Google+ Riddick's Realm: Jiří W. Procházka, Klára Smolíková: Mrtvá šelma

20 augusta 2015

Jiří W. Procházka, Klára Smolíková: Mrtvá šelma

(Souřadnice zločinu 1: Tábor)


Mrtvá šelma po stu letech jěště straší živé.
(Ferdinand I. Habsburský o Janovi Žižkovi)




Robert Štolba je bývalý policajt, v súčasnosti expert na zabezpečovacie systémy so slabosťou pre umelecké diela. Práve sa venuje komplexnému návrhu elektronickej ochrany pre Husitské múzeum v meste Tábor.
So starým profesorom Kalandrom (v múzeu prezývaným Žižka), ktorý má Štolbu na starosti, sú si veľmi sympatickí. No keď sa František Kalandra po víkende nedostaví do práce, musí pokračovať s kurátorkou Berenikou Weissovou.

Sú to oni dvaja, kto v hodinovej veži bývalej radnice objavia profesorovo telo. Zavesené na hák, nad kvázi-magickým obrazcom.
Zo Štolbu a Weissovej sa stáva improvizovaný pár detektívov pátrajúcich na vlastnú päsť, hľadajúcich súvislosti medzi tajnými sektami kališníkov, vzácnymi artefaktami v depozitári múzea a Kalandrovou minulosťou.
Bereniku napadne neznámy útočník, na Štolbu sa pokúsia naaranžovať krádež múzejného majetku, a vzápätí príde uprostred Noci múzeí k teatrálnemu odhaleniu ďalšieho zločinu. Obeťou je opäť zamestnanec múzea...

Vrahom je...


Sychravá novembrová detektívka je to správne počúvanie do nekončiacej vlny horúčav, ktorá nás sužovala toto leto.
Mrtvá šelma je klasická detektívka so záhradníkom, okorenená procházkovským "mačo štýlom" v podobe hláškujúceho drsniaka Štolbu sarkasticky komentujúceho okolité dianie, a osviežujúca vďaka druhému hlasu rovnako vnímavej, no žensky triezvej Bereniky.
Príbeh nám servírujú striedavo obaja svojim vlastným spôsobom. V audioknihe ich stvárnili samostatní narátori, Kateřina Janečková a Otakar Brousek mladší.

Hoci predpokladám a myslím si, že písanie partov si Klára s Jiřím rozdelili, nelíšia sa príliš výrazne - naopak, hoci to znie paradoxne, jemne rozdielny štýl knihu zjednocuje. Dva nerovnaké charaktery Štolbu a Weissovej sa tak ako v správnom "buddy movie" spočiatku hodnotia a skôr odpudzujú, aby si postupne uvedomili, že od začiatku spontánne vytvorili zohratý pár.

Ako celok je Mrtvá šelma príjemná. Nenáročná a zároveň uspokojujúca. Mnohí spisovatelia asi netúžia po tom, aby ich dielo bolo označené ako "nenáročné", no často to znamená iba toľko, že kniha sa dobre číta a nemá ambície pomotať vám hlavičku ťažkými filozofickými úvahami nad neznesiteľnosťou ľahkého bytia. To mi vyhovuje.
Hlavní hrdinovia sú sympatickí, lebo im nechýba zdravá porcia sebakritiky, a z toho ostatného sa mi najviac páčili ich pozorovania vedľajších postáv. Z opisov niektorých bolo cítiť z pera autorov ľudské teplo, toleranciu k rôznym typom, lebo však ľudia sú "takoví i makoví" :-)

Štolba je pozér (trochu aj sám pred sebou), a ťažko sa mi rozmýšľa nad tým, či audio podoba tento jeho rys zvýraznila alebo naopak potlačila, keď som knihu nečítala očami... ale Otakar Brousek ml. môže z fleku dabovať hollywoodskych búchačov (možno to aj robí)... No Berenika je jednoznačne vo zvuku lepšia, než by bola iba v mojej hlave. Zastretý hlas (vysoký, ale akoby prefajčený) Kateřiny Janečkovej je taký... obyčajný, prirodzený a neprehrávaný, až je to úžasné.

Ľúbostná pieseň dvoch spisovateľov


© Kibi Photowatches
Väčšie i menšie detaily týkajúce sa ústredných hrdinov mi natoľko pripomínali (vzťah) oboch autorov ako ich poznám z osobnej skúsenosti, že netrvalo dlho, a rozhodla som sa do hlavných úloh obsadiť ako hercov práve Klárku a Jiřího.
Neviem, či som niekde niekedy videla Kláru Smolíkovú v pruhovaných pančuchách, ale to bol ten moment, keď som ju ako prvú angažovala do role Bereniky. No myslím, že pravou príčinou bolo, ako ju Štolba (Procházka) romanticky opisoval :-)

Čím ďalej príbeh Mrtvej šelmy postupoval, tým viac som ho v tej druhej rovine vnímala ako spoločné dielo dvoch zamilovaných partnerov, píšucich si literárnu áriu pre dva hlasy, ktoré sa preplietajú, prekárajú (postavy), ukrývajú medzi noty čriepky spoločných zážitkov (autori), až dospejú k jemne naznačenej harmónii, sľubujúcej pokračovanie (romance). Napokon, v literárnom živote sú naši českí Dempsey a Makepeacová ešte len na začiatku ;-)

A pokračovanie veru bude, ako avizovala anonsa po skončení audioknihy.
A Štolba s Weissovou v tom budú zase spolu :-)





Jiří W. Procházka, Klára Smolíková: Mrtvá šelma
(Walker a Volf, 2015)





Súvisiace:
Podvodník a jiné povídky
Colohnatt a Guterman: Vražda jako společenská událost
Dominik Dán: Beštia
Stephen King: Mr. Mercedes

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).