Google+ Riddick's Realm: Monika Šimkovičová: Roden24

16 novembra 2015

Monika Šimkovičová: Roden24




Priznávam, sama by som si túto audioknihu určite nevšimla, aj keď je to scifíčko. Po jej vypočutí som však vďačná vydavateľstvu Publixing, že ma na ňu upozornili a dokonca mi ju venovali na recenziu, pretože bola nádherná :-)



Ono to nie je čistokrvná audiokniha, ale "dialogizovaná audiokniha podľa novely Moniky Šimkovičovej" ako sa uvádza na začiatku nahrávky. No môžeme ju nazvať aj plne obsadenou dramatizáciou (s desiatimi interpretmi!) obohatenou o hudobný motív i zvukové ruchy. Má dokopy len necelú hodinku a pol, ale spracovaná je mimoriadne kvalitne. Úplne s ňou zabudnete, ako ubieha čas :-)
Každému milovníkovi hovoreného slova ju môžem len a len odporúčať.

Raz vigilom, navždy vigilom


Roden Wagner bol vďaka svojej osobnosti (i rodinnému majetku) od detstva predurčený byť elitou. Vybrali mu kariéru lekára a on sa stal špičkovým vedcom. Svoje ambície naplnil vymyslením prípravku s názvom R24, nahrádzajúcim spánok. Už po užití prvej dávky dospelý človek nepotrebuje spať. Jeho uvedením na trh vznikne akýsi nový druh ľudí, homo vigilis.

Vigilovia nespia, naplno využívajú 24 hodín každého dňa, postupne sa im zostrí čuch, pribudne fyzická sila a ak majú bledé dúhovky, sfarbia sa im do fialova. Stanú sa výnimočnými, čo so sebou pochopiteľne prináša určité kontroverzie...
Daňou za večné bdenie je doslova nemožnosť spať a teda aj snívať. A tiež nemožnosť proces "vigilizácie" zvrátiť po užití viac než dvoch kapsúl R24.

Blížili sa moje narodeniny a ja som mala v hlave jedinú túžbu. Jediný tip na darček od mojej rodiny. Chcela som mať možnosť prežiť zvyšok svojho života úplne naplno, nepremeškať už ani jednu minútu. Prečítať knihy, ktoré som nemala čas prečítať, cestovať, zachytiť všetko, čo bolo nemožné, keď som spala. Sen sa mi splnil. Moje deti ma obdarovali večným bdením.
V jednej jedinej kapsuli preparátu R24 sa ukrýval zhruba deväťhodinový spánok. Posledné roky som trpela nespavosťou, čo sa dosť podpísalo na mojom zdraví. A odrazu tu bolo malé fialové čudo, ktoré mi spánok nahradilo v priebehu pár minút. Moje telo sa rýchlo zregenerovalo, vrátila sa mi životná sila a vrátila sa mi chuť do práce. Napriek môjmu dôchodkovému veku som začala opäť žiť na plný plyn. Kto zo spiacich sa môže pochváliť, že má vlastne každý deň garantovaných deväť hodín spánku?

Rozprávačkou je Wagnerova osobná priateľka Martha Neff. Z jej opisu vývoja udalostí sa dozvieme, ako to všetko začalo, aký vplyv má užívanie zázračných fialových kapsúl na vigilov samotných, ale aj ako ich existencia ovplyvní celú spoločnosť.
Aj Martha sa pridá k vigilom, no keď v jeseni života nájde novú lásku, Vincenta, ich vzťah medzi vigilkou a obyčajným človekom dodá jej pohľadu širšiu perspektívu. Citlivo vníma zmeny, ktoré táto civilizačná revolúcia prináša do životov oboch skupín obyvateľstva, no neposudzuje ich a nepodsúva čitateľovi vlastné závery.

Odchádzal s tým, že dnes už nepôjde hrať golf a pokúsi sa prehovoriť Ryu, aby nešla do školy, ale aby spolu niekam vyrazili. Tí dvaja boli vo večnom bdení dosť popredu od nás ostatných, tak bolo možné na nich postupne pozorovať, čo nás s veľkou pravdepodobnosťou čaká. ... Roden a Rya získali pre seba mnoho času, no využívali ho rovnako ako kedysi. Pre Rodena bola práca doslova náboženstvom, a Rya bola čoraz viac posadnutá sama sebou. Napadlo mi, že keď sa raz dostanú do rovnakého stavu ako kedysi a uvedomia si, že im už na niečo vôbec nezostáva čas, kde ho chcú preboha vziať?


"Nezáleží predsa na tom, ako láska začína, ale ako skončí"


Roden24 nie je celkom utópiou ani antiutópiou, skôr filozofujúcim sci-fi, ktorého ústrednou témou je čas. Čas nášho života, to ako ho dokážeme využiť a možno aj to, že dôležitejšia než jeho dostatok je jeho náplň.
No pravdepodobne aj vďaka hypnotizujúcemu hlasu Eleny Podzámskej, i pre ľúbostnú rovinu Marthy a Vincenta na mňa táto audiokniha pôsobila veľmi romanticky (jedna spomienka hlavnej hrdinky dokonca rozkošne šteklivo:-). Nebyť vedecko-fantastických motívov, asi by sme tento príbeh nazvali spoločenským románom.
Neviem ako pre iných, ale pre mňa to bolo vyslovene príjemné, inšpiratívne a duchaplné zamýšľanie. Čas strávený s Rodenom24 (zatiaľ dvakrát) rozhodne neľutujem. Bavil ma, a jeho obsah i posolstvo ešte stále prevaľujem v hlave.


Who the f**** is Alice?


Kto je Monika Šimkovičová? Prečo som o nej doteraz nepočula? Premýšľam, či som jej meno nemohla zachytiť v Cene Fantázie, ale zaboha si nespomeniem.
Po vypočutí Rodena24 som si ju našla na webe a informácie o jej pestrej kariére viem zhrnúť len tak, že to musí byť veľmi tvorivá a zároveň hyperaktívna osoba. Multitalent? Obchodníčka, návrhárka, umelkyňa, autorka a dokonca filmárka... prečítajte si sami.
Nie som z toho vôbec múdra, ale čert to ber. I tak je najlepšie vnímať autorov skrz ich diela a neriešiť čím a kým sú v súkromí.
Neviem ako vyzerá literárna predloha, či je podobne úsporne napísaná a taká uhrančivá ako jej dialogizovaná podoba, pretože sa mi nepodarilo zistiť, či vôbec vyšla knižne... no ak Roden24 vznikol ako sólová inšpirácia a takto to dopadlo - tak by som si želala, aby Monika Šimkovičová mala ďalšie sci-fi nápady a napísala toho viac. Naozaj by som bola zvedavá, aký vedecko-fantastický potenciál sa v nej ukrýva :-)





Monika Šimkovičová: Roden24 (Publixing, 2015)







P.S.: Uvažujem, či výskyt krstného mena Ondrey a priezviska Neff medzi hlavnými postavami je len náhoda alebo pocta obľúbenému spisovateľovi autorky. Aj ďalšie mená rozcinkajú zvončeky - Wagnerov je viac, ale čo tak Roden, Baar a Trier? Armin (Mueller-Stahl)?
Monika Šimkovičová je podľa jej medailónu veľký filmový fanúšik... (špeciálne Quentina Tarantina, takže možno aj Vincent je podľa Vegu ;-). Ak medzi nimi nájdete ďalšie zašifrované osobnosti, dajte mi vedieť ;-)

Súvisiace:
Jana Plauchová: Večnosť omylov
Robert Sheckley: Nesmrtelnost, spol. s r.o.

2 komentáre:

  1. Kurnik, zase ma niekto predbehol. Či skôr dobehol. Motív straty schopnosti som totiž už pred rokmi použila v dvoch rôznych sci-fi dielach, žiaľ, v stále nepublikovaných. Spánok a jeho ovplyvňovanie výdobytkami civilizácie je zaujímavá téma.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nancy Kress: Žebráci ve Španělsku je výborná poviedka (a tiež román) na tému (ne)potreby spánku.
    http://www.legie.info/povidka/13378-nancy-anne-kress-zebraci-ve-spanelsku

    Jozef Girovský

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).