Google+ Riddick's Realm: Hovoriaci kaloň, kanibali a iné šialenosti

08 augusta 2011

Hovoriaci kaloň, kanibali a iné šialenosti


V románe Najhlúpejší anjel - láskavý príbeh vianočných hrôz sme sa zoznámili s odvážnym sympaťákom menom Tucker Case. Blonďavý lamač sŕdc s pilotnou licenciou a zároveň majiteľ hovoriaceho netopiera v slnečných okuliaroch si musí získať každého čitateľa. Minimálne čitateľky :-)
V chronologicky predchádzajúcom príbehu Ostrov lásky sa dozviete, ako presne ku kaloňovi Robertovi prišiel a zažijete s ním neuveriteľné peripetie. Zabalená v satire je však aj smrteľne vážna téma...



Při převozu z pohotovosti naříkal celou dobu do kyslíkové masky: "Urval jsem si ptáka! Urval jsem si ptáka!", dokud se po jeho boku neobjevil doktor s rouškou na obličeji.
Zoznámte sa, Tucker Case :-)

Najväčšie životné dobrodružstvo chlapíka, ktorý si v istom momente uvedomí, že "většinu dospělého života strávil jako blbec nebo obětní beránek a občas jako obojí současně", začína vďaka tragikomickej nehode. Figuruje v nej zvodná brunetka, ružový tryskáč, veľa alkoholu a nezáväzný sex.
A jedna strašne blbá letecká nehoda.

Tuckerova opilecká sexuálna avantúra, ktorú by sme nežne mohli pomenovať nerozvážnosťou, vyvolá celonárodný škandál a rozhádže mu vzťahy s jeho zamestnávateľkou, známou majiteľkou kozmetického giganta (preto ten ružový tryskáč), a teda aj to, čo by sme nežne mohli pomenovať jeho "kariérou". Tuck to proste posral na celej čiare.
V najčiernejšej hodinke príde nečakaná ponuka - ísť robiť pilota prúdového lietadla pre misionárov žijúcich na miniatúrnom ostrovčeku v Tichom oceáne.
Aby unikol súdnemu stíhaniu a nepríjemným sprievodným javom mediálnej senzácie, vezme to. Vlastne ani nemá príliš na výber, keď mu najlepší priateľ strčí do ruky pripravenú letenku a zbalený ruksak.

Alualu je malým rajom na zemi. Jemný piesok, tyrkysová voda, koralové útesy, kokosové palmy pohupujúce sa vo vetre a tri stovky žraločích ľudí. Najstarší z nich si ešte pamätá ako chutí ľudské mäso. Tí ostatní sú oveľa vyspelejší - namiesto kanibalizmu pestujú kargo kult boha Vincenta a jeho Kňažky nebies :-)

"A co žraloci?"
"Tady kolem jsou žraloci bázliví. Na většině ostrovů se lidé bojí žraloků. Na Alualu se žraloci bojí lidí."

Lenže je tu aj pár vecí, ktoré k imidžu pozemského raja uprostred ničoho príliš nepasujú. Obstarožný doktor a jeho mimoriadne atraktívna mladá manželka v roli zdravotnej sestričky, lietadlo za štyri milióny dolárov a banda strážnych nindžov z Japonska.
Niečo je zhnité v kráľovstve Alualu, a nie sú to nedojedené kokosy...

Ako nám Chris Moore už niekoľkokrát predviedol, kombinácia humor & horor (tzv. huho;-) okorenená prvkami fantastiky mu ide na výbornú. Či už to bol beta samec Charlie Asher, jeho dcérka zabíjajúca slovom "mačiatko" a boj s kanálovými harpyami (Špinavá práce), mimózny anjel Raziel a zombíci na čele s mŕtvym Santa Clausom (Nejhloupější anděl), alternatívny životopis Ježiša Krista (Lamb), prípadne moderní upíri používajúci v duchu humanizmu na kŕmenie sa krvou obrovského oholeného kocúra (román You Suck)...

Nemusím opakovať chvály z predchádzajúcich recenzií, aby som ospevovala rozkoš z čítania Chrisa Moora a tohto milého dielka. Znova som si do posledného slovíčka vychutnávala jeho štýl, dobrodružstvá aj atmosféru tichomorského ostrovčeka. Nechýbalo ani napätie a nakoniec úľava i veselosť z fajnového rozuzlenia :-)

"Páni. Jsem moc rád, že už všechny ty nadpřirozené věci skončili," řekl netopýr.






Christopher Moore: Ostrov lásky (Alpress, 1998)
Originál dostanete pod názvom Island of the sequined love nun





Súvisiace:
vyberte si čokoľvek z rubriky Humor :-)

6 komentárov:

  1. mne sa raz podarilo "maciatkom" zrusit IP jednemu chalanovi v mojej domovskej krcme. ked si uvedomil, ze naozaj vecer nezasunie lebo to nadejna radodajka zabalila a odisla, tak tam sedel taky nejaky smutny a tusim este aj stihol posledny bus domov :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. a teraz mi povedz, čo mám robiť... niektoré z tých vecí už v preklade nezoženiem, navyše peniaze na knihy došli... to robíš naschváľ toto. ale aspoň to HUHO sa ujalo :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Odkedy som si prečítala Lamb, považujem Chrisa Moora za neskutočne talentovaného a vtipného spisovateľa - verím, že každá kniha od neho musí byť zážitok :)

    A toto znie rovnako perfektne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak toto je tiez pekna haluz! Druha audiokniha, ktoru som si od neho vypocula. Interpret je Oliver Wyman, ale uplne prefektny :D Najskor som si myslela, ze to bude nieco srandovne, necakala som, ze sa to obrati na taku vaznu temu nakoniec. No aj tak... sialene :D
    A az teraz som sa dozvedela, ze "fruit bat" je po slovensky "kalon" :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že sa ti páčilo... ale inak to snáď ani nemohlo byť :-) Ako nová (hu)mooristka si sa chytila hneď na prvej. A že je Roberto skvelý? :-)

      Odstrániť
    2. Jasne, Roberto je super! :D Tusim si vypocujem aj toho Anjela, a ked tam vystupuje aj Tuck s Robertom, tak este lepsie :)

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).