Google+ Riddick's Realm: O čajkách a Coelhoch

09 júla 2009

O čajkách a Coelhoch

Richard Bach: Jonathan Livingston Racek (audiokniha, vyd. Tympanum, 2007)

Seagull, Čajka, Racek, to je fuk. Väčšina z vás asi vie, o čom hovorím. O známej knihe, ktorá sa stala bestsellerom v mnohých krajinách a mnohí čitatelia nad ňou vzdychajú dodnes.
Chvalabohu, že je taká kratučká a v podobe audioknihy sa zmestila do približne 70. minút. Neviem, či by som to vydržala dlhšie...


Načo sa budem namáhať a pokúšať sa svojimi slovami sprostredkovať, o čom ten príbeh je? Určite aspoň tisíckrát to už niekto povedal populárno-náučnejšie aj za mňa. Napríklad Martinus o knihe píše (asi zo zadného obalu): "Čajka Jonathan Livingston je dojímavý príbeh o morskej čajke, ktorá spoznala, že nie je len vtákom z kostí a peria, ale dokonalou ideou slobody, ktorú nič neobmedzuje. Čajka Jonathan Livingston sa stala kultovou knihou našej doby."
To by tak vystihovalo podstatu príbehu i vydania.
V Artfore sa zase ušiel priestor takejto haluzi: "Slávny príbeh o čajke Jonathanovi Livingstonovi je básnickou prózou plnou ženskej kozmickej energie a rozprávkovej nádhery..."
No hej, nie sú úplne vedľa, ale kde vzali tú ženskú kozmickú energiu, naozaj netuším.

Poetiky má v sebe toto dielko až-až. Či je ženská alebo mužská, to riešiť nebudem. Nádherných obrazov šírej morskej hladiny a ešte šírejšej modrej oblohy si užijete od začiatku do konca, k tomu vtáčie akrobatické kúsky a hlavne prednášky, podobenstvá a metafory. Celý príbeh je jednou veľkou metaforou, podobenstvom o slobode, individualite, filozofii Toyoty*, atď., atď.
Jeho cieľom je nadchnúť čitateľa, dojať ho, rozplakať, rozcitlivieť, vstúpiť si do svedomia, zamyslieť sa nad svojím malým životom a dať si nové veľké predsavzatia.
(A hneď na druhý deň ráno si zbaliť saky-paky, zavolať šéfovi, že jeho aj tej všivavej práce máme akurát po krk, manželke napísať to isté na lístok papiera a vybrať sa do sveta objavovať svoju slobodu, nekonečné možnosti a nesmrteľný život.)

Dojíma a nadchýňa masy, lebo im odkazuje, že KAŽDÝ MÔŽME. Dostane sa čitateľom pod kožu, lebo im odhaľuje aj ich vlastné vnútorné túžby. Kto nepočuje rád, že jeho možnosti sú neobmedzené, že každý má šancu zmeniť čokoľvek a predovšetkým svoj život?
(Hehé, kóľko šikovných podnikavcov zarába na receptoch na šťastie, bohatstvo a štíhlu líniu!)
Ale pozor
, Čajka Jonathan káže: musíme sa zbaviť všetkého, čo nás obmedzuje... (fyzicky aj duševne?)
Prepáčte, ale na toto som už stará. Alebo primálo naivná.

Odpusťte mi, ak sa na to dívam pohľadom materialistického obmedzenca, ale mám silný dojem, že keby som v dnešnej spoločnosti skúšala to, čo skúšal Čajka Jonathan, skončila by som (ja alebo hocikto iný) dnes bez strechy nad hlavou, pozajtra bez peňazí a nakoniec v base za neplatenie daní, potulku alebo ktoviečo.
Lebo keby sme mali ísť do dôsledkov, zistili by sme, že nás v rozlete obmedzuje strašne veľa vecí. Oveľa viac, než si pripúšťame. Od našich najbližších, domácich zvierat, potreby peňazí až po byrokraciu, štát a spoločnosť.
Nedá sa zbaviť všetkých... nedá sa len tak odísť žiť na opustený ostrov na druhý koniec sveta, tam sa duchovne rozvíjať, zdokonaľovať a vychutnávať slobodu - a nie preto, že by sa nenašli takí, ktorí by to skutočne dokázali - ale aj títo odvážlivci a slobodné duše á la Čajka Jonathan Livingston by potrebovali v prvom rade peniaze na letenku a určite aj vízum.
Nebudem pripomínať, že pri dnešnej situácii vo svete by prešli procedúrou, pri ktorej by im skontrolovali všetky vnútorné orgány a vzali 20 odtlačkov prstov a 3D obrázok ksichtu. Tak kde je tá slávna sloboda?
Bolo jej v čase napísania tejto "kultovej knihy" viac?
Nie som si istá.
Možno teda som prízemná, ale aj o tom to pre mňa je.
A i keď práve čajka je bytosť, v ktorej tele by som rada strávila ďalší život, uvedomujem si základný rozdiel.
Ľudia nie sú čajky.

Nie je v tomto stave vecí statočnejšie vytrvať a nájsť si kúsok toho nekonečného sveta fantázie vo vlastnej hlave, než sa utiekať k utópiám a tváriť sa, že ich niekto niekde dokáže realizovať? (alebo že to budem práve JA, nadšený čitateľ Richarda Bacha, hneď od zajtra? HA!)
AK by Čajka Jonathan Livingston bol o vnútornej slobode, pripustila by som ho, nedráždil by natoľko môj zmysel pre vzdor, moju praktickú bunku, moju skepsu. Ale jeho priamočiarosť, jeho celkové vyznenie ma provokuje.
Nemôžem si pomôcť.
Určite je to moja chyba. Tam, kde iní vidia recept na život (síce o týždeň naň zabudnú, ale ešte 5 rokov budú dielko nadšene odporúčať svojim kamarátkam), ja vidím naivný hurá-efekt.

A bohužiaľ sa nemôžem ani odosobniť od niektorých súvislostí...
V českom popise ma zaujala indícia, že kniha "Ani po téměř čtyřiceti letech od svého vzniku neztratila nic na síle a kráse."
Zistila som, že román vyšiel pôvodne v roku 1970. To niečo pripomína - studená vojna v plnom prúde, zopár rokov po kubánskej raketovej kríze, dva roky po štátotrasení v strednej Európe, ktorá sa stala exemplárnym príkladom neslobody. Autor slúžil v amerických vzdušných silách. Patriot ako delo, bez pochýb. Šmrncnutý mierumilovnou filozofiou, ale o to citlivejší k propagande. K napísaniu tejto novely ho kľudne mohol inšpirovať jeden zapálený článok v nejakom americkom denníku. A bestseller bol na svete.
V socialistickom Československu bol Čajka Jonathan Livingston zakázaný, ale vyšiel po česky ako samizdat. Nadchýňal čitateľov na Východe i na Západe. Jedni sa cítili ako obete tej metaforickej neslobody a núteného kolektivizmu, tí druhí ich okázalo ľutovali a ukazovali decentne prstom.
A to som ani nepátrala príliš do hĺbky.

Fabulujem? Možno.
A možno v tom tkvie tajomstvo multikultúrneho bestselleru. Nájsť fanúšikov na oboch frontoch. A hlavne zabrnkať na takú strunku, akú má v sebe každý človek.
Jasné, chce to aj rozprávačské nadanie, to Richardovi Bachovi neuberám. Ani netvrdím, že napísanie tejto knihy (a písanie všetkých podobných) je čistý kalkul. Len som mala celý čas nejasný pocit, že počúvam kapitolu z katechizmu pre dospelých.

Iste, podiel viny na tom, že tu odrbávam človeka, ktorý napísal tú "kultovú knihu", môže mať aj moje (nielen súčasné) nie príliš slnečné rozpoloženie. Som proste založená inak, upečená z iného cesta... Nedokážem sa nadchnúť pre priehľadné podobenstvá plné pátosu. Mám dojem, že mi spisovateľ prestrel bohatý švédsky stôl, lenže je plný diétnych šalátikov a z tých sa veru nenasýtim. Práve naopak, veľmi rýchlo na ne zabudnem a radšej sa vrhnem na guláš.

Existuje však obrovské kvantum ľudí, ktorí milujú diétne šalátiky a s nadšením očakávajú každý nový román Paula Coelha a podobných "filozofov života". V ich komentároch k románom sa neustále opakujú slová ako "krásny" a "dojímavý". Kúpia si každý nový titul a rozplývajú sa nad jeho krásou a nad tým, ako im zmenil pohľad na svet.
Neberiem im to. Kedysi som schrúmala jeden taký krátky príbeh o nejakom pastierovi a jeho životnom putovaní, nepamätám si ani názov (asi to bol Prorok Chalíla Džibrána). Nebolo to zlé, iba trochu nudné.
Stačilo mi to, aby som mala pocit, že už poznám všetkých Coelhov, Džibránov a Bachov. Krásne posolstvá, určené na to, aby poučili a vzbudzovali nádej.

V anotácii poslednej Coelhovej knižky som si všimla vetu: "V krátkych textoch z posledných rokov spisovateľ spája svoje zážitky z ciest, vypočuté príbehy a stretnutia s neobyčajnými ľuďmi so zamýšľaním sa nad odvekými problémami človeka."
Zamýšľanie sa nad odvekými problémami človeka. No jo. Ak to viete napísať, máte bestseller. Prvý scientológ Hubbard sa kedysi vyjadril v zmysle, že naspoľahlivejší spôsob, ako sa stať milionárom, je založiť si vlastnú cirkev. Nebol sprostý.
V literatúre je tých spoľahlivých spôsobov viac a "zamýšľanie sa nad odvekými problémami človeka" medzi ne určite patrí. Sorry za moju uštipačnosť, ale je to tak.
Nebudem úplne zlá a uznám, že sú to určite pútavé príbehy (ktoré bavia milióny ľudí, iba mňa nie). Koniec-koncov, aj ja som prečítala väčšinu Filanových cestopisov a rada si vypočujem jeho Pálenicu, pričom Boris rozhadzuje dojímavé a poučné príbehy plnou hrsťou. Ale nezabúda byť pri tom vtipný, odľahčený a taký... slovenský.
Neberie sa až tak vážne a to je mi sympatické.

No práve tie najvážnejšie knihy životno-filozofického zamerania sa predávajú ako teplé rožky a ľudia majú večer v posteli pocit, že niečo úžasne hlboké vstúpilo do ich života. Kto vie, či si všimnú, keď to tam vstúpi v reále...
Lebo, povedzme si na rovinu - neviem ako vy, ale ja mám najradšej tie "vypočuté príbehy" od svojich priateľov a rodiny, "neobyčajných ľudí" stretnem náhodne (nielen) na ulici, alebo o nich počujem v tých príbehoch, mágiu života a prírody mám tiež na dosah zmyslov a nad "odvekými problémami človeka" si kedykoľvek, keď mám chuť a odvahu, podumám aj sama. Väčšinou však neprichádzam k takým jednoduchým a optimistickým záverom, ako podobenstvá bestselleristov.
Tak pardón, špeciálne Coelhovým fanúšikom.



* mám na mysli reklamný slogan "Nič nie je nemožné"


P.S.: Budem rada, ak mi do diskusie napíšete svoje názory.
P.P.S.: Kto z vás by mal záujem Jonathana Livingstona Racka v češtine si prečítať, celú knihu nájde na tejto stránke.

87 komentárov:

  1. ehm ja sa v tom uz nevyznam ale nebol slogan "Nic nie je nemozne" reklama na Toyotu? .... vies tie zvieratka a opicky a tak :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. hej, aj ja som si to myslela. ale keď som dala slogan do googlu, vyhodil mi Adidas...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. no konecne som mal cas si to precitat cele a ..... dakujem. v poslednych tyzdnoch som uz taky znechuteny z mojho okolia (povacsine punkoveho zamerania) a jeho predstavy o tom ako treba ist demonstrovat ked chceme zadarmo dom (vid. situacia okolo squatu Milada v Prahe) a vsetkych tych idealizmov, ze mi tvoj triezvy pohlad padol velmi dobre. v podstate suhlasim so vsetkym co pises, je krasne mat plnu hubu idealov o slobode, anarchii, zbaveni sa nadvlady statu a penazi, ale v tomto svete to nie je mozne. nefunguje to tak. preto je dolezitejsie budovat si tu vnutornu slobodu, nestracat cas a energiu nenavistou voci vsetkemu moznemu a radsej sa sustredit na nasu vnutornu slobodu a na to aby sme nikomu neublizovali, nikoho neobmedzovali.

    no som sa zase nejako utrhol z retaze, ak som sa zase vynadrin nezretedelno tak sa ospravedlnujem :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ale vieš čo? dám tú Toyotu naspäť. evidentne ju má zafixovaných viac ľudí :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tak, spravne, netreba podporovat detsku pracu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. vyňadril si sa veľmo zreteľno :-) a ja ďakujem za názor.
    nepoznám síce situáciu okolo squatu Milada, ani neviem o demonštráciách anarchistov (správam sa vyhýbam + už mesiac a pol nemáme televízor), ale rozumiem na čo tieto myšlienky aplikuješ a kam mieriš.
    dnes je naša spoločnosť taká diverzifikovaná, až je z toho mešuge. nevravím, že som za uniformitu, božeuchovaj, ale tie extrémy už nepovažujem za zdravé.
    jedna skupina ľudí chce anarchiu a protestuje "proti všem", pokým naše zriadenia a mocní tohto sveta nás manipulujú k čoraz vyššej miere neslobody (zatiaľ čo oni sami zostávajú najslobodnejšími vďaka moci a peniazom) a idealisti trúsia príbehy o absolútnej slobode prekonávajúcej životy i dimenzie... ďalší si na sľuboch posmrtného raja založili zlatonosné cirkvi... a tak ďalej. a potom sa v tom vyznaj.
    tak nech sa nám nikto nečuduje, ak v sebaobrane hľadáme útočisko už len v tej svojej hlave.
    sakra, nejako sa mi to skomplikovalo a doplietlo. už neviem, čo som vlastne chcela vyjadriť a už vôbec nie AKO :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ale vynadrila si to dobre a pekne a jasne :))
    aj pre toto vsetko stale vravim ze tu bude dobre az ked vymrie vsetkych sest miliard, proste taky restart. ja viem ze sa nepoucime, ale aspon by skoncila tato agonia a chvilu by sa tu zilo bez nenavisti a zbytocneho utrpenia (ja viem, my by sme o tom nevedeli)... ale kedze je to len utopia, tak si radsej otvorim absinth a pustim sa do dalsej knizky :))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. No pekne, pekne :)

    V podstate s tebou súhlasím - napriek tomu že čítam Paola Coelha a jeho knihy sa mi páčia (len tak námatkou Riddick, čítala si Eleven Minutes? Alebo Veronika Decides to Die? Tie knižky sú trochu o niečom inom ako o idealizme, ale asi to záleží aj od toho, čo si kto z knihy vezme). Nechce sa mi sťažovať, aká je táto spoločnosť prehnilá a skazená a bla bla, akí sme mi ľudia obmedzovaní...už som z toho unavená, a možno ty takisto. Unavená z cirkvi, unavená z milionárov, unavená z civilizačných chorôb a sťažovania sa všetkých ľudí okolo...unavená z "finančnej krízy" a zaručených receptov na ňu, unavená z politikov a ich klamstiev, unavená z ľudí, ktorí zhltli pravdu sveta, unavená z večných demonštrácii proti všetkému a proti princípu principiálne.

    A tak som najradšej, keď prídem domov, vyložím si nohy na stôl, pozerám do okna na les pred sebou a zabijem 3 komárov jednou ranou (na čo na mňa zaútočia ďalší desiati). Prečítam si Terryho Pratchetta, zasmejem sa, zamyslím sa, prečítam si aj toho Paola Coelha, pričom stále viem že sú to iba knižky a nič viac. Prečítam si fantáziu a rozhovor Červenáka a Kopřivu, a opäť pozriem na ten les, kde sem-tam zbadám aj tú srnku, ktorá má všetky tieto problémy hlboko v p...tam kde slnko nesvieti :) a pomyslím si, že asi práve vtedy som tak nejak....šťastná :)

    Ale vo všeobecnosti s tebou súhlasím a kvitujem veľmi dobre napísaný článok :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jennka a prave o tom to je, vykaslat sa na vsetkych tych ukricancov co su proti vsem, na vsetky tie svine co kradnu, klamu, nenavidia a vrazdia. Je ovela krajsie zabuchnut im dvere pred nosom, mat pokoj a robit nieco co ma tesi a naplna... a casom sa to clovek nauci filtrovat aj real time a moze chodit po ulici a vsimat si len to co ma rad, co ho tesi, drobnosti o ktore ti ukricanci ani nezakopnu...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. deadangel - taký pacifista s takým imidžom! :-D

    Jennka - nečítala som od Coelha nič. určite nie je odo mňa fér hovoriť o niečom, s čím nemám skúsenosť, preto sa snažím opísať skôr len dojem a postaviť to na Bachovi. v rámci lepšieho prehľadu som si čítala popisky a zhodou okolností práve aj k tým dvom knihám, ktoré spomínaš. a ani jeden ten popisok ma nechytil. 11 minút je vraj o intimite a sexe, či čo, o tom čítať nechcem. to sa má žiť a nie porovnávať, že "tamtá v knihe má taký orgazmus a taký som nikdy nezažila" (a píše to chlap, tak čo o tom môže vedieť). v porno filmoch je 99,9% orgazmov fingovaných, tak je to aspoň vsjo róvno.
    a Veronika mi asociovala jednu knižku, ktorú som čítala, lebo táto autorka vie písať dobre, ale hlavnú postavu (asi nie nepodobnú Veronike) by som bola uškrtila... napísala som aj recku, možno z nej uvidíš, že stojím na opačnej strane spektra :-)
    http://cizmarikova.blog.sme.sk/c/71594/Jacqueline-Susannova-Raz-nestaci.html
    jednoducho nezvládam tolerovať fifleny, ktoré páchajú samovraždy, lebo sa im nevydarila manikúra...

    OdpovedaťOdstrániť
  11. no to vies, to je taky moj osobny maly boj s predsudkami :)) ... navyse temny a agresivny imidz odfiltruje vacsinu otravnych idiotov a ja mam klud. ten zvysok odfiltruje moja arogancia :)))

    na temu sex a porno si treba precitat Snuff od Palahniuka (ci ako sa to vola), ale necitajte doslov lebo zistite ze ste tu knihu vobec, ale ani trosicku nepochopili a ste uplne tupe, bezcitne a nechapave tvory :))))))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. ufff, od Palahniuka mi zatiaľ stačili Střeva :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Dobre napisane. Mozno to niekedy kuknem - zo zvedavosti, aj ked viem, ze to asi nie je moja salka kavy. Pre Jennku - citala som 11 minut - nie je to ovela ine ako ostatne - iba su tam aj normalny ludia - zial, nachadzaju znovu len idealne vychodiska. Veroniku som necitala - chyba mi v tom ta nedokonalost cloveka, korenie zivota. Pribehy idu mimo mna - nedaju sa zdielat. Mozno to je ich problem. A mozno je problem v nás...a to je sprava pre Riddicka - nie si v tom sama - je nas mnoho :)
    mi

    OdpovedaťOdstrániť
  14. moja najmilšia Mi, ďakujem :-x

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Wau..hned pusinka a za tak malicko - len za stipku nazoru (moja pravda:)). To je odmena skoro ako od Coelha :) - mozem zahrat orgazmus - aj ked to uz budem vyzerat ako vyliecena - inak by som ho musela mat vtedy, ked ma niekto tlcie. Je to asi starsia kniha, resp. su starsie jeho zazitky, lebo v nej tvrdi, ze 11 minut je dlzka priemerneho styku a dnes je svet priemerne omnoho rychlejsi..za 11 minut sa da odbavit aj cez net :) mi

    OdpovedaťOdstrániť
  16. no a ako vzdy a vsade, aj tu sa to nakoniec zvrhlo na sex :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  17. PRETO sa to volá 11 minút? ty kokso! :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ano - preto. Hlavna hrdinka je prostitutka, co prisla do mesta tusim tancovat..ale je nad vecou. Mrskaniu ju tusim nauci laska...a tusim aj oduci. Pamatam si to len velmi matne, kedze to vo mne nezanechalo ziadne stopy. Tak, ako si z Alchymistu pamatam len to, ze aj milionty kamienok moze byt diamant, takze sa oplati dvihat :) mi

    OdpovedaťOdstrániť
  19. deadangel - mas pravdu..vzdy a vsade. Je dobre vediet, ze aj "proslulí filozofovia - mudrci doby a udavaci smeru" su nakoniec len dobre maskovaní obycajní ludia :)
    Hold - bez sexu nie je zivot - aj ked vcera hlasili, ze spermie sa uz daju vyrobit aj umelo - uz len vymysliet umely orgazmus a filozofi vyhynu aj s ostatnými muzmi s patentom na rozum a smer.
    PS: osobne samozrejme voci chlapom nic nemam..iba ti s bozskou podstatou ma trosku irituju. mi

    OdpovedaťOdstrániť
  20. esteze ta bozska podstata nie je vyhradena len muzom sak? :)))
    ja som sa tych vsevedkov, xenofobov a emancipovane sliepky naucil ignorovat a je to to najlepsie co som sa naucil :))
    g72

    OdpovedaťOdstrániť
  21. deadangel - ano samozrejme - toto bolo o spermiach, ale bozska podstata ma irituje u kazdeho, bez rozdielu pohlavi. Niektorých mozem ignorovat, ale s inymi sa, zial, musim potykat. Ci uz z dovodov pracovnych, alebo osobnych. ALe raz, ked budem velka, sa vyhnem vsetkym. Ak si nadobudol dojem, ze tam niekam patrim, tak ma to mrzi - slo o nadsazku k teme :) Obcas sa znizim k typizovanym vtipom - byt uplne mimo by mi asi nevyhovovalo. mi

    OdpovedaťOdstrániť
  22. som si istá, že ani jeden neurón geronimovho mozgu sa nezachvel pomyslením na teba pri narážke na božskú podstatu :-D
    inak ja tomu istému hovorím "bohorovnosť" a tiež to z duše neznášam. asi sme sa tu všetci stretli :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. anet ma pravdu, nemyslel som teba, len som sa snazil rozsirit tvoju myslienku :)))
    mna ta bohorovnost najviac srdi ked sa jedna o zakaznika a ja k nemu musim byt slusny, uctivy, sluzebnicek. vtedy ma ta bezmocnost boli a je to k uzufaniu....

    OdpovedaťOdstrániť
  24. ja mám to isté niekedy pri študentoch... a častejšie pri pedagógoch :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  25. deadangel - presne o tom hovorim :) mysliet na tie prijemnejsie veci, aj ked to nejde vzdy a niekedy si clovek jednoducho musi buchnut po stole alebo sa rozculit nad celym svetom :) mne velmi pomaha chodenie do lesa, odkedy sme si s partiou postavili zrub, som ovela pokojnejsia - clovek vojde do lesa a vsetci starosti civilizovaneho sveta akoby zrazu zmizli :) potom sa vratim pokojna domov, do "svojho" lesa a aspon na chvilu MF - mam v .... :) a potom sa mi navali tolko sukromnych starosti ze sa jednoducho rozculovat nestihnem. Clovek by neveril kolko casu dokaze zabrat varenie, pranie, zehlenie, vesanie, skladanie, staranie sa o kvety a podobne zalezitosti, lol. O praci ani nehovorim.

    Riddick - aj napriek tomu že neobľubuješ Coelha a ja áno, vyzeráš ako môj človek :) prečítala som si to a viem o čom hovoríš - ja knihy tohto typu radšej nečítam (z tých dôvodov ako ty Coelha) keďže ma "problémy" týchto ľudí ani nie tak vytáčajú, ale prídu mi skôr neuveriteľne zbytočné a tak...tak vzdialené. O tom, že make up som mala na ksichte asi raz v živote a svoje nechty sa mi pripomenú akurát vtedy, keď ich treba ostrihať ani nehovorím :)
    Ale Veronika je o niečom inom. Mne osobne sa to páčilo, hlavne som nečakala, že to skončí tak, ako to skončilo :) no tak či tak, vždy si radšej prečítam toho Pratchetta alebo Beagla.
    A áno, 11 minutes je o sexe - je o brazílskej dievčine, ktorá ide pod dojmom dobrého zárobku pracovať do Švajčiarska (tuším) ako tanečnica a skončí ako šlapka - resp. slečna na jednu noc v jednom vyhlásenom podniku. Zamiluje sa do maliara napriek tomu že nechce, v celej knihe jej ide v podstate o to aby zarobila a vrátila sa bohatá domov, nedokáže dosiahnuť orgazmus (iba keď masturbuje), preto ho predstiera, potom je tam niečo o sado maso :))) veľmi zaujímavý, aj keď podľa mňa dosť nereálny pohľad naň, je tam niečo o láske, niečo o sexe a tá myšlienka tých 11-tich minút je tam oveľa viac rozvinutá a človek to musí prečítať, aby to dostatočne pochopil. Ale to je jedno, bolo by divné, keby tie knihy čítal každý.

    Mňa zase iritujú Auparkové čaje :)

    deadangel, čo sa týka tých zákazníkov, pamätám si keď som robila v takom malom obchodíku a chodili tam ľudia, s prístupom typu "váš zákazník, váš pán, nie?" Ku koncu som bola tým ľuďom schopná urezať hlavu viečkom od jogurtu (Jogobella). Keď som robila v stánku s ovocím a zeleninou, bola som denno-denne v šoku z ľudí a z toho, akí sú. Nervy som mala v ponožkách a ideály v záchode. Ale každá skúsenosť je dobrá, koniec koncov :)

    OdpovedaťOdstrániť
  26. problem toho zrubu (inak super myslienka) je v tom ze su tam ostatni ludia :))))

    problem je v tom, ze ja robim vo firme ktora je zalozena na "nas zakaznik, nas pan", a niektori to naozaj zneuzivaju lebo si myslia ze zhltli vsetku mudrost sveta a boh im nesiaha ani po clenky (nehovoriac o tom sa nehanbi prezentovat svoju neschopnost a hlupost ako nieco co je nas problem)

    jaaaaaj idealy, kde tie su, najviac ma boli ze som stratil tie o nevinnych zenach :(((

    esteze je uz piatok, este to tu tri hodiny vydrzim, potom sport, vecera a resetovat mozek (len ten absinth furt chyba :D)

    OdpovedaťOdstrániť
  27. geronimo, a ty by si chcel reálne spoznať nejakú nevinnú ženu? však tá musí byť hlúpa, naivná a načisto nudná! :-)
    podľa mňa je omnoho vzrušujúcejšie a bez debaty aj pre nositeľku zaujímavejšie byť hriešnicou alebo aspoň nebyť tou nevinnou kozičkou.
    (čo vy na to, dievčatá?!?)

    poznáš ten výrok? "If I got rid of my demons, I’d lose my angels", ktorý snáď ešte lepšie "missspellovali" vo filme Transsiberian (tá veta bola z neho najlepšia) ako "Kill all my demons and my angels might die too."
    tak ten dosť dobre vystihuje, prečo my, zrelé ženy donútené znášať AJ všetkú zodpovednosť, ktorá kedysi patrila mužom (+ tú svoju) potrebujeme byť aj hriešne, skúsené a múdre.
    také ti vadia? :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  28. deadangel - tí ľudia v tom zrube sú na tom práve tou čerešničkou na torte :) vďaka nim je môj víkend vždy plný...zážitkov :)))

    S tou firmou je to teda blbé - človek si niekedy nevyberie. Už ti nezostáva nič iné iba sa povzniesť nad ignoranciu, aroganciu a hlúposť poniektorých zákazníkov :)

    čo sú to nevinné ženy? Definuj, ja fakt netuším :)

    Súhlasím s Anet - hlavne čo sa týka toho výroku, je božský :) a myslím že hovorí za všetko :) nevinná žena? Nevinné môžme ostať akurát tak v duši, navonok sa musíme tvrdo predierať svetom - a zároveň sa snažiť si ho čo najviac užiť :) a na tom podľa mňa nie je nič zlé :)

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Nevinne su len deti do 6 rokov tusim - z hladiska teologickeho :). Ale poznam aj take, co dokazu nevinnost zahrat..vyhovovalo by?
    Zákaznici - dajte pokoj. Dnes zavolal jeden debil ze chce prerobit fakturu z pred mesiaca, lebo on ma uz inu firmu a ako je mozne, ze som na to neprisla...neuveritelne? Viecko od jogurtu? Hm..lepsia by bola teslova prenesena energia...ten by vzplanul, len taka rozkos. Jedine co by ma mrzelo je, ze som to nevidela. Ale neva...zajtra rano siestej idem na huby :), je piatok a ostavaju este dve hodiny...mi

    OdpovedaťOdstrániť
  30. nooooo boli casy (ten kto ma teraz pozna neuveri), ked som veril ze ti hnusni odporni chlapi zvadzaju nevinne devy a potom im zlomia srdce, odhodia, odkopnu, nechaju tak. az kym do mojho zivota nevstupil anjel a neotvoril mi oci. vtedy som zistil, ze tie krasne a vznesene stvorenia nie su az take nevinne a zneuzivane tymi chlapmi. anjel odisiel, zanechal v srdci dieru a v dusi prazdno, ale oci ostali otvorene a su momenty ked tie stratene idealy naozaj bolia. ked by som bol radsej zase ten slepy, hlupy a naivny. ked by som zase chcel byt schopny romantickych citov...

    a nie anet, vobec mi nevadia, je mi je niekedy luto ze sa rozdavaju tak lacno, ze sami seba redukuju na objekt a pritom su ovela ovela viac...

    jennka co sa tyka ludi ako ceresnicky - s bojovym pokrikom "I hate people" by som ich zo zrubu vykydal, zastrel vsetky okna a mal konecne na chvilu bozsky klud :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  31. jooooj mila mi len ziadnu pretvarku, tu naozaj nemam rad. radsej som ked clovek prizna ze je skazeny, prehnity a nehodny. aspon viem na com som a lepsie sa s takym materialom pracuje :D

    OdpovedaťOdstrániť
  32. deadangel - napodobne. Aj s tym zrubom by sme sa zhodli...minimalne na cas - napr. pol roka :)
    chcelo by to zasobenu kniznicu a donasku pod kosaty dub..myslim z potravin.

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Eventualne by som si vzala so sebou psa, kocura, kravu, par sliepok..aspon by bolo cez den co robit.

    OdpovedaťOdstrániť
  34. no tak to su presne tie utopie z ktorych sa treba liecit absinthom lebo nefunguju ... v tom lepsom pripade sa ti tam zatula par turistom, v tom horsom ta vysnori rodi a ked si uz myslis ze si vsetkym usla tak si na teba spomenie financny urad :)))))

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Ja mam ludi rada - aspon teda tych svojich :) nadreli sa na tom zrube rovnako ako ja a aj viac, a rada s nimi travim svoj cas :) mozno keby si ich spoznal a opil sa s nimi (a s Absintom :)) ) zmenil by si nazor :)

    A romantike zrovna prilis neholdujem - je schopna zaslepit ludi na neznesitelnu mieru. Laska je super - romantika (aka je ludom vstepovana vo filmoch a pesnickach a poniektorych knihach) nie. Iba moj nazor :) Ale proti romantike typu spolocna vana + plechovka dobre vychladeneho Staropramenu...jooj. Hlasujem za :))

    A tie co sa rozdavaju lacno nech ta netrapia. Pretoze stale existuju zeny, ktore nestratili ani svoj sarm, ani city, ani svoju cenu :) (len je ich holt menej) :))

    OdpovedaťOdstrániť
  36. Financny a danovy urad nezabuda na nikoho :)) su neuveritelne starostlivi :)

    OdpovedaťOdstrániť
  37. ger, ty si ma sklamáááál... jááj, tak sklamál... s takýmito historkami ideš na starého cynika?
    zlomené srdce? ešte povedz, že ťa nechala pred N rokmi a ty dodnes žiadnej neveríš / si sa ešte nespamätal / už nikdy si nebol taký istý - alebo hocičo tohto štýlu... a fakt pôjdem blinkať do smetiaka!
    človeče, pozbieraj sa! si dáky realista, nie?
    tak sa vyser na jednu štetulu a hlavne nevykrikuj "cosi fan tutte". to je to najtrápnejšie, čo chlap môže spraviť ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  38. ja myslim ze celkom urcite by sme sa spolu zhulakali, ja som v tomto smere celkom nenarocny (aj ked viem byt odporny ked mi niekto nesadne), len mam po velmi kratkej dobe ponorku z ludi, proste mi lezu na nervy nech su akokolvek super a fajn....

    k spolocnej vani doplnam sviecky, veeeeeeela sviecok, nie nie este viac :))). hodila by sa nejaka prijemna muzika. ja by som si, s tvojim dovolenim, k tvojmu staropramenu pripil radsej dobre vydachanym cervenym :)))

    kurna hneskaj sa to vlece, este hodinu a pol :(

    OdpovedaťOdstrániť
  39. hehe, ocuj ja som vravel ze ten naivny blbec som bol davno pred rokmi :)))
    zlomene srdce ano (aj ked si za to mozem ja), spamatal som sa davno, neverim zasadne nikomu bez ohladu na pohlavie ale musim priznat ze ma zmenila, resp. neviem ci ona alebo ten rozchod ale stal som sa flegmatickejsim a hlavne realistom, niekedy sa az sam seba bojim :))))
    tu taliansku onu nebudem hulakat lebo jednak neviem co to znamena a jednak si vystacim so slovencinou a anglictinou :))

    OdpovedaťOdstrániť
  40. kurna clovek si chce rozsirit obzory a najst si preklad a vsade len same odkazy na volajake opery a ftakoviny ... ale ak som to spravne pochopil tak ten vyrok je velmo generalizujuci a take ja nemam rad. kazdy sme iny, kazdy sme streleny inym smerom a to ze som si ja dovrzal vztah s "tou pravou" neznamena ze su vsetky zenske zle :))

    OdpovedaťOdstrániť
  41. Cosi fan tutte = také sú všetky :-) slávna Mozartova opera

    OdpovedaťOdstrániť
  42. prd, nebola pravá. keby bola, tak sa to nezvrzá :-)
    moja sestrička Mi by ti odpovedala jedným známym výrokom tuším z Ally McBealovej, že nemáme celý život strácať čas s tými ľavými, či ako to bolo... teraz som to zvrzala ja. ona ti to povie lepšie.

    OdpovedaťOdstrániť
  43. Neznasam ked sa ma niekto dotyka ked som mokra. Vadilo mi to dokonca aj od vlastnych deti. Mam pocit, ze to nejako vrzga a stoja mi z toho chlpy. Rovnako ako z nehynuceho pocitu, ze ta/ten boli jediny/a zo zvysnych 3 miliard :) - naturalisticky musim skonstatovat, ze svet je plny - az moc. Iba sa netreba lutovat, ale vyberat, preberat, hladat...nakoniec to aj tak mnohokrat dopadne celkom inak - najkrajsie lasky su kratke :) povedal klasik. mi

    OdpovedaťOdstrániť
  44. ľudia, že jaká dobrá debata! ja už prchám na bus, domov prídem neskoro, ale asi si to tu ešte zapnem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  45. Mi - jo, Team má o krátkych láskach jednu super pesničku :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  46. Hej. Dobre na nich je, ze skoncia skor, ako zistis, ze ten koho milujes nie je bezchybny, ale obycajny a ze ti miestami tezce lezie na nervy a inam...aj ked obcas funguje aj spomienkovy optimizmus a ked nas niekto oserie, tak si vravime aky bol fajny a spominame len na to super..tie hormony su inakdobre vymyslene. Prestia mozog za okamrk :) Priroda je rafinovana :D mi

    OdpovedaťOdstrániť
  47. dakujem rozsirenie obzorov a ako skoroobyvatel mozartovho rodneho mesta sa zacinam hanbit. ale s vyrokom nesuhlasim a odmietam ho :))

    a ja vzdy hovorim ze ona pre mna bola ta prava, ja pre nu bohuzial nie. co uz, zivot ide dalej, zvykol som si. mozno sa raz najde nejaka co sa jej aspon vyrovna :))

    teeeda mi a ty si co za zensku ked mas na tele este nejake chlpy? som myslel ze ste vsetky dohladka vyholene a len ja som zarasteny orangutan :))))

    inak suhlasim, svet je preplneny ale ludia si to neuvedomuju, ved sak je tu miesta dost :((((

    jooooooo team na topfeste, kurna dobry boli stari fotrovia :D

    OdpovedaťOdstrániť
  48. matka priroda je svina :))) a mozog sa da prestat aj lahsie ako hormony ktore tebou plieskaju kade tade az sa z toho nevies vysomarit - napr. cokolada pomaha celkom dobre :D

    OdpovedaťOdstrániť
  49. Podla mna nie su pravy a lavy. Ak k sebe pasuju ako puzzle, tak potom obaja. Ak si bol pre nu lavy, tak to znamena, ze ona pre teba tiez. Iba sa nechces pozriet dopredu. Jednoducho si si pred oci vylepil plagat a divas sa a divas. No ale dobre..zalezi aj od casu. Ja som sa tiez vo svojom zivote vzdy chvilu divala na plagat. Potom ale pride cas ist dalej..obist ho a vykrocit. Clovek musi byt v prvom rade dost dobry sam pre seba.
    Chlpy vynecham...korene sa neholia a husiu kozu ma kazdy..aj odchlpenci. Povedala by som,ze k nim mam zdravy postoj - neprehnany ziadnym smerom :) mi

    OdpovedaťOdstrániť
  50. hmmmm, s tym puzzle mas pravdu, aj ked ja si doteraz myslim ze sme sa dobre doplnali, ale asi som jediny :D ... nechapte ma zle, ja nesnivam o tom ako sa ku mne vrati a ake to bude super, ja idem dalej, len inym sposobom ako predtym. uz som pochopil ze nie je rozumne mat vztah za kazdu cenu, ale ze vztah je doplnenim zivota, ta ceresnicka na torte ako to tu uz bolo vyssie spomenute. kazdopadne radsej sam a spokojny ako s clovekom ktory by mal byt len na chvilu :))

    OdpovedaťOdstrániť
  51. POstoj mas dobry. Iba sa nevyhybaj prilezitostiam. Ved na otuk o nic nejde. Nemusi to byt nic. Akurat aby sa ti nestalo, ze tu pravu prepasies - prajem vela stastia. Ja som svoje optimum nateraz nasla - ale nemozem garantovat, ze to bude navzdy, ani povedat ze to nema chybu. Ale je to fajn a lepsie ako samej. Tak sa netreba vzdavat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  52. bez chyb to nebude nikdy, to by sme neboli ludia, ide len o to aku ma kto hranicu resp. mieru tolerancie :)) .... na druhu stranu z mojho terajsieho pohladu musim povedat ze niet nad slobodu :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  53. :) bola som slobodna 7 rokov..relativne - mam dvoch synov :)

    OdpovedaťOdstrániť
  54. to vramci toho nepreludnovania zeme co? :D :P

    OdpovedaťOdstrániť
  55. Podla mna do vztahu nemozes ist s tym, ze je ten druhy/druha dokonaly/a. Vsetci mame svoje chyby, o to je to zabavnejsie. Najlepsie je prist na tie chyby uz na zaciatku a zistit ci si dani ludia budu vyhovovat...pretoze sz chyby a "chyby". Niektore z nas robia ludi, ine zvierata :) Niektore chyby nas robia vynimocnymi, ine zhadzuju do sedeho priemeru. Niektore chyby sa da milovat, ine nenavidiet.

    Co komu vyhovuje.

    OdpovedaťOdstrániť
  56. suhlasim, nikto nie je idealny, ale vzdy sa najde niekto kto je aj napriek tym chybam idealny (ten pravy) a s kym by sme chceli stravit zvysok zivota ak by to slo a kto nasadi latku tak vysoko ze ked to nevyjde tak je problem najst niekoho kto by ju dosiahol :)) ... viem, porovnavat sa nema, ale ked raz stretnes niekoho kto bol tvojou druhou polovicou a doplnal ta, tak je tazke najst zanho nahradu, velmi tazke...

    OdpovedaťOdstrániť
  57. Milina pointa však zostáva. darmo si ty mal pocit, že ona je tá pravá, keď ona ho nemala. podľa mňa hrá veľkú rolu aj to idealizovanie. každý, kto si chce bahniť v minulosti, bude spomínať, aký skvelý by bol partner, s ktorým kedysi chodil 3 týždne alebo 3 mesiace - ale keby bol vzťah pokračoval, všeličo by sa inak vyvinulo :-) koľko ste boli spolu, ger?

    OdpovedaťOdstrániť
  58. boli to skoro dva roky.... a ano, samozrejme ze ma mi v tomto pravdu a ja si to aj uvedomuje. jednoducho sa v tej pravosti musia zhodnut obaja inak to nemoze fungovat :))

    OdpovedaťOdstrániť
  59. Anet teraz trafila klinec po hlavicke - este je aj velky rozdiel ak spolu dvaja ludia aj ziju, a nie iba chodia. Kazdodenne suzitie v spolocnej domacnosti a problemy vacsieho charakteru ako znamky v skole ci "rodicia mi dali zaracha" dost ukazu charakter cloveka, aj to, ci nam bude po tejto stranke vyhovovat.

    Idealizovanie je zla, zla vec.

    Nikto nie je nenahraditelny, bohuzial ci bohudik.

    OdpovedaťOdstrániť
  60. problémy väčšieho charakteru ako známky v škole, či "rodičia mi dali zaracha"? hahaha, to je zábavné :-D to by som do súžitia v jednej domácnosti asi nepočítala. aj keby sa jednalo o vysokoškolákov, toto zďaleka nie sú "problémy väčšieho charakteru" :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  61. Asi si ma zle pochopila :)) myslela som to tak, ze problemy v spolocnej domacnosti su uz uplne ina dimenzia ako ked clovek zije u rodicov a studuje :))

    OdpovedaťOdstrániť
  62. v obdobi ked som riesil problemy so znamkami alebo s rodicovskymi zakazmi som nebol schopny najst ani len taku co by so mnou chcela chodit. ale dakujem za zaradenie medzi taku mladez :))

    dievcence ja viem ze mate pravdu, idealizovat je zle, stale sa pozerat spat a dufat ze sa vrati tiez. a preto nestracam trvaly kontakt s alkoholom a uzivam si slobodu :))) ... a potom pride princezna na bielom koni a bude chciet zivot stravit len so mnou, nebude jej vadit moja temna stranka, ani ine uchylky a zili stastne az kym nepomreli :)

    OdpovedaťOdstrániť
  63. Jennka, tak potom hej, to si rozumieme :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  64. inak udivuje ma ako si tu viac menej vsetci rozumieme :)) ... normalne nezvyk :D

    OdpovedaťOdstrániť
  65. KRSL - Klub rozumejucich si ludi :)

    Anet, teraz ked to spatne citam, blbo som to napisala :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  66. ok, uz som davno v ziadnom klube nebol ... kto je zakladajucim clenom a nacelnikom? budu aj nejake tricka alebo odznaky alebo tak nejak? :D

    OdpovedaťOdstrániť
  67. heh, Jennka si založila, Jennka nech si manažuje :-D ja už mám 1 klub, 2 blogy, psa, kocúra, andulky, korelu aj frajera - mne to stačí!

    OdpovedaťOdstrániť
  68. Ja nezvladam posty predsedov...a mam teraz dost prace so stahovanim :)

    a 10 000 komarov :)

    OdpovedaťOdstrániť
  69. Ja som tusim zasadne proti klubom. Budem vasim cestnym hostom :)
    Inak - 2 roky..to je prave ten cas, kedy hormony prestavaju podporovat zalubenost a nastava obdobie deziluzie. Nepredpokladam sice, ze si aj v tom case udrziaval paralelny kontakt s alkoholom, ale pre buducnost - ked nejaku novu stretnes, kazdopadne tu skutocnost aspon slovne bagatelizuj :)
    A este drobnost pre deadangela - dve deti este nerozmnozuju..iba nahradzaju. Rozmnozil az moj byvalec - kupil si dalsie a mojho mladsieho teda daroval mojmu terajsiemu partnerovi, ktory nema ziadne...tolko matematika :) (bez deti by som to nebola ja - su skvele) mi

    OdpovedaťOdstrániť
  70. fujtajbl sak sa mi skoro mozog zavaril kym som to si to na prstoch rozpocital ako je to s tymi detmi :)). lenze ked je zem preludnena, tak aj nahradzovanie udrziava tuto preludnenost, cize aj ked priamo nepremnozujeme tak nerobime nic proti tomu :). ale kazdemu co jeho jest :))
    inak s tou ustavajucou podporou zalubenosti mas pravdu, u mna to prerastlo do toho ze aj napriek jej chybam bola tou chybajucou polovickou. moje chyby ocividne prevazili tych par kladov co mam :)). dokonca aj v tom udrziavani kontaktu s alkoholom sme si vyhovovali :) ... a bagatelizovat? kto nepije so mnou, pije proti mne :)))))))

    OdpovedaťOdstrániť
  71. No - vo vsetkom ste si isto nevyhovovali. Povedala Ti co je vadilo? To by mozno bolo dobre.
    Ja som svet nepremnozila - iba som nahradila svojich rodicov...oni su obaja druhy, takze premnozenie sposobili ich mladsi surodenci (prec s nimi). Okrem toho, ked som oriadila :) deti vyzva bola jasna. Mnozte sa, nech ma na vas kto robit. Akurat k romom sa to dostalo ako suskana zjavne v inom zneni. A tiez si myslim, ze ked nas bude mat maticka Zem plne zuby, tak najde sposob ako sa nas zbavit :) Mozno sa toho dozijem. mi

    OdpovedaťOdstrániť
  72. Deti malo byt poriadila /z ceskeho pořídit/ :)

    OdpovedaťOdstrániť
  73. Coelho a ine

    Je trochu nestandardne vyjadrovat sa o autoroch a knihach, o ktorych vela nevieme, ale obcas to robime vsetci. Budiz.
    Patrim ku Coelhovym fanusikom a naozaj cakam na kazdu jeho knihu. Doma mam takmer vsetky. Ale nezeriem ich preto, ze sa nimi v zivote otrocky riadim. Pacia sa mi je ho myslienky, jeho uvahy. Vychadzaju z preziteho. Coelho najprv zletel uplne kdesi na dno – skusil drogy, sex s partnerkou, partnerom, viacerymi, praktizoval satanizmus, skoncil na psychiatrii, potom vyletel hore. Ak ma pravo niekto filozofovat, je to on. Iste, su aj ini, co toto vsetko skusili, ale väcsina skoncila s tou povestnou zlatou davkou... Mozno raz aj on zhori ...
    Mam rada knihy, ktore pohladia utrapenu dusu a Coelhove su presne take. Hojivy ucinok, aspon pre mna, a to sa nevyjadrujem o nejakych pokazenych, nenaplnenych a neviem akych vztahoch; traumatizujuce zazitky su uplne o inom, obcas ani dobry psycholog nepomoze...
    Podobne vsak moze ucinkovat napriklad nejaky dobry akcak, krvak, ktory pripomenie, ze to, v com sa tu my nimrame, je cista pohoda. Kdesi inde ma niekto onakvejsie problemy.
    Alebo hudba a poniektore skvele a nemenej filozoficke texty.
    Ide o dobitie bateriek a aj zaloznych zdrojov, aby bolo zasa na nejaku dobu z coho cerpat.
    To uz som ale out of topic...
    Leia

    OdpovedaťOdstrániť
  74. jasne ze mi vysvetlila co vsetko som urobil zle :))
    ja ako pesimista dost pochybujem o tom ze tie deti budu na svojich rodicov robit, ale hlavne ze si ty s nimi spokojna. ja sa veru do matia deti nehrniem a dufam ze to tak ostane. myslim si ze kazdy by si mal realne zvazit ci naozaj ma na vychovu deti bunky, financie a zazemie a podla toho sa rozhodnut ci deti ano alebo nie. rozhodne nie na zaklade toho ze sa "to tak ma" alebo ze ma clovek nejaky vek...

    OdpovedaťOdstrániť
  75. Leia ak si si precitala diskusiu tak si urcite zistila ze off topic je to tu uz dost davno :)))

    a teraz k teme, mne uz staci tvoj popis na to aby som vedel ze by ma uz prve tri strany knihy od neho vytocili do nepricetna a letela by luftom o najblizsiu stenu (a to knihy povazujem za takmer nedotknutelne). asi som prilis velky realista na to aby som si dokazal oblbnut utahanu hlavu takymito filozofickymi textami alebo nechtnym optimizmom, idealnmi, bojom proti vsem... ale ked to niekomu pomaha a ak vdaka tomu ludia najdu cestu ku kniham tak taki coelhovia nie su zbytocni. ale ako som uz napisal inde, obavam sa ze tych, co cez nejakeho takehoto in autora najdu cestu ku kniham pri nich bohuzial potom neostanu :((

    OdpovedaťOdstrániť
  76. deadangel - nemala som ich ani na zaklade veku, ani zazemia. To vsetko som ziskala vdaka nim - aj ked by som to pravdepodobne dosiahla aj bez nich - som uz raz taka :D. Ale zijem s nimi viac ako polovicu svojho zivota. Necakam, ze na mna budu robit. Jedine co chcem je, aby boli stastni a dosiahli to bez parazitovani na inych. Oni tvrdia, ze svoje deti nechcu - a ja zase zatial netuzim po vnucatach :) mi
    LEIA - citala som malo Coelha - nesudim ho, ani nehanim. Jednoducho to nie je moja salka kavy. Neviem, ci je dno ta prava skusenost na zaklade ktorej sa rastie - myslim, ze je to skor nahoda. mi

    OdpovedaťOdstrániť
  77. mi, s tym poslednym prispevkom musim bez vyhrady suhlasit - co sa tyka deti, ich deti, vnucat, parazitovania alebo coelha :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  78. deadangel - dakujem. Prave som narastla o dalsie tri centimetre co je hrozne - synov sice neprerastiem a vysoke opatky nenosim, ale takto budem o chvilu kukat na vsetkych zvrchu :D:D mi

    OdpovedaťOdstrániť
  79. ale to vobec nevadi, vysoke zeny nam treba a podaktori si to kukanie zvrchu aj tak zasluzia :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  80. deadangel: kolki si nasli cestu ku kniham cez tolkiena, matkina, dana, rowlingovu a podobne? Osobne som ju nenasla cez Coelha, na to mam toho precitaneho az az. A kazdy podla vlastneho gusta... Navyse Coelho publikuje velmi davno, len z jeho starsich diel sa sem este nic nedostalo. Tu upirsku by som rada do kniznice...
    Z mojho popisu urcite neprides na to, o com jeho knihy su. Filozofia a uvahy su len zaklad. A niekomu vedia naozaj pomoct, ale na to, aby ich clovek vzal do ruky, treba spravny cas... Tym nemyslim, ze aha, tak teraz som dozrel na Coelha...
    Mili - nik ti to predsa neberie. Tiez ma zatial z nasich pokecov neoslovil napr. magicky realizmus...

    OdpovedaťOdstrániť
  81. leila, prave ten zaklad mi vadi a ked mi vadi zaklad tak sa tazko prehryziem cez ten zvysok. je to jednoduche, ked nemam rad fantasy tak ju necitam, ked nemam rad styl literatury ktory popisujes tak ho necitam aj ked tebe a mnohym inym urcite dava vela. takisto by si ty nesla citat napr. kulhanka aj ked ja si pri jeho krvavych orgiach a sarkazme oddychnem paradne :)
    ano mnohi sa dostali ku kniham cez tolkiena a ostatnych, ale mnohi pri nich neostali a prave o tych som hovoril ja. dobrovolne priznavam ze nie som optimista a preto neverim ze sumienky ktore si knizky neeeeekupuju a neeeecitaju lebo ich neeeeebavia si zacnu zrazu pod vplyvom sumraku a podobnych nahypovanych veci kupovat aj ine diela. ano urcite sa najdu taki co prejdu od sumraku a anity blakovej k dalsim kniham, alebo od coelha a spol. ale bude ich menej nez si myslime...

    OdpovedaťOdstrániť
  82. deadangel - nesud hned. Kulhanka mam za sebou a bol absolutna spica:)))) aj ked k tusim zatial poslednemu dielu od neho, stroncium, som sa este nedostala, ale to vraj uz nie je ono:)

    OdpovedaťOdstrániť
  83. nesudim, ak to tak vyznelo tak sa ospravedlnujem. kulhanek bol len priklad, ako vidno nevhodny, chcel som tym povedat ze to co je pre teba super a parada a spica je pre niekoho ineho proste absolutne nezaujimave (v tom lepsom pripade), alebo dokonca neznesitelne resp. to rozculuje. v kazdom pripade ma zaujem o kulhanka tesi a dufam ze ta nova kniha vyjde co najskor :D ... stroncium uz neni to prave orechove, ale stale je to fajn, ja by som sa rad dostal k tym starsim dielam ale to je takmer nemozne :(( ... takze ak ich niekto ma a chce sa ich zbavit, alebo aspon v pocitaci v elektronickej forme budem mu velmo velmo vdacny a mozno zanho obetujem aj pannu ciernobohovi :D

    OdpovedaťOdstrániť
  84. myslim, ze nebudes mat koho obetovat:)))))

    OdpovedaťOdstrániť
  85. to je bohuzial smutna pravda :(( ... chjoooo

    OdpovedaťOdstrániť
  86. Bolo by chybou posudzovať Jonathanov príbeh len z pohľadu akéhosi všehoreceptu na dosiahnutie slobody. Pretože - nech si anotácie a znudení poslucháči tvrdia čo chcú - jej hlavnou ideou je niečo úplne iné. Podstatou Jonathanovho konania je odvaha vzoprieť sa všeobecne platným či uznávaným pravidlám a hľadať cestu tam, kde vraj žiadna nie je. Veď nebyť takýchto Jonathanov, ešte stále by sme boli presvedčení, že Zem je len obrovská "Zemeplocha". A druhý dôležitý aspekt je - napriek odporu väčšiny - snažiť sa ukázať novú cestu aj ostatným a vyviesť ich z temnej jaskyne na svetlo (čo je model, ktorý použil už Sokrates). A hoci zo začiatku to nie je ľahké, nakoniec predsa len pochopia, že Zem je guľatá a "predsa sa točí". Toto robí Bachovo útle dielko takým príťažlivým.

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).