Google+ Riddick's Realm: Tri knižky na horúce dni - prvá (Najhlúpejší anjel)

13 augusta 2009

Tri knižky na horúce dni - prvá (Najhlúpejší anjel)

Fenomén "dovolenkových" knižiek na pláž, v ktorých sa píše o romantickom/sexuálnom dobrodružstve na inej pláži je kravina. Zabudnite na to. Prečo by ste mali čítať (prípadne počúvať) o tom, čo je okolo vás?
Chce to trochu kontrastu, originality!


Preto odporúčam na leto úplne ne-letné (audio)knihy a na zimu naopak.
Mimochodom, nezúfajte, že je posledných pár dní oblačno, teplo ešte bude. Ja osobne nemám rada teplotné extrémy a tak si momentálne rochním v miernom lete. Donedávna však bolo riadne dusno, tak som ulepené telesné pocity zaháňala okrem sprchovania aj tou správnou literatúrou.
Že či sa dá ochladiť čítaním? Samozrejme!
Fantázii sa predsa medze nekladú - ak vám nevyhovuje počasie, čítajte o presne opačných poveternostných podmienkach a uľaví sa vám ;-) V zime pomôžu exotické scenérie a v horúcom lete zase oblažia dušu tie správne vychladené romány...

Napríklad audiokniha Christophera Moorea The Stupidest Angel (Najhlúpejší anjel) ktorú som bola nútená (chtíčom) vypočuť si v angličtine, keďže české knižné vydanie je vypredané.
V prípade tohto diela nie je síce klimatizačný účinok úplne jednoznačný - ako už podtitul knihy prezrádza, ide o "láskavý príbeh vianočných hrôz" - ibaže tie Vianoce sú v Kalifornii. Ale nakoniec aj sviatky pod palmou "zachráni" El Niňo a poriadna víchrica vyvracajúca aj mohutné montereyské borovice, takže mráz vás predsa len pobehá... nielen vďaka vetrisku ;-)

A kto je teda ten najhlúpejší anjel?
Jedno nebeské stvorenie menom Raziel, ktoré po nejakých smiešnych dvetisíc rokoch poslali na pozemskú služobnú cestu, aby vyhľadal Dieťa a splnil mu jedno najvrúcnejšie želanie = vykonal vianočný zázrak.
Že sa to celé šeredne zvrhne, je jasné každému, kto čítal moju nedávnu recenziu Moorovho druhého románu Špinavá práce.
A tak v jednej štedrovečernej chvíli počestní občania idylickej obce Pine Cove bojujú o holé životy s bandou mozgolačných zombíkov a miestna potrhlá (s)ex-bomba sa so starožitným japonským mečom hrá na Kendru, Warrior Babe of the Outland, ktorou bola kedysi v sérii béčkových scifáčov :-)
Proste sranda ako má byť, super-šťavnatý autorov štýl, ktorý som tak vychválila pri minulom zážitku a chválim ho naďalej, hromada skvelých postavičiek a ešte viac čierneho humoru!
Ak ste zvedaví a nevadí vám trochu spoilerov, istý klub urobil tento vtipný obrázkový sumár celej knižky :-)

Súvisiace články:

23 komentárov:

  1. kurna skoda ze je to vypreda, znie to uplne super .... a btw. You had me at "Zombie Santa" :)))))))))))))))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Našiel som ju v elektronickej forme... Ešte rozmýšľam, či za ňu vysolím deväť dolárov...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. hmm :-) daj potom vedieť, som zvedavá, či sa bude páčiť. čo tak audio?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. joj, aby som nezabudla, už to do textu dopisovať nebudem - ešte je tam tráva, zavraždený Santa Claus, biológ týrajúci laboratórne krysy, pilot DEA vlastniaci skroteného kaloňa... atď... a anjel Raziel je totálny MIMOŇ :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Očúvaj, koľko ti platí za propagáciu? :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. nič... to ja len z čírej radosti ;-) odplata za skvelý zážitok pri počúvaní

    OdpovedaťOdstrániť
  7. jooooj, sex na cintorine krasne posimral uchylakovu dusicku :)) ... asi sa obzriem po anglickej verzii niekde na amazone alebo tak :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. radšej sa kukni do pošty, truhlík ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Anet, spôsobuješ mi knižné záchvaty. Prestaň s tým :)

    ale nie, vďaka tebe mám kopec tipov na kopec dobrých kníh čo je rozhodne plus...už len sa vrhnúť na to čítanie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. ale vždy je ešte možné, že sa ti nebudú páčiť, nikto z nás nemá úplne rovnaký vkus ;-) Mili si vzala Špinavou práci na dovolenku a povedala mi, že to nebolo zlé, ale mohlo to byť aj lepšie a ona vraj vždy inklinovala k vážnejšej literatúre... občas keď si nevezme servítku, tak z jej reči počujem, ako pohŕda tým druhom humoru, na ktorom sa ja "kosím", hlavne čo sa bláznivých a filmových komédií týka.
    ale ja za to nemôžem, humor má veľa podôb a tiež niektoré rada nemám, ale tomu čiernemu jednoducho neodolám ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ja zase zbožňujem čierny humor a fantasy knižky - mojou večnou láskou je Terry Pratchett a jeho knihy, hlavne postava Smrťa a Mrakoplaša...krása :) knihy/filmy, ktoré sú uletené, bláznivé a plné čierneho humoru, to je moje :) tiež veľa ľudí nechápe, čo mi na tom príde smiešne...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. smrt je asi najuzasnejsia postava zo zemeplochy (jeho velky plagat mi visi doma na stene :D) .... a kedze vsetky sposoby ako zohnat tuto knizku zlyhali tak som si nakoniec objednal anglicku verziu na amazone. obalka sice nic moc, ale ide hlavne o text :))).

    btw. anet vidim ze citas prave neoaddix, nepustis o nom nejake pismenko?

    OdpovedaťOdstrániť
  13. jo, budem sa pokúsiť napísať aj niečo o neoAddixe, zatiaľ sa mi v hlave sformovali asi 3 vety, ale nemám ich zapísané :-D
    neoA je ťažký oriešok - zaujíma ťa, lebo chceš vedieť, či sa oplatí čítať?

    OdpovedaťOdstrániť
  14. btw, oprava - Mili ešte Špinavú prácu nečítala, nerozumeli sme sa a jej poznámka sa týkala iných dvoch kníh. nicméně, pri Moorovi očakávam podobnú reakciu. škoda.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. ja mam ten neoaddix na policke a nejako mam z neho strach - skratka furt ho obchadzam a vyberam si ine knihy, tak by ma zaujimalo co o tom napises :)

    inac konecne som dobojoval tie speky. ten koniec sa mi zdal taky nejaky ... neviem ... asi by som to prirovnal k deux ex machina... ale inak sa pacilo, aj to ako urobil z toho idolu dievcenskych srdc uplneho debila :D

    OdpovedaťOdstrániť
  16. skoro som zabudol, kupil som si tu spinavu pracu v cestine a pozical ju kamaratke, ktora nema az take skusenosti s fantasy a skor by som ju zaradil medzi optimisticke a vesele tvory co este stale vidia na tomto svete nieco pekne a pozitivne a ona si ju nevie vynachvali. velmi sa jej paci...

    OdpovedaťOdstrániť
  17. 1. neoAddix je oveľa viac, než je napísané na obálke. dokonca na obálke je to samý spoiler, lebo som sa divila, kde to berú, keď som za polovicou knihy a isté veci sa ešte nestali - takéto anotácie na obálkach nemám rada!!!
    mňo... je to dosť hi-tech by som povedala, samé kyber, kryo a implantované sloty. ale číta sa mi to veľmi rýchlo. zároveň je to dosť brutálna kniha, surová a miestami trochu neprehľadná - aspoň pre mňa. také moderné hard-kyberpunk-sci-fi. = podčiarknuté, zrátané, myslím, že sa ti ako chlapovi bude páčiť :-)

    2. to je úplne super, kočka má asi podobný vkus. ešte si to prečítaj ty a budem zvedavá na tvoj názor.
    áno, koniec Špekov nebol žiaden zázrak, ale myslím, že to kniha ani nesľubovala. mne osobne to stačilo. taký je Rob Grant :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. kurna vies to odhadnut, navyse ja mam cyberpunk rad tak uz sa toho nebojim :). inac k tym anotaciam, ja ich nejak moc nevnimam. mam radsej ked si takto precitam od teba alebo vypocujem od chalanov v knihkupectve ake to je...

    jasne, uz som na to nazhaveny, takze ked mi ju vrati tak sa do nej pustim hned (teda hned ako docitam zbierku sci-fi detektivok :D)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. tak keď tuto toľko spomínaš chalanov z kníhkupectva, urob to aj naopak a spomínaj mňa pred nimi ;-) na istrocone ti kľudne dám aj viac blogo-vizitiek, hehe.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. hehe, moze byt, vela ludi sice nepoznam ale kludne ti reklamu urobim :))

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Preco akurat Raziel? Nemohli si vybrat ineho?

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).