Google+ Riddick's Realm: Arnaldur Indriđason: Hrob v ledovci

09 septembra 2009

Arnaldur Indriđason: Hrob v ledovci

Žije Elvis? Otrávili Marilyn Monroe? Zastrelil Kennedyho naozaj Oswald?
Tieto a podobné otázky vŕtajú hlavami fanúšikov, historikov i spriadačov konšpiráčných teórií. Ale zásobujú aj hlavy spisovateľov novými nápadmi na spracovanie zdanlivo ošúchaných tém.
Ošúchané však rozhodne nie sú, lebo vždy keď sa na trhu zjaví román o spiknutí, ide na dračku. Akčným rýchlokvaškám nezriedka výdatne pomáha masívna reklamná kampaň, ale dovolím si tvrdiť, že to nebol tento prípad.
Šikovný Islanďan Arnaldur nám už v roku 1999 napísal konšpiračný thriller ako víno :-)


Ozaj, čo taký Hitler? Čo ak to spálené telo, vynesené z Berlínskeho bunkra, vôbec nebolo jeho?

Môjmu obľúbenému islandskému detektívkarovi som už venovala recenzie jeho kníh Dech smrti, Smrtící intriky aj Jezero, a stále ho nemám dosť.
Ešte aj moja sestrička si ho zamilovala a zrecenzovala Severní blata, keď ju ešte bavilo viac písať :-)
Zatiaľ som ja kúpila a obe sme prečítali všetky jeho knihy, vydané v českej Mobe. Až na tú poslednú, ktorú si chcem objednať z Martinusu, keď už majú aj to vyzdvihovanie v Bratislave bez poštovného... Ale až po výplate.
Alebo po tej ďalšej.

No a tá predposledná kniha, tá ma veľmi príjemne prekvapila. V Islanďanovej réžii uprednostňujem jeho Erlendurovky, čiže detektívky s vyšetrovateľom Erlendurom v hlavnej roli. Bez neho to akosi nie je ono. Ale v tejto knihe mi skoro nechýbal :-)
Predposledná je podľa českého vydania, v originále bola len tretím románom Arnaldura Indriđasona a jeho prvým thrillerom. Vášnivý detektívkar sa však nezaprie, a tak aj v Hrobe v ledovci sa akcia mieša s pátraním po pravde. A nechýba ani neodmysliteľná pečať Indriđasonovho štýlu - prípad starý niekoľko desaťročí, strkajúci svoje ľadové prsty do súčasnosti...

Takže po úvodnej retrospektíve do minulosti sa ocitáme v roku 1999. Mladá advokátka Kristín vedie vcelku obyčajný osamelý život, keď od svojho brata Elíasa preberie zlým signálom prerušovaný a strachom naplnený telefonát priamo z najväčšieho islandského ľadovca Vatnajökull. Elías v ňom hovorí o vojakoch, ktorí kopú v ľade okolo nejakého lietadla a vzápätí telefón položí.
Už o malú chvíľu nato vpadnú ku Kristín do bytu dvaja profesionálni zabijaci, ktorým za prispenia "šťastnej" náhody len o vlások unikne.
Začína sa jej boj o život, záchranu milovaného brata a odhalenie záhady medzinárodného významu s názvom Operácia Napoleon, kvôli ktorej sú na nohách najtajnejšie zložky americkej vojenskej tajnej služby...

Všetci tušíme, že tie najväčšie tajomstvá majú pre pokoj verejnosti zostať neodhalené alebo aspoň v štádiu večných pochybností. Niektorých to naučil Fox Mulder, iní to akosi cítime v kostiach.
Vyhovuje to tak obom stranám - tým čo vedia, aj tým ostatným, ktorí síce vedia figu borovú, ale dokážu o nej toľko diskutovať, fabulovať a vymýšľať "zaručené fakty", že namiesto hľadania pravdy sa nechtiac stanú jej hrobármi.
A čo je vlastne pravda, vie už len zopár pamätníkov. A tí vymierajú. Ešte predtým sa však dôsledne postarajú o to, aby naplnili hlavnú zásadu svojho poslania - čím hroznejšia pravda, tým hlbšie musí byť pochovaná pod nánosom ladiacich i protichodných lží, náhradných scenárov, zastieracích manévrov, falošných návnad a navonok nevinných udalostí... až sa na ňu úplne zabudne. Sú to králi dymových clôn, šedé eminencie vojen... aj ich koncov.

Vysokú politickú a vojenskú hru rozohráva tento napínavý thriller na triezvych 250-tich stranách nabitých akciou, násilím a spiknutiami za spiknutiami za spiknutiami. Prečítala som ho za dva dni.
Okrem konšpirácie sa Indriđason zaoberá aj citlivou témou prítomnosti amerických ozbrojených síl na Islande. Rozoberá americký aj islandský pohľad na vec a vzájomné vzťahy ľudí.

Indriđasonove romány majú stabilne vysokú kvalitu zápletiek, štýlu aj formy. Mne veľmi vyhovuje jeho atmosféra aj tempo rozprávania, pri spomínaných Erlendurovkách pomalšie a hĺbavejšie, pri thrilleroch rýchlejšie a živšie.
A teším sa na Mrazivú noc s mojím miláčikom Erlendurom, už mi ten starý depkoš chýba :-)

Arnaldur Indriđason: Hrob v ledovci (Moba, 2008)

9 komentárov:

  1. Konšpiračné teórie! Výborne sa čítajú :) opäť zasa raz pútavá recenzia...mali by ťa za to platiť Anet :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ďakujem s ľahkým úklonom :-)
    a niekto by ma iste platiť mal. problém je v tom, že ja si píšem o tom, čo ma práve baví čítať a nie na objednávku (väčšinou, zatiaľ 2 výnimky pre Fantáziu potvrdzujú pravidlo). takže, keby som chcela honorár, musela by som si začať vydávať vlastné noviny a platiť sama sebe :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Uz sa tesim na knihu...sakra dobre pises!!! kurnik...take prirovnania a zvraty - este chvilu a bude z teba filanovec. mi

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anett, tie vlastné noviny vôbec nie sú zlý nápad :) porozmýšľaj nad tým :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ja viem ze si to predstavujem ako hurvinek valku ale pridavam sa k jennkinmu navrhu, vlastne noviny, casak, zin alebo whatever su super napad, budem tvoj verny citatel a dam si ich aj do rss citacky :))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. brzdite, to bol žart! však v biznisových záležitostiach som totálne poleno.
    ehm, geronimo, obávam sa, že by si bol jeden z mála. a časák bez čitateľov sa neuživí. tým pádom môžem mať rovno aj zadarmiko blog :-)
    a vôbec, ja čakám, až ma niekto objaví ;-) hľadač talentov z nejakého úúúžasného knižného mesačníka alebo ešte lepšie vydavateľstva, hehehe :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. nooooo zase tak malo nas tu neni co by ta radi citali ... a ja si ho kludne aj predplatim :))
    ale nie, ja chapem ze to nie je lahke, ale mozno by ta aspon ta fantazia mohla objavit a castejsie zaukolovat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. To mi pripomína toto : http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/ConspiracyKitchenSink :-))))

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).