Google+ Riddick's Realm: 90 klasických knih pro lidi v kalupu

27 mája 2010

90 klasických knih pro lidi v kalupu


Tak čo by sa dalo povedať o tejto knihe? No, je zábavná. Je to recesistický pohľad na významné literárne diela ľudských dejín. Od Biblie po Lolitu.  
Je pomerne tenká a je v nej málo textu. Možno nestojí za tie prachy, ale vychutnáte si ju lepšie ako Texasan svoj pravidelný liter koly k obedu v McDonalde.
Už som povedala, že je to komiks?

Henrik Lange s Thomasom Wengelewskim prišli na skvelú myšlienku. Vystrelia si z klasiky najklasickejšej, knižných diel považovaných za to najhodnotnejšie, čo ľudstvo vyprodukovalo. A urobia to spôsobom, ktorý jednak osloví mladú generáciu a jednak okamžite osvetlí, že túto knihu nemožno brať vážne. To by bol tragický omyl ;-)

A tak každý príbeh zo svetovej pokladnice literatúry okresali na pár výstižných viet a tie vložili do komiksových políčok. Každá kniha dostala k dispozícii štyri políčka, to prvé patrí stvárneniu jej titulu, zvyšok vtipne zhrnie obsah (a občas niečo nenápadne pridá, viď Dracula).
Ako žmurknutie oka na uzmierenie konzervatívnejších čitateľov i na doplnenie celkového obrazu pridali ešte úvodnú a záverečnú vetu z diela. V niektorých prípadoch mi to výrazne pomohlo v rozhodnutí, že nech je to hocijako uznávaná klasika, túto knihu čitať nebudem! ;-)

ctrl+klik na zväčšenie ;-)

Pravdaže sa do výberu autorov nezmestilo všetko, po čom by srdce literárne vzdelaného občana pišťalo a už vôbec nie vzorka, ktorá by sa zhodovala s vkusom každého indivídua... Ale zoznam 90 kníh, medzi ktorými nechýba Frankenstein, Kto chytá v žite ani Alchymista, určite uspokojí čitateľov všetkých žánrov.

O pár knížek později to Vogoni vezmou pevně do ruky a konečne zničí Zemi... Jo, znova.
(Stopařův průvodce po galaxii: Douglas Adams, 1979)

Na počátku stvořil Bůh celou tu opičárnu (neslaví se žádný svátek).
Přetočme kousek dopředu: narodil se Boží syn Ježíš (svátek!) a zemřel za naše hříchy na kříži (další svátek).
A nakonec nejspíš všichni skončíme v pekle.
(Bible)


Nikoho nenútim, aby si túto knihu kupoval, lebo ju prečítate rýchlo a potom vám zostane na pamiatku či príležitostné obveselenie. Dnes už máme kníhkupectvá, v ktorých si môžete sadnúť do kaviarne a prelistovať alebo začítať sa do čoho chcete. Ak máte trochu času, zvládnete to na posedenie :-)

Na záver ešte dve ochutnávky:

Vyroste z něj cílevědomý Frantík, který zabíjí lidi a jejich vůni se snaží vtělit do parfémů.
Nakonec je mu ze sebe špatně, vyrobí nejlepší parfém všech dob a lidi ho roztrhají na kousky. Ten parfém byl ještě lepší než Chanel č. 5. Bomba.
(Patrick Süskind: Parfém: Příběh vraha, 1985)

Ale celá ta magorská špiónština se nějak zvrhne a Leamase i s jeho holkou zastřelí východní Němci. Leamas umírá a říká si, proč tenhle příběh místo Johna le Carré nenapsal radši Ian Fleming.
(John le Carré: Špión, který se vrátil z chladu, 1963)


P.S.: Dúfam, že nemusím vysvetľovať, kto je Ian Fleming!
P.P.S.: Hneď ako prídem na to, čo by sa ešte dalo k tejto téme napísať, pribudne tu článok s ukážkami z druhej knihy, 99 klasických filmů pro lidi v kalupu. To je niekedy ešte väčšia sranda ;-)

Henrik Lange, Thomas Wengelewski: 90 klasických knih pro lidi v kalupu (Albatros, 2009)


Súvisiace:

6 komentárov:

  1. PObavilo, teším sa na pokračovanie :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jj, este cakam na filmy :) teda, ked docitam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Bohužiaľ, k 99 filmom už nebudú vlastné skeny, lebo som knihu posunula tebe :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Videl som, prezrel som, odlozil som. Myslim, ze Tvoj navrh na obcasne (pripadne kompletne) prelistovanie bez kupy je dost drsny :-) ale za viac to fakt nestoji.

    Co ma spolocne Leamas a penicilin? :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. No, keby mal Leamas penicilín, ešte mal šancu sa z toho zranenia vylízať! ;-D

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).