Google+ Riddick's Realm: 99 klasických filmů pro lidi v kalupu

03 júna 2010

99 klasických filmů pro lidi v kalupu


Ďalšia komiksová kniha Henrika Langeho stojí na rovnakých základoch ako 90 klasických knih pro lidi v kalupu, o ktorých som už písala - veselými obrázkami a stručným popisom paroduje slávne produkty ľudskej tvorivosti. Tentokrát však ide o diela filmové a je ich ešte o 9 viac.



ctrl+klik pre zväčšenie

Čitateľov, ktorí videli všetky filmy uvedené v tejto knihe, bude asi menšina. To znamená, že bežnému človeku poslúži jej obsah na trikrát. Uchechtne sa pri tých, ktoré videl, s úsmevom zamyslí nad tými, ktoré nevidel, ale počul o nich... a porozmýšla, či mu vôbec stojí za to pozrieť si tie ostatné.
Pri opätovnom nahliadnutí do zoznamu spracovaných skvostov kinematografie ma vlastne aj prekvapilo, že veľká časť z nich sú popkultúrne fenomény, ktoré by asi pravý "cinefil" odkázal do horúcich pekiel braku (ale cinefilovia nemajú zmysel pre humor). Hriešny tanec, Barbarella alebo Votrelec asi nie sú to pravé orechové pre večierok intelektuálov, ale zato pobavili milióny ľudí. 
A vo svojej ultra-krátkej komiksovej verzii pobavia znova, len novým spôsobom...


Rovnako ako v prípade prvej knihy je prísne zakázané brať ju vážne! A samozrejme sa to ani tentoraz nezaobíde bez tučných hlášok v šťavnatom českom preklade...

Poněvadž je Bullitt frajer jako stehno, pronásleduje gaunery přes celé San Francisco v parádním Mustangu.
(Bullittův případ, 1968)

alebo

Najde ho kluk jménem Elliot a začne ho dusit péčí. E.T. chce vzít roha.
(E.T. - Mimozemšťan, 1982)

Mnohé o(d)pisy dvojice autorov sú také skvelé, že neviem, či sa po tomto zážitku dokážem na niektoré filmy pozerať rovnakým očami alebo pristupovať s povinným rešpektom ku klasike, ktorú som ešte nevidela...

Rose provede parádní trapas, když Charliemu vyhodí flašku ginu, ale stejně se ti dva spolu po cestě spustí. Což dokazuje, že se vliv alkoholu na atraktivitu přeceňuje.
(Africká královna, 1951)

Kapitána Malloryho svede německá špionka Anna, kterou pak zabije Maria. Poučení pro Malloryho: mysli tou velkou hlavou, ne tou malou.
(Děla z Navarone, 1961)

Na záver pridám ešte jednu (dúfam) bombu: Langove a Wengelewského výmysly sú také inšpirujúce, že ma kopla múza! Pri sprchovaní som si uvedomila, že v ich zbierke chýba jeden dôležitý filmový fenomén konca 20. storočia, ktorý by si tiež zaslúžil takto spracovať.
Cameronov Titanic!
Preto som sa rozhodla, že to urobím sama! Vytvorím vlastnú komiksovú karikatúru Titanicu á la Henrik Lange. Len mi dajte trochu času, lebo som už takmer zabudla kresliť... A potom uvidíte, čo ste ešte nevideli ;-)

P.S.: TU JE! (alebo v tom predchádzajúcom doplnenom odkaze... alebo ešte v súvisiacich ;-)

Henrik Lange, Thomas Wengelewski : 99 klasických filmů pro lidi v kalupu (Albatros, 2010) 



Súvisiace:

5 komentárov:

  1. To je božské :)) AKO ale mohli zabudnúť na Titanic? OMG :) neplánujú aj druhé vydanie? Každopádne sa teším na tvoje spracovanie :) kedy uzrie svetlo sveta?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. text je hotový, horšie je to kreslenie :-) ale už robím prvé krôčky.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Výborne :) teším sa teším :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Uz som ho videla a stale neviem co som si nevsimla :(

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ach... no ten záver, že idem nakresliť Titanic :-D už je hotový, na facebooku už je, tu bude zajtra.

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).