Google+ Riddick's Realm: Tri knižky na horúce dni - druhá (Pokání bratra Cadfaela)

17 augusta 2009

Tri knižky na horúce dni - druhá (Pokání bratra Cadfaela)

Aj pre toho, kto nemá chuť na bláznivú komédiu od Christophera Moora, tu mám tip na vážnejší žáner - stredovekú detektívku ako víno.


Ellis Petersová a jej dvadsiaty príbeh benediktínskeho detektíva s názvom Pokání bratra Cadfaela je v porovnaní s prvým letným tipom na opačnej strane spektra, aspoň pokiaľ ide o smiech. Schladí však ešte lepšie - okrem toho, že sa odohráva v temnom stredoveku, medzi studenými múrmi kostolov a hradov, odohráva sa navyše aj v zime. Nuž a mrazivé udalosti na seba tiež nenechajú dlho čakať...
Kto z vás má rád éterickú atmosféru Ecovho Mena ruže, historické scenérie a kľudné tempo hĺbavých detektívok, kde sa zločiny riešia bez moderných pomôcok, mal by benediktína Cadfaela poznať.
Či už zo staršieho televízneho seriálu v hlavnej úlohe s Derekom Jacobim, ktorý sa však v týchto končinách trestuhodne dlho nevysielal, alebo zo série kníh vydávanej Mladou frontou. Ja som si za niekoľko rokov nazbierala toľko Cadfaelových príbehov, na koľko som mala peniaze (čo zďaleka nie je kompletná kolekcia) a všetky sú fajn.
Okrem osoby premýšľavého mnícha Cadfaela, ktorý bol v mladosti Križiakom a zažil teda boje aj dobrodružstvo, aby sa neskôr uchýlil do pokoja kláštorných múrov v anglickom meste Shrewsbury, ich spája aj pomalé rozprávanie, historické pozadie boja dvoch súperov o anglický trón, zručné vykresľovanie súdobých politických i medziľudských pomerov a v neposlednom rade Cadfaelovo posolstvo harmónie medzi vierou v Boha a zdravým rozumom.
Aj keď práve Pokání bratra Cadfaela nie je čisto detektívnym príbehom a je určené skôr verným fanúšikom, lebo obhajobu neprávom obvineného odsúva do úzadia na úkor iných podobenstiev, nováčikom vrele odporúčam začať s niektorými skoršími mníchovými dobrodružstvami na strane spravodlivosti a obrany nevinných.
Z textu cítiť, že je niečím viac ako len chronologickým uzavretím celej ságy. Mám pocit, že túto knihu písala Ellis Petersová pre radosť i akési konečné uspokojenie seba i čitateľov. Pre pripomenutie zložitých súkolí politiky i ľudskosti, keď nie je jednoduché rozhodnúť, kto je dobrý alebo zlý v akomkoľvek spore. Doslova sa hrá s dôležitými postavami vtedajších dejín i svojho románu, aby ukázala, že na oboch stranách barikády, vo vojne i v mieri, v priateľstve, zrade i láske, majú ľudia v sebe nielen čiernu a bielu, ale všetky odtiene šedej farby.
Dvadsiaty a zároveň aj posledný príbeh brata Cadfaela končí už tradične zmierením i katarziou, keď hlavný aktér zaviaže aj posledné rozviazané uzlíky svojho života a v pokoji sa vráti dožiť ho v milovanom prostredí kláštora sv. Petra a Pavla.

Súvisiace články:

11 komentárov:

  1. hm....... toto mo pripomenulo.... gulikovho sudcu ti poznas? mozno by sa ti to tiez pacilo. teraz v poslednych rokoch vysli vsetky diely v zelenej kniznici, tento rok posledne dva. vrelo odporucam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hm...Meno Ruze som necitala, iba o nom pocula. Ale podobne pribehy mam rada. Je to teda aj takeho "mraziveho" druhu?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. jennka nic si z toho nerob, ja som ho len videl ale hlavne ze meno ruze bola asi prva kniha ktoru som si kupil (rozhodne medzi prvymi) a furt je na policke a nenabral som na nu odvahu :))))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anorwen - nepoznám.pravdupovediac, v detektívkach som si vždy vyberala. mám zopár obľúbencov a okrem nich čítam detektívky veľmi málo. kedysi to bol Sherlock Holmes, z toho som prečítala všetko, čo bolo dostupné, dnes je to Cadfael a islandské detektívky Arnaldura Indridasona.

    Jennka - Meno ruze si aspon videla? to MUSIS minimalne vidiet film :-) Meno ruze je kult. no a najmrazivejsia Cadfaelovka bude urcite Panna v ledu :-D ale ako pisem, novacikovi neodporucam zacinat poslednou castou, cize Pokanim.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kedze mam pred sebou este kopec knih, dovtedy si to rozmyslim :))) ale dakujem za info, vzdy sa zide :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ger, ty tiež - Meno ruže si dúfam aspoň videl! Má to úchvatnú atmosféru. Povedala by som, že film ju vystihol tak, že ho treba najprv vidieť, aby si ju potom človek pri čítaní mohol vyvolávať... ten mrazivý a tajomný hudobný doprovod zvončekov... ten chlad, ktorý sa dá cítiť... prevaľujúca sa hmla... opátstvo = Meno ruže vydestilovalo zo stredoveku tú najlepšiu ilúziu, akou sa súčasný človek nechá klamať ;-) (to píšem len preto, že si myslím, že nikto nemôže dostatočne verne zachytiť minulosť, na ktorú už nemáme svedkov - a ak aj zachytí, nedokážeme to rozoznať, if you catch my drift:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nazdar Riddick. Sudcu Ti Ti :-)) skutočne vrelo doporučujem - skvelé detektívky z prostredia stredovekej Číny, nádherne vykreslené postavy aj postavičky.
    Okrem toho doporučujem Sylvian Hamiltonovú - Obchodník s kostmi a Pendragonuv prapor. Píše sa rok 1209 a sväté ostatky idú výborne na odbyt... Hlavný hrdina sir Richard Straccan je bývalý križiak, ktoý sa živí obchodom so svätými telesnými ostatkami.
    Myslím, že na ukážku stačí úvod prvej kapitoly: "V kryptě kostela opatství Hallowdene vařili mniši svého biskupa. Byl to muž příkladně zbožný a bylo jisté, nebo alespoň velice pravděpodobné, že nakonec dojde k jeho svatořečení. Nic neriskovali. Vypočítavé oč sakristiána a almužníka nad úmrtním ložem biskupa přesně zhodnotily výhody úžasně výnosných kosterních ostatku a biskup Alain ještě ani nevychladl, a už mu vyňali vnitřnosti, oddelili údy od těla a dali ho vařit na mírném ohni v největším hrnci, který v klášterní kuchyni našli."

    OdpovedaťOdstrániť
  8. hmmm, veľmi... inšpiratívne :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. ano, ja som to videl a teraz si mi na to urobila take chutky ze si to musim niekde zohnat :)). mas pravdu, atmosfera z toho salala na kilometre. z knihy mam obavu lebo sa mi tazko citaju zlozite veci...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. hej, kniha nie je úplne relaxačné čítanie, ale dá sa dobre vychutnávať. proste pomaličky, dôkladne :-) ja som ju čítala pred 15 rokmi, tak už ťažko lepšie scharakterizujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. sudcu ti ti aj ja vrelo odporucam :-) urcite jedny z najlepsich detektivok. fakt vyborne napisane.

    meno ruze je moja oblubena kniha. pokusala som sa od eca citat aj foucaultovo kyvadlo, ale na 450. strane som to vzdala.

    po cadfaleovi sa pozriem u nas v kniznici, snad sa nieco najde. kedysi som videla nejake casti serialu a moze to byt celkom dobre. snad sa k tomu dostanem. momentalne som objavila detektivky od sue graftonovej. pise podla abecedy a uz je na t. a ja citam len c. ale aj tak som neplanovala citat to za sebou, takze to prerusim prave cadfaelom.
    santal

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).