Google+ Riddick's Realm: Drak sa vracia! (info+recenzia)

21 decembra 2010

Drak sa vracia! (info+recenzia)

Na facebookovej stránke RR som priebežne informovala fanúšikov, že najprv sa asi zapojím do Soutěže recenzentů, potom bolo chvíľu ticho a potom sa FantasyPlanet ozvali a prijali ma.

Funguje to tak, že nádejný recenzent si vyberie jeden z piatich zúčastnených webzinov a pod jeho patronátom bude súťažiť. Prihlási sa zodpovednej osobe a vstúpi "do ringu". Tri zúčastnené vydavateľstvá zverejňujú svoje čerstvo vydané tituly, ktoré poskytnú na recenzovanie. Podrobnejšie pravidlá sú k dispozícii, ale asi vás nebudú zaujímať.
Súťaž potrvá do marca 2011 a výsledky budú vyhlásené v máji.
UPDATE!!! na konci článku

V mojom prípade sa hneď na začiatku vyskytol problém - asi ako jediný účastník súťaže pochádzajúci, ale i žijúci na Slovensku mám hendikep. Českí vydavatelia totiž nebudú posielať recenzné výtlačky na Slovensko, čo je pochopiteľné vzhľadom na extra náklady na poštovné. Pokúsila som sa jednať o dodaní elektronických kníh, čo by im ušetrilo peniaze a mne diskvalifikáciu. Dvaja z troch vydavateľov súhlasili :-) Trošku mi to obmedzuje výber z kníh, ale to predsa nie je dôvod, aby som sa vzdala!

Druhý, menší problém je ten, že som vstúpila do súťaže s mesačným oneskorením, a tak už vlastne do bojov o najvyššie umiestnenie nezasiahnem. Existuje ešte šanca, že ak moje recenzie budú vysoko hodnotené, môžem zamiešať karty pri voľbe Skokana. Ten bude vyberaný spomedzi účastníkov s najnižším počtom recenzií, ktorí vstúpili do súťaže neskôr. Recenzií však musí byť minimálne päť!

Určite sa poriadne zapotím, ak to mám stihnúť do konca marca. Takže, milí priatelia, všetko je otvorené a neisté, avšak nie je najdôležitejšie zvíťaziť, ale zúčastniť sa! V každom prípade bude pre mňa súťaž recenzentov cennou skúsenosťou - a tom to predsa je :-)

A teraz už sľúbená prvá súťažná recenzia na knihu, ktorú spolu vydali Triton a Argo (linka smeruje na FantasyPlanet, plný text je pod obrázkom):




Svet je ako košeľa. Síce je v jednom kuse, ale skladá sa z viacerých častí. My žijeme na Rubovej strane, malebnému Stredosvetu vládnu klany ovládajúce mágiu, ktoré z času na čas vyplieni Svet Prirodzených.
A práve z toho majú páni Stredosveta momentálne najväčší vietor. Mágovia štyroch Živelných klanov Zeme, Vody, Vzduchu a Ohňa cítia, že na ich krajinu sa opäť chystá apokalypsa v podobe útoku takmer všemocných Prirodzených. Už raz ich vpád úspešne odrazili, ale za cenu mnohých obetí.

Okrem toho sa do Stredosveta plánuje vrátiť Drak, najobávanejšia rasa despotických Vládcov, schopných meniť podobu z lietajúcej beštie na človeka. Plus vraj Prirodzení umelo stvoria druhého Draka! A Vodní zase povolali na obranu dračieho Zabijaka. Ktorý, ako už vyplýva z jeho mena, má za úlohu Draka zabiť. Toho prvého. Lenže to sa zase nepáči Vzdušným, ktorí si to predstavujú tak, že prvý Drak bude bojovať proti Prirodzeným i druhému Drakovi, a keď splní svoju úlohu (ochráni Stredosvet), zbavia sa ho živelné klany iným spôsobom. Ohniví sú ticho, pretože ich Vodní zákerne zmasakrovali a Zemní sa starajú o seba...

Takže sa zdá, že Stredosvet bude čeliť niekoľkým hrozbám zo strany extrémne silných magických síl naraz. A pozorovateľovi nie je celkom jasné, ktoré riešenie tejto pekelne zamotanej situácie by bolo najvhodnejšie a najmenej krvavé... Nuž, vojnová politika je už raz taká.

Situácia je teda neľahká a budúci Zabijak v zácviku Viktor je na tom najhoršie. Ešte pred niekoľkými dňami bol obyčajným chlapíkom z Moskvy, kým sa za dverami jeho bytu nezjavilo dievčatko menom Tael, ktoré ho zavlieklo do Stredosveta. Kde žijú trpaslíci, elfovia aj mágovia, jazdí tam vlak a funguje elektrina, ale tiež mu niekto neustále siaha na život a prenasledujú ho čarami spútané živly. Navyše má nepochopiteľné živé sny, cíti, ako sa v ňom niečo mení a jeho vlastná magická moc rastie s každou skúškou...
Hlavný záujem na Viktorovom zničení má Vzdušný mág Rétor. Ten si z už spomenutých dôvodov želá bezproblémový príchod Draka a nechce, aby mu čokoľvek stálo v ceste. Hlavne nie dáky čerstvo rekrutovaný hlupák, ledva chápajúci svoju moc. Rétorova motivácia je však poznačená aj minulosťou a vlastným zlým svedomím - kedysi bol práve on dračím Zabijakom a nemilosrdne zahubil Posledného Draka.
Rétorovým najmocnejším protivníkom vo vysokej hre patriotov je šéf Vodných Torn, ktorý chce, aby Viktor prešiel zasväteniami a stal sa dračím Zabijakom. Obaja sa snažia získať spojencov a odstaviť konkurenciu čoraz bezohľadnejšími spôsobmi. Účel predsa svätí prostriedky.

Žiadna postava však nie je celkom čiernobiela. Rétor je prototypom vypočítavého megalomana, ktorý si však uvedomuje aj zodpovednosť za osud národov Stredosveta, Viktor si zase napriek všetkej "ľudskosti" dokáže ľahko ospravedlniť aj krutosti, ktoré napácha v magickom opare nadobudnutých síl... Zvodná Loi Iver zo zvieracieho klanu Mačiek je navonok iba prefíkanou manipulátorkou, záleží jej najmä na blahu a prežití vlastného klanu, a predsa ctí určité morálne zásady, ktoré jej kážu nesúdiť deň pred večerom, ale radšej hľadať najmenej krvavé riešenie konfliktov. Viktorova pomocníčka Tael, ktorej pôvod zahaľuje tajomstvo, sa stará o jeho ochranu, no nechce ovplyvňovať jeho voľby. Vie najviac a prezradí najmenej.
Každý z nich sleduje nejaký cieľ, v podstate rovnaký, v podrobnostiach sa však zásadne rozchádzajú. Vyvolávajú napätie, rivalitu, boj na život a na smrť v mene oveľa väčšej hrozby, ktorá ich môže všetkých zmiesť z povrchu zemského. Prirodzení sú ťažko definovateľnými entitami s polobožskými vlastnosťami, možno to vlastne aj sú bohovia. Nežiadúci bohovia stredosvetskej mytológie, ktorí z nudy podnikajú expanzie do susedného sveta v dramatickom prevedení á la Ragnarök...
Zabrániť sa tomu nedá, iba sa pripraviť a potom bojovať. Ako, na to majú Rétorovi i Viktorovi stúpenci odlišný názor. Hlavné dejové línie sa najprv dopĺňajú, potom križujú, aby sa spojili v očakávanom veľkolepom finále, kde sa to všetko ešte raz poriadne zamotá a nakoniec vyrieši veľkým (tiež tak trochu očakávaným) odhalením.

Ešte predtým si naplno vychutnáte bezmála päťsto strán prvotriednej fantasy, napísanej dvoma majstrami slova. Lukjanenko i Perumov už pred trinástimi rokmi (Ne vremja dľa drakonov vyšiel v roku 1997) dokázali, že vedia spojiť svoje sily nielen ako vynikajúci remeselníci, ale nechýbajú im originálne nápady, respektíve dokážu vytvoriť modernú fantasy postavenú na pilieroch klasického tolkienovského odkazu, ktorá je svieža i prudko čitateľná.
Autori pritom na miestach, kde by sa tradícia mohla zmeniť na kopírovanie, namiesto zakrývania recyklácie notoricky známych motívov zvolili metódu ironizácie. Viktor ako prišelec z "reálneho" sveta do krajiny divov plnej bytostí a javov, ktoré vo svojom predošlom živote poznal z kníh a filmových trhákov, často neodolá vtipnej zmienke na margo týchto súvislostí. Nik Perumov dokonca na niekoľkých miestach posiela svojim fanúšikom šibalské žmurknutie, keď Viktorove popkultúrne narážky odkazujú na jeho predchádzajúcu tvorbu.

Aj v kvalitne napísanom diele však boli chvíle, keď sa mi príbeh zdal preplnený podnetmi. Strácala som sa v intrigách mágov, nevysvetlených náznakoch aj symbolizme Viktorových snov. Akčný dej nabáda k rýchlemu čítaniu, drsnosť, násilie i zobrazenie smrti definujú modernosť žánra. Pokojnejšie pasáže zase vyžadujú pozornosť i sústredenie. Napriek snahe som bola nezriedka zmätenejšia, než Viktor sám. Najviac som si užívala chvíle jeho putovania, predstavovanie bukolického vidieka i pompéznych miest Stredosveta, kde nájdu útočisko aj ľudia z Rubovej strany, ktorým sa podarí prejsť po Ceste spájajúcej švíky košele.

Skúsenejším milovníkom dobrodružnej fantasy román vrele odporúčam, príjemne si s ním zabojujú aj posnívajú. Nebude sa im zdať ošúchaný a čitateľa príjemne pohltí svojou atmosférou.

Sergej Lukjanenko a Nik Perumov: Zlá doba pro draky (Triton, 2010)

_________________________________________________________________________________
UPDATE!!!
25.1.2011
Na stránke Soutěže recenzentů sa už začali zjavovať prvé hodnotenia k recenziám. Od poroty väčšinou len v podobe bodov, avšak odborný poradca Boris Hokr (víťaz minulého ročníka) sa rád zapojí aj slovne svojimi názormi. Je dosť prísny - a o to viac ma teší jeho pochvala za Zlú dobu pro draky!
No len sa pozrite, podľa jeho slov: Recenze zvolila, stejně jako autoři, při představení děje metodu ironizace a mě se to líbí a klidně odpustím prostor, který je tomu věnován. Stejně tak musím pochválit grafické zvýraznění některých slov - je mnoho způsobů jak přitáhnout čtenářovu pozornost a jednoduché neznamená hloupé. Mimochodem - když máme čtyři klany živlů, asi bych zvolil jiný obrat než mít z někoho vítr :) Tahle recenze by byla můj favorit. (zdroj)
Takéto slová mi znejú ako rajská hudba, zvlášť keď som sa obávala práve opačných reakcií.
Od poroty som za recenziu dostala 4 body, čo je druhý najlepší výsledok a znamená "velmi dobrá recenze".  Maximálne hodnotenie 5 bodov získava v každom kole iba jediná recenzia, ktorú môže vydavateľ uverejniť na svojich stránkach. Neviem, či by slovenčina vôbec mala šancu, to však neriešim, vzhľadom na sebakritický pohľad na tento text som pozitívne prekvapená a potešená aj z tých štyroch bodov :-)

P.S. Drže mi palce aj naďalej, ďakujem!

UPDATE: Prečítajte si aj záverečný článok Soutěž recenzentů 2010/2011 - rekapitulácia

Súvisiace:
Scott Westerfeld: Krásní (súťažná recenzia č.2)
Miroslav Žamboch: Hitman (súťažná recenzia č. 3)
Anne McCaffreyová: Pernští delfíni (súťažná recenzia č. 4)
Karolina Francová: Soumrak Camelotu (súťažná recenzia č. 5)
Sergej Lukjanenko: Nočná hliadka - kniha & film

2 komentáre:

  1. Držím palce a som veľmi rada že si sa zapojila do takejto súťaže :) ako môžem pomôcť? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Díky Jennka, nemôžeš pomôcť nijako inak než už pomáhaš :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).