Google+ Riddick's Realm: Robert Galbraith: Volání Kukačky

13 augusta 2014

Robert Galbraith: Volání Kukačky


V lete 2014 rozdávala Alza k nákupom audioknihy zdarma. Bolo medzi nimi Inferno Dana Browna, pri ktorom som škrípala zubami, aj Volání Kukačky od J.K. Rowlingovej, prejavujúcej sa v žánri detektívky pod pseudonymom Robert Galbraith. To bol oveľa lepší zážitok, vďaka obsahu i prednesu Petra Olivu.



Cormoran Strike je veľký chlap, chlpatý ako opica, kedysi pracoval ako armádny policajt (alias empík) a v Afganistane prišiel o nohu. Jeho otcom je slávny rockový hudobník, no zatiaľ mu bol dobrý (okrem počatia) iba na požičanie peňazí, ktoré teraz vytrvalo vymáha cez právnika. Cormoran má 35 rokov, hoci som stále mala tendenciu predstavovať si ho staršieho. Povahou je uzavretý a rozvážny.
Mimochodom, práve sa rozišiel s dlhoročnou frajerkou Charlotte, ktorá je podľa môjho názoru rozmaznaná mrchavá "drama queen", od narodenia príliš bohatá a noblesná, aby mala v sebe kúska empatie - z nejakého dôvodu však bola pre Strikea stelesnením dokonalej krásy a osudovou ženou jeho života.
Okrem hromadiacich sa dlhov má Strike ešte vlastnú detektívnu kanceláriu, jedného pisateľa výhražných listov a jedného klienta.
To sa zmení, keď k nemu v jeden deň príde z agentúry na dočasnú výpomoc mladá Robin Ellacottová aj nový klient, John Bristow. Ten žiada prešetrenie tri mesiace starej samovraždy jeho nevlastnej sestry, supermodelky Luly Landryovej.

Strikeovo spojenie s rodinou Bristowovcov spočíva v jeho dávnom kamarátstve s Johnovým starším bratom Charliem, ktorý tragicky zahynul, keď mal 10 rokov. Onedlho nato Bristowovci adoptovali černošské dievčatko Lulu, ktoré potom vychovávali a hýčkali až do jej nešťastného výskoku z okna.

Lula, umeleckým menom Landryová, bola stredobodom pozornosti médií, krásna, úspešná, psychicky nevyrovnaná a v poslednom čase posadnutá hľadaním svojich biologických koreňov. Polícia uzavrela jej smrť ako samovraždu, lebo všetky okolnosti svedčili v prospech tohto činu a žiadne zdanlivo súvisiace udalosti okolo prípadu sa neukázali ako relevantné.
No ako to v detektívkach chodí, polícia nepátrala dostatočne do šírky ani do hĺbky.

Čitateľ spolu s Cormoranom spovedá jednotlivých svedkov, nazrie do zákulisia módnych kruhov, šoubiznisu i do temných tajomstiev aristokratov či novozbohatlíkov. Spočiatku je detektív presvedčený, že jeho úlohou bude len overiť všetky detaily a za sľúbenú dvojnásobnú taxu podať Johnovi Bristowovi presvedčivé hlásenie o potvrdenej samovražde.
No ešte skôr, než "nešťastnou náhodou" zomrie Lulina kamarátka, sa ukazuje, že v živote modelky tesne pred smrťou bolo zopár zvláštnych nezrovnalostí, ktoré predchádzajúce vyšetrovanie vylúčilo alebo opomenulo.

Aj keď nemám klasických detektívok načítané také stohy, aby som posudzovala jednotlivé prvky, inšpirácie alebo ponášky... a napriek tomu, že o knihách píšem, sa radšej považujem za konzumenta príbehov, než ich patológa... z Volání Kukačky tú klasiku cítiť na sto honov :-) No je to naskrz príjemná vôňa.

Nesmiem však zabudnúť na dôležitú vec - zážitok z audioknihy do istej miery ovplyvňuje predčítač. Hlavne na plusovej stupnici. Ak vám predčítač nevyhovuje, dokážete jeho výkon vylepšiť vlastnou fantáziou a povedzme toleranciou... Ak je naopak skvelý a "sadne" do role, niet čo vylepšovať a stotožnenie predčítača s rozprávačom a hlavným hrdinom je dokonalé. To je prípad Petra Olivu v úlohe Roberta Galbraitha, respektíve Cormorana Strikea.
Olivov hlboký, jemne zastretý akoby zachrípnutý hlas perfektne stelesňuje introvertného, skeptického a životom trochu ošmirgľovaného muža, ktorý je síce stále mladý, ale svoje ilúzie už "stratil na cestách".*

Celkovo je bezmála 18 hodinová audiokniha príjemným počúvaním, a keď aj druhý cormoranovský príbeh, už ohlásený v českom preklade na rok 2015 ako Hedvábník, vyjde v podobe audioknihy, s radosťou si ho naservírujem :-)
Tentokrát pôjde o vraždu spisovateľa a intrigy vo vydavateľských kuloároch, takže čo? Takže sa teším dvojnásobne! (update: recenzia Hodvábnika už je tu)





Robert Galbraith: Volání Kukačky (Plus, 2014)


* odkaz na Valmontov výrok vo filme Nebezpečné známosti (1988, réžia Stephen Frears)


Súvisiace:
Robert Galbraith: The Silkworm (Hodvábnik)
Podvodník a jiné povídky
Arnaldur Indridason: Mrazivá noc
Peter May: Skála (audiokniha)
Dominik Dán: Beštia (audiokniha)
a iné v rubrike detektívky a krimi

5 komentárov:

  1. Síce mám rád aj Harryho Pottera, no táto mimopotterovská Rowlingová sa mi veľmi páči. Síce som ešte nečítal Volanie Kukučky, ale Prázdne miesto som čítal a veľmi sa mi páčilo. Určite si rád prečítam aj V.K., ak sa k nemu dostanem. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som zase ešte nečítala Prázdne miesto :-) A už som počula, že sa pripravuje (alebo už točí) televízny seriál či čo. Dúfam, že dovtedy to stihnem, rada by som si to prečítala sama. Preskúmam, či neexistuje audiokniha, tak by to šlo lepšie :-)

      Odstrániť
  2. Veľmi som bola zvedavá na to, aké knihy bude Rowling písať po HP sérii - nevieš náhodou ako dopadla jej (myslím že prvá?) kniha po HP Casual Vacancy?

    Milujem detektívky, a hlavne tie klasické - vyzerá to ako kniha presne pre mňa :) Ak sa môžem spýtať, rozlúštenie celej záhady ťa sklamalo alebo uspokojilo?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Casual Vacancy malo rozporuplnejšie reakcie, podľa môjho intuitívneho radaru bolo Cuckoos calling prijaté lepšie. Nasvedčujú tomu aj názory Slovákov, tak sa mi zdá. Aj tak si chcem prečítať aj Prázdne miesto, ale teraz naň nemám čas :-)
      Rozlúštenie zločinu? Ach jaj, ťažko sa vyjadriť... nuž, najlepšie by som to asi zhrnula tak, že... že bolo tiež veľmi klasické :-) Poirotovské či midsummerovské v tom, že vinníka nájdeš v limitovanom okruhu ľudí - hoci je jasné od začiatku, že vrahom nie je okoloidúci bezdomovec... no, nemôžem vyzrádzať, ale je to proste klasika :-)
      V každom prípade, Cormoran Strike (s hlasom Petra Olivu a aj napriek svojej slabosti pre tú jeho bejvalku) si ma získal. Celé to tak fajnovo plynulo... že si ani nie som istá, či to vyriešenie prípadu bolo také dôležité ;-)
      No a teraz si z toho blábolenia vydedukuj čo chceš :-D

      Odstrániť
    2. Lol :D najlepšie bude, keď si prečítam obe knihy a porovnáme naše dojmy - vnímam to tak, že častokrát dokáže dobre prezentovaná, teda "predčítaná" audiokniha posunúť knihu niekam, kam by sa klasickým čítaním nikdy nedostala. Som zvedaváá :)

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).