmev. Ale podvedomie je sviňa – a ako sa hovorí, že muži sú na blondínky, lebo tie viac pripomínajú miminá a vzbudzujú ochraniteľské pudy – tak je možné, že aj tá jeho porcelánová pokožka hladká ako detská prdelka a jeho vyblednutá štica s tým majú niečo spoločné!"
***

Martin Chodúr (Aerosmith: Crazy) - neverila by som, že to niekedy poviem, ale ak niekto z týchto ľudí mohol zaspievať Stevena Tylera, je to Chodúr. On je od začiatku môj favorit, ale veru rockového kola som sa bála. No zase ukázal, že vie, čo chce a vybral si dobre. A ako si vie Miro užiť rock, tak si Martin užíva každé svoje vystúpenie - právom, hajzlík malý, lebo na to má. Napriek tomu som sa ku koncu už trochu nudila. Ale to bude najskôr v tom, že napriek mojej láske k Aerosmith túto pesničku príliš neobľubujem. Ja som dušou starý rocker, tak holt mám radšej tie vypaľováky ;-)

Budeme pomaly končiť...

No a namiesto komentáru z archívu k Martinovi Chodúrovi pridám na záver asi dva týždne staré zápisky, týkajúce sa mojich dvoch obľúbených spevákov z tohtoročnej zostavy, medzi ktorých Martin patrí:

Dám trochu pauzu od ohovárania a idem chváliť :-) Na Leonu Šenkovú sa vždy teším. Vždy som milovala silné hlasy a táto dračica strčí všetky ostatné pipiny do zadného vrecka riflí. Nenormálny talent, sebaistota, trochu rebelantstva a k tomu zodpovedajúca charizma, to je skvelá zmes na uvarenie novej českej ikony pre nasledujúcich päť desaťročí. Uvidíme, čo s tým jej domovina spraví...
Ale k čomu sa musím vyjadriť, je koženkový outfit z prvého finálového kola. To bol kolosálny epic fail. O dve čísla menšia bronzová bunda? WTF? Ja som tá posledná, čo by niekoho kritizovala za nadváhu (a už vôbec nie takú jemnú a sexi ako má Leona), ale obávam sa, že to bola presne reakcia väčšej časti mladého a štíhleho publika. Keď dávno dospelí porotcovia sú schopní niekoho surovo ponížiť len kvôli váhe, čo sa dá asi čakať od mladých a blbých? Vyzerá to tak, že kostýmový tím tentoraz urobil speváčke medvediu službu. Aj rockerský imidž sa dá vytvoriť bez toho, aby človek vyzeral smiešne. Toto nebol ten prípad. Leonine ramená natlačené v tesných rukávoch a metalická koženka kopírujúca každý faldík, tomu hovorím sabotáž. Rozzipsovaný výstrih obrovskej golierovej skladačky tomu dal korunu (video tu).
Bohužiaľ, Leonina zlá výslovnosť angličtiny mi pokazila aj ten zvyšok (bože, keby tie decká dokázali aspoň odpočúvať originál!).
No a v nasledujúcom kole (= druhom finále, jej predposlednom), keď spievala Motlitbu pro Martu, jej zase niekto sabotoval oblečenie. Tentokrát ju natlačili do róby s takým výstrihom, že vyzerala ako operná diva XXL. Ďalší epic fail (video tu).

Druhým miláčikom je Martin Chodúr. Ja som stará korčula nielen z hľadiska generácie, ktorá je pre posielanie SMSiek dôležitá, ale aj kvôli tomu, že od detstva som od svojej mamy počúvala o jej idoloch mladosti a zapáčili sa mi. Takže hudba pre mňa nekončí pri predposlednom albume Michaela Jacksona, ale siaha až k skupine ABBA, Tomovi Jonesovi, Karolovi Duchoňovi či Demisovi Roussosovi. A preto keď sa odrazu zjaví chalan, ktorý zaspieva Toma Jonesa bez jediného slabého tónu, som namäkko :-)
A strašne rada by som z jeho úst naživo počula Tomovu Delilu, ale je jasné, že to sa už nestane. Martin sa nechce zaškatuľkovať a po predvedení svojich schopností prespievaním Jonesa, Gotta, Presleyho či Astaira bude musieť (musel) presedlať na modernejšiu muziku. My staršieho i starého dáta oceníme Jonesovky i Duchoňovky, ale SMSky posiela prevažne mládež, ktorej viac hovorí Tom a Jerry než Tom Jones.

A stačí, ostatné si môžeme vydiskutovať pod článkom :-)

P.S.: posledný UPDATE, po rockovom kole konečne zaslúžene Šupky opustil Ben Cristovao. Potlesk!

Súvisiace:
Riddick v zajatí crapkultúry 2
Riddick v zajatí crapkultúry 1
Eurovízia 2009 - finále
Mor ho Eurovíziu! (druhé semifinále)
Mor ho Eurovíziu! (prvé semifinále)

15 komentárov:

  1. mala poznamka - to nie je parohac, ale 666. preto by sa mal ukazovat dlanou pred seba

    ja Dominiku chvalimuz treti raz za sebou. a vobec nie kvoli vzhladu. aj Smajda velmi potesil. podla mna sme na tom s Cechmi 2:2 (z ich strany Chodur a Bendig)

    Ale nebudem uz opakovat, ze Chodurovi mohla konkurovat iba Senkova

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak som sa niečo nové naučila :-)
    s ostatným vcelku súhlas

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jo, tak Chodur, ten dokazal vzdy milo prekvapit, niekedy som nechapal, aky hlasisko z toho cloveka lezie. Ked som ho pocul prvy raz spievat, musel som zbierat sanku zo zeme.

    No a Bengig, to naposledy zaspieval tak na pol plynu (oproti originalu) a este k tomu sa na to jeho xichtenie neda pozerat :) Skratka, trpel som (holt, skalny fanusik Queen :)).

    P.S. ta Leonina roba z druheho finale bola fajn... ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mick - ja som na chvíľku onemela, keď som počula Chodúra prvý raz na plné gule. On je proste neskutočný. Taký talent s týmto odtieňom hlasu sa rodí možno raz za 20 rokov :-)

    P.S.: chápem, že muži trpiaci na bujné poprsia sa nevedeli vynadívať... ale objektívne, myslíš, že to fakt bolo vhodné oblečenie pre mladú kočku?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. anet,
    nechcem rypat, ale v nedelu o 20.00 chodi na prime celkom prijemna detektivka. a ked skonci, stihnes este chodura. mimochodom, jeho posledne vystupenie bolo pre mna nudne.
    santal

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Santal, myslíš Vraždy v Oxforde? Na to som zachytila reklamu. A celkom vyberať si nemôžem, vieš? O televízor sa totiž delím s drahým a ten chce pozerať Superstar. Aby som ťa trochu upokojila, čo sa môjho mentálneho stavu týka, nezriedka nevydržím pozerať a v takom prípade jednoducho odídem do postele :-) Dve kolá spomínané v tomto článku som pretrpela kompletne len kvôli blogu ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ano, vrazdy v oxforde.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Skvelé postrehy, osobne mi presne rovnaké myšlienky číhajú v hlave už istý čas (okrem Šmajdu, môj názor na neho poznáš) :). Aj keď Superstar sledujem veľmi sporadicky (na nedeľnej návšteve u rodičov si vždy vydobijem ticho na Chodúra a kedysi Šenkovú), ale ono to človeka myslím že tak úplne obísť nedokáže...

    Nuž, čo som chcela - reku cicimici Monika - nemôžem si pomôcť, ale podobné sladké dievčatká ma (narozdiel od mojej sestry, ktorá sa nad ňou rozplýva aká je zlatunká - a to je staršia odomňa) neskutočne vytáčajú. Vždy, keď na ňu pozriem, mám pocit, že jej vidím až do hlavy (a teda, že tam toho veľa nie je) a že už odmalička bola zvyknutá na to, že jej vrátane škriekania prejde úplne všetko, "lebo Monička je proste také zlatíčko".

    Neviem, iba čisto môj subjektívny pocit. Pýtam sa, kde je jej osobnosť???

    Ale chápem, v každej súťaži musí byť nejaká cica-mica.

    Chodúra nekomentujem, to je proste HLAS.

    ooo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jennka, osobnosť? keby sme opomenuli, že všetko nasvedčuje tomu, že Monika vyrastá v typickú pipinku, je tu ešte dôležitejší element - má to 15 rokov!!!!
    čo by si tam chcela hľadať? osobnosť? nežartuj.
    na občianskej náuke nás jedna fajn baba učila, že OSOBOU sa človek rodí, OSOBNOSŤOU sa STÁVA. vo veku 15 rokov nie sú zrelými osobnosťami ani géniovia, lebo to zrenie nezávisí absolútne ani na inteligencii (aj keď je s ňou určite úzko spojené), ale samozrejme ani na samotnom čísle vyjadrujúcom fyzický vek ;-)
    a tak ďalej... však sa chápeme, že :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Anet, šicko chápem, ale aj keď má 15 rokov neznamená to, že sa musí tváriť ako kura na smotane 24/7!

    Pamätám si, že keď som mala 15, už som mala svoje vyhranené názory na svet (samozrejme 75% z nich sa potom pomaly pretransformovalo alebo absolútne zrútilo) a uznávam, síce som sa niekedy tvárila že som požrala všetku múdrosť sveta, ale aspoň som non-stop nepôsobila ako infantilný cukrík...mon dieu :D

    Ale samozrejme, osobnosťou sa človek stáva. No je fajn, keď s tým začne aj v mladšom veku...aspoň trochu :))

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ehm, Jennka... vyprosím si, aby si urážala kura na smotane!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ospravedlňujem sa. Neviem si spomenúť na žiadne jedlo, ktoré by mi nechutilo, tak ma napadlo prvé, ktoré mi chutí :))

    ehm. Oprava: neznamená to, že sa má tváriť ako sójový párok!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ke stránkám cssuperstar.info se hlásím já. Nevím jestli tam ta chybička zůstala nebo byla ještě upravena, každopádně ani nikdo nenapsal, aby mě upozornil a v té době toho bylo moc, takže se omlouvám se špatnou informaci :-). Na tom ale nesejde, stránky byly po zásahu TV Nova a TV Markíza zrušeny . . ovšem podobné běží dodnes. :-) Život jde dál . .

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).