Google+ Riddick's Realm: Paranormalita

03 januára 2011

Paranormalita



Riddick si prečítala fantasy pre mládež. Chcete vedieť ako to dopadlo?





Šesťnásťročná Evie alias Evelyn nemá priezvisko ani rodičov, zato má špeciálne schopnosti. Vidí cez "masky" paranormálov. Pokiaľ je známe, toto nedokáže žiadna iná bytosť na svete.

Paranormáli sú všetky možné príšerky zo sveta folklóru a hororových filmov - upíri, vlkolaci, zombíci, baby jagy, nymfy... a tak ďalej. Je ich pestrá ponuka. Väčšina z nich žije v normálnom svete, no pred zrakmi ostatných sa maskujú pomocou tzv. "glamours", čiže kúzla krásy. Znamená to, že na svojom skutočnom tele majú ešte kvázi kostým a masku pekného človeka. Bez neho by niektorí z nich nevyzerali extra príťažlivo.

Takže Evie vidí na pozadí masiek skutočnú podstatu paranormálov, čo z nej robí excelentnú lovkyňu zabehnutých kriminálnikov a cennú zamestnankyňu IPCA, Medzinárodnej agentúry pre paranormálnu kontrolu. Loví napríklad upírov, ktorým sa páči pohybovať po svete slobodne a vyciciavať bezbranných ľudí. Takého upíra musí Evie nájsť, spacifikovať svojím ružovým paralyzérom, pripnúť mu na nohu špeciálny náramok a prečítať mu práva.
Takto IPCA kontroluje paranormálov po celom svete.
Čo IPCA nemá pod kontrolou, aj keď si to myslí, to sú "faeries" - víly či elfovia, záleží ako si to preložíte (preferujem elfov, rozhodne sa viacerými znakmi podobajú na elfov z knihy Jonathan Strange & pán Norrell v českom preklade). Sú nadpozemsky krásni, slúžia zamestnancom IPCA ako blesková doprava, keďže putujú po vlastných cestách, a ich mágia zostáva pre ľudí veľkou neznámou. Avšak s ich zámermi a intrigami je to ešte zložitejšie, ako sa neskôr ukáže.

Relatívne pokojný chod centrály IPCA, v ktorej Evie žije už od detstva izolovaná pred normálnym svetom, naruší vlámanie veľmi čudného cudzinca. Mladíka Lenda, schopného meniť svoju podobu. S Evie sa spriatelia, no agentúre sa z neho nepodarí vypáčiť žiadne informácie o dôvode jeho návštevy - a už je tu druhý problém. Zvláštna ohnivá dievčina, na počkanie vraždiaca paranormálov kde sa len zjaví. Spôsobí totálny chaos v celej IPCA a zdecimuje niekoľko pobočiek vrátane centra. Lendovi a Evie sa podarí na poslednú chvíľu ujsť a dostať sa do relatívneho bezpečia.
Na rade je okrem ochrany aj pátranie po príčinách strašných udalostí a ich spojitosti s Evie, lebo z neznámeho dôvodu má ohnivá bytosť najväčší záujem práve o ňu. A tiež by nebolo na škodu zistiť, čo s tým všetkým majú elfovia...

Nachádzame sa v mládežníckej fantasy, a tak na všetky vysvetlenia postupne príde. I keď je fakt, že pôvodnú prapríčinu celej zápletky som neodhalila (možný spoiler: mocenské hrátky elfov? dôvod = nuda nesmrteľných). Možno som len nedávala v závere dosť dobrý pozor. Priznám sa, že úvod knihy ma bavil najviac, potom šlo všetko pomaličky ale isto dole vodou. Čím viac sa blížilo nepochybne šťastné zakončenie príbehu, tým chudobnejší sa mi zdal.

Podľa záverečnej autorkinej ďakovačky ona patrí medzi tých náhle inšpirovaných spisovateľov young adult fantasy a najviac ju vzrušili bozkávacie scény Evie a Lenda (snáď ste si nemysleli, že by sa to zaobišlo bez romantickej línie?). V rozjazde mala slušne našliapnuté, i keď humoru ubudlo, tempo si zachovala, aj konzistencia diela drží,... ale pre mňa to už nebolo dosť.
Napriek príjemnej štylistike, striedaniu napínavej akcie a kľudných scén, ktoré sa venujú problémikom typickým pre šestnástku milujúcu všetko ružové, necítila som plné uspokojenie ani z hľadiska oddychového ani zážitkového. Lenže nezabúdajme, že ja som už mala tridsať ;-)

Ale, je tu ešte jedno veľké ale! Za každých okolností to bola desaťkrát lepšia kniha než Súmrak. Na rozdiel od ufňukanej Belly Swanovej je totiž Evelyn samostatná a šikovná kočka, ktorá síce tiež narobí hromadu blbostí a má komplex ohľadom nedostatku rodinného a spoločenského života, ale rozhodne sa vo svete nestratí a nepotrebuje, aby ju každú chvíľu zachraňoval princ na bielom koni. Pre mladé dievčatá je Evie určite lepším vzorom na prežitie v modernej džungli, než tá puťkovitá bleduľa od Meyerovej.





Kiersten White: Paranormalcy (HarperTeen, 2010)






Súvisiace:

12 komentárov:

  1. Z môjho pohľadu - stratený čas nad takouto knihou , ale čas strávený pri čítaní tejto recenzie pokladám za užitočne strávený... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je neuveriteľné !! Stále si predstavujem, ako mi Dr. Adeleke priniesol môjho manžela späť za 48 hodín. Môžete ho kontaktovať prostredníctvom tohto e-mailu: aoba5019@gmail.com alebo Whatsapp +27740386124... Nikto ma nikdy nemohol presvedčiť, že existuje skutočné kúzlo, ktoré naozaj funguje. Moje meno je Anita Mur Adela Matúš z Nitry, Slovensko. Keď som sa spojil s doktorom Adelekeom kvôli láskavému kúzlu pre mňa a môjho manžela, aby sa vrátili spolu, ktorí povedali, že so mnou nemá nič spoločné, ale dnes som rád, žemúťť mááá late. pretože som teraz spokojný s manželom. Každému, kto číta tento článok a potrebuje akúkoľvek pomoc, môže Dr. Adeleke tiež ponúknuť akékoľvek druhy pomoci, ako napríklad Zmierenie manželstva a vzťahov, Súdne prípady, Kúzla tehotenstva, Duchovná ochrana a ďalšie.

      Odstrániť
  2. LOL, ono normálne existuje divízia HarperTeen ? :-D To vysvetľuje všetko. Inak, dobrá recenzia. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jasnéé :-D Veď Harper Collins je gigant, takže pohoda. IMHO sa to aspoň lepšie rozlišuje u takých obrovských vydavateľských domov. U nás na to stačia edície ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. myslim, ze dolezitost existencie tejto knihy je vyjadena v poslednom odstavci (zasa super) recenzie :).
    aj ked by som to mozno necitala, uznavam cokolvek, co pozdvihne citatelov nad uroven sumraku, ako uzitocne }:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Výborná recenzia :) Btw, pomaly všetko, čo zo žánra vyšlo v období 2009+ a stalo sa to ako-tak známe, je už po všetkých stránkach lepšie ako Súmrak :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jéj, Anet, ja neprestávam obdivovať tvoju priekopnícku odvahu čítať knihy takéhoto žánru. Ale recenzia bola fakt skvelá (myslím že tisíckrát lepšia ako samotná kniha) :) ďakujem za príjemné čítanie - a informovanie :)

    Mimochodom, videla som Twillight II (ako sa to volá? New Moon? Tuším). Nemám slov. Ako... že WTF na nekonečno :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vo mne súmračné filmy vyvolávajú okrem znechutenia aj ospalosť. Len sa obávam, že po dvoch skúsenostiach už ďalšie asi neuvidím. Ani v rámci televízneho masochizmu. Sú aj lepšie zabijáky času :-)
    Ďakujem za komplimenty - túto knižku som začala čítať, lebo ten úvod vyzeral fakt taký vtipný a odľahčený. Nebolo to zlé... len je fakt, že tá prvá scéna bola asi najlepšia z celej knihy :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Nieco ako vidienie demonov nebolo uz nahodou aj v Invocatio Elementalium od Duka Fabiana (jeho nova splatter fantasy Ziveho ma nedostanu ma fakt pobavila) a uplne podobnu schopnost mal Keanu Reeves v Constatinovi?? to len pre nejaku zakladnu inspiraciu skade asi vietor fuka...

    mocenské hrátky elfov? dôvod = nuda nesmrteľných sa opakuje v skoro kazdej knihe kde su elfovia okrem asi Zaklinaca.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Hmm, znie to trochu, akoby to Duke vymyslel :-D Ale nie... v tejto knihe nejde ani tak o videnie demonov - vidia ich tak akosi všetci - lenže pokým tebe sa upír či vlkodlak môže javiť vďaka svoju "glamouru" ako normálny, pekný, mladý človek, Evie vidí čo je pod tým - napríklad práchnivejúce mŕtvolky a podobne ;-)

    No jo, prekliati Elfovia - keby sme boli nesmrteľní, asi by sme sa tiež sakramentsky nudili... nuž a s mocnou mágiou po ruke... tiež by sme asi vymýšľali všelijaké blbosti ;-D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. To je neuveriteľné !! Stále si predstavujem, ako mi Dr. Adeleke priniesol môjho manžela späť za 48 hodín. Môžete ho kontaktovať prostredníctvom tohto e-mailu: aoba5019@gmail.com alebo Whatsapp +27740386124... Nikto ma nikdy nemohol presvedčiť, že existuje skutočné kúzlo, ktoré naozaj funguje. Moje meno je Anita Mur Adela Matúš z Nitry, Slovensko. Keď som sa spojil s doktorom Adelekeom kvôli láskavému kúzlu pre mňa a môjho manžela, aby sa vrátili spolu, ktorí povedali, že so mnou nemá nič spoločné, ale dnes som rád, žemúťť mááá late. pretože som teraz spokojný s manželom. Každému, kto číta tento článok a potrebuje akúkoľvek pomoc, môže Dr. Adeleke tiež ponúknuť akékoľvek druhy pomoci, ako napríklad Zmierenie manželstva a vzťahov, Súdne prípady, Kúzla tehotenstva, Duchovná ochrana a ďalšie.

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).