Google+ Riddick's Realm: Jasper Fforde: Malér Eyrová

24 januára 2013

Jasper Fforde: Malér Eyrová


Prvý diel románovej série o Strede Ďalšej, ktorý sa vám chystám predstaviť, vyčkával v knihovničke asi rok. Nie preto, že by som naň nemala chuť. Práve naopak, tešila som sa veľmi, no nechala som túžbu v sebe dozrievať, spolu s napätím. Priznám sa, mala som trošku aj obavy. Či bude Jasper Fforde taký dobrý spisovateľ humoristickej sci-fi, ako sa zdá...

Dnes mám prvý veľký prípad Stredy za sebou a môžem spokojne konštatovať, že som objavila niečo vzácne - zásobáreň fantázie i hrejivosti v jednom.



V úvode si vysvetlíme, ako je to so Strediným menom. V originále sa volá Thursday Next, český prekladateľ Pavel Medek ju kongeniálne prekrstil na Středu Další, aby jej meno bolo ženského rodu. No a keď už úspešne prežila jeden preklad, ja ju môžem nazývať Stredou Ďalšou, hlavne aby som sa vyhla dileme českého alebo slovenského skloňovania.
(Niežeby som dúfala, že by jej príhody niekedy vyšli v slovenčine... snáď si to ani neželám, ak by to malo skončiť paškvilom typu "Štvrtka Nextová" len kvôli úpornej snahe byť odlišný od českej verzie.)

Streda je agentka SpecOpu, Siete špeciálnych operácií. SpecOp stojí nad políciou, zahŕňa 30 oddelení označených číslami, pričom o väčšine z nich sa nevie ani čomu sa venujú. Je to niečo ako všetky zložky tajných služieb Veľkej Británie pohromade. Čím nižšie číslo, tým tajnejšia pracovná náplň. Medzi agentami koluje porekadlo, že "čo je pod SO-9, to je nad zákonom". Napríklad sa vie, že SO-9 je antiteroristické oddelenie a SO-12 chronohliadka, o SO-1 sa predpokladá, že dohliada na samotný SpecOp...

Streda Ďalšia pracuje pre SO-27, literárne detektívne oddelenie. Zaoberá sa zločinmi ako falzifikácia, ilegálne obchodovanie či prznenie literárnych diel príliš voľnými interpretáciami.
Už ste asi pochopili, že tu máme do činenia s odlišnou realitou.

V tej Stredinej sa píše rok 1985, obľúbeným leteckým dopravným prostiedkom sú majestátne vzducholode, klonujú sa vyhynuté druhy zvierat a namiesto toho, aby sa ľudia hádali a bili pre odlišné náboženské vyznanie, sekajú sa kvôli obľúbeným literárnym a umeleckým smerom a autorom.

Baconovci neznášajú shakespearovcov, rafaelisti terorizujú neosurrealistov. Klasická literatúra je stále hit, múzeá Charlesa Dickensa alebo sestier Brontëových sú hojne navštevované, obyvateľstvo namiesto modernej popkultúre holduje "vyššiemu" umeniu. Aj geopolitická situácia je iná, Veľká Británia je už 131 rokov vo vojne s cárskym Ruskom, s ktorým sa doťahujú o poloostrov Krym.

Tomuto svetu v pozadí vládne megakorporácia Goliáš, ktorá má svojich zástupcov doslova všade, zastrešuje oblasti od médií po obchod so zbraňami a ovplyvňuje politiku. Nečudo, že v osobe slizkého Jacka Krutza sa zamieša aj do prvého vážneho prípadu Stredy Ďalšej a SO-27.

Zjaví sa totiž nechvalne známy "criminal mastermind" Acheron Hádes a jeho najnovšou hračkou sa stanú slávne romány.
S pomocou akéhosi literárneho portálu, ktorý vynašiel Stredin nadmerne kreatívny strýko Mycroft, vstúpi do Dickensovho románu Martin Chuzzlewith, jednu vedľajšiu postavu z neho vytiahne a nechá zavraždiť. Keďže na to použije originálny rukopis, literárne dielo nevyčísliteľnej hodnoty a s ním aj všetky ostatné vydania zaznamenajú nenapraviteľnú škodu.
Acheron sa náramne baví a nasledujúcou obeťou má byť práve Jana Eyrová.
Situácia je kritická, avšak Streda má tie správne predpoklady, aby sa práve ona stala Acheronovi dôstojnou protivníčkou...

"Některé věci jsou důležitější, než předpisy a pravidla. Vlády a módní trendy přicházejí a odcházejí, ale Jana Eyrová je věčná. Obětovala bych cokoli, abych zajistila, že se ten román zachrání."


Malér Eyrová je po viacerých stránkach výnimočným zážitkom. Vierohodne vykreslená absurdita miešaná s prvkami vedeckej fantastiky, suchým a zároveň bláznivým humorom a obrovskou dávkou fantázie dôstojne nadväzuje na dedičstvo velikánov ako Douglas Adams či Monty Pythons. Aj fanúšikmi milovaný a kritikou ignorovaný Robert Rankin by sa tam našiel, hoci Fforde menej tlačí na pílu v oblasti akcie a viac sa venuje vykresleniu postáv a atmosféry.
Nemá to drajv ako Christopher Moore, ale je to "britskejšie" (pochopiteľne, Moore je Američan a Fforde Brit). Nebudem vám dávať návod, čo si pod tým predstaviť, to cíti každý sám.
Čítanie Fforda jednoducho prináša radosť.

S Malérom Eyrová mám spojený aj iný intenzívny vnem. Pamätáte si scénu z Pelíškov, keď Jindřiška vykríkne "To je pohoda, když není táta doma"?  V jeden večer asi v polovici knihy som sa zahrabala do perín a odrazu sa mi zjavil v mysli. Chcelo sa mi zhlboka nadýchnuť a zakričať "to je ale pohoda!" Fantastický pocit sa opakoval zakaždým, keď som otvorila knihu. Ak toto nie je pravá čitateľská rozkoš, tak už nič :-)

Jasper Fforde je medzi svojimi, väčšinou anglicky hovoriacimi fanúšikmi, považovaný za majstra slova, autora hrajúceho sa s jazykom. Po prečítaní českého prekladu to neviem celkom posúdiť, ani si zatiaľ netrúfam. No formálna stránka románu ako taká sa mi veľmi páčila. Každú kapitolu uvádzali výňatky z fiktívnych kníh napísaných niektorou z postáv, prípadne výrokmi neznámych. Funkčné, zábavné, originálne. (Navyše je to lepšie než výňatky z básní, ktorých uvádzanie pred kapitolami považujem za klišé, ktoré sa mi vo väčšine prípadov zdá pateticky otravné.)
Ešte zaujímavejšie bolo zistenie, že celá kniha je vlastne písaná v prvej osobe jednotného čísla, ich-formou, lenže tento dojem sa stráca vtedy, keď sú aktérmi deja iné postavy a dejú sa veci, ktorých sa Streda nezúčastňuje. No uprostred takejto scény sa zjaví veta od hlavnej hrdinky. Neviem, či existuje nejaký termín a teória pre takúto "potlačenú" alebo "prerušovanú" ich-formu. Zdá sa mi, že som sa s týmto štýlom ešte nestretla. Avšak Jasper Fforde ani Pavel Medek s ním nemajú najmenší problém a príbeh plynie bez akýchkoľvek potknutí.

Viac asi nemám čo dodať k Maléru Eyrová. Len toľko, že ak milujete humoristickú sci-fi literatúru, nenechajte si Stredu ujsť!
Moju čitateľskú bunku potešila natoľko, že možno nepotrvá dlho a pustím sa do druhého dielu (a zároveň posledného vydaného v češtine) s názvom Ztracena v dobré knize. Potom už mi zostane len sa odvážiť na anglické originály.





Jasper Fforde: Malér Eyrová (Albatros, 2006)






Tisk a vazba této knihy odpovídají zavedeným normám společnosti Goliáš ©. 
Goliáš ©
Pro vše, co kdy budete potřebovat. ™
Varování: Zneužití výrobků či služeb společnosti Goliáš může ohrozit 
další právo vás i vaší rodiny na zdraví, svobodu a spokojený život.

Súvisiace:
Christopher Moore: Špinavá práce
Christopher Moore: Nejhloupější anděl
Christopher Moore: Baránok - evanjelium podľa Biffa, Kristovho kamoša z detstva
Christopher Moore: Ostrov lásky
Robert Rankin: Fikané jezinky chiswické

15 komentárov:

  1. jeeje, to vyzera ako paradna vec! hovoris, ze budu dalsie diely? hmm... asi nemozem pocitat s tym, ze by sa objavil cesky ebook, ze?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. mne sa to veru veľmi páčilo :-) v češtine vyšli diely dva. predpokladám, že nejde o bestseller, takže ťažko povedať, či budú ďalšie... ktovie, či má vôbec zmysel čakať, keď v originále má už séria Thursday Next 7 častí (http://www.jasperfforde.com/subindex/tn_index.html).
      ja som hepy, že mám dve, po prečítaní sa neskôr pustím do originálov. koniec-koncov, jedného Ffordeho už kúpeného mám, ako flipback - Shades of grey. snáď bude čitateľný aj pre mňa.
      a či český ebook bude... nevieš ako je na tom vydavateľstvo Albatros s ebookmi? lebo ja nie :-)

      Odstrániť
    2. nemam najmensieho ponatia :))) vidim to na originalne ebooky, pretoze toto asi sotva najdem v kniznici. niezeby som to riesila nejako akutne... mam tu tolk oneprecitanych knih, ze cakam, kedy ma zabiju :) ale znacim si, srandovnych knih nie je nikdy dost. ale este ma zaraza, co maju vsetci s tymi odtienmi sivej :))) dosli farbicky? :)

      Odstrániť
    3. ehm, Fforde mal Shades of grey skôr než Jamesová jej "porno pre mamičky" :-) v jeho prípade ide o scifíčko a námet sa mi páči. som na to zvedavá. ale najprv si ešte doprajem Stredu. nech sa naňho lepšie naladím.

      Odstrániť
    4. vsak ja sa nehadam, kto to mal skor :)

      Odstrániť
  2. Toto znie úžasne :) pripadá mi to dokonca aj ako vcelku originálny nápad, stretla si sa už niekde s podobnou myšlienkou, Anet?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hmm, budem musieť porozmýšľať, ale takmer naisto môžem povedať, že nie - rozhodne nie v danej "konštelácii" a s takými doplnkovými nápadmi, ktoré tam Fforde má.
      samozrejme, ako to už býva, recenzia prezrádza pomerne málo a všetky tie čerešničky, ktoré sa mi nechcelo a ani by nemalo zmysel opisovať či vysvetľovať - si na čitateľa počkajú až v knihe.
      napr. na romantickú líniu Stredy Ďalšej ;-)

      Odstrániť
    2. Začínam vážne zvažovať kúpu :) znie to presne ako literatúra, akú mám rada.

      Odstrániť
    3. ja si myslím, že by sa ti páčila aj pohladila na duši. ale treba zvažovať rýchlo, pri 6 rokov starej knihe človek nikdy nevie, kedy sa vypredá.

      Odstrániť
    4. Asi z úplne iného súdka, ale akurát dnes som čítal recenziu na komiks s podobnou myšlienkou

      http://www.fantasyplanet.cz/clanek/komiksovy-mikroskop-deadpool-killustrated

      Aj keď totok Anetine sa mi zdá lepšie :)

      Odstrániť
    5. pozrela som si ten článok o komikse... a tiež si myslím, že Fforde je lepší :-) hoci má ten komiks retro obálku, neviem kedy vznikol, takže neviem určiť, komu myšlienka zabíjať literárne postavy napadla prvému - ale pravdepodobne napadla niekomu úplne inému dávno pred Ffordem aj pred Deadpoolom :-) idei v literatúre nemá zmysel riešiť, lebo by sme asi zistili, že originalita dávno umrela :-D
      v každom prípade podľa textu recenzie to má náš Acheron Hádes lepšie premyslené. on to nerobí len preto... doprdele, prečo to robia v tom komikse??? akosi tam nevidím zmysel... Acheron to robí, lebo ho neskutočne baví byť zlý. je to proste rodený deviant a vôbec sa za to nehanbí :-)

      Odstrániť
  3. Ajéjé, Riddick objavila Thursday Next. :-) Zabudla si spomenúť, že Británia prišla o Wales a že je z neho ľudovodemokratická diktatúra. ;-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ááá-jasné, a Križiak ju pozná už dávno ;-) mňo, všetko má svoj čas. dúfam, že sem-tam tu objavíš aj tip na knihu, o ktorej si ešte nepočul.

      ad Wales - mohla som to tam napchať, ale nevadí. to sú tie čerešničky, ktoré si na čitateľa počkajú v knihe :-)

      Odstrániť
    2. To s tým Walesom je samozrejme taká typická humoristicky ladená "randomness", ako angláni hovoria. Podobne ako s tou večnou Krymskou vojnou. Ani jedno neznie veľmi realisticky, ale je to práve ten uletený WTF faktor, ktorý čitateľa rozosmeje. :-)

      Odstrániť
    3. mne sa to práve páči, tie malé absurditky :-) hoci aj dané do historického kontextu. bolo to milé a vyslovene to milujem v takomto detailnom spracovaní - keď ten autor nielen načrtne alternatívu ako pozadie, ale pekne sa s ňou pohrá. Fforde si ma proste získal na všetkých frontoch :-)

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).