Google+ Riddick's Realm: Tri knižky na horúce dni - tretia (Jak jsem vyhrál válku)

19 augusta 2009

Tri knižky na horúce dni - tretia (Jak jsem vyhrál válku)

No a keď ste sa odreagovali pri najhlúpejšom anjelovi Razielovi a intelektuálne povzniesli so zadumaným mníchom Cadfaelom, poďte sa ešte raz zabaviť s niečím v akurátnom strede medzi dvoma pólmi literatúry.
Požadovaný klimatizačný účinok zaručia tony studeného bahna, lejaky, ľadový Atlantik, prípadne africká púštna scenéria, ktorá vás presvedčí, že by mohlo byť aj horšie...


Veselý román o smutných veciach Jak jsem vyhrál válku Patricka Ryana (v tomto prípade v podobe audioknihy) hádam ani nemusím predstavovať. Poznajú ho asi hlavne muži, ale dobrý humor je bezbariérový, takže nevidím dôvod, prečo by sa nepáčil aj ženám.

Každá z dvadsiatich kapitol rámcuje jedno dobrodružstvo britského vojaka Ernesta Goodbodyho a jeho niekoľkoročné pretĺkanie sa 2. svetovou vojnou od Európy po Afriku a naspäť.
Autor nám láskavým i satirickým perom predvedie, že iniciatívny blbec je naozaj horší ako triedny nepriateľ, ale ak má ten iniciatívny blbec kus šťastia, nemusí to vždy dopadnúť tragicky. A vždy sa na tom môžeme dobre zasmiať.

Poučka tretia - iniciatívneho blbca a chorobného poctivca v jednej osobe sa treba čo najrýchlejšie zbaviť, najlepšie vykopnutím smerom hore. Tak sa Ernest Goodbody stane dôstojníkom, čo pre zmenu nakrkne rádových vojakov spadajúcich pod jeho velenie.
Podriadení o ňom nemajú nijaké ilúzie, i keď on pre zmenu žije v domnienke, že ho milujú, pretože je vynikajúci poručík, organizátor i priateľ... Nadriadených dokonca jeho tvrdohlavá snaživosť niekedy okúzľuje - hlavne ak sa im nemieša do účtovníctva, a radšej ďaleko od skorumpovaných kasární bojuje na fronte.
Ale celé je to aj o tom, že vojna je absurdná šaškáreň a jeden veľký bordel, ktorý by bol celkom dobrou komédiou, nebyť toho hromadného zabíjania a ničenia...

Takže vo výsledku máme pred sebou dobrodružnú a inteligentnú satiru, ktorá sa stala kultom. Prvý raz vyšla knižne v roku 1963, o štyri roky sa dočkala filmového spracovania s Johnnom Lennonom (áno, s tým Lennonom) v hlavnej úlohe, a určite ju vydali v iks desiatkach jazykov a krajín po celom svete, ale podrobne sa mi to nechce zisťovať.
Jednoducho - budete sa baviť, uškŕňať a smiať - rovnako ako tisícky spokojných čitateľov pred vami. Napríklad keď pri Goodbodyho poverení získať od tuniských Arabov vzorky stolice (kvôli vyšetreniu) jeho tlmočník o svojich súkmeňovcoch vyhlási, že naposledy sa tak smiali, keď im spadol muezín z minaretu... :-D
Ja viem, teraz to tak srandovne neznie. Treba si to vypočuť/prečítať na vlastné uši/oči.

Českú verziu v rámci medzinárodného projektu Librivox absolútne bravúrne, na profesionálnej úrovni načítal jeden šikovný rétor a môžete ju skúsiť pohľadať na Království mluveného slova. Kvalita a celkové poňatie nahrávky je také fantastické, že ju neodlíšite od audioknihy z vydavateľstva :-)

Súvisiace články:
Jistě, pane ministře!
Jistě, pane premiére!
Rob Grant: Neschopnost
Leo Rosten: Pan Kaplan má stále třídu rád
David Lodge: Hostující profesoři
Frans G. Bengtsson: Zrzavý Orm

4 komentáre:

  1. bre rano, neviem ci je to zamer ale link na druhu knihu ti nefunguje...

    to nacitanie je kompletne alebo je to len nejake demo? ak kompletka tak vecer cucam a zajtra v aute mam o zabavu postarane (to s tym muezinom sa mi dost pacilo :D)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. nefunguje, lebo tam žiadny nie je :-) teraz som sa vrátila z mesta, hneď doplním.

    audiokniha je komplet, 20 kapitol.
    "Počet dílů: 20/20"

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Perfektné :) Ďalšia kniha do zoznamu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak to mam za sebou, vcera mi v aute dohral Epilog z audioknihy od Kralovstvi mluveneho slova. Najskor musim vychvalit nahovorenie celej knihy. Keby som si nahravku kupil v obchode tak by som vobec neveril, ze to urobili fanusikovia viac menej na kolene. Kvalita zvuku je bezchybna, cela kniha je doplnenia o rozne hudobne podmazy a ruchy. Jedine co sa snad da vytknut je miestami usmevna vyslovnost pani alebo slecny, ktora na zaciatku kazdej kapitoly cita uryvky z knih roznych dolezitych osob druhej svetovej vojny. Gabris cely text cita uplne uzasna ako profi herec (a musim dat zapravdu Riddick, ze sa naozaj miestami podoba na Trisku :)). Kazdy kto obetuje cas a stiahne si tuto audio nahravku urobi len a len dobre a neolutuje. Ja som ju pocuval v aute a bola velmi dobrym spolujazdcom :).

    A teraz k textu, clovek si zaspomina na MASH alebo Hlavu 22 naopak. Goodbody mi pripada ako major Burns (Barns?) z MASHU. On naozaj veri vsetkemu co tam predvadza a co mu ludia nabulikaju. On je vo vojne lebo bojuje za svoju vlast z presvedcenia a povysil si to na zmysel svojho bytia pocas tych rokov ktore stravi v armade. Casto sa az rozum zastavi nad vecami ktore je schopny urobit, povedat, napisat a to vsetko v dobrej viere ze kona to najlepsie pre svoju catu, armadu, krajinu, spojencov :). Nastastie to vyvazuju jeho poddostojnici, ktori - ked uz sa ho nemozu zbavit - sa ho snazia aspon trochu ukocirovat aby sa vyhli niektorym katastrofam. Casom sa tiez naucia ako ho spravne odrbat ked im nieco zakaze (organizacia cajoveho dychanku pre opustene "deticky" z Nemecka je toho krasnou ukazkou). Je to velmi prijemny, vesely a oddychovy text. Neviem ci by som bol taky nadseny keby som to cital, ale kazdopadne to stoji za pozornost. Takze kto neveri nech tam bezi a vypocuje alebo precita si tuto oddychovku...

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).