Google+ Riddick's Realm: Harry Harrison: Kladivo a kříž

24 októbra 2012

Harry Harrison: Kladivo a kříž

Žil raz jeden mladík, koncom 9. storočia na severevýchode dnešnej Británie. Bol nenávideným nevlastným synom nemilosrdného otca a pomenovali ho ako psa.
Volal sa Shef a hrozilo mu otroctvo so železným obojkom na krku, namiesto toho sa na konci prvej knihy stal najznámejšou osobnosťou na západ od Britského mora.
No k prežitiu a úspechu ho viedla strastiplná, životu nebezpečná cesta...


V nevyspytateľných vodách na pobreží Northumbrie stroskotá loď. Zachráni sa jediný muž a nie je to nikto iný, než preslávený vikinský jarl a kapitán mnohých lúpežných výprav, Ragnar Lothbrok. Pre miestneho zemana Wulfgara a kráľa Ellu je to jedinečná príležitosť dopriať ľuďom krvavé divadlo. Krutý arcidiakon Erkenbert z rádu benediktínov pre Ragnara vymyslí originálny spôsob popravy - nechá jarla hodiť do jamy plnej jedovatých zmijí.

Ragnar však pred smrťou zakričí v rodnej nórčine a osud chce, aby mu niekto v dave ľudí porozumel. Dlhou cestou cez polovicu krajiny sa vypočutý a zapamätaný odkaz dostane do správnych uší. Mohutný bojovník Viga Brand riskuje smrť, keď sa osobne vyberie do Sjeallandu, aby ho odovzdal Ragnarovým synom.
Halvdan, Ubbi, Sigurd aj sadistický Ivar Ragnarsson sú mocní, divokí vodcovia a pomstiť smrť svojho otca sa pre nich stane prioritou číslo jeden. Vikinský kód cti navyše hovorí, že pomsta nie je pomstou, kým nie je dokonalá. Trestná výprava nasadá do dlhých lodí s celou armádou a Northumbriu čakajú ťažké časy...

„Stojíme spolu na tomto špalku a slavnostně slibujeme, že -“
„…se pomstíme za smrt našeho otce, zaútočíme na Anglii…“ prohlásil Halvdan.
„…zmocníme se krále Elly a on v odplatu za Ragnarovu smrt v mukách zhyne naší rukou…“ pravil Ubbi.
„…podrobíme si všechny krále Anglie a zmocníme se jejich země…“ řekl Sigurd Hadí oko.
„…strašlivou odplatou potrestáme ty černé vrány, Kristovy kněze, kteří první přišli s myšlenkou na orm-gard…“ promluvil Ivar.
Skončili opět společně:
„…a nesplníme-li svůj slib, ať nás zatratí všichni bohové Asgardu a nikdy ať se nesetkáme s otcem a našimi předky tam, kde teď přebývají.“

Tak začína trojdielna sága Harryho Harrisona, Kladivo a kříž. Súhrnný názov napovedá, že ústredným motívom série je v nadväznosti na vikinské výboje spočiatku nenápadný, neskôr zostrujúci sa zápas medzi náboženstvami. S Vikingami príde na britskú kresťanskú pôdu akási pokročilá forma germánskeho mnohobožstva, zvaná Cesta.
Prívrženci Cesty a jej kňazi kladú dôraz na neustále rozvíjanie znalostí i morálne zásady viac humanistického rázu, než je bežné medzi nájazdníkmi. V priebehu deja ich učenie i životná filozofia významne ovplyvní zásadné udalosti tejto alternatívnej histórie.

Názvy jednotlivých častí - Kladivo a kříž, Cesta jediného krále a Král a císař - zase prezrádzajú, že príbeh zďaleka neskončí zmenou pomerov v Northumbrii, ale postupne zasiahne časť západnej, severnej i južnej Európy.
Z pera vynikajúceho autora sci-fi tak dostávame fascinujúci výlet do histórie, ktorá sa síce nikdy neodohrala, ale dráždi našu fantáziu okrem iného aj predstavou, že ak by sa bola bývala odohrala, dnes by mnoho vecí bolo inak.

Harry Harrison prináša špičkovú kvalitu textu, reálie kombinované s alternatívnou históriou a pretkané prvkami mytológie i fantastiky. Vlastne sa s históriou skutočnou a tou alternatívnou hrá, akoby improvizoval na hudobnom nástroji. Preplieta rôzne motívy, posúva ich v čase, priestore či význame, a k udalostiam dávno strateným v hlbinách dejín pridáva fiktívnu skutočnosť. Hotová rozkoš pre milovníkov histórie i špekulatívnej fikcie.

Dôležité je však aj dobrodružstvo i boj na život a na smrť. Hrdinovia všetkých dejových línií si zriedka vydýchnu, a aj v tomto čase plánujú, taktizujú a premýšľajú ako sa ubrániť pred útočníkmi alebo naopak vrátiť úder. Dej cvála od akcie k akcii len s krátkymi prestávkami, a za každým rohom číha nebezpečenstvo. Knihy držia čitateľa v napätí od prvej strany po poslednú.

Čítanie Kladiva a kříže som si nesmierne užívala a v budúcnosti sa s chuťou pustím aj do ďalších Harrisonových trilógií s témou alternatívnej histórie, či už to budú Hvězdy a pruhy (americká občianska vojna) alebo Ráj (stret ľudí a dinosaurov).
Harryho mám v obľube už od prvého zážitku s humoristickým sci-fi Stroj času značky Hollywood (kde dôležitú rolu tiež hrajú Vikingovia), ale väčšinou som čítala samostatné romány, zbierky poviedok alebo oddychové série ako Ocelová krysa a Galaktický hrdina Bill. Na Istrocone 2001 som sa s týmto šarmantným a vždy veselým deduškom dokonca stretla a odfotila, dôkaz nájdete v článku, ktorý som mu venovala.
Harry Harrison zomrel 15. augusta 2012, vo veku 87 rokov.





Harry Harrison:
Kladivo a kříž, Cesta jediného krále (Návrat, 2001),
Král a císař (Návrat, 2002)






P.S.: Ragnar Loðbrok skutočne existoval, koniec jeho života je však už len legendou a súvislosti, ktoré použil a rozvinul Harrison v trilógii Kladivo a kříž majú základ v Ságe o Ragnarovi a príbehu o Ragnarových synoch. Nevieme ani to, či historická postava korešponduje s postavou zo Ságy o Ragnarovi. V kontexte kníh je to však len zaujímavosť, lebo autor z nich vytvoril vlastný košatý príbeh, vybrúsený do najmenších detailov.

Súvisiace:
Harry Harrison
Frans G. Bengtsson: Zrzavý Orm
Robert Sheckley: Bláznivý vesmír
Čarovný svet Henryho Kuttnera
Robert A. Heinlein: Cizinec v cizí zemi
Markus Heitz: Trpaslíci
Juraj Červenák: Strážcovia Varadína (Dobrodružstvá kapitána Báthoryho 1)
Juraj Červenák: Brána Irkally (Dobrodružstvá kapitána Báthoryho 2)
Tim Powers: Stáčení temného piva

9 komentárov:

  1. Ak som to správne pochopila, tak Shef je vlastne Ragnar?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Preboha, nie! Ragnar na začiatku príbehu zomrie... Shef je vtedy ešte mladý chlapec! Ale aj medzi nimi dvoma existuje súvislosť ;-) To si ale musíš prečítať.
      A neopováž sa mi povedať, že je to nezrozumiteľne napísané :-) Skús tie prvé dva odseky ešte raz - netreba zabúdať, že ten prvý je perex, končí uzavretou myšlienkou a ten druhý nasleduje až po voľnom riadku - ich rozdelenie je teda dosť výrazné :-)

      Odstrániť
    2. Ehm, navyše je tam ešte aj zmenený čas z minulého na prítomný a nech kukám ako kukám, chlapec z Británie, ktorému hrozí otroctvo, mi nijako nejde dohromady s presláveným vikinským jarlom :-D
      OK, chápem, že k ilúzii nesprávnej súvislosti môže dôjsť (Shef v budúcnosti). Tak ešte pridám, že Shef bol jedným zo svedkov Ragnarovej popravy, ak si dobre spomínam - mladý Shef a starý Ragnar = začiatok príbehu.

      Odstrániť
    3. No áno, tak som to pochopila - že mladý Shef je Ragan v budúcnosti :) ale teraz už to chápem.

      Ten zvyšok je v pohode, poplietol ma iba ten začiatok. Ktorý ma ale zároveň najviac zaujal :)

      Odstrániť
  2. Ešte keby sa tie knihy dali niekde kúpiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no jo, sú už dosť staré :-( ale ty si ich predpokladám čítal, Gandy?

      Odstrániť
    2. Bohužiaľ som ich ešte nečítal, ale určite budem. Zatiaľ sa ich snažím zohnať "legálnou cestou". Napísal som vydavateľovi aj s obligátnou otázkou ohľadom el. verzie :). Zatiaľ mám čo čítať, čiže majú ešte šancu, že si to kúpim.

      Odstrániť
    3. držím palce, určite sa ti budú páčiť :-)

      Odstrániť
    4. Tak z vydavateľstva som dostal odpoveď, že nad dotlačou sa uvažuje a možno budú el. verzie. Tak ak má niekto ešte záujem, napíšte na nakl.navrat@volny.cz. Aby mali jednoduchšie rozhodovanie :).

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).