Google+ Riddick's Realm: A bude hůř!

16 septembra 2011

A bude hůř!

Sbírka splatterových povídek




"Máte právo odmítat výpověď tak dlouho, jak snesete. Máte právo na lékařské ošetření, a to i posmrtně. Po výslechu máte právo na jeden videohovor, a to i v případě, že nebudete schopen artikulovat."
(Martin Moudrý: Quinton Cain)




Dostala sa mi do rúk knižočka splatterových poviedok "tak drsných, že je musel překládat slepý chlapec". Ľutovať ho musíme iba spolovice, lebo prekladal len slovenské poviedky od Marka E. Pochu. Druhá polovica knihy patrí českému sci-fi spisovateľovi Martinovi Moudrému, ktorého (nielen) fanúšikovia Jiřího Kulhánka môžu poznať (nielen) vďaka voľnému pokračovaniu cyklu Cesty krve s podtitulom Kat.

Zbierka je to naozaj maličká (asi takto →), preto som sa do nej pustila so zvedavou chuťou a schrúmala ju na dvakrát. Krátke alebo ešte kratšie Pochove poviedky ma striedavo rozosmievali, mrazili či prekvapovali... alebo aj nie. Páči sa mi, keď na malom priestore dostanem hoci jednu scénku, ale so špicatou pointou. Napríklad Přežít obsahuje šikovný zvrat, ktorý si vychutná každý realista aj cynik. Robin Mstitel je nezabudnuteľným odkazom na Monty Pythonov i trochu klišovitý oblúk s detskou šikanou. Alma Mater Mortis vás určite prinúti premýšľať, na akú vysokú školu Mark E. Pocha asi chodil... Nemilosrdně ma potešilo jednoducho pre štipku umne podaného fatalizmu, zmyslom pre konečnú spravodlivosť aj doslova nadpozemskými kulisami príbehu, i keď to v zásade nie je nič nové pod slnkom. Smyčka a Dlouhý běh na krátkou trať ma síce nezaujali, ale tak to so zbierkami chodí - nikdy si nemôžete obľúbiť všetky poviedky rovnako :-)

Tie Markove i Martinove majú niečo spoločné - kladný vzťah hrdinov ku krvi a násiliu. Že je to zvrátené? Možno... ale je to literatúra a je to zábavné. Vždy lepšie horor na papieri ako v reále. Okrem toho postavy hláškujú o dušu, a aj to je zábavné :-) Neviem ako v iných krajinách, ale mám pocit, že česká a slovenská tradícia splatteru si vyvinula špecifický zmysel pre sebaparódiu. Čo potvrdzuje aj spoločný doslov autorov a interview. A je to zábavné!

Zvyšok sto stranovej knižky si urval Martin Moudrý s dlhšou poviedkou Quinton Cain. Jemne psychopatický drsoň tohto mena dostane viac priestoru, aby nám osvetlil spoločenské zriadenie a životné podmienky šedivej budúcnosti, v ktorej sa pohybuje. Úryvok bude určite lepší ako moje zmätené bľabotanie. Zároveň vám poskytne dostatok materiálu na rozhodnutie, či je táto zbierka vašou krvnou konzervou:

Jak vopakuju možná až moc často - zvlášť, když jsem nalitej - psychoanalýza je královna veškerý medicíny. Co se jí vyrovná? Chirurgie? Jděte v pič s chirurgií. Potřebujete hangár plnej elektroniky, hydrauliky a dalších sraček, potřebujete kompletní soupravu mladýcho řezníka, potřebujete nejmíň pět mamrdů s diplomama a dvakrát tolik kozatejch sester, abyste dokázali chlapa rozebrat na součástky a aby vám u toho nechcíp. Kdežto psychoanalýza? Něco úplně jinýho! Stačí pětikilovej kufřík nářadí zakoupenej v železářství, stačí jedinej psychoanalytik a můžete stejnýho chlapa rozebrat - po psychický stránce myslím - úplně na mrtě. A možná i složit.
Akorát, že čas potřebnej na to skládání by mně účtárna v životě neproplatila.
(Martin Moudrý: Quinton Cain)

Zopár chybičiek sa nájde (napr. šmirgľový papier by po česky mal byť smirkový), ale voči formálnej stránke inak nemám žiadne výhrady. Čo mi však v knihe chýbalo, je OBSAH. Normálny blbý obsah, kde by bolo napísané, ktorá poviedka začína na ktorej strane. Ja viem, že ich je tam iba 7 na stovke strán. Ale tá jedna navyše by nikoho nezabila a čitateľovi by sa lepšie orientovalo pri návrate. Inak som bola spokojná, myslím, že ju posuniem mojim mladým synovcom, nech si počítajú :-)






Martin Moudrý, Mark E. Pocha: A bude hůř! (X-Stream, 2010)






Súvisiace:

3 komentáre:

  1. Moudrého pokračovanie Kulhánkovej "Cesty krve" mi celkom nesadlo, ale podobnú literatúru "môžem" (potoky krvi,humoru,...) a keby ma aj nepresvedčila tvoja recenzia, tak to musí doraziť perfektná obálka. Už sa aj začinam po tej knihe obzerať...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Má ju aj Brloh, ale ja som schválne linkovala Martinus, reku ak si ju niekto objedná odtiaľ, pomôže to aj veľký e-shop v budúcnosti presvedčiť, aby mali viac literatúry aj z okrajových žánrov :-) Babka k babce alebo skôr odkaz k odkazu... a pomaličky po kvapkách budeme ovplyvňovať ponuku ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som to dal na jeden zatah sediac v martinuse cakajuc na zuzku lebo v ten den pracovala. Trvalo mi to hadam aj dve hodiny alebo tak nejak :)) ... je to vyslovene fajnova oddychovka, ziadne velke umenie, ale kto ma rad splatter tak si uzije. mohlo by takych (a kludne aj vacsich) vychadzat viac. vobec by som sa nenahneval :))

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).