Google+ Riddick's Realm: Čierna sanitka kradne ľudí

28 júna 2010

Čierna sanitka kradne ľudí

...a potom ich predáva na orgány

Černá sanitka: to nejlepší ze současných pověstí a fám je už podľa názvu výberom najznámejších mestských legiend typických pre české, ale aj slovenské prostredie. Predchádzali mu tri knihy Černej sanitky, dnes takmer úplne vypredané. No aj vo výberovom vydaní nájdete bezmála 300 povestí a ich variácií, ktoré vzrušovali našich spoluobčanov v priebehu desaťročí.

Každý z nás sa už stretol minimálne s niekoľkými najznámejšími fámami - a možno o tom ani nevie :-)


Pred troma mesiacmi som dostala od kolegyne reťazový mail, varujúci pred jedovatými pavúkmi v palmách z IKEA. Lenže dnes už som - práve vďaka Černej sanitke - dôverne oboznámená s tematikou lokálnych aj globálnych povestí, a táto bola dokonca spracovaná televízne. Všetkým adresátom v hromadnej správe putovala naspäť vysvetľujúca odpoveď spolu s linkou na internet. Bola to taká milá zhoda okolností, že som sa musela smiať.
Lenže aj ja sama som do poslednej chvíle verila historke o pridávaní brómu do čaju vojakom za čias komunizmu, než som si v knihe prečítala, že ide o fámu v rôznych obmenách zaznamenávanú už celé storočie.
Mnoho ďalších príbehov si pamätám z dávnejších reťazových hoaxov, anekdot alebo klebiet. V Černej sanitke ich nájdete tucty...

- Náhradné kľúče od auta schovávané podvodnými leasingovými spoločnosťami alebo bazármi za spätné zrkadlá áut, aby ich mohli najatí zlodeji neskôr ukradnúť naspäť.
- Fámu o lacnom aute, v ktorom pretrváva zápach po mŕtvole a nedá sa odstrániť, overovala aj známa dvojica Boričov mýtov z kanálu Discovery (toto je možno jediná historka, pri ktorej odborníci odhalili jej reálny základ).
- Obeťou komickej povesti o škrečkovi či pieskomilovi (podľa lokality) uviaznutom v črevách po homosexuálnom harašení sa v USA stal aj herec Richard Gere a u nás ju poznáme v podobe novinových výstrižkov uverejnených snáď na každom internetovom serveri s vtipmi.
- Takisto úplne vymyslený (aj keď možný;-) je scenár o slečne, ktorá sa v opileckom rauši zapletie so spolužiakmi tak "kvalitne", že v ňom figurujú všetky telesné tekutiny a v tých moralizujúcejších možno aj následné tehotenstvo.
Na strednej škole som tiež počula anekdotu o dievčine, ktorá lekárom v pôrodnici na otázku o otcovi dieťaťa povedala, že mal červenú šiltovku... Keď sa nad tým zamyslíme, čiernohumorným skrátením tohto typu historiek je známy vtip: "Mamí, kto je môj ocko?" - "Daj pokoj, na tej párty bolo toľko ľudí! Buď rád, že nie si pes."

Mestských legiend je celá škála. Možno to na prvý pohľad tak nevyzerá, ale súčasné povesti majú aj svoje psychologické pozadie či opodstatnenie. Väčšina má spoločného menovateľa - strach. Či už sa zhmotňuje v podobe hororu alebo humoru, nájdete ho tam v tej či onakej podobe. Strach z násilia, z vysokoškolských skúšok, sexuálneho poníženia, zo smrti... Strach z neznámych živočíchov, jedál, cudzincov či imigrantov - čoho si len vymyslíte.
Tie strašidelné a hororové príbehy majú jednoznačne za úlohu varovať neopatrné deti, mládež aj dospelých, ďalšie slúžia na poučenie a pomocou šteklivých i školských fám sa uvoľňuje napätie zo skúšok či prvých sexuálnych skúseností. Duchárske vyvolávajú príjemné mrazenie a tie ostatné chcú v prvom rade pobaviť. Často sa tieto zámery v mestských legendách prelínajú.

Rodinka přijela autem do Budapešti, zaparkovali auto a pro jistotu si zapsali název ulice, který tam viděli napsaný na ceduli. Když navečer hledali auto, zabloudili, ale snadná pomoc, poznamenali si přece tu ulici. Ukázali ten název jednomu člověku, pak druhému, nakonec i policajtům, ale všichni jen krčili rameny a s pobavením něco brebentili. Nakonec jim kdosi - česky, či spíše slovensky mluvící - vysvětlil, že si opsali nápis "Pozor, padá omítka". (283. Češi v Maďarsku)

V každom prípade je moderný folklór proste pokračovaním toho pôvodného, dnes odkázaného do rozprávkových knižiek a historických zbierok. No ľudia si rozprávali príbehy odjakživa - a vždy z rovnakého dôvodu, ktorý sa zachoval. Varovať, poučiť, zabaviť.

Na moderné rozprávky sa aj v čase informačnej spoločnosti nachytalo nejedno oficiálne médium a spôsobilo nechcené šírenie paniky.
Veľa fám preniklo aj do populárnej kultúry - okrem toho, že ich celebrity často používajú ako vlastné, zaručene pravdivé historky a známy právnik Ivo Jahelka si na nich postavil spevácku kariéru, dostali sa aj do filmov. Zaseknutá žiarovka v ústach sa objavila vo filme Nuda v Brne, na točiacom sa kolotoči uviazol Bohumil Stejskal v Dědictví aneb Kurvahošigutntág, kocúrik lapajúci pohojdávajúce sa "nádobíčko" pána opravujúceho radiátor rozveselil sestričku Toničku z Bezdíkova a som si istá, že historku o lyžiarovi v paneláku, ktorý vystrašil starú babičku, som tiež počula v nejakej komédii. Ak si spomeniete v ktorej, pomôžte mi.
Okrem toho ste určite videli aj humornú reklamu holandskej poisťovacej spoločnosti, ktorá doslova obletela svet - aj tá vznikla na základe "urban legend" s medzinárodným označením Betónový Cadillac a nájdete ju v knihe Petra Janečka pod číslom 269.

Fiktívne lekárske a policajné správy z bizarných reťazových nehôd takisto patria k internetovému folklóru. Aj mŕtve babičky na výlete, popol zosnulých namiesto kávy alebo pudingového prášku, spermie v kebabe, zavraždené študentky, učiteľky zožraté žralokom na Jadrane, maniaci so žiletkami v MHD, upratovačky omylom uvarené v jedálenskom hrnci, šialené recepty na psychedelické drogy z domácich zásob (hrianka s Indulonou) alebo povesti o zhadzovaní hadov z vrtuľníka do tatranskej prírody, o ktorých v roku 2006 informovala aj spravodajská televízia TA3 - takto by som mohla pokračovať donekonečna.
Z opačného pohľadu mestské legendy do istej miery môžu inšpirovať aj skutočných úchylov (bratislavský ketamínový fantóm), no toto je výnimka potvrdzujúca pravidlo a drvivá väčšina historiek o nastražených ihlách nakazených vírusom HIV či žltačkou sú klasické varovné fámy.

Samostatnými kapitolami českých a slovenských mestských legiend sú (po)vojnové postavičky - pražský Pérák a bratislavský Fosforák - pripomínajúce amerických komiksových hrdinov. Prvého charakterizovalo skákanie na pružinách zabudovaných v topánkach, druhého kostým s namaľovanou svietiacou kostrou. Pokým Pérák fungoval aj ako psychická podpora voči nemeckým nacistom (provokoval a úspešne unikal, pričom jeho skoky boli čoraz dlhšie a vyššie;-) a jeho popularita presiahla hranice Prahy, takže neskôr úradoval aj v iných českých mestách, slovenský Fosforák sa obmedzoval na nočné strašenie žien v zatemnených uliciach Bratislavy. Vraj sa len tak prechádzal, a keď stretol osamelú ženu, roztvoril svoj dlhý čierny kabát a ukázal svetielkujúcu kostru. Bol z toho riadny cirkus - minimálne v rámci folklóru.
No ako sa rozrastala zásoba historiek, aj z Péráka sa stal kontroverzný hrdina, ktorý okrem vysmievania sa okupantom svojím záškodníctvom obťažoval aj poctivých občanov.

Kniha je rozdelená na tematické celky, ktoré napovedia o spoločnom motíve moderných povestí: Rozsvěcet se nevyplácí, Přicházejí s nocí, Tenkrát na táboře, Zelené nebezpečí, Dobrou chuť, Křest ohňem, Zhulenci a policajti a v poslednej kapitole s názvom Černá sanitka majú už tradične svoje miesto tie najslávnejšie fámy.
Neoddeliteľnou súčasťou prerozprávania historiek (a dôvodom, prečo píšem tak múdro;-) je aj následné osvetlenie ich pozadia, vysvetlenie niektorých súvislostí, pohľad folkloristov i odborníkov a objasnenie toho, ako sa veci v skutočnosti majú.
Petr Janeček má bohatý arzenál vedomostí, ktorými vás presvedčí, že moderný folklór je fascinujúca záležitosť.



Neviem, ako to autor dokázal, ale z jeho produktu sa stal v Českej republike multimediálny hit.
V rokoch 2006-2009 vyšli vo vydavateľstve Plot knihy Černá sanitka a jiné děsivé příběhy, Černá sanitka: druhá žeň, Černá sanitka: třikrát a dost a napokon Černá sanitka: to nejlepší ze současných pověstí a fám.
Vznikla zaujímavá webová stránka a prvá kniha bola v roku 2007 zdramatizovaná brnenským HaDivadlom. Český rozhlas spracoval 38 najznámejších mestských legiend pre svoje vysielanie (dostupné na MP3 CD) a Česká televize nakrútila 15-dielny seriál.
Na e-shope Černej sanitky si k tomu môžete kúpiť tričká, hrnček alebo aj nadväzujúcu knihu Namažeme školu špekem, ktorá sa pre zmenu zaoberá pozadím detských veršovaniek (tiež fascinujúca téma, ktorá sa v iných súvislostiach u mňa dostala do tohto a tohto článku). Súčasťou aktivít bolo aj zbieranie najnovších povestí od všetkých fanúšikov Černej sanitky, ktorí sa chceli zapojiť.

Petr Janeček sa výskumu v oblasti ľudového folklóru venuje naďalej a dúfam, že jeho opus magnum Černá sanitka nezostane posledným projektom popularizácie etnológie :-)

Petr Janeček: Černá sanitka: To nejlepší ze současných pověstí a fám (Plot, 2009)

Súvisiace:
slávna rubrika dnes už hibernovaných Hyenovín - Panic Room - odhaľovala aktuálne hoaxy :-)
Český rozhlas Leonardo má scifistov rád

25 komentárov:

  1. Minule sme sa o tom bavili, takže som sa veľmi potešila keď som zbadala tento článok :) výborné ako vždy - ja osobne milujem mestské legendy, takže na knižku si brúsim zuby už dlhšie :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No, ja by som mala citat co mam doma, lebo nic nestiham. Pojdem pozriet dokedy sa da poviedkovat a mozno vazne vypadnem na vikend do baru...opacim ocina a tak mozno pride aj na sanitku. Aj tak mam vsetkych plne zuby.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jennka - kúp si ju, kým sa nevypredá aj toto vydanie :-) Pri dobrých knihách sa neoplatí čakať, lebo zistíť, že už ich nezoženieš :-/

    Mili - Sanitka sa číta ako po masle a výborne sa s ňou oddychuje. Posuniem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Výborné, musím si to niekedy prečítať. :-) Jedna z mojich tiet celé roky verila fáme, že mnohé banány z tropických plantáží sú čiastočne "napustené" jedom miestnych druhov nebezpečných hadov (ktoré z nejakého nepochopiteľného dôvodu lezú do korún banánovníkov a hryzú do šupky banánových strapcov
    )... :-))) Inak, mňa osobne tie rôzne povery a povesti bavia aj, keď sa objavia v sci-fi. Napr. v Dune je nejaká krátka poznámka o povesti podobnej tej o Bludnom Holanďanovi - len je to samozrejme updatované na zakliatu vesmírnu loď blúdiacu stáročia po celej Galaxii... ;-))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Odporúčam aj tento článok :
    http://www.cracked.com/article_16671_6-famous-unsolved-mysteries-with-really-obvious-solutions.html
    Určite sa na viacerých prípadoch pobavíš. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. hm, a v ktorom knihkupectve sa da kupit?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Anet, pridávam sak Anorwen, kde sa dá kúpiť? Ale nie internetové kníhkupectvo, potrebujem tam nabehnúť, chytiť do ruky, zaplatiť a utekať :))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Križiak - áno, hadí jed v banánoch bola vraj v 80. taká rozšírená povera, že československé mamičky húfne odkrajovali špičky svojim ratolestiam :-D Som rada, že vidím živý dôkaz.

    Anorwen + Jennka - jój, kuriatka moje nebohé, ja po tých kamenných kníhkupectvách toľko nebrúsim, takže neviem. V nich sa nedá mať prehľad. Ale v nejakom väčšom Panta Rhei by snáď mohli. Prípadne odporúčam vopred zatelefonovať priamo do predajne a dotazovať sa.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Mestské legendy sú fascinujúca vec, ale mňa najviac zaujímajú skôr hororové, napr. o krokodíloch v slovenských kanáloch. Existujú? Neexistujú? Prežili by tam? neprežili? A aké sú veľké? A čo hady v kanáloch? tron

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Niečo je napr. tu: Černá sanitka: To nejlepší ze současných pověstí a fám - http://www.martinus.sk/?uItem=75097
    Černá sanitka: Druhá žeň - http://www.martinus.sk/?uItem=55132

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Aramon, to isté je linkované v článku, celý je o tej prvej knihe :-) Kočky chceli kamenné kníhkupectvo.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Tak tak. Ja skúsim to panta rhei, tam by mohli mať. Ďakujem :)

    a ako je to s tými krokodílmi? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. nuž krokodíly v kanáloch...
    http://www.snopes.com/critters/lurkers/gator.asp

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Super čítanie :) myslím, že ľudí takéto veci fascinujú - aj keď vedia, že je to logický nezmysel, radi o tom čítajú (aspoň ja, tieto mestské legendy hltám) a radi si ich aj vymýšľajú :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. vedeli by sme vymyslieť nejakú novú legendu? a potom ju možno pustiť do sveta? :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ja by som vedela jednu o štikútaní...ale neviem či je vhodná pre širšiu verejnosť... :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  17. ale veď daj! v knihách sú aj tie sexuálne fámy... len napísané slušne :-) to zvládneš aj ty.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Tak ja som sledoval seriál Čierna sanitka, bolo to super a potom som si vyhľadával na internete rôzne mestské legendy, napr. tej o banánoch som naozaj veril, lebo babka mi ju dookola omieľala :) A tú o čiernej sanitke sme mali na základnej zadaptovanú ako biela dodávka, ktorá stála pri škole a fotila deti a potom niektoré aj kradla. Mamka, ktorá vtedy učila v susednej dedine tomu verila a raz pred našou školou striehla a aj našla poddozrivé auto, v ktorom bolo až príliš veľa ľudí počernejšej pleti a tak utekala na susednú políciu a otvtedy sme ich tam nevideli a aj fáma o bielej dodávke utíchla... Takže možno na tom niečo pravdy bolo :) P. S. : Pridajte sa na facebooku do skupiny Stalo sa to kamarátovi môjho kamaráta alebo MESTSKÉ LEGENDY, ktorú som dnes založil na počesť knihy Čierna sanitka a napíšte tú svoju legendu, ktorú ste počuli... Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Anet, obsahuje to králikov a.... :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  20. milý príspevok, Miško, a do skupiny sa veru pridám :-) na počesť Černej sanitky, čoby nie!

    OdpovedaťOdstrániť
  21. ale nezabudni, že na FB má aj Černá sanitka vlastnú skupinu. ak tam náhodou ešte nie si.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. no bol som pozrieť tú skupinu, ale že by nejako extra žila :) ďakujem za pridanie odkazu na ich nástenku...

    OdpovedaťOdstrániť
  23. tak a teraz hybaj klaknut si do kuta na polienko a hanbit sa, hanbit sa, hanbit sa, ze si napisala toto: "- a vždy s rovnakého dôvodu, ktorý sa zachoval"

    zohnat knihy bude dost problem lebo su celkom slusne rozchytane, ja som si svoje prve tri objednaval v cechach a chyba mi ten vybera nejako sa k nemu nemozem dopracovat. zato mam to CD a mozem k nemu povedat len jedine: MAAAAALOOOOOOOOOO :D

    inak ak by niekto vedel ako sa dostat k tomu Jahelkovi tak by som bol vdacny (kludne aj legalne - uprednostnujem ale vinyl :D)

    OdpovedaťOdstrániť
  24. óóó, bóže... hrozné... a teraz si ma odhalil verejne - tiež si mi to mohol napísať mailom ;-D opravím to.

    výberovka ti chýba? má ju aj Martinus. tá je najnovšia, musí sa dať zohnať.

    ak k Jahelkovi netuším, skús prepátrať internet, čo vyšlo.

    OdpovedaťOdstrániť
  25. chcela si rakcie, mas to mat :P :D

    no asi budem musiet ten martinus vyuzit, aj ked minule sa mi tam tusim postovne nepozdavalo, ale neda sa svietit :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).