Google+ Riddick's Realm: Tim Powers: Poslední výzva

11 novembra 2013

Tim Powers: Poslední výzva


Prečo je táto kniha skvelá a mali by ste si ju prečítať?

Lebo je to Tim Powers!
Stačí?
No, tak komu nestačí, vysvetlím bližšie...



Tim Powers podľa mňa patrí medzi géniov fantastiky a žiadne jeho dielo nemôže byť sklamaním. Je známy besnou akciou i miešaním žánrov od steampunku cez mytológiu až po cestovanie v čase. Poslední výzva je mojím štvrtým titulom autora, zvyšné dve, ktoré mám doma, si stále šetrím.
Stáčení temného piva bolo dobrým začiatkom, Brány Anubisove sú jedna strhujúca jazda, Plout na vlnách podivna zasadilo dobrodružný dej do prostredia Karibiku ovládaného drsnými pirátmi ovládajúcimi voodoo a bola to pecka, Tři dny do nikdy sľubujú ďalšiu mega dávku okultizmu a časových paradoxov a Silou svého zraku je podľa slov jedného čitateľa najlepším upírskym románom aký kedy stretol.

Dnes je valcha u starého Růžičky

Poslední výzva je okrem iného o pokri. O tej kartovej hre a jej rôznych variáciách, pri ktorej šikovní majstri môžu na turnajoch vyhrať milióny, ale ak si nedáte pozor, takisto môžete prehrať svoje gate. Alebo vlastné telo.
Ako to horšou cestou zistí aj hlavný hrdina románu, Scott Crane.

Dej si prachy do pořádný ruličky

Scott mal celkom zaujímavé detstvo, ak zarátame aj pokus vlastného otca o zotročenie osobnosti, šialený spôsob, akým ho matka na poslednú chvíľu zachránila, ako ho získal nový adoptívny otec Ozzie a ako spolu s ním neskôr zachraňovali posledného člena samozvanej rodiny, nevlastnú sestru Dianu.
Celé je to oveľa zložitejšie, ale to si musíte prečítať. V každom prípade sa Scott naučí hrať všetky druhy pokru, ktorým si s Ozziem zarábajú na živobytie, bude ľúbiť Dianu a zabudne na tajomné okolnosti raného detstva... až kým tú idylku škaredo neposerie.

Konkrétne si v roku 1969 zahrá na jednom jazere hru Osvojenie a hoci o tom ďalších 20 rokov nemá ani tušenia, týmto bezhlavým činom príde o všetko. Ozzie aj s Dianou s ním okamžite prerušia kontakty a zostane sám.
Dve dekády prejdú pomerne kľudne, podarí sa mu usadiť i nájsť si manželku. Lenže keď sa vymedzený čas nakloní k svojmu záveru, zase sa to začne kaziť... a tentoraz to bude hop alebo trop.

Srdce jako kníže Rohan musíš mít

Pretože karty majú moc, o akej sa Scottovi ani nesnívalo. Existujú ľudia, ktorí tú moc dokážu nielen cítiť, ale aj ovládať a využívať. Jedným z nich je aj Scottov biologický otec Georges Leon - a jeho moc presahujú len ambície na jej udržanie. Potrebuje získavať stále nové náhradné telá, no aj likvidovať potenciálnych súperov.
Podobne ako v Stáčení temného piva nepôjde o nič menšie, než o pozíciu Kráľa Rybára, mytologického vládcu západnej civilizácie.
Scott Crane je v tejto hre obeťou i protivníkom v jednom, a z toho vyplýva, že preňho nastávajú nebezpečné časy. Bojovať sa bude o holé životy, fyzické schránky i duše.
Súboj otca a syna, súboj dobra proti zlu.
Súboj o vládu nad Západom.

Svět nepatřil nikomu, kdo nebyl hráč

Zvíťaziť znamená prežiť. Aby Scott prežil, bude potrebovať more odhodlania, oceán šťastia a zopár dobrých priateľov.
No,.. možno aj trochu nadprirodzenej pomoci od jedného dávno mŕtveho gangstra ;-)      
     
To každý umí:
Hrát jak král,
když v rukou má jen samý trumfy,
ale hrát prý se má,
jenom s tím,
co máš, co znáš.

                    

Tim Powers ma opäť napínal, pohltil aj uspokojil, dokonca rovnako ako pri čítaní jeho predchádzajúcich diel som mala divoké dobrodružné sny - vynikajúci vedľajší efekt, len škoda, že si z nich nič nepamätám.
Akčný road trip, mytologický maelstrom symboliky, melancholická romantika, tragikomédia, rodinná dráma i okultná fantasy s prvkami hororu - to všetko je Poslední výzva.

A k tomu jeden smrteľne nebezpečný balíček ručne maľovaných tarotových kariet, zvaných Nulté Lombardy:
"Ne," zarazil jej Crane, "potřebuji celou sadu."
A do této středy, dodal v duchu.
"Milý pane, žádná taková prostě a jednoduše neexistuje. Dokonce ani ve sbírkách Visconti a Visconti-Sforza nejsou například žádné exempláře karty Ďábla nebo Věže. Šoková léčba byla asi... příliš důkladná. Mohu s klidným svědomím říci, že jestli nějaké kompletní balíčky Nultých Lombard existují, jsou v rukách starých rodin v Evropě a ty za žádných okolností nebudou ochotny je prodat, ba ani potvrdit jejich vlastnictví."
"Ale hovno," vyhrkl Crane, "sám jsem dva kompletní balíčky viděl. Jeden v osmačtyřicátém a druhý v devětašedesátém a mluvil jsem s člověkem, který je maloval."
Na druhém konci bylo dlouho ticho. Nakonec se muž tiše zeptal: "Byl v pořádku?"
"No, byl slepý." Teď několik vteřin zase mlčel Crane. "Před dvaceti lety si sám, eh, vypíchal oči."
"Ano, to je pravda. Takže jste ty karty viděl - celou sadu. A vy jste v pořádku?"
Crane si přitiskl obvaz k boku a závistivě pozoroval Mavranose, jak popíjí pivo. "Ne."
"Musím vás ujistit," ozval se muž na druhém konci, "že vám nijak nepomůže, když se na ně znovu podíváte. Raději se dejte na křížovky a na seriály v televizi. Ze všeho nejrozumnější by asi bylo nechat si provést lobotomii."
V telefonu to zapraskalo a linka oněměla.
(Svazek 2, s. 152-153)



Tim Powers: Poslední výzva (Svazek 1 a 2, PERSEUS publishing, 1998)




V texte som použila časti textov z piesní Srdce jako kníže Rohan od Michala Horáčka a Hráč od skupiny Turbo.
Ilustračné obrázky sú z obálok rôznych anglických vydaní Last Call.

Súvisiace:
Tim Powers: Stáčení temného piva
Tim Powers: Brány Anubisovy
Neil Gaiman: Anansiho chlapci
China Miéville: Kraken
Robert Rankin: Fikané jezinky chiswické

7 komentárov:

  1. ach, to chceeem! a aj tie ostatne, co este nemam...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. joj, tak to sa musíš ponáhľať a snažiť. neskoršie vydané kúp, kým sa dá (po skúsenostiach kupujem Powersa hneď po vydaní), no a Poslední výzva sa už dá vydolovať len od vydavateľa (túto som získala, keď sa kamarát pred pár rokmi rozhodol byť akčný a urobil veľkú objednávku takýchto raritiek - len už neviem či priamo od Persea alebo od Walesu).
      a ktoré vlastne máš a nemáš?

      Odstrániť
    2. mam staceni temneho piva, brany anubisove a plout na vlnach podivna. no snad sa to bude dat zohnat aspon ako eknihy.

      Odstrániť
  2. Tá ukážka na konci je dosť prudká namotávka :) a ako vždy skvelá recka, veľmi sa mi páčia aj tie vkladané texty, priateľove obľúbené skladby :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To bola jedna z mála, ktorá sa dala vytrhnúť z kontextu :-) A má skoro celú stranu v knihe. Inak sa to vyberá - v tomto type literatúry - fakt ťažko. Ale záver s tou lobotómiou si ma získal ;-)

      Odstrániť
    2. Tomu verím, podľa mňa už aj ukážky z poviedky sa vyberajú ťažko, nieto ešte z knihy, kedy by človek najradšej postol celú knihu, keď je dobrá :))

      Odstrániť
    3. Ha, to zas nie ;-) Načo by potom bola recenzia? Naopak, treba vybrať to najlepšie (poprípade najvhodnejšie vytrhnuteľné), aby to čitateľov nalákalo a s celou knižkou nech sa potom trápia sami :-D

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).