Google+ Riddick's Realm: Arnaldur Indriðason: Codex Regius

17 februára 2014

Arnaldur Indriðason: Codex Regius


Codex Regius je príbehom islandského študenta Valdemara a jeho profesora nordistiky, ktorého meno sa nikdy nedozvieme, o napínavom a nezriedka smrteľne nebezpečnom hľadaní jedného starého rukopisu.


Práve to je ťažiskom románu - ani nie tak béčková kriminálna zápletka s prvkami trileru - tá akoby tvorila len kulisu veľkého putovania veľkej knihy i mystéria jej stratených ôsmich strán. Ide totiž, podľa slov profesora, o tú najvzácnejšiu, najvýznamnejšiu "knihu Islandu", v ktorej je zapísaná tzv. staršia Edda - Codex Regius.

V našom fiktívnom príbehu sa Codexu Regia počas druhej svetovej vojny v Kodani zmocnili nacisti, veľmi dramatickým, avšak efektívnym spôsobom. A hoci sa to profesorovi podarilo udržať v tajnosti (okrem iného vlastnoručným vyhotovením vernej kópie), dve desaťročia po originále pátral. Jednak aby odčinil svoju spoluvinu na jeho krádeži, no najmä preto, že knihu považuje za neoceniteľný poklad patriaci predovšetkým Islandu a potom celému svetu.
Príchod mladého a zapáleného Valdemara do Kodane na štúdiá pomôže spustiť záverečnú etapu profesorovho urputného hľadania a zároveň snahy o vyriešenie záhady vytrhnutých strán, ktoré v Codexe chýbajú.

Valdemar s profesorom vedú dlhé rozhovory, niekoľkokrát zaznie precítený preslov na tému významu starých rukopisov pre islandský národ, jeho dejiny i budúcnosť. Ako profesor zdôrazňuje, nie je dôležité, či pri záchrane unikátnej pamiatky padnú nejaké osobné obete - z hľadiska času sú nevýznamné. My zomrieme, ale Codex Regius bude existovať naďalej.

Hoci scenár k filmu na základe tejto predlohy by vystačil akurát na priemerný islandský celovečerák s príchuťou (či pachuťou) Hollywoodu, aj tento Indriðason sa čítal nadmieru príjemne. Bolo to napínavé na správnych miestach, drsné i poetické v správnom čase a hrdinovia boli typickí islandskí sympaťáci - uzavretí vovnútri, ale veľmi otvorení v názoroch.

Podobne ako v iných románoch z tejto krajiny ma prekvapovala asertívna úprimnosť dialógov.
Profesor spočiatku pomerne pravidelne častoval Valdemara titulom hlupák, ale toho sa to ani v najmenšom nedotklo. Viac mu vadilo tvrdohlavé tajnostkárstvo mentora, dávkujúceho informácie s až divadelným zmyslom pre drámu.
Počas dobrodružstiev, pri ktorých precestujú Dánsko aj Nemecko, sa ich vzťah postupne prehĺbi a pátranie zavŕšia trochu teatrálnym finále ako zo starej školy filmu noir. O záverečnú katarziu sa už postará dávno dospelý Valdemar, rozprávač celého príbehu.

Je ťažké sa rozhodnúť, či je tento román viac akčnou detektívkou alebo beletrizovanou oslavou kníh a histórie. V očiach krajanov si však témou vzbudzujúcou hrdosť a vlastenectvo určite šplhol :-) Veď ako vieme, Islanďania svoje ságy a rukopisy milujú.








Arnaldur Indriðason: Codex Regius (Moba, 2011)










Súvisiace:
Arnaldur Indriđason: Hrob v ledovci
Arnaldur Indriđason: Mrazivá noc
Viktor Arnar Ingólfsson: Záhada ostrova Flatey
Peter May: Skála

4 komentáre:

  1. Och toto bude kniha pre mňa :D Máš ju doma? Ak hej, môžeš mi ju požičať? :D

    Veronika K.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mám... a síce knihy požičiavam veľmi nerada... nejako sa hádam dohodneme... Napíš, vieš kam ;-)

      Odstrániť
  2. Takže dej sa vlastne odohráva už pred niekoľkými desaťročiami ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno. dá sa povedať, že zahrnie slušný kus 20. storočia.

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).