Google+ Riddick's Realm: Robert Rankin: The hollow chocolate bunnies of the apocalypse

07 decembra 2009

Robert Rankin: The hollow chocolate bunnies of the apocalypse

Ešte predtým, ako začnete s touto recenziou, by bolo vhodné prečítať si môj medailónik venovaný autorovi Robertovi Rankinovi. Naozaj ho odporúčam, nie je dlhý.

Bol raz jeden trinásťročný chlapec Jack, ktorý pracoval v továrni na hodinové strojčeky v nejakej bohmi zabudnutej diere. Jackovi to však jedného dňa začalo všetko pekne liezť na nervy. Rozhodol sa, že utečie a pôjde hľadať svoje šťastie do Mesta.



Jeho púť takmer skončí skôr ako začala, lebo prvý mu cestu skríži prefíkaný (a o chvíľu spolu s Jackom zistíme, že aj zákerný) sedliak, ktorý sa ho najprv snaží odradiť od emigrácie z bukolickej idyly... a potom dokonca zabiť!
Našťastie má Jack okrem bystrého rozumu aj dôležitejšiu rekvizitu, mechanickú pištoľ. Za ten čas, čo pracoval v továrni, sa totiž priučil mnohému užitočnému, pokiaľ ide o výrobu naťahovacích strojčekov na rôzne použitie.
A tak v dramatickej úvodnej scéne prekabáti kanibalského deda a zaháji posledný úsek svojej vysnívanej cesty do Mesta....

Bohužiaľ sa namiesto do The City dostane do Toy City (slovenský prekladateľ by sa s touto narážkou mohol pohrať tak, že by použil napríklad Mesto hradieb a Mesto hračiek. To len tak vymýšľam :-).
Ako naznačuje už názov, Toy City nie je mesto obyčajné. Domy sú postavené z čudných farebných kociek s písmenami, obyvatelia sú drevení, plechoví či gumení, väčšinou oveľa menší ako Jack... a nezriedka plyšoví.
Kým náš hrdina plne pochopí, kde sa to ocitol, zažije zopár poriadne trápnych situácií, skončí vyhladovaný a okradnutý. Potom našťastie stretne svojho budúceho najlepšieho priateľa, medvedíka Eddieho.

Lenže Eddie nie je hocijaký plyšový maco. Je to ostrieľaný podvodníček, cynické hlášky produkuje ako na bežiacom páse a pracuje ako pomocník najslávnejšieho fiktívneho detektíva Billa Winkieho. Ibaže v tomto meste malých zázrakov, kde hračky žijú a hrdinovia detských riekaniek sú celebrity žijúce z tučných tantiém, je aj Bill ozajstný. Síce momentálne neprítomný, lebo zdrhol aj so zálohou na svoj najnovší prípad, ale ozajstný.
No a keďže Jack nemá čo na práci ani do úst, pripojí sa k macíkovi vypchatému pilinami.
A spolu sa pustia do riešenia toycityovského zločinu storočia.
Niekto totiž vraždí ľudskú elitu mesta a zanecháva na mieste činu ako znamenie čokoládových zajačikov...

Čitateľom, ktorí ešte nemali nič do činenia s Robertom Rankinom pripomínam, že živé hračky a čokofilný sériový vrah zďaleka nie sú jedinými výstrelkami tohto fantasy humoristického románu.
Robert Rankin je niečo ako Terry Pratchett pomiešaný s Johnom Moorom, Robertom Sheckleym (to len aby som tam mala aj sci-fi, lebo Sheckley je predsa len vyššia trieda;-) a trošku aj Douglasom Adamsom (obaja majú správny zmysel pre nezmysel). Veľa spoločného má s Robom Grantom.
Rankin sa neznaží predostierať čitateľom hlboké myšlienky. I keď si rád robí posmech zo spoločnosti a jej neduhov ako každý dobrý humorista, predovšetkým nás chce baviť.
To mu ide jedna radosť. Napínavá hlavná zápletka, bláznivé dobrodružstvá kultovo bizarných postavičiek a autorove drzé pero spolu vytvárajú kokteil, ktorý zabáva od prvej strany po poslednú.

Takže aj keď vo fantastike Robert Rankin hrdo zaujíma čestné miesto medzi nenáročnou literatúrou, verím tomu, že by si nadšených fanúšikov získal aj u nás - na Slovensku a v Česku.
Je veľká škoda, že v češtine stihli od tohto enfant terrible britskej fantastiky vyjsť iba štyri knihy, z toho dve samostatné a dve z trilógie Armageddon. Tou poslednou boli Fikané jezinky chiswické, ktoré sa ako kométa zjavili v roku 2007 a zdá sa, že čokoľvek ďalšie od tohto spisovateľa na našom území bude mať tiež vlastnosti kométy - vráti sa to zase o 324 rokov.
Na druhej strane, úspech spomínaných mogulov ako Terry Pratchett či Douglas Adams na našich relatívne malých trhoch nedáva veľa priestoru ďalším grafomanom. Rankin rozhodne grafoman je. Doteraz vydal 31 románov plných šialenej fantastiky a ešte šialenejšej akcie.
Väčšina z nich zostáva bohužiaľ stále dostupná len ľuďom znalým pokročilej angličtiny. A pokiaľ ide o Hollow chocolate bunnies - či už máte alebo nemáte oxfordský certifikát, ako príjemnejšiu variantu lúskania cudzojazyčnej knihy vrele odporúčam jej zvukovú verziu. Okrem toho, že ju načítal autor osobne, si pri nej nemusíte robiť starosti so slovníkom - nepochopené slovíčka sa buď odvodia z kontextu, alebo neboli dôležité ;-)

Ak ste si na úvod neprečítali ten medailón Roberta Rankina, ktorý som spomínala, ešte stále máte šancu ;-)

Súvisiace:

3 komentáre:

  1. Nechápem, ako môže mať niekto tak neskutočnú fantáziu :) úžasné! A veľmi pekne napísané, cítiť, že máš tohto autora skutočne rada :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ad neskutočnú fantáziu - čítala si aj tie ďalšie dva články o Rankinovi? on je fakt neuveriteľný, pokiaľ ide o vymýšľanie hovädzín. to treba zažiť. veľká škoda, že je u nás doslova raritou :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  3. hej, čítala. Škoda škodúca, že je tak málo rozšírený...podobnú vec ľutujem aj u Beagla, ktorého skoro nikto nepozná - a pritom v zahraničí je slávny.

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).