Google+ Riddick's Realm: James Luceno: Star Wars - Labyrint zla

29 apríla 2010

James Luceno: Star Wars - Labyrint zla



Labyrint zla sa odohráva medzi filmovými Epizódami II a III, presnejšie tvorí predhovor k tretej. Ešte presnejšie končí scénou, kedy sa Obi-Wan Kenobi s Anakinom Skywalkerom vydávajú na misiu s cieľom zachrániť uneseného kancelára Palpatina. Stanovenú métu dosiahnu vo veľkolepom úvode Pomsty Sithov...

Aj vzhľadom na to, že podstatnou zložkou tejto časti ságy z preďalekej galaxie je prerod Anakina Skywalkera na Dartha Vadera, a mnohým sa jeho motivácie vo filme mohli zdať nedostatočné, očakávala by som od knižného spracovania prequelu k Epizóde III trochu viac psychológie. 
Papier autora neobmedzuje tak ako minutáž filmového producenta, tak prečo trochu neskresať opisy likvidácie stoviek útočných droidov a nezamerať sa skôr na problém Anakinovej hlavy a srdca? Nezaškodilo by viac z vnútorných poryvov i vonkajších prejavov vášnivého mladíka, ktorý zmení osud Republiky na ďalšie dve dekády (kým ho moci nezbaví vlastný syn). Predsa len, nie každý deň sa talentovaní Jediovia menia v temných Sithov...
Namiesto toho Anakin stále iba lieta z miesta na miesto a bojuje po boku verného priateľa Obi-Wana (keď dobojuje, zavalí jednu hlášku a kapitola skončí). Občas si pritom spomenie na milovanú Padmé, občas je naštvaný, lebo zistí, že ich zase niekto napálil. Občas sa prejaví jeho vysoké sebavedomie, uvedomenie svojich výnimočných schopností - nič neočakávané u zázračného dieťaťa, o ktorom sa už roky nahlas šušká, že je Vyvolený, aby navrátil Sile rovnováhu. Aj so všetkými víziami z filmovej Pomsty Sithov je to trochu málo na takú radikálnu zmenu. (Podľa anotácie neočakávam viac ani od druhej Vaderovskej knihy Jamesa Lucena, Temný lord.) 

Takmer neutíchajúca akcia zožerie väčšinu písmeniek z husto potlačených 280 strán. Rytieri Jedi sa pokúšajú chytiť grófa Dookua, zneškodniť krvilačného generála Grievousa a medzitým vypátrať totožnosť tajomného Dartha Sidiousa, šedej eminencie Separatistov. V rámci knihy sa im pravdaže nepodarí úspešne zavŕšiť ani jednu úlohu. Jednak preto, že opakovanie naletia na rafinované úskoky nepriateľov a jednak samozrejme preto, že Labyrint zla iba pripravuje pôdu pre impozantné finále vo filmovej Epizóde III.


Potom je tam ešte tajne vydatá a čerstvo tehotná Padmé, prezieravý Bail Organa, slizký Palpatine, rozumný Mace Windu, veľa statočných klonovaných vojakov, trocha Yodu a protokolárnych droidov, za hrsť ďalších hrdinov a asi tucet bezmenných Jediov, ktorí aj tak všetci zomrú. 
Kniha začína inváziou na planéte Cato Neimoidia a končí obliehaním Coruscantu, hlavného mesta-planéty galaktickej Republiky. To medzitým sú hlavne naháňačky, unikanie smrti o vlások (ale s vtipom na perách), politika, boje, veľa zaujímavostí z hviezdnovojnového kánonu a ešte viac vedecko-fantastickej hatmatilky.
James Luceno snáď až príliš podrobne opisuje všetky technické špecifiká. Pre mňa to znamená, že tento román si asi lepšie vychutnajú muži... No a Labyrintom zla sa kniha tiež volá oprávnene, lebo intrigy, na ktorých Darth Sidious stavia svoj dlhodobý plán kumulovania neobmedzenej moci, sú natoľko prepletené a premyslené mnoho ťahov dopredu, že medzery v nich by odhalil asi len rovnako šikovný intrigán. Bohužiaľ pán budúci galaktický imperátor nemá konkurenciu... Ľudia i Jediovia okolo neho sú buď naivní alebo príliš oslnení kúzlom jeho osobnosti - a očividne v preďalekej galaxii nepoznajú naše príslovie, že pod lampou býva najväčšia tma ;-)
Na druhej strane, realisticky špinavá politika aj sci-fi technofília sú neoddeliteľnou súčasťou sveta Star Wars, takže čo by som vlastne chcela? Nuž, v prvom rade ten solídnejší základ pre neskoršie Anakinove obrátenie. Možno aj trochu jednoduchšiu zápletku či užší záber, zrozumiteľnejšie pozadie, tak ako to bolo v Námluvách princezny Leiy. Aby som dosiahla cieľ, s ktorým som sa do čítania Star Wars fanfiction púsťala - odpočinúť si pri nenáročnej literatúre z obľúbeného vesmíru a popri tom sa z neho čosi nového priučiť.
Uvidíme, ako si v tejto úlohe povedú knižné spracovania originálnej trilógie (Epizódy IV-VI) a Thrawnova trilógia od Timothyho Zahna. Tie sú na programe nabudúce.

Dovtedy nech je Sila s nami.




Súvisiace:
Svět Star Wars románů (odtiaľ beriem aj obrázok obálky vyššie)

3 komentáre:

  1. Je vôbec niekde nejaká hlbšia sonda do Anakinovej hlavy?? Pretože práve tá premena by ma veľmi zaujímala...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. "Predsa len, nie každý deň sa talentovaní Jediovia menia v temných Sithov... "

    Naopak, po dosial precitanych/pozretych/hranych veciach mam pocit, ze vo svete SW je podobna premena na dennom poriadku :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prequelovský Anakin je asi odsúdený na večný nedostatok charakterizácie. :-P

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).