Google+ Riddick's Realm: Stephen King: Mr. Mercedes

19 januára 2015

Stephen King: Mr. Mercedes



Chcela som do perexu použiť kúsok slovenskej alebo českej anotácie ku knihe, lenže prvá mi nebola sympatická a tá druhá obsahovala faktickú chybu. Tak vám novú kingovku predstavím radšej vlastnými slovami :-)



V tomto článku sa nebudem snažiť kvetnatou štylistikou vyzdvihnúť kvality Kingovho písania, je to zbytočné. Ako autora zo zbožňujem, ako remeselník je dokonalý a ako psychológ svojich postáv obdivuhodný. Venovala som mu už niekoľko pochvalných recenzií.
Ani Mr. Mercedes ma v tomto ohľade nesklamal, a to je v kocke asi tak všetko. Ostatné záleží len na vás.

They walk among us


Bill Hodges je 62 ročný policajt na dôchodku, ktorý celé dni čumí na bedňu a hádže očkom po kamarátke pištoli, lebo je doma sám a spolu s prácou prišiel aj o životnú náplň. Krv mu opätovne rozprúdi anonymný list od masového vraha, ktorý rok predtým vpálil autom do davu čakajúcich nezamestnaných a zabil pritom 8 ľudí, vrátane matky s kojencom. Použil na to ukradnutý Mercedes SL500, podľa ktorého dostal prezývku.
Nikdy sa ho nepodarilo vypátrať a pre Billa, svojho času mimoriadne úspešného detektíva, je to jeden z tých restov, ktoré ťažia dušu ako kameň.
Provokácia zaberie - Bill namiesto zvažovania samovraždy má znova dôvod žiť. Závity sa mu rozbehnú na plné obrátky a my sledujeme jeho myšlienky a dedukcie.
Vzápätí nás autor zoznámi aj s pánom Mercedesom... volá sa Brady Hartsfield, je plnoprávny psychopat, no navonok sú jeho mimikry dokonalé. Inteligentný, nenápadný a nebezpečný. A ešte k tomu perfektne rozumie počítačom.

O masových a sériových vrahoch Bradyho typu sa vraví, že sa radi predvádzajú, dráždia políciu alebo sa dajú chytiť, aby sa konečne dostali do svetla reflektorov pre svoju záverečnú scénu. Aj Brady chce upútať Billovu pozornosť a pohrať sa s jeho pocitmi viny (to on rád), tesne predtým, než urobí niečo veľké. Osem obetí na miestnom trhu práce bol síce nečakaný úspech, lenže s jedlom rastie chuť...

Obyčajná kriminálka


Keď som zadávala hodnotenie Pána Mercedesa na Goodreads, zachytila som kútikom oka kritický komentár, v ktorom mal jeho pisateľ výhrady voči tomu, že tento román je iba "obyčajná kriminálka", navyše pevne ukotvená v realite, mimo Kingovho univerza.
Áno, tiež som si všimla narážku, že Mr. Mercedes použil pri zločine masku klauna, podobnú tej z filmu TO. Touto jedinou poznámkou nám autor dal jasne najavo, že v tomto diele už spojitosti s inými knihami, tak ako sme zvyknutí, nemáme očakávať. TO je tu iba film a tým to hasne.
Fajn, ja s tým žiadny problém nemám, ak vy áno, upozorňujem vopred :-)
Výhrada o "obyčajnej" kriminálke je tiež pravdivá, ale ja s ňou opäť problém nemám. Hocikedy si dám radšej takúto od Kinga, než napr. od Keplera.

Keď sa zamyslím nad obsahom, vyvrcholením i metódou, akou je Mr. Mercedes napísaný, pravdepodobne niečo také a takto už určite vzniklo. No všetci dávno vieme, že originalitu netreba príliš preceňovať ;-) Či je alebo nie je originálny v námetoch a ich spracovaní, pri Kingovi pre jeho fanúšikov nie je dôležité. Je to jeho štýl, rukopis, to jedinečné kingovstvo, ktoré dáva jeho dielam osobitú pečať. To isté platí pre všetkých skvelých a plodných spisovateľov, ktorí majú na konte veľa kníh a predsa nás ešte neunudili.

Dobrú chuť a pevné nervy


Takže... verdikt znie: je mi fuk, či je Pán Mercedes obyčajná alebo neobyčajná kriminálka, a že sa neodohráva v Maine a ani raz sa tam nespomenie mestečko Derry. Napínala a bavila ma rovnako ako kingovky s prvkami fantastiky.
Mimochodom, na Goodreads som si (s potešením) všimla, že je k nej pridané označenie "Bill Hodges Trilogy #1". Už sa teším na ďalšiu epizódu :-) Predbežne sa pripravuje na jún 2015 a bude sa volať Finders keepers.

P.S.: Mr. Mercedesa som si dala v originále a každému, kto si trúfne, to odporúčam tiež. Viac o Kingovej angličtine a požiadavkách na čitateľa som napísala v článku 11.22.63.

P.P.S.: Na sledovanie noviniek o Stephenovi Kingovi používam a odporúčam facebookovú stránku Stephen King SK/CZ





Stephen King: Mr. Mercedes (Hodder&Stoughton, 2014)






Súvisiace:
Stephen King: Žiarenie
Stephen King: Doktor Spánok
Stephen King: Zelená míľa
a ďalších 6 v zozname recenzií pod písmenom K

9 komentárov:

  1. Vyzerá to, že sa mám na čo tešiť. :-) Dostala som ju pod stromček, ale ešte neprišla na rad.

    Neviem, aký postoj mám zaujať ku Kingovmu zvyku prepájať svoje knihy. Úprimne, pripadá mi to trochu iritujúce, na druhej strane, kedysi dávno som vo svojich textoch robievala to isté. Ale to ma už pred vekmi prešlo. Dnes mám skôr radšej, keď (samozrejme v prípade, že nejde o ságu či cielené použitie nejakého univerza) sú jednotlivé diela autorov oddelenými celkami.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super, verím, že sa bude páčiť, je napínavá ako guma v trenkách :-D
      Ja osobne mám rada prepojenia. Je to taký bonus (easteregg) pre tých, ktorí ich nájdu - a na druhej strane ak ho čitateľ nezachytí, lebo napr. od Kinga daný odkazovaný príbeh nečítal, tak to vôbec nevadí. Takto to bolo v 11.22.63, kde bol odkaz na TO, ktorý som v čase čítania prvej neodhalila, lebo som nečítala druhú - ale ono to obstálo aj samostatne a spätne pri neskoršom čítaní TO som si dodatočne prepojenie uvedomila :-)

      Odstrániť
    2. A ja práve pre toto (teda AJ pre toto) Kinga milujem. Tie nenápadné zmienky o udalostiach z iných príbehov, človeka veľmi poteší, keď ich dešifruje.
      Takže len obyčajná detektívka? Teším sa, kniha už čaká na svoj čas v poličke. King píše neobyčajne aj o obyčajných (reálnych) veciach, spomeniem len Poslednú priečku rebríka zo zbierky Nočná zmena, novelu Telo alebo Nadaného žiaka, či Misery ...

      Odstrániť
    3. Janko, súhlasím :-) medzi tie obyčajné veci napr. patria aj jeho geniálne opisy malých miest, ich komunít a jednotlivých obyvateľov. vždy si ich užívam :-)

      Odstrániť
    4. Potom skús román Nezbytné věci, tam sa v tom vyžíval. A ja s ním :)

      Odstrániť
  2. Tak túto knihu som si chcel prečítať v slovenčine, ale pri tom čakaní na slovenský preklad som sa rozhodol, že kašlem na slovenské vydania, takže asi sa pustím do tej angličtiny. Dúfam, že ju zvládnem. :D
    Ja som sa asi pred nejakými dvomi rokmi, keď som mal mániu detektívok, zamýšľal, že prečo vlastne taký ostrieľaný a skúsený autor nemá vlastnú detektívnu sériu a hľa, dočkal som sa. :) A ešte k tomu, policajtov/detektívov na dôchodku mám najradšej!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V tom prípade budeš nadšený :-) Neviem ako si na tom s angličtinou, ale niekde treba začať, čítanie v ANJ je podľa mňa veľmi obohacujúce a potrebné pre trénovanie cudzieho jazyka, lebo to, čo ťa naučia knihy (a audioknihy), to ti škola nedá... ak práve neštuduješ preklad a tlmočníctvo a to veru robí málokto z nás :-) Ja sa nehanbím priznať, že mám školskej angličtiny len 4 roky a to ešte veľmi dávno - ale zato viem oveľa viac a lepšie, než vedia mladí zo školy, pretože to všetko ma naučili knihy a filmy.

      Odstrániť
  3. Dočítané a bolo to fajn. Ani mi to nepripadalo príliš kingovské (asi pre tú absenciu nadprirodzených prvkov), ale to nemyslím v zlom. Klasickým Kingom som už bola presýtená, Len mi na konci bolo trochu ľúto, že to Bradymu nevyšlo. :-) U Kinga sa mi už neraz stalo, že viac sympatizujem s jeho zápornými ako s kladnými postavami. Zvlášť keď majú tí záporňáci taký ťažký život, chudáci.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hehe, tak to mne teda ľúto nebolo :-D Jednak nemám súcit s psychopatmi, jednak už úvodný opis prvého incidentu mi stačil, aby som ho znenávidela. Ani jeho narušená mamička v tom nebola nevinne, ale tá za to kruto zaplatila... V každom prípade, som rada, že sa ti kniha páčila.

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).