Google+ Riddick's Realm: Fantasy pre "mladých dospelých"

30 decembra 2010

Fantasy pre "mladých dospelých"



Môj laický, analyticko-syntetický pohľad na žáner, s ktorým mám málo osobných skúseností a vlastne mu vôbec nerozumiem :-)




Takzvaná "young adult" fantasy, po našom fantasy pre adolescentov a nezrelých dospelých, je žáner, ktorý dnes zažíva v západnej civilizácii renesanciu. Donedávna to zhruba vyzeralo, že sa buď píšu rozprávky pre deti, trochu sci-fi pre mládež alebo ostatná fantastika pre dospelých.

Potom prišla Rowlingová s Harry Potterom, ktorý si získal fanúšikov vo veku od najmenších po dôchodcov. Tisíce nabudených detí čakajúcich v kníhkupectvách na novú dávku čarovného sveta a hordy tínedžerov jačiacich na filmových premiérach Harrymu a Hermione rovno do ucha, ukázali potenciál cieľovej skupiny, ktorá je ochotná sa pre správne zvolený idol tak nadchnúť, že dokonca začne čítať knihy!

A keď zvládla stovky strán potterovskej ságy, odhodlá sa možno čítať aj ďalej. Paráda.
Nasleduje prešibaný Artemis Fowl aj zopár Harryho čarodejníckych napodobenín. Po čase sa však ukáže, že recyklovanie motívu prestáva fungovať a v knižnej kultúre je prečarované.
Prejde niekoľko rokov a generácia, ktorú si získal rokfortský ansámbel, vyrástla do veku prvých lások, sklamaní, navzdory realite pretrvávajúcich ideálov a neskôr tvrdohlavo uchovávanej romantickej naivity. Niektorí odrástli príliš, ale stále prichádzajú noví a noví mládežníci, ktorým v tomto vyprahnutom svete načim sprostredkovať aj inú kultúru, než iba MTV, PlayStation a Pirátov z Karibiku. Bohumilý zámer (aj keď závisláci na PS sú asi stratené prípady;-).

A tak príde madam Meyerová so svojou ultimátnou emo upírskou romancou Súmrak, a milióny dievčat odrazu snívajú o citlivých trblietavých mladíkoch, ktorí sú ochotní pre svoju osudovú lásku položiť život... i nesmrteľnosť.

Vydavatelia však nezaháľajú ani pokiaľ ide o nižšie vekové kategórie a chlapčenský segment.
Nielen obrovský angloamerický, ale aj maličký slovenský a český trh zaplavujú 3, 5, 10 dielne ságy s detskými aj mladistvými hrdinami, čerpajúce inšpiráciu zo všetkej možnej mytológie i folklóru od upírov, božstiev a víl cez temné podzemie, drakov, upírov, vlkolakov až po hrobky, mágiu, elfov, paranormálne schopnosti ...a upírov.
Na svetlo sveta sa vyťahujú aj upírske série existujúce s menšou fanúšikovskou základňou už dávno, ale teraz je príležitosť rozšíriť ich medzi masy, aj na tom dodatočne zarobiť.
Fantastika pre mládež sa stala megahitom a kto sa vezie na vlne, je kráľ.

Čiernočervený dizajn Twilight ságy na nás vyskakuje z každého výkladu (o e-mailových novinkách od internetových kníhkupectiev ani nevravím!), točia sa filmy a svetom tiahne upírska hystéria. Aj tá má však svoje výhody, pretože síce vyvoláva medzi adolescentami prudké vášne hraničiace až s posadnutosťou, no zároveň ich opäť privádza k čítaniu.
To je dôležité, pretože existuje šanca, že po tom, čo si celé dielo Stephenie Meyerovej prečítali trikrát a nakúpili filmové DVDčka, posunú sa o kúsok ďalej a časom sa prepracujú k hodnotnejšej literatúre. Veď pre každú vekovú kategóriu je určený iný druh čítania, ale podstatné je nezamrznúť celý život v jednom žánri alebo na rovnakej úrovni ;-)

Autorov young adult fantasy sa po Meyerovej vyrojilo ako húb po daždi. Niektorí možno vyhrabali zo šuflíkov, čo mali dávno odložené, iba to žiaden vydavateľ nechcel, lebo všetko musí byť správne načasované... Iní dostali náhlu inšpiráciu, ďalší sa celé roky márne snažili presadiť v literatúre pre dospelých, a keď sa rozhodli vstúpiť do vôd najžiadanejšieho žánru, odrazu ich poznajú aj na druhom konci zemegule... Knižný trh je rovnako neľútostný ako ktorýkoľvek iný biznis.

Malý problém nastáva, keď sa chcete v tej záľahe nových románov zorientovať čo do kvality. Optimálnym riešením je prečítať si zopár recenzií, no ak máte občiansky preukaz viac než 5 rokov a za sebou pár desiatok kníh, rátajte s charakteristickými črtami žánru - v porovnaní s literatúrou pre dospelých je tá mládežnícka slušnejšia i cudnejšia, viac priamočiara, odľahčená o mnoho postáv a vedľajších línií, väčšinou sa venuje úzkemu kruhu pomerne čiernobielych hrdinov a jednoznačne definovanej zápletke.
Respektíve zápletka sa vyvinie postupne z úvodnej predstavovačky, nastane problém, ktorý bude treba pomocou všetkých románových druhov spoločne vyriešiť (=vybojovať záverečnú bitku).
Často ide o veľkolepé vážne témy ako záchrana sveta či nadprirodzených bytostí, bojuje dobro so zlom a nechýba ani neodmysliteľné putovanie. Ak nie je fyzické, býva aspoň symbolické, spojené s tápaním a hľadaním... tajomstiev, magických predmetov či vlastnej sily.

Dobrou správou je, že upíri sú (snáď) na ústupe, lebo aj ich potenciál sa rýchlo vyčerpáva. Čoskoro budú úplne passé, lebo trh je nimi presýtený a zostanú len skalní fanúšikovia zo zotrvačnosti dočítavajúci nekonečné seriály. Pokiaľ som si stačila všimnúť, najnovšie už spisovatelia siahli po biblickej tematike a "vynašli" anjelov (ktorým nesmie chýbať ich protipól, démoni). Niektorí sa dokonca vydávajú čoraz temnejším smerom... Osobne ma viac než "angelológia" interesuje temnejšie post-apo s príchuťou reálnejšej katastrofy a sci-fi.

No je evidentné, že do young adult fantasy skúšajú autori zakomponovať aj nové nápady. Ak sa im nedarí nájsť originalitu - čo je dnes už naozaj zložité a do istej miery riskantné - dokážu zaujať aspoň šikovnou syntézou otrepaných motívov. Ak čítate fantastiku viac rokov, recyklácia vám určite neunikne, no keď je autor šikovný a dokáže dodať vypožičanému nápadu vlastnú pečať, získa si vaše sympatie.

Nepredpokladám, že by som sa čítaniu mládežníckych fantasy románov venovala intenzívnejšie než doteraz, (čiže sem-tam nejaký pokus). Ale budem si po očku všímať, čo sa v tejto oblasti deje a aké knihy vychádzajú. Som totiž naozaj zvedavá, kde budeme v tomto žánri o ďalších pár rokov :-)

Kto príde po čarodejníkoch, upíroch a anjeloch?
Ak si chcete tipnúť, napíšte do diskusie.

P.S. Článok som napísala z vlastnej hlavy, takže ak v ňom nájdete chyby a nezrovnalosti, kľudne ich pripíšte môjmu nedostatočnému štúdiu prameňov alebo proste ignorancii ;-)

P.P.S. Ak sa vám žáner YA fantasy páči, nenechajte si ujsť recenzie tejto slovenskej blogerky.

Súvisiace články:

25 komentárov:

  1. Zombíci. Jednoznačne zombíci... :-P Zrazu zistíme, že nie sú len nemŕtvymi nemysliacimi mozgožravými mátohami, ale majú (sic) "bohatú a dávnu kultúru a mytológiu, ktorú prejavujú s rovnakou gráciou ako najaristokratickejší elfovia". A samozrejme, zlí, zlí bakaní živí ľudia ich nechápu a správajú sa k nim nepriateľsko-rasisticky, strieľajúc ich brokovnicami a rúbajúc rýľmi a sekerami. Chjo, milujem sarkazmus. ;-)) Ale nečudoval by som sa, keby sa o niečo podobné pokúsil dostatočne pojašený autor. :-( Dovtedy máme aspoň (viac-menej) kvalitku v podobe World War Z (hlavne audioknižná verzia je skvelá, a hrá v nej aj Mark Hamill ! :-) ).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No, vyšla už knižka spájajúca Jane Austenovú a zombíkov, ale jedna vec sa mi nezdá - zo zombíka ťažko stvoríš takého fešáka, aby po ňom slintali milióny báb ako po trblietavom Edwardovi. Ibaže by mal ten zombík nejakú genetickú vadu, kvôli ktorej by bol pekný - a to z neho robilo medzi zombíkmi outsidera!!! Aha-ho, veď my na to prídeme! :-D

    World War Z? Nepoznám... znie to lákavo.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Keď si už nadhodila túto tému, odporučím nejaké tituly aj sám. Aj keď... tieto sú síce onálepkované ako young adult, ale podľa mňa sú skôr pre o trošku mladšie decká - po dobrodružstve bažiacich puberťákov : Leviathanovská séria od Scotta Westerfelda (http://www.uchronia.net/bib.cgi/label.html?id=westleviat ), v ktorej prvá svetová vojna prebieha v doprovode coolovej steampunkovej a biopunkovej techniky a séria Crosstime Traffic od Harryho Turtledova ( http://www.uchronia.net/bib.cgi/label.html?id=turtcrosst ), v ktorej koncom 21. storočia síce neexistuje stroj času, ale dokonale ho nahrádza vynález na cestovanie do paralelných svetov, nachádzajúcich sa v tom istom roku (tuším 2094) - v podstate ide o výlety do alternatívnych histórií, v ktorých napr. Rímska ríša nikdy nepadla, Centrálne mocnosti vyhrali prvú svetovú vojnu, či Kubánska kríza eskalovala do otvorenej atómovej vojny, atď. Celkom zlaté a dosť nápadité, hoci je to očividne písané "skôr pre decká". :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Niéééé, ja nechcem viac YA fantasy!!! Ja som o nej iba napísala! Scotta Westerfelda mám teraz povinne v rámci Soutěže recenzentů!!! Netýraj ma!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. :-D OK.

    Mal som tu rozpísaný dlhší komentár, ale žiaľ, systém zblbol a prišiel som oňho. Mal som si ho radšej skopírovať. :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pche, zo zombika urobis fesaka raz-dva.Postaci ak sa vynecha ten "detail", ze ide o nahnite mrtve maso - co sa tyka aj upirov - a nechas len romanticko-tragicky rozmer toho, ze ide o cloveka co zomrel,pricom jeho citliva dusa sa musi vyrovnavat s nemrtvou nesmrtelnostou.Rovnako ako upir bude bojovat so svojou chutou po obhlodavani ludskeho masa, bude tuzit po teplom objati zivej zenstiny, bude vnutorne bojovat s tym,ze ak by ju urobil "seberovnou",tak ju musi zabit.A aby to nebolo az take krvave, zombifikacia by bola nasledkom nejakej trosku horsej chripky a nie spojena s orgiami vyzierania makkych tkaniv a vnutornosti.Nuz a vizualne by zombik bol sexi bledy, so sexi vpadnutymi sexi ocami a sexi tragickym pohladom.Ako vravim,v zasade to mozne je.... Upiri to ale mali predsa len lahsie, Myersova to nezacala, kedze upiri sa nejakym nedopatrenim stali sexualnym idolom a stelesnenim prapodivnej dekadencie uz ovela skore (Riceova alebo trebars Queen of the Damned a spol.) Cize tu bolo dost dlhodobe masirovanie mozgov. Chudaci Stoker a Lugosi, ti sa musia v hroboch obracat ako vrtule ventilatorov :)
    draculin

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Zombíci majú už nejaký čas rozbeh na plátnach, v komiksoch a už aj na obrazovkách, ale či to je materiál na mládežnícku literatúru, to neviem posúdiť. Dosť letí apokalypsa/antiutópia, tá má tuším priaznivejšiu vlnu. Collinsovej Hry o život sú pomerne úspešné, nedávno som čítal Matched od Allie Condieovej - niečo ako mládežnícka verzia Fahrenheita skĺbeného s 1984. No na potteromániu ani súmrakomániu to asi nevydá :o).
    Mischo

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Jednorozci (jednorozce? - no to je jedno) krasni a uzasni meniaci sa na fesnych mlaidkov, ci mladice...ehm. Alebo bobrodlaci? Nic to, idem si tresnut hlavu o skrinku - to bude mat rovnaky efekt ako sa zaoberat podobnymi vecami. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jednorozec alebo bobrodlak ako sexualny idol romantickej mladeze???? To uz hranici so zoofiliou :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. LOL! :-D jednorožci a bobrodlaci... no comment! :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Bobrodlaci znejú geniálne :-D Realita, to je trochu fádnejšie. Na výslní je post-apo, ktoré sa zviezlo na Hrách o život, to zmienené Matched teraz čítajú všetci :-D Rozbieha sa kult faeries, čarodejníc a, ehm ehm, morských panien - a späť sa vracajú upíri, ale už nie tým twiligtovým štýlom (vďakabohu). 'Tam vonku' to, čo letí u nás doma, už všetkých dávno nudí, až to zachádza do úplných extrémov (http://www.goodreads.com/book/show/8715787-luminous a http://www.goodreads.com/book/show/8525590-wither a http://www.goodreads.com/book/show/8235178-across-the-universe sú jedny z najočakávanejších debutov tohto roka, a to je len kvapka v mori).

    O zombíkoch by som nežartovala, ono tie knihy dievčinka + zombík vážne existujú, aj keď nepoznám nikoho, kto by sa ich odvážil čítať :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  12. K Hrám o život si už musím prečítať tvoje recenzie, Luu :-) Ale celkovo som to napísala správne??? Ty tomu rozumieš, ja sa riadim skôr intuíciou (a predsa mám odvahu o tom napísať, je to trúfalosť alebo arogancia? :-D).

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Hry o život sú vec, ktorú odporúčam každému a všade - prvý krát som ich čítala do štvrtej do rána, a včera som si povedala, že si z nostalgie prejdem pár strán prvej časti - a znovu som skončila o pol štvrtej ráno. Myslím, že nepoznám nikoho, komu by sa vyslovene nepáčili.

    Figu trúfalosť, je to dobré :-D Pointu toho u nás to chytá presne. Zahraničie sa už v niekoľkých smeroch trochu posunulo dopredu, hlavne tématicky a myšlienkovo (a cestou tú tému s myšlienkou chytili, dvakrát zauzlili a nafarbili na fialovo zo žltými hviezdičkami), nevydáva sa už toľko otrepaných brakov, a publikum sa trochu vyčítalo, takže nezhltne všetko... ibaže, čo mne osobne pripadá veľmi vtipné, tie novinky pre to "načítané" publikum sa idú budúci rok vydávať u nás - ako keby sme ich nechceli v trendoch dobiehať, ale skočili rovno tam, kde sú oni teraz, o dva roky pred nami :D Ibaže za tie dva roky sa žáner vyvinul skoro na nepoznanie, a čitatelia s ním, takže som skrátka zvedavá...
    Zaujímavé je to inak aj v Česku - tam sa zasekli pred rokom na upíroch, a doteraz ich to nepustilo - YA fantasy, Adult fantasy - samý upír, ako keby išli po zozname a vydávali všetko populárne.

    Ešte ku tomu minulému príspevku mi napadlo - hrozne populárne sú veci s ekologickým zameraním, každý mesiac teraz vychádza niečo, kde je nedostatok vody/plynu/uhlia/ropy/svetla/tepla/jedla - kto píše post-apo, je kráľ.

    (mám pocit, že toto bude veľmi dlhý komentár :))

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ja už som dosť ďaleko v Krásných (Pretties) a to je vlastne tiež post-apo, i keď to tak nepôsobí. Musím sa priznať, že ma to dosť zaujalo, čo ma prekvapuje, vzhľadom na kritickú recenziu, ktorú som čítala na prvú časť. Iste, sú tam drobné medzery, ale podnietilo ma to k zamýšľaniu sa nad témou série, čo sa mi dúfam podarí zakomponovať do slušnej recenzie, keďže je to súťažná kniha zo Soutěže recenzentů :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Nie je Pretties pokračovaním autorovej knihy Uglies ? Mám taký dojem, že hej. Neviem, či je to post-apo, ale taký mierne antiutopický nádych á la Gattaca to má (obetovanie všetkého v mene fyzickej dokonalosti, aj za cenu duševnej priemernosti u väčšiny ľudí).

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Áno, je, samozrejme :-) Uglies, Pretties, a nasledujú ešte Specials a Extras.
    Veď sú dnes vôbec sólovky? Ja mám dojem, že všetká YAF sú len série :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Across the Universe je vynikajúca kniha, odporúčam do pozornosti všetkým fanúšikom klasickej fantastiky (vesmírne putovanie, kryotechnológie) a detektívok. "Dospelý" čitateľ ani nepocíti, že je to písané pre mládež.

    Mischo

    OdpovedaťOdstrániť
  18. A bude to aj u nás? Prekladáš? ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Myslím, že sa to už prekladá, ja som robil iba posudok, čiže tú príjemnejšiu časť - čítanie :o).

    Mischo

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Na jednorožcov mi "nešahat"!! Tie sú predsa krásnymi a nesmrteľnými stvoreniami od nepamäti (a záázračnými :) ) a už Beagle v roku 1968 z jedného jednorožca urobil krásnu slečnu, ktorá ale svojho princa opustila hneď potom, ako mu zachránila život a premenila sa späť na jednorožca. (nepovedala to priamo, ale myslím že tam bol nielen mierny vekový rozdiel, ale aj...no... asi by to vyzeralo divne).

    Ja som za zombíkov, ich citlivá stránka bola doteraz dosť vážne opomenutá a utláčaná, hanba!! A čo citliví trollovia? Škrati?

    Pre poznanie citlivejšej stránky napríklad takého Saurona či Sarumana odporúčam staré známe, ale vždy dobré denníky:

    http://arwens.blog.cz/rubrika/denniky

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Jennká-aá!!! Ja som si toho Beagla plánovala vypočuť audioknihu a z kresleného filmu si toho veľa nepamätám - takže "díky" za spoilery!

    Jo, a citlivý goblin už je - volá sa Jig :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Aneet! Ty si akože nepamätáš ten úžasne dojemný koniec? Boha jeho :)) okrem toho to inak ani skončiť nemohlo, nemyslíš? Mimochodom kniha (či audio či klasická) stojí za to v angličtine, aspoň pre mňa bola každá veta pokladom :) oveľa krajší koniec ako ten, ktorý som povedala, je celkom iný (úúplne na konci knihy) a ten ti nepoviem - iba toľko, že stojí za to :)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. www.twilightzone.weblahko.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Pôjdu zombie, duchovia, draky a roboti. A geneticky upravení ľudia. Nijako inak to nevidím, ešte cestovatelia časom nie sú vylúčení ale už ma všetky tie "nové" nápady unavujú. Je toho príliš. Radšej sa nepokúšam veľmi orientovať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Od napísania článku uplynuli vyše 2 roky, a veruže ani ja to podrobne nesledujem. Ale zombíci a duchovia už tuším prišli. Drakov a roboty som si zatiaľ nevšimla :-)

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).