Google+ Riddick's Realm: Vyhlasovanie Ceny Fantázie 2013

20 novembra 2013

Vyhlasovanie Ceny Fantázie 2013




11. ročník najprestížnejšej slovenskej súťaže v oblasti fantastickej tvorby



Na odovzdávanie Ceny Fantázie 2013 som doletela tesne po začiatku programu, malé meškanie spôsobilo zháňanie konkrétnej knihy, ktoré som opísala v článku o Kozmodróme a Bibliotéke.
Voľné miesto som uchmatla vedľa Janky Javorky, ktorú som opustila až pred posledným vyhlasovaním, keď sa v prvej rade uvoľnilo miesto. My krátkozrakí chceme tú najväčšiu parádu vidieť pekne zblízka :-)

Ešte pred programom som pri vchode do Incheby stretla Mareka Slabeja, Moniku Herda a Róberta Hrica, kolegu knihovníka, ktorý bol strašne sympatický smejo. Pokúšala som sa Mareka intervjúvovať, ako sa cíti ako favorit - pretože podľa ozvien, ktoré zachytil môj radar, jednoznačne favoritom bol - ale s racionalitou a skromnosťou jemu vlastnou mi žiadnu relevantnú odpoveď nepodal.

Začalo sa hneď zostra, po ohlásení budúcoročnej novinky - že jeden porotca bude vybratý spomedzi recenzentov aktuálneho zborníka - sa prešlo na vyhlasovanie Ceny Béla, ktorú udeľuje vydavateľstvo Artis Omnis za najlepšiu hororovú poviedku. Z rúk predošlého víťaza Janka Išu si ju odniesol nám už známy minuloročný finalista Ján Stopjak za dielko s názvom Lilith.
To som ja na Cene Fantázie

Nasledovala novinka - čítanie ukážky z víťaznej poviedky. To sa potom opakovalo po každom venčení, ehm, ovenčení autora niektorou cenou.
Čítal herec Martin Meľo. Podľa občasných chybičiek predtým texty asi nevidel, ale vzhľadom na to ich zvládal dobre (však je herec, študoval na to ;-). Ešteže som si ho overila na ujovi gúgľovi a teda viem, že nie je Melo ale Meľo a okrem toho hrá v TV seriáli Chlapci neplačú, čo ide síce úplne mimo mňa, ale keby ho niektoré fanúšičky chceli viac vidieť i počuť, poskytujem informáciu ;-)

Nasledovala Cena Intel za najlepšiu sci-fi poviedku: Ivana Dubcová - Stalo sa to zajtra. Odovzdával pán Intelák.

Cena za najlepšiu fantasy poviedku: Miro Švercel - Starec a dieťa. Odovzdávalo ako vždy rozkošne rozkokošené vydavateľstvo Hydra, menovite Lenona Štiblaríková a Katarína Soyka.

Cenu Bibliotéky si za svoju krásnu poviedku Letec do večnosti odniesla Zuska Stožická, ktorej som veľmi fandila... A aby toho nebolo málo, vzápätí si šla aj pre Cenu poroty za poviedku, ktorá dostala v prvom kole najviac bodov.

Poniektorých nás už poriadne žrali mrle, lebo všetky ceny samozrejme majú svoju váhu, prestíž a autori si ich môžu písať do svojich medailónikov... ale po toľkom venčení sme boli zvedaví aj na cenu najväčšiu, o ktorej rozhoduje publikum najvrtkavejšie, čiže verejnosť.

Aby sme z toho boli ešte viac zmagorení, tak sa miesta vyhlasovali v poradí druhé, piate, štvrté, tretie... (keby som to nemala v zápisníku, nikdy to nezopakujem).
víťaz Marek Slabej
Po uprataní to vyzeralo takto:
5. Janka Javorka - Zabiť za kus plastu
4. Róbert Hric - Kosovski božur
3. Zuska Stožická - Letec do večnosti
2. Ladislav Kravčík - Ai

Po treťom teda už bolo jasné, koho meno nepadlo a stáva sa víťazom:
Marek Slabej a Otázka porozumenia.


Hip, hip, hurá!
Čo na tom, že u mňa skončil posledný? Jednak, ako som mu povedala osobne, "na to sa môžeš vysrať, čo som o tvojej poviedke napísala ja", druhak som mu bez ohľadu na to, že mi poviedka nesadla veľmi fandila a mám obrovskú radosť, lebo Marek je môj kamarát a píše skvele, tretiak mi ešte nikdy nevyšiel tip na víťaza - už je takmer pravidlom, že kto víťazí u mňa, nezíska sochu, takže ako mi bolo povedané, vlastne by sa mal na mňa hnevať ten, koho si vyberám za favorita :-)

Po prvom kole pózovania, keď sme na Mareka vykrikovali, aby dal keramickej madam Fantázii pusu (čo napokon decentne splnil), sa naňho vrhli načisto euforické Hydry, čo ešte bude musieť manželke doma vysvetliť :-)

Potom nasledoval ten hysterický pohyb, ktorý obvykle po rozdaní všetkých cien CF nasleduje. Nákup čerstvého zborníka, pobehovanie kvôli podpisom, rozdávanie autogramov, rýchle lúčenie alebo dohadovanie o ďalšom postupe... Ako sa v takých chvíľach cítia víťazi, môžem iba hádať. Asi sú tiež trochu rozhodení. Hlavne zelenáči, ktorí sú na stupienkoch či vo finále prvý raz - tých sledujem najradšej a dopriavam im tú slávu na poli domácej fantastiky. Fandím im a želám, aby si to čoskoro mohli zopakovať.

Dôležité dodatky


- Všetky poviedky, ktoré vyhrali cenu + niečo navyše (spolu 13) sa nachádzajú v zborníku Fantázia 2013.
- Túžila som dozvedieť sa aj nejaké čísla - hlavne koľko ľudí celkovo hlasovalo v CF2013, ale ak nemám okno, tak nepadli. Možno sa ešte niekde objavia.
- Aby som nezabudla, druhou významnou novinkou je Fantázia Award 2014 - špeciálne ocenenie pre poviedku v angličtine, kde jedným z porotcov bude aj známy spisovateľ Mike Resnick! Viac info kade-tade na internete a samozrejme v zborníku.

Foto © Ján Žižka. Viac fotiek nájdete v albume na Facebooku. Práva sú public, mali by ste ho vidieť.
Album pána Milana Aľakšu s inými fotkami je zase tu. Tiež public.



Súvisiace:

36 komentárov:

  1. Reportaz na vlastne bulvy - a tiez pekna :)))
    Inac - len na doplnenie:
    * s Martinom Melom som chvilku potom hovoril a on tie poviedky vazne cital a citane useky si vyberal sam. Takze to obcasne pletenie jazyka bolo asi sposobene niecim inym ;) Ale inac bol az zlaty, ked sa ma takmer hanblivo opytal, ze ci sa mi jeho citanie pacilo...a ci mi nevadi, ze do jednej citanej sceny vlastnym rozhodnutim pridal opakovanie jedneho slovneho spojenia. Nakolko ovela znamejsia hviezda je on, mal som z toho taky trosku surrealisticky pocit :)

    * Podla toho co pisu v zborniku, hlasovalo okolo 500 ludi. Ale neviem, ako to bolo v minulych rocnikoch.

    A som rad,ze si to stihala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jéj, to je zlaté (ako sa pýtal). Tak tie chybičky teda prirátame k tréme z neobvyklej situácie (predsa len je skôr zvyknutý na divadlo a scénu ;-)
      500? Juj, musím doňho nakuknúť. Marí sa mi, že minulý bolo cez 600. Divné, čakala som naopak zvýšenie...

      Odstrániť
    2. Tak aj ja som cakal viacej - hlavne kvoli zapojeniu Martinus-u. Ale mozno predsa len ta reklama z ich strany nebola prave prioritou.
      No ale uznaj, ked hlasujuci mohli nieco vyhrat - co by este chceli???? :)

      Odstrániť
    3. Minulý rok bolo tuším cez 700. Aj mne sa to zdá celkom málo v pomere k čítanosti...14tis ku 500.

      Odstrániť
    4. Nemyslím si, že je práve fér hľadať vysvetlenie počtu hlasujúcich v Martinuse :-) naša podpora mala viacero podôb a robili sme, čo sme mohli, aj z hľadiska využitia našich komunikačných kanálov. Verím, že sa nám podarí nadviazať na tohtoročnú spoluprácu aj v budúcnosti, a ak CF usudi, že sa žiada vypomoct s nahananim hlasujúcich, radi niečo vymyslíme, hoci naše partnerstvo nie je primárne reklamné.

      Odstrániť
    5. My v ňom ale "nehľadáme vysvetlenie", to je trošku nepochopené, takmer až otočené o 180 stupňov. To znie akoby sme obviňovali Martinus z toho, že zapríčinil zníženie štatistiky alebo sa dosť nesnažil - nič také tu nepadlo a bola by aj hlúposť niečo také vyhlasovať. Určite sa vyjadrím aj za ostatných ak poviem, že takúto kauzalitu tam nikto z nás nenašiel ani na ňu nepoukazuje.
      Jednoducho len preberáme čísla.
      Avšak, to, že sme s účasťou Martinusu ako hlavného partnera očakávali zvýšenie počtu hlasujúcich, považujem za prirodzené ;-) V knižnom priemysle na Slovensku aktuálne neexistuje silnejší partner s ekvivalentnou prestížou, preto sa od neho veľa očakáva... čo môže byť zradné ;-)
      Peace.

      Odstrániť
    6. Čísla čítanosti na sme.sk sú úžasné. Ale či tí ľudia aj reálne poviedky prečítali, je už iná otázka. Podľa môjho názoru väčšina asi len klikne na poviedky a keď uvidí ten rozsah, ide zasa preč. Predsa len je to žánrová literatúra a tá nie je pre všetkých :) A aj keď sme asi očakávali, že meno Martinus priláka viac čítajúcich a hlasujúcich, nestalo sa. Ale toto bude mať asi hlbšie príčiny a Martinus z toho naozaj nemožno viniť. Súhlasím so všetkým, čo Aneta napísala.

      Odstrániť
    7. Ach jaj, som to predsa nemyslel ako kritiku... Islo o nejaku podvedomu myslienku, ze ked je Cena Fantazie spojena partnerstvom s Martinusom, tak to bude mat vplyv aj na pocet hlasujucich, to je vsetko. Takze asi tak :)

      Odstrániť
    8. Ok, pardon za nepochopenie, to je riziko internetovej komunikacie :-) Kazdopadne, je to dobry podnet a vyzva do buducnosti!

      Odstrániť
    9. Stáva sa :-) Martinus je určite dobrý partner a budeme radi, ak ním bude aj ďalší rok. Nabudúce na tých nečítajúcich "žánrovú literatúru" vymyslíme nejakú fintu, aby čítali a hlasovali viac ;-)

      Odstrániť
  2. Nuz a este, vzhladom na tvoje prorocke schopnosti - aby sa nestalo, ze ta niektory buduci finalista/ka, ktorheo budes tipovat na prve miesto - nezaskrtil :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď práve! Uvažujem, že v budúcom hodnotení už osobný rebríček vynechám :-D

      Odstrániť
    2. Nieee, rád si prečítam tvoj názor. A verím, že nie som sám

      Odstrániť
    3. Ved nech recenzuje a kritizuje - ale preboha, nech nedava poradie a nemenuje svojho favorita!!!! :)

      Odstrániť
    4. Raz sa to musí zlomiť a konečne natipuje správne :)

      Odstrániť
    5. Tiež dúfam! :-)
      Možno dám potom víťazný taneček a natlačím sa k držiteľovi sošky ako toho roku Hydry :-D

      Odstrániť
  3. Pekné zhrnutie.
    Rád som sa zúčastnil a videl naživo ľudí, ktorých poznám len z netu. Hádam nabudúce bude viac času aj na niečo viac ako len podpis do zborníka a gratuláciu.
    Som spokojný, keďže vyhral môj favorit (ale nevadilo by mi, keby vyhrala aj Zuska). A ešte spokojnejší, že som sa do toho zborníka zasa dostal (a ukoristil Belu:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mal si sa k nám pripojiť a pokračovať v kaviarni na Kozmodróme ;-) Nabudúce ťa zlanárime (ak ťa predtým neuchmatne niekto iný)

      Odstrániť
    2. Rád by som, bohužiaľ čas som mal rozplánovaný na minúty. Dokonca som do poslednej chvíle nevedel, či vôbec na vyhlásenie prídem. Ste sympoši všetci :)

      Odstrániť
    3. Ty takisto. Hocikomu nenúkam prizvanie do partie ;-) O rok rozplánuj lepšie :-)

      Odstrániť
    4. Dík, všetko bude záležať na tom ako sa bude dariť ;)
      Teraz cítim ešte väčšiu zodpovednosť :D

      Odstrániť
  4. Prvýkrát som sa toho zúčastnila osobne a ľutujem iba jednu vec - že som bola tak príšerne nervózna a neužila si to naplno, až neskôr pri jedle sa mi žalúdok vrátil späť na pôvodné miesto :)

    Som rada, že Zuska vyhrala dve ceny, a napriek tomu, že Marek nebol môj favorit, jeho radosť bola nákazlivá a veľmi príjemná - a dúfam, že ho v súťaži ešte s nejakým dielom uvidím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ved ja som tiez vzdy rad, ked ludi z virtuality nakoniec spoznam nazivo... a kedze som vo svojej podstate mierny introvert, nikdy neviem ako sa tvarit k cloveku, ktoreho na nete vnimam uz pekne dlho - a zrazu stoji predo mnou. Ale doteraz to vlastne takmer vzdy vyslo bezchybne. Ved aj Anet som takto...onee...raz odchytil :)

      A co sa tyka sutazi - v Cene Fantazie uz urcite nie. Myslim, ze by to uz nebolo uz uplne na mieste, no nie? Ale pisanie bude, takze urcite sa budem snazit ludstvo obohatit o niektore skrabopisne sialenosti :)

      Odstrániť
    2. to myslíš vážne, že preto, že si raz vyhral, sa už nezúčastníš?!? to je škandál, to je nerozumné a nerozvážne! a vôbec, to nie je dôvod!
      Lucia Droppová ju vyhrala dvakrát - a nezdalo sa, že by mala mindrák sa zúčastniť. hoci po dvoch víťazstvách a vydanej zbierke prepustila miesto mladším... ešte stále si ju nedohnal a neprekonal, tak do akého úzadia sa to chceš sťahovať? :-p
      len ty pekne píš, ako si povedal - a nezahadzuj CF za hlavu.

      Odstrániť
    3. Jaj Anet, ved nijake stahovanie sa do uzadia :)))
      A uznavam, ze kazdy ma na to trosku iny pohlad - Lucia sa rozhodla tak, ako sa rozhodla, co je OK. Z mojho pohladu to je uzasny uspech, ktoremu som do poslednej chvile naozaj ani neveril. Ale je to ocenenie jednej (dobrej) poviedky. Ak by som to vyhral niekedy este raz, tak by bola ocenena dalsia jedna poviedka.
      No za tym niekde je autor. Vela ludi si teraz tak trosku vsimlo, ze nejaky "Marek Slabej" existuje a pise scifi...a Marek Slabej dokazal aj sam sebe, ze ako-tak pisat naozaj vie. Dalsia soska nebude znamenat, ze som v pisani lepsi.
      Literarny trh stale beriem ako peknu ukazku kapitalizmu (i ked vela literatov podvedome tiahne do lava) - autor z nicoho vytvori nejake dielo a to predava, v priamej konkurencii, ludom. Cize ak som a budem fakt dobry, tak sa to nebude dokazovat dalsou soskou :) Ak budem pisat dobre poviedky, tak niekde vyjdu...a budu sa pacit, no nie?

      No a predsa existuju aj ine ceny, vsakze? :)))
      CF len ak by som sa rozhodol zmenit zaner - a napriklad napisat echtovnu fantasy, alebo horor :-P

      Odstrániť
    4. No čo už s tebou :-) Mal by si to obrátiť na reklamu a napísať dakde "statement", že už nebudeš súťažiť a dáš šancu ďalším - urobíš im radosť :-D

      Odstrániť
    5. Ja takisto nevidím jediný dôvod, prečo by si sa nemohol znovu zúčastniť ceny fantázie s inou poviedkou (možno aj lepšou!!), práve naopak, CEFA potrebuje kvalitných autorov, nielen "nováčikov". Jasné že si z toho netreba urobiť jediný celoživotný cieľ, ale myslím že konkrétne v tomto prípade by "raz a dosť" naozaj platiť nemuselo ;)

      Každopádne, teším sa na tvoju ďalšiu tvorbu!

      Odstrániť
    6. Jennka to vyjadrila lepšie :-)

      Odstrániť
    7. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
    8. Marek, po víťazstve sa vzdať ďalšej účasti v súťaži má zmysel iba vtedy, ak by si sa účasťou ako autor zhoršil.

      Ešte k M. Meľovi - ja pre jeho neprofesionalitu ospravedlnenie nevidím. Chybu urobil v každom texte. Už po dvoch ukážkach som tŕpol, čo s tou ďalšou urobí.
      Ale nebol sám. Nechcem, aby upadol do zabudnutia nešťastný uvádzač, ktorý o jednej z ocenených dám povedal, že: "publikovala v časopise Ramboid." Spolu so snahou klásť otázky, ktoré takmer každý ignoroval a neschopnosťu dodať vyhlasovaniu víťazov viac napätia bol druhým výrazným diletantom na scéne.
      Naozaj mi tam chýbali obaja Ivanovia a ich zakaždým rovnaký, avšak zasvätený prejav. Starým kamarátom predsa len ochotnejšie odpúšťam chyby.
      Hromdotoho!

      Odstrániť
    9. veru, Hromo, moderátorove chybičky som aj ja zbierala počas programu... už si pamätám len, že bez ohľadu na pohlavie ani počet odovzdávačov cien nemenil skloňovanie :-) tiež som sa vyjadrila, že veľká škoda, že prím v moderovaní nedostal Ivan s Luciou - minulý rok pôvabne sekundovala Lívia a fungovalo to skvele. tento chalanisko veru ubral dosť šťavy, čo som si plne uvedomila až po tejto tvojej otvorenej kritike (na tvári miesta som nemala čas sa príliš zaoberať víziami ako by to vyzeralo lepšie, ale teraz to vidím jasne).

      Odstrániť
  5. Chcel by som ešte raz pogratulovať Marekovi k výhre a ostatným k účasti na semifinále a tematických cenách. Som rád, že môj hlas nevyšiel nazmar.

    P.S. Nič to, budúci rok to s tipovaním hádam vyjde. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vdaka chlape. A som rad, ze som nesklamal - a snad ani v buducnosti nie :)

      Odstrániť
    2. Niet začo. Mne osobne sadla tvoja poviedka najviac, keby som bol niekto iný, možno by som hlasoval za inú. Nič nie je načisto determinované. ;-)

      Odstrániť
  6. s mensim casovym odstupom... aj ja dakujem, ze som mohol prispiet do kvalitnej sutaze.. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).