Google+ Riddick's Realm: David Lodge: Hostující profesoři

03 augusta 2011

David Lodge: Hostující profesoři


Nad severným Atlantikom sa míňajú dve lietadlá. Anglický profesor Philip Swallow letí z upršaného priemyselného Papridgu na šesťmesačný výmenný pracovný pobyt do idylickej Euforie na juhozápade USA. Trochu ho hryzie svedomie, že doma nechal manželku s deťmi a zároveň sa teší, že si od nich po rokoch oddýchne.
Sebavedomý Euforijčan Morris Zapp letí opačným smerom – nehryzie ho nič, z konzervatívnej Británie je vopred otrávený a láme si hlavu, prečo cestuje v lietadle plnom žien...


Čoskoro začnú obaja aktéri na svojich nových pôsobiskách získavať prvé dojmy a aj keď sa to spočiatku ani jednému nezdá, postupne sa zapoja aj do spoločenského života. Stále si ešte naivne predstavujú, že ich výmenná stáž prebehne v pokojnom stereotype a nude.
Každého však postretne niekoľko udalostí, ktoré by sa dali nazvať nešťastnými, no ešte lepšie bláznivými. A tie sa nabaľujú ako snehová guľa, aby spustili lavínu.
Philipovi sa podarí vyrobiť škandál, ktorý začal "nevinným" hipisáckym večierkom, a Morris pobúri prudérnych hostiteľov svojím príliš otvoreným správaním i podporovaním tehotnej zahraničnej študentky.
Okrem toho sa ich životy s ironickou schizofrénnosťou začnú preplietať napriek tomu, že ich delí oceán. K tomuto a ďalším menším peripetiám cudzincov v cudzích krajinách sa pridajú celouniverzitné štrajky, ktoré z určitých i čisto abstraktných dôvodov otriasajú ako zatuchnutým Papridgom, tak slnečnou Euforiou. Lavína naberá na sile a rýchlosti a osudy hlavných postáv smerujú k veľkému finále...

Humor Davida Lodgea mi pripomína Toma Sharpa s jeho anglickým profesorom Tomom Wiltom, ktorý sa dostáva do šialených situácií ako Lodgeovi hrdinovia a reaguje na ne s podobným ostrovtipom a eleganciou. A aby som nezabudla, u oboch autorov ústredným postavám sekundujú nemenej komickí kolegovia, študenti a známi – neoceniteľní to spoluvinníci trápnych chvíľ a skvelých dialógov.
Román Hosťujúci profesori je rozdelený na niekoľko častí podľa typu rozprávania príbehu – a aj keď sa priznám, že najlepšie mi padla časť písaná ako klasické rozprávanie a najmenej záživné boli fiktívne novinové výpisky, bavila som sa kráľovsky na celej knihe.

David Lodge sa narodil v roku 1935 a je najznámejším predstaviteľom tzv. "univerzitného románu". Sám strávil väčšinu života vyučovaním na Birminghamskej univerzite a okrem beletrie parodujúcej svoje pracovné prostredie písal kritické štúdie modernej literatúry a je odborníkom na Jane Austenovú. V roku 1987 odišiel do dôchodku, aby sa venoval písaniu. Hosťujúci profesori (orig. Changing places) vyšli po prvý raz v roku 1975 a sú jedným z jeho naúspešnejších diel. Stále však nezaháľa a tak na jeho konto medzitým pribudli ďalšie beletristické i odborné práce a dokonca aj divadelné hry a televízne adaptácie.






David Lodge: Hostující profesoři (Academia, 2001, 2008)




recenzia pôvodne vyšla ešte v roku 2006 :-)

Súvisiace:

3 komentáre:

  1. znie to výborne. a pre mňa veľmi aktuálne, hoci výmenný pobyt mi nehrozí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Znie to milo, vtipne a inteligentne, čo viac si môže človek priať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jedna z mojich obľúbených kníh, ku ktorým sa s odstupom rád vraciam (a že ich nie je veľa). Aj český preklad je skvelý.
    Zdravím,
    Tomáš Čejka

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).