Google+ Riddick's Realm: Ako zvrhnúť vládu v banánovej republike

01 októbra 2012

Ako zvrhnúť vládu v banánovej republike



"Stálo to třicet milionů životů, aby byl Hitler zabit. Žoldnéř by to mohl udělat jednou kulkou, která by stála méně než šilink."





Je fascinujúce, koľko skrytých svetov existuje v rámci toho jedného, veľkého. Každá profesia, odbornosť alebo len koníček vytvárajú svoj vlastný svet, ktorému celkom rozumejú len jeho členovia.
Svet žoldnierov - vojakov na prenájom - patrí navyše k tým tajomnejším. Možno si myslíte, že filmy s Jeanom-Claudom Van Dammom vám ho predstavili dostatočne, ale určite sa mýlite ;-) Ak vás zaujíma, z čoho sa skladajú svety žoldnierov, tajných služieb, špionáže alebo terorizmu, obráťte sa s dôverou na veterána, Fredericka Forsytha.

V Žoldákoch ponúka typicky forsythovsky prepracovaný príbeh o tom, ako sa londýnsky biznismen rozhodol získať africkú platinu a najal si na to malú skupinku skúsených žoldnierov z Európy, ktorí sú však v Afrike pečení-varení.
Predchádzajúcu vetu si predstavte ako muchu uprostred pavučiny. Okolo nej je do všetkých strán rozvinutý príbeh hlavných i vedľajších postáv, okolností súvisiacich s nimi, ale aj udalosťami, ktoré predchádzali zápletke románu a priamo či nepriamo ju ovplyvnili. Dokonca sa v ňom spomenie aj Československo. Jednoducho pravý Forsyth - dôkladný, faktický, analytický.

Niekedy až príliš, keď detailné opisy bankových operácií, nákupu a organizácie akcie unavujú. Finančnícku ekvilibristiku čítajte len tak na pol oka, ak vás nebaví. Nudné pasáže vyvažujú rôzne drobné komplikácie, krátke bočné línie i životné príbehy vedľajších postáv, a všetko to pomaly ale isto speje k veľkému finále. Riziko idealizovania je prítomné, no rozumný čitateľ nezabúda, že akokoľvek vierohodná, je to stále literatúra.

Beletria tohto typu je najčastejšie doménou mužov. Ale sympatické a zaujímavé postavy, pozvoľna gradovaný dej, vecnosť, ustálený štýl a v neposlednom rade atraktivita sveta žoldnierov ma zaujali od prvej chvíle.
Sympatických hrdinov spomínam zámerne. Autor sa vyhýba ich čiernobielosti, no role majú od začiatku pevne zadelené. Ten hlavný a "najsprávnejší" chlap je opäť v popredí. Volajú ho "Cat" Shannon a už zopár rokov žije ako "vojnový pes" na voľnej nohe. Do boja ho neťahá výbušná agresivita ani sadistické chúťky a už vôbec nie peniaze. Osudom žoldniera nebýva milionársky dôchodok. Ako sám hovorí, niekto túži po kľudnom a usporiadanom živote, iný potrebuje intenzívne zážitky:

„Smrt není tak zlá. Na tu myšlenku si zvykneš, když přijde hodně blízko a projde mnohokrát kolem. Něco ti řeknu. Když jsem sem přišel, tak jsem vyčistil zásuvky v tomto bytě. Na dně jedné byly rok staré noviny. Viděl jsem kousek zpráv a začal jsem to číst. Bylo to z předminulé zimy. Byl tady nějaký stařík. Žil sám v přízemí. Jednoho dne ho nalezli mrtvého. Při vyšetřo­vání se zjistilo, že za ním nikdo nechodil a že také ven se příliš nedostal. Při pitvě se zjistilo, že byl minimálně již rok podvyži­vený. A víš, co mu našli v krku? Kusy lepenky. Žužlal kousky lepenky z balíku s potravinami, aby dostal do žaludku alespoň nějakou potravu. Tak to nebude můj případ, miláčku. Když zemřu, tak odejdu svou cestou. Dávám přednost tomu, abych odešel s kulkou v hrudi, s krví v ústech a se zbraní v ruce; s výzvou v srdci a s výkřikem Táhněte všichni do prdele, než abych pomaloučku zhasínal ve vlhkém bytě v přízemí s hubou plnou lepenky."

Kniha sa odohráva na začiatku 70. rokov, ale pocit z čítania vám to nepokazí. Naopak, v dnešnej dobe je poučné aj zábavné čítať o tom, ako sa veci riešili v čase, keď neexistoval internet, elektronické bankovníctvo a čierny trh so zbraňami, akokoľvek bol čierny, fungoval pod rúškom certifikátov koncového užívateľa (hoci falošných). Hráči vo vysokých hrách ("patriotov") museli všade lietať osobne, hľadať informácie v zlatých stránkach, používať lístkové katalógy, komunikovať s pomocou klasickej pošty, ďalekopisov, telegramov a pevných liniek. Kde sú tie časy! S úsmevom na tvári som premýšľala, že akciu, ktorej príprava vtedy trvala 100 dní, by ste dnes sfúkli za týždeň.

Pochopiteľne nie bez experta ako Cat, ktorý ukazuje, že špičkový žoldniersky veliteľ dokáže nielen bojovať, ale aj vymyslieť stratégiu, organizovať, riadiť ľudí a šikovne sa pohybovať v kalných vodách ilegálnej činnosti... tak, aby 90% z nej vyzeralo absolútne legálne.
Navyše je to férový kus chlapa, ktorý napriek kontroverznosti svojej práce vie, kde je sever.

"Myslíš si, že ti američtí vojáci ve Vietnamu tam umírali za život, svobodu a štěstí? Ti tam umírali za Dow-Jonesův index ve Wall Stree­tu, a vždycky to tak bylo."





Frederick Forsyth: Žoldáci (Knižní klub, 1994, 2001, 2007, 2012)






Súvisiace:
Frederick Forsyth: Afghánec
Clive Cussler: Znovuzrození Valhally
Miroslav Žamboch: Agent X-Hawk 01 - Hitman

13 komentárov:

  1. Vidím,že Forsyth Ťa "chytil", je to už druhá kniha,ktorú recenzuješ. Ja mám tú smolu, že všetko čo u nás vyšlo, som už prečítal. Len tak dalej.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. je fajn, vnímam ho ako takú príjemnú oddychovku. teraz som už v štvrtej či piatej kapitole Boží pěsti :-)

      Odstrániť
  2. Ak chceš vedieť, ako americký prezident bude chcieť skoncovať s kokaínom, tak si prečítaj jeho najnovšiu knihu - KOBRA.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. skoncovať s vlastným drogovaním alebo s nelegálnym biznisom? v oboch prípadoch to bude asi tragikomédia :-D LOL

      Odstrániť
    2. S nelegálnym biznisom, ale máš pravdu, skončí to tragikomicky.

      Odstrániť
  3. Dej ktorejže Forsythovej knihy sa odohrával vo fiktívnej africkej krajine Zangaro ? Nepamätám si. Len viem, že to asi nebola táto.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ale áno, toto je Zangaro :-)

      Odstrániť
    2. A nie je náhodou v románe The Dogs of War ? Či toto je ten román, len mu pri preklade trochu upravili názov ?

      Odstrániť
    3. Samozrejme, dve mená pre jednu knihu.

      Odstrániť
    4. tak :-) The Dogs of war = vojnoví psi = slangový výraz pre žoldnierov. v SJ vyšlo ako Poslovia vojny.
      http://www.pitaval.cz/kniha/1623-frederick-forsyth-zoldaci

      Odstrániť
    5. Dobre, tušák potvrdený. :-) A ako sa ti pozdávalo Zangaro a jeho reálie ? Pôsobilo to vierohodne ?

      Odstrániť
    6. Detailista Forsyth je vždy vierohodný :-)

      Odstrániť
    7. Haluzné je, že filmovú adaptáciu z roku 1980 nakrúcali v Belize. :-)) Ale tak, Američania tiež nakrútili už pekných pár afrických exteriérov na Havajských ostrovoch - na Kauai sa dá dobre zamaskovať miestna flóra tak, aby pripomínala africké pralesy i savanu. ;-) Napríklad vo filme Smrtiaca epidémia (ten s Hoffmanom) boli všetky africké scény natočené na spomínanom ostrove. Detto všetky tri diely Jurského parku.

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).