Google+ Riddick's Realm: Jozef Karika: V tieni mafie

15 februára 2010

Jozef Karika: V tieni mafie


"Na Slovensku je človek buď sviňa alebo nula, nič medzi tým" konštatuje mladý Michal Harvan, a jeho mentor Peter Štarch dodáva: "Väčšina rešpektu je založená na tom, či si ten druhý myslí, že ste schopný rozdrbať mu papuľu."

Títo dvaja patria medzi hlavné postavy románu Jozefa Kariku V tieni mafie, v ktorom sa dozvieme, že: 

My sme len stádo. 
Oni sú predátori. 
Zbavili sa zbytočností ako identita či svedomie. 
Na ničom takom nezáleží. 
Je iba moc, vplyv a peniaze.

Michal Harvan raz bude predátor.
Aj predátor sa však narodí ako mláďa, ktoré sa hrá, učí, sleduje okolie... a možno ešte nevie, čím chce byť. 
Najprv žije ako všetci ostatní. 
No krátkozraké stádo sa mu protiví. Ešte viac než silní predátori, agresívne značkujúci teritórium. 
Michal nechce živoriť v stáde, dráždi aj vábi ho svet predátorov, svet mocných... 
Je inteligentný a učí sa byť rafinovaný.
A tak má ďalšiu možnosť. 
Keď ich nemôže poraziť, musí sa k nim pridať.
On sa chce pridať.
Chce byť so seberovnými a tupé stádo ignorovať alebo ho používať len ako potravu, ako to robia oni. 
Občas dostane po pysku od silnejších a starších predátorov, je však šikovný, preto vždy skončí len s príučkou, maximálne natrhnutým uchom... 
Rešpektujú ho.
No Michal chce ešte viac.
Zvíťaziť.
Ovládnuť teritórium.
A keď už všetko potrebné vie a vie to používať, vyhliadne si svojich silnejších konkurentov.
Veď aj tých treba raz vymeniť...

A mafiáni nezomierajú v posteli.

Inak povedané, if you can't beat them, eat them!
~~~~~
Nebojte sa, môj metaforický výlet do psychologického pozadia knihy vás v žiadnom prípade neoberie o zážitok z deja ani obsahu. 
Teraz sa presuniem k vecnejšiemu pohľadu. 
Debutový román (mojim čitateľom už známeho) Jozefa Kariku je príbehom troch kamarátov, Michala, Vojtecha a Denisy. Pochádzajú z Ružomberka a poznajú sa od detstva. Po dovŕšení dospelosti sa ich cesty rozchádzajú, aby sa o niekoľko rokov opäť osudovo zišli v rodnom meste. 
Medzitým sa dvaja z nich stretli s najtemnejšími stránkami ľudskej spoločnosti, a tretieho ten hriešny krst onedlho čaká. Čitateľ sprevádza každého osobitne na jeho ceste deviatimi kruhmi Pekla a ďakuje všetkým mocnostiam, že to robí len prostredníctvom príbehu.  
Rôzne podoby podsvetia fatálne poznamenajú hlavne Denisu a Vojtecha. Michal, vysokoškolsky vzdelaný "tichý" chlapec... nuž, práve on bude tým povestným škaredým káčatkom, ktoré vyrastie v labuť, i keď v úplne iných intenciách. 

Tri životy, tri príbehy v jednom. Osobná i spoločná evolúcia, kataklizma, apokalypsa.

Tragédia v tomto románe zo súčasnosti je tragédiou jednotlivcov, ale i spoločnosti. Sú to konkrétni ľudia, ktorých sa otrasné udalosti týkajú, no je to spoločnosť, ktorá takéto pomery vytvorila, dopustila a v podstate ich toleruje. Autor však nenúka riešenia či optimistické vízie. Len predvádza realitu. Predátori určujú pravidlá, stádo prikyvuje. 
Ukazuje nám tri stupne účastníkov zločineckej mašinérie - obetí, vykonávateľov i tvorcov. Zároveň nás so samozrejmosťou znalca uvádza do zákulisia rôznych druhov mafie a jej úrovní rozhodovania. 
A robí to všetko fantasticky sugestívnym spôsobom, šedivá atmosféra smrteľne definitívnej beznádeje a blížiacej sa hrozby, na ktorú má úžasný talent, je hustejšia než v jeho hororových poviedkach. S jazykom narába triezvo, žiadne zdržiavanie nehrozí. Život v zásadných chvíľach letí ako splašený kôň a kniha sa číta ako v priamom prenose. Utečie rýchlosťou zvuku Denisinho kriku a zanechá čiernu dieru. 
Niekoľko dní som ju čítala, rovnako dlho rozdýchavala. 

Vedieť rozprávať príbehy je dar.
A aj keď sú niektoré zúfalo smutné, tragické či pravdivé, treba si ich ceniť. Pretože nás nielen bavia, ale i poúčajú, obohacujú, prípadne nám sprostredkúvajú ťažké životné pravdy, ktoré by sme sa inak zdráhali vidieť či prijať.
Jozef Karika tento dar má. A má v sebe aj niečo iné, vnútorný oheň rebela, ktorý chce povedať to, čo sa iní boja. Zakričať, že cisár je nahý. Ak mu písanie takýchto príbehov poskytne uspokojenie z toho, že ukázal na ďalšieho hlúpeho panovníka a zopár ľuďom to otvorilo oči, nech to robí ešte dlho. Niektorým ľuďom to iste oči otvorí.

Nedávno som čítala názor (niekde v týchto diskusiách), že súčasná slovenská tvorba by sa mohla púšťať aj do odvážnejších tém, než je neustále premieľanie vzťahov, neuspokojujúcich súloží a sexuálnych orientácií - aj keď pod rúškou kvázi provokatívnosti. Jednoducho by som to preložila asi tak, že Hvorecký, Matkin ani Evitine ovečky proste nemajú gule. Nuž, Karika ich má aj za nich. Len ho musia všetcí tí znudení čitatelia objaviť a zostanú prekvapení. 
Držím mu pri tom palce.



Súvisiace:
V tieni mafie II - Čas dravcov (recenzia pokračovania)
V tieni mafie - môj knižný trailer
Dialógy o fantastike 13 - Jozef Karika
recenzia V tieni mafie č. 2 - pre časopis Fantázia, tu prebratá Ikarom
V tieni mafie - pozvánka na krst

Ukáž na Facebooku

8 komentárov:

  1. Čítala som všetky ukážky a veľmi sa mi páčili - napriek tomu, že nemám rada knihy, pri ktorých mi naskakuje husia koža vzdoru a hnevu a po ktorých sa ešte ďalší týždeň hnevám, lebo viem, že tak to skutočne je...Karika rozhodne má obrovský talent na písanie, ukážky nenudili, nezadrhávali, držali v napätí a deji...nech už boli akokoľvek nechutné či násilné, násilie nikdy nebolo samoúčelné.

    Výborná recenzia Anet, ja vážne uvažujem nad kúpou. Aj keď viem, že sa budem dlho odhodlávať prečítať tú knihu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Chápem ťa, sme na tom podobne. Odporúčam však neodkladať, vziať do ruky a prečítať čo najrýchlejšie. Zážitok bude o to intenzívnejší, ty budeš kratšie trpieť - a skôr sem prídeš podeliť sa o celkové dojmy :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ešte mám pred sebou dočítať Kouli od Pratchetta a Nie tak celkom rozprávky (na ktoré sa extra teším :). Skúsim byť odvážna a zaradiť tú knižku hneď za ňu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Riddick neviem ta naist na Facebooku...xD

    OdpovedaťOdstrániť
  5. hľadaj Aneta Riddick Čižmáriková alebo Riddick's realm. možno ti len blbne vyhľadávanie, ako to robí aj mne.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Už som poslal žiadosť o priateľstvo.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dnes vyšla v SME recenzia na tento román http://kultura.sme.sk/c/5276138/co-sa-vlastne-oplati-citat.html

    OdpovedaťOdstrániť
  8. áno, videla som. môj komentár - SME opäť neprekročilo svoj tieň. nemôžu predsa ani za mak pochváliť autora, ktorému minulý rok zrušili blog navzdory všetkým oficiálnym postupom, ktoré sami vymysleli ;-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).