Google+ Riddick's Realm: Ján & Robert Bryndza: Mrcha Hollywood

23 apríla 2013

Ján & Robert Bryndza: Mrcha Hollywood


Ak ste nikdy neboli "zamilovaní" do žiadneho herca, pri púhom pomyslení na bulvár vám naskakujú vyrážky a pozeráte len artové filmy či psychologické drámy (najradšej európskej produkcie), tento článok nebude pre vás.
Pravdepodobne nepochopíte, prečo si vôbec niekto prečíta túto knihu.



Ja som milovala spústy hercov a stále sa ešte dokážem filmovo zabuchnúť. Bulvár či pikošky o celebritách si dávkujem po kvapkách ako účinný antistresový relaxans, a v sieni mojich najmilovanejších filmov tróni veľký počet komédií.
Preto niet divu, že po veselej skúsenosti s E-mailami Coco Pinchardovej od Roberta Bryndzu ma prilákala aj Mrcha Hollywood - nie až taký veselý príbeh o tom, ako slovenský Janko šiel šťastie do Hollywoodu hľadať... a našiel ho úplne inde.

"Vedel som, že okrem turistov a bezdomovcov majú ľudia v L.A. jediný cieľ, stať sa slávnymi."

Ono totiž prežiť v nemilosrdnej džungli šoubiznisu je asi niečo podobné ako prežiť v parlamente - dokážu to len najtvrdšie mrchy bez svedomia a kože na ksichte. Všetci o tom máme približnú predstavu, no fakt som bola zvedavá na bezprostrednejšiu skúsenosť človeka, ktorý to zažil osobne a vďaka rovnakému geografickému pôvodu je mi príbuzný mentalitou.

Hoci mi bolo čoskoro jasné, že Ján Bryndza ako štylista iba "poškriabal povrch", na ilustráciu reality to celkom stačilo. Slušného človeka z toho nákladu pokrytectva, plytkosti a pretvárky až strasie. Hlbší ponor by možno hrozil psychickými následkami.
Na konci som sa mu vôbec nečudovala, že sa rozhodol zachrániť si dušu, lebo ak všetky tie udalosti opísal pravdivo (autori vravia, že 95% je pravda, zvyšok len kozmetické úpravy), takým skúškam by odolali iba najotrlejší. Na vrchole krivky absurdnosti Jánovi proste došlo, že v stávke je jeho spása i zdravý rozum a jedinou šancou je vziať nohy na ramená a utekať tak rýchlo a ďaleko ako sa dá. Síce sa nestal slávnym v "El-ej", zato dnes určite neľutuje.

Pokiaľ ide o to, kto je predlohou románovej Veroniky Madison, je to komplikované. Celý čas som bola presvedčená o tom, že je to Kirstie Alley, ale ukázalo sa, že správna odpoveď je Jennifer Aniston, i keď to chalani striedavo priznajú a taja (právnici zakázali;-).
Hoci aj na tú som pri čítaní knihy myslela, indície mi našepkávali niečo iné a z(a)viedol ma aj ujo Gúgl. Dokonca aj oči fotošopovej kočeny na obálke nápadne pripomínajú tie Kirstine... akoby to grafička urobila zámerne a poslala čitateľom malé žmurknutie.
(Anyway, keď tak premýšľam, pripadá mi, že Veronica bude kombináciou všetkých tých filmových mŕch a ich výstrelkov, ktoré Rob a Ján v Kalifornii stretli.)

Aj autori však do diela zakódovali zopár "pridaných hodnôt". Narážky sa ušli obom spomínaným herečkám i zopár ďalším slávnym menám z holyvúdskeho babylonu. Jánove zážitky odoberú trochu lesku z voľby americkej miss i z veľkolepého odovzdávania Oscarov (ja som kedysi vo WSJE* čítala, ako sa hviezdy bijú o pozície v hľadisku), ale hlavne dokážu dať život celebrít do inej perspektívy.
Svojim bizarným susedom a najmä psychotickému Hillarymu sa Ján zase pomstil tak, že mu dal priezvisko Cocot. V angličtine to nevyznie, ale my vieme svoje ;-) Vlastne je to taký easter-egg slovenského vydania.

Po prečítaní Coco a potom Mrchy mám silného tušáka, ako táto kniha vznikala. Štylista / publicista Ján spisoval spomienky na svoju kalifornskú epopeju, scenárista Robert ich česal a pridával vtipné pohľady a momenty tam, kde sa žiadalo. Jánove dojmy asi neboli príliš veselé, veď ako sa vyjadril v interview: "Napísať Mrchu Hollywood bolo ako dostať to všetko zo seba von, bolo to ako terapia". No knižka tohto typu sa bez trochy odľahčenia nezaobíde. Myslím, že v tých žartíkoch cítim Robertov rukopis.
Tiež sa mi zdá, že to celé spáchali po anglicky a až potom Ján celú knihu preložil do rodnej slovenčiny. Zuzana Konečná, podľa tiráže zodpovedná za jazykovú úpravu, sa od práce nepretrhla. Dielko je plné preklepov, zlého skloňovania, a nájdu sa aj čudné slovné spojenia ("chvalabohu za internet" namiesto vďakabohu, s. 60). A frekvencia používania slova "coolový" je otravná.

To všetko sa však dá odpustiť, ak si Mrchu Hollywood vezmete podobne ako ja, zo zvedavosti a pre pobavenie. Mimochodom, celú som ju prečítala počas jednej dlhej cesty vlakom. Zhltnúť knihu na jeden záťah (tobôž temer 300 stranovú), to sa mi nestáva každý deň, ani rok. Svedčí to o tom, že sa ľahko a rýchlo konzumuje, dokáže udržať pozornosť a nenudí. Každého čitateľa asi nenadchne, ale určite neurazí.

Mrcha Hollywood je teda príjemná jednohubka, ktorá zdanlivo rýchlo vyšumí - ale sú v nej scény, ktoré zarezonujú a len tak na ne nezabudnete, to vám sľubujem.





Ján & Robert Bryndza: Mrcha Hollywood (PT Marenčin, 2012)


*WSJE - Wall street journal Europe - to aby ste si nemysleli, že to mám z Nového času ;-)
Zdroj klebietok a podkladov k článku: http://teambryndza.com/

Súvisiace:
Robert Bryndza: E-maily Coco Pinchardovej
Lenona Štiblaríková: Šťastlivec
Olivia Olivieri: Cicuškine zápisky
Hanina Veselá: Mrakulin grimoár
Christopher Moore: Ostrov lásky

17 komentárov:

  1. Veľmi pekná recenzia, ako vždy, ostatne - a ja osobne si myslím, že kniha pôjde na dračku, lebo ľudia milujú "pikošky" o celebritách a každého zaujíma zákulisie Hollywoodu.

    Ja Hollywood vnímam ako mlynček na mäso, čo ty, Anet?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. či ide na dračku, to sa musíme spýtať vydavateľa a autorov... dnes je všetko o reklame :-)
      Hollywood je asi dosť zložitá téma, ja osobne mám rada, keď je vtipne sparodovaný a to sme videli napr. aj v dosť filmoch (tak z voleja mi napadá Tropická búrka a nádherne cholerický producent Cruise) alebo hoci aj vážny pohľad je zaujímavý.
      čo si budeme navrávať, Hollywood a jeho filmové štúdia, hviezdy a celý ten biznis je proste určitý fenomén. je záhadný, lákavý, bohatý, trblietavý... a verím, že zaujíma oveľa viac ľudí, než koľkí sa priznajú ;-) mňa zaujíma tiež, preto som bola zvedavá na túto knihu. viem, že je to mlynček na mäso, je krutý, bezohľadný, plný sexu, využívania a podobných nepekných záležitostí. neprežila by som tam ani deň a mnoho ľudí tiež nie. ale čítať si o ňom a skladať si mozaiku dojmov a názorov, to ma baví :-)
      samozrejme, že to nie je môj hlavný koníček (dokonca by som to nenazvala žiadnym koníčkom), už aj podľa toho o čom píšem toto proste patrí do širokého okruhu tém, ktoré vo mne vzbudzujú zvedavosť, hoci ich nepokladám za životne dôležité :-) ale na čo ja zvedavá nie som, všakáno ;-)

      Odstrániť
    2. V tomto ťa chápem, myslím že tá téma je fascinujúca o to viac, o čo viac sa všetci pred kamerami a na večierkoch tvária dokonalo, šťastne a typu "milujem celý svet a hlavne svojich hereckých kolegov", pričom všetkým je jasné, že niečo také je nemožné a väčšina hercov má rôzne psychické poruchy začínajúc od takmer neškodného narcizmu až po rôzne rozvinuté fóbie a úzkosti, ale holt, za všetko sa platí daň, nielen na Slovensku :)

      Už len z čisto psychologického hľadiska je to nesmierne zaujímavá téma.

      Odstrániť
    3. btw naozaj si myslíš, že išlo o Jennifer Aniston? Ja ju síce nemám veľmi rada, a o žiadnom hercovi nemám ružové predstavy, ale až toto som si o nej nikdy nemyslela.

      Skôr by mi to fakt sedelo na tú Kirstie Alley.

      Odstrániť
    4. Jennka, keď mi neveríš, nebuď lenivá a klikni si na tú linku, čo máš v tej vete o Jennifer - to je zdroj.
      A ja som si myslela, že ľudia chápu, že ten text nie je ružový len tak sám od seba ;-)

      Odstrániť
    5. To všetko som si preštudovala, videla som aj tie príspevky kde striedavo priznávajú, že ide o Jennifer a striedavo to zahmlievajú :) ale fakt mi to sedí skôr na tú Kirstie, veď to bol aj tvoj dojem, nie?

      jen rúžová, to múže být :D

      Odstrániť
    6. tak teraz si ma už úplne zneistila! :-)

      Odstrániť
    7. To niee :) na tvoj úsudok sa spolieham! Ale nechápem, prečo by inak priznali, že to bola Jennifer, ak by klamali, to že zahmlievajú chápem, ale mám z toho úplný mišmaš. No z verejného života Kirstie (resp. z toho, čo o nej môže bežný čitateľ vedieť) mi to vážne sedí na ňu, viem že má veľa psychických problémov, mala aj problémy s alkoholom a striedavými diétami/prejedaním sa... fakt mi to na ňu sedí.

      Odstrániť
    8. no ale knihu si nečítala, nie? lebo hovoríš akoby hej. bolo tam mnoho narážok napr. na sériu komédií, ktorá má 3 časti a Veronica tam hrá sexicu, čo sa vrhá po chlapoch... a tak ďalej, všetko mi to sedelo na Kirstie.
      na druhej strane - ja som si tam dopredu Kirstie dosadila, lebo keď som ešte pred čítaním skukla internet, našla som Jánovu fotku s ňou... Jenniferino meno som čítala až neskôr niekde inde. fakt je, že jej filmografiu ani tak neovládam, ale pokiaľ viem v žiadnej takej sérii nehrala. jednoznačne to musela byť séria "Kto to hovorí".
      no ale keď sa niekto v čete spýtal, či to bola Jennifer a chalani odpovedali "áno", tak ma to zviklalo, hoci viem, že v NČ četoch zvyknú ľudia žartovať. no proste je to komplikované :-)
      preto ak oni 2x prisviedčia, že je to J.A., ale ja v tých narážkach vidím K.A.... tak je to možno aj ich kombinácia. ja neviem s koľkými herečkami sa tam stretol - v knihe sú príhody iba s jednou, inde sa písalo o tom, že v L.A. strávili rok (spolu, pritom v knihe je Ján sám) a ktovie na koľko takých pipín narazili. no a doteraz som nemala čas pátrať po konkrétnych príhodách, ktoré tam opisuje, či na niektorú z nich sadnú (mal by s danou osobou mať foto z Oscarov, ak tam fakt išiel ako jej zajačik... mala by mať zranenú nohu a iné veci, ktoré už nechcem prezrádzať, lebo súvisia s dejom). takže tak :-)

      Odstrániť
    9. Nie, knihu som nečítala zatiaľ. Ale tvoj typ mi prišiel veľmi logický, preto sa pýtam :)

      a vidím že máme ďalšiu kandidátku, lol :))

      Odstrániť
    10. ta herecka nie je Jennifer Aniston, ale Jennifer Coolidge - hra Stiflerovu matku v American Pie

      Odstrániť
    11. áno, už sme na to prišli :-) tuto nižšie v komentároch.

      Odstrániť
  2. Baby ja som zasa počula že je to Jennifer Coolidg ( Stiflerova máma z Prci, prci). Kamarátka mi hovorila, že sa pozná s jeho rodinou a im to povedal, takže neviem, a tiež mi to na ňu dosť sedelo. Didi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Smejem sa hlasno :-D Takže máme ďalšiu kandidátku!
      (ja furt nemám čas, ale ešte si pamätám, aké patálie sa v knihe Veronike udiali, budem musieť voľakedy kuknúť na toho uja Gúgla - alebo ktorá z vás čítala, nech to urobí za mňa ;-)

      Odstrániť
    2. Budem si to musieť znova celé prečítať, už si nepamatám všetko, ale pozri toto je z knihy:
      ,,Mike z nej vytiahol scenár na pokračovanie American Muffin filmu!" ...Ako môžeš pracovať pre Veronicu Madison a nepoznať jej najznámejší film, chlape?
      A Prci prci sú v originály American Pie-American Muffin šikovné nie?
      a tu je aj na foto s nou :D
      http://www.cas.sk/clanok/228613/bryndza-z-big-brother-zachranil-zivot-hollywoodskej-hviezde.html Didi

      Odstrániť
    3. Těpic, no jasné! Ja som bola furt fixovaná na tú Kirstie... perfektne to zapadá aj s ostatnými vecami :-)

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).