Google+ Riddick's Realm: Flipback - Schindlerova archa

28 marca 2012

Flipback - Schindlerova archa


Flipbacky dorazili ako novinka na knižný trh niekedy v roku 2011, a takmer všetkých knihomoľov okamžite vzrušili (mňa teda určite:-).
Nespôsobili zatiaľ taký veľký rozruch ako elektronické knihy ani nerozdelili fanúšikov na dva tábory, pretože na rozdiel od e-bookov zachovávajú tradičný materiál knihy - papier.
Výnimočné sú malým formátom doslova do vrecka aj otočením smeru čítania o 90 stupňov.



Keďže sa flipbacky pýšia tým, že pri miniatúrnom objeme dokážu poňať klasické romány, v bežnom vydaní 300 a viac strán hrubé, a zároveň zachovávajú čitateľnú veľkosť písma, musia ten objem niekam napchať. O to sa postará tenulinký papier. Taký, aký si možno pamätáte z modlitebných knižiek.
Každý flipback má tak okolo 700 strán, ktoré sa občas ťažšie rozdeľujú a ľahko krčia.
Väčšou nevýhodou ako jemný papier je však momentálne ich cena, asi 9-10€ za knihu. Čo sa vám môže zdať veľa, ak anglické paperbacky kupujete za menej, ale nie je to veľa ak to porovnáte s tým, čo platíte za slovenské a české knihy v obchodoch :-)

Ja som si môj prvý flipback kúpila na Bookdepository.com, čo je skvelá stránka, ktorá ponúka obrovský výber kníh a nulové poštovné. Platí sa cez PayPal. Na Slovensku si flipbacky môžete kúpiť tiež, napríklad od Eurobooks.sk. Tá, ktorú som si vybrala ja, Schindler's ark od Thomasa Keneallyho, je na Eurobooks dokonca lacnejšia :-)

A teraz vám ju ukážem.

 
 
 

Súvisiace:
Knižná väzba - tvrdá alebo mäkká?
Tvrdá väzba alebo len obálka?
Súčasné možnosti využívania elektronických a audiokníh

4 komentáre:

  1. jej, vyzera to prakticky :). a teda ak je to papier ako v duchovnej literature, mal by byt aj dost odolny...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hm, tak to je alternatíva pre e-booky. Zdá sa, že vydavateľstvá hľadajú svojich čitateľov medzi cestujúcimi vo vlakoch a v mestskej hromadnej doprave.
    Na Slovensku to začne byť zaujímavé, keď sa cenou priblížia k e-bookom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. xenas - ja by som skôr povedala, že keď sa priblížia k paperbackom :-) obávam sa, že k cenám e-bookov sa nepriblížia, keďže furt zostávajú na tom papieri a vyžadujú teda viac materiálu i fyzického spracovania ako e-book.

    koľko u nás vlastne svoja e-booky? :-D
    od 5€ hore, však?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No, to je rôzne... Okolo 3,50 eura, ale aj menej... Záleží na ambíciách vydavateľstva... Je ale aj otázka, či by sa slovenský autor dal na flipback nahovoriť...
    Čoraz viac sa ukazuje, že voňajúca kniha v pevnom obale vytlačená na kriedovom papieri s farebnými obrázkami bude prestížnou záležitosťou.

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).