Google+ Riddick's Realm: Jakub Vandrovec, geriatrický exorcista pár ekseláns

30 marca 2011

Jakub Vandrovec, geriatrický exorcista pár ekseláns

"Mám ještě jeden problém. Je tady nějaký Jakub Vandrovec..."
"Pravda. Vojslavice jsou blízko. Haha. Starý Jakub."
"No právě. Kdo je to?"
"Jakub? Všestranný odborník. Nejlepší občanský exorcista z celé země. Tedy pokud je střízlivý, což se mu moc často nestává. Církev občas potají využívá jeho schopností."
"V čem spočívají?"
"Existuje takový vtip o výhánění čerta ďáblem. Tak nějak tomu je. Zdá se, že temné mocnosti nesnášejí jeho přítomnost. Dva kněží, kteří se ho pokusili vyzpovídat, utrpěli šok."
(Proti prvnímu přikázání, Kroniky Jakuba Vandrovce)


Taký je Jakub Vandrovec, prastarý dedo z poľskej dedinky Vojslavice, ktorý má toho v sebe viac, než sa na prvý pohľad zdá. Najmä pokiaľ budete merať v promile.
Ale buďme spravodliví, nie je to iba alkohol v krvi, čo mu pomáha bojovať a víťaziť proti silám zla. Predovšetkým zdravý postoj k paranormálnym javom (to znamená žiadny rešpekt a riadna dávka drzosti), skúsenosti, znalosti a neomylný inštinkt. Podľa správy mimozemšťanov je obdarený aj výnimočnou inteligenciou a pamäťou, i keď väčšinu jeho predností spoľahlivo zakryje dôkladná liehová impregnácia. Na druhej strane - pri jeho veku a životospráve by bez permanentnej vnútornej dezinfekcie asi dávno splesnivel ;-)

Vzala som Kroniky Jakuba Vandrovca do ruky ako odpočinkovú literatúru - a spravila som dobre. Viac i menej nadpozemské príhody večne naliateho matuzalema a jeho kamarátov z mokrej štvrte majú svoje čaro. Napísané rýchlym perom veľmi svižne odsýpajú, až tak, že knižku preletíte za pár večerov. Obsah nezaťaží mozog žiadnymi zbytočnými úvahami a zanechá úsmev na tvári. No a popri humore zostane trocha priestoru na príjemné mrazenie.

Až na tú existenciálnu záľubu v alkohole je v našich končinách Jakubovi veľmi podobný pán Rafin Miroslava Šusteka, ktorý vznikol úplne nezávisle. Komu sa zapáči Vandrovec, neprehlúpi ani s Rafinom.
A ak ste niekedy čítali Draculovho švagra od Miloslava Švandrlíka, tiež v ňom nájdete spoločné znaky. Pilipiuk dokonca kultového českého humoristu s prehľadom porazí na poli dialógov a tempa. Postavy sa vyjadrujú stručne a text celkovo pôsobí ako impresionistický obraz - autor načrtne scénu hrubými ťahmi, vám stačí ak sa zadívate a obraz je kompletný. Žiadne zbytočné opisy prírodnej atmosféry či vnútorných pochodov. Načo? Veď sme sa prišli baviť a nie filozofovať :-)

Poviedky sú uspokojivo rôznorodé pokiaľ ide o náplň, štýl aj dĺžku, takže neunavujú ani keď ich čítate viacero za sebou. Nájdete tu dokonca zopár naturalistických receptov alebo horoskop na rok 2003, bohužiaľ po záruke. Všadeprítomná satira miešaná s ľudovým humorom plieska ako dobre namastený bič... okrem večne opitej geriatrickej úderky nechýbajú blbí policajti, zákerní duchovia ani ukrajinská mafia. Dokonca príde aj jeden známy agent FBI z Hollywoodu ;-)
Hneď po prešprintovaní cieľovou rovinkou 250-tich strán začnete premýšľať, že pokračovanie Jakubových zážitkov by vôbec nebolo odveci.

Ako ideálne čítanie na dobrú noc odporúča 8 z 10 umrlcov. Dvom na hlasovanie chýbali končatiny.

"Vážený vymítači, vyber si smrt, kterou zemřeš."
Jakub se chtěl podrbat na hlavě, ale měl svázané ruce.
"Což tak stářím?" navrhl lítostivě.
"Jsi starý dost, takže to neplatí. Vymysli něco jiného."
Jakub chvíli přemýšlel.
"Loudo!" zařval nakonec. "Kde jsi, chcípáku?"
"Vždyť nemáš psa," podivil se vrah.
Zpod postele vylétla dvoumetrová krajta a otočila se mu kolem nohou.
"Co je to?" zavyl.
"Divíš se? To je Louda. Loudo, uškrť ho."
Krajta to hodlala učinit i bez vyzvání. Ovíjela se pořád výš. Vrah vytáhl pistoli a hada zastřelil.
"Sakra," řekl Jakub zadumaně.
"Divíš se?" zeptal se vrah.
"Trošku."
(Zabíječ, Kroniky Jakuba Vandrovce)





Andrzej Pilipiuk: Kroniky Jakuba Vandrovce (Laser, 2002)






Súvisiace:

7 komentárov:

  1. O tejto sérii som už veľa čítal a počul. Dedukujem z tvojho článku, je to fakt masaker coolovosti v réžii dedka-butylkára. :-)) Inak, ten epicky ladený názov knihy mi nechtiac pripomenul aj Riddicka a tonu iných vecí. ;-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vystihol si to :-) Naozaj odporúčam ako maximálne oddychové čítanie.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Fakt to znie skvele :) kúpiť sa to dá hocikde?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. no práveže som zistila, že Martinus nemá, Brloh ponúka rezerváciu... takže 9 rokov po vydaní už to asi nebude sranda :-/

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Fúha, no nevyzerá to ružovo. Uvidíme, čo sa bude dať robiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. novsie pokracovanie sa da zohnat - Veset kazdy muze

    OdpovedaťOdstrániť
  7. UPDATE: Kroniky Jakuba Vandrovce aj Vezmi černou slepici vyšli vo vyd. Laser-books v druhom vydaní. Takže kto ich ešte nemá, rýchlo zháňať :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).