Google+ Riddick's Realm: Baránok: evanjelium podľa Biffa, Kristovho kamoša z detstva

11 augusta 2010

Baránok: evanjelium podľa Biffa, Kristovho kamoša z detstva


V Biblii sa píše, že Kristus mal 12 učeníkov, v Dogme trinásty tvrdí, že ho vyškrtli, lebo bol černoch.
V tejto knihe sa dozviete, že ich bolo až pätnásť, no nikde sa nehovorí o tom najdôležitejšom - Ježišovom vernom priateľovi od detských liet menom Levi, syn Alfeasov.


Levi, zvaný Biff (čo slangovo znamená pohlavok, ktorý podľa jeho matky potreboval aspoň raz denne) sa narodil v Nazarete a s Ješuom, synom Jozefovým sa skamarátil, keď mali obaja 6 rokov. Ješuov otec bol už šedivý a o jeho matke Márii ľudia vraveli, že jej trochu švitorí, lebo bola presvedčená, že Ješua je syn Boží.
Ten mal na rozdiel od Biblie hromadu súrodencov ako všetky ostatné deti, a neplánoval sa vyučiť za tesára, lebo v Izraeli je málo stromov (ale veľa kamenia). Zato si však uvedomoval, že je predurčený byť mesiášom, len mu asi 20 rokov trvalo, kým sa naučil ako sa ním stať...

Od útleho detstva síce vedel dotykom uzdravovať, poskytovať útechu či oživovať jašterice, a niekedy na chvíľu zobudil aj mŕtveho, ale do Záhrady getsemanskej viedla ešte veľmi dlhá cesta. Ak mi rozumiete ;-)
Na všetkých dobrodružstvách ho sprevádzal najlepší priateľ Biff, ktorý vymyslel sarkazmus a miloval Máriu z Magdaly zvanú Maggie.
Ktorá milovala Ješuu.
Smola.

No a skutočný životný príbeh Ježiša Nazaretského podľa Leviho alias Biffa máme možnosť si prečítať, lebo nemožný anjel Raziel (ktorý vždy niečo spacká) dostal za úlohu po dvetisíc rokoch vyzdvihnúť telo i dušu prvého učeníka a dohliadnuť, aby spísal vlastné "Evanjelium podľa Biffa, Kristovho kamoša z detstva".

A veruže je to evanjelium plné fantastických zážitkov, moorovského humoru, biffovského sarkazmu a hustej židovskej sebairónie ako z pera Woodyho Allena...

God is a comedian, playing for an audience too afraid to laugh (Voltaire)

Pochybujem, že kohokoľvek z vás niekedy napadlo, že Ježiš precestoval polovicu Ázie, žil v budhistickom kláštore, kde sa naučil kung-fu, vynašiel džudo (jew-do) a kamošil sa s posledným Yetim :-)
Keď mal 13 rokov, zavesili spolu s Biffom kamenárske remeslo na klinec a vydali sa na cestu za troma mudrcmi z Východu. Aj ich našli. Baltazára, Gašpara i jeho brata Melichara. U nich Ješua študoval východné filozofie a pochopil, ako sa stať spasiteľom.
Za sedemnásť rokov putovania videli Hodvábnu cestu, Čínsky múr aj dôkladne rozkastovanú Indiu. S Kámasútrou ako bonusom pre Biffa ;-) Prežili útok banditov aj démona, rozvrátili obetný obrad a zachránili tlupu detí pred masakrou v mene bohyne Kálí.
Občas im pomohol anjel Raziel, ale väčšinu dobrodružstiev zvládli vďaka nadobudnutým schopnostiam a Biffovej duchaprítomnosti. Ješua mal totiž jednu nevýhodu - nevedel klamať. Zato sa naučil byť neviditeľný aj rozmnožovať jedlo :-)
Potom sa vrátili do Izraela, aby Ješua naplnil svoj osud. Najprv však nastúpil k Jánovi Krstiteľovi do učenia, aby dokázal svoje myšlienky pretaviť do tých správnych slov.

Všetko ostatné, o čom píše Christopher Moore v tejto knihe, je lepšie vychutnať si priamo - čítaním alebo počúvaním skvelého prednesu Fishera Stevensa pre HarperAudio. Ťažko vám budem mimo kontextu vysvetľovať, čo je také zábavné na tom, že Boh znie ako James Earl Jones respektíve Darth Vader, že Ján Krstiteľ jedol iba kobylky namáčané v mede alebo prečo žijú Nedotknuteľní v Indii v jamách, kam sa vojde akurát jeden človek a jeden býk...

Keď sa príbeh dostane do dobre známej záverečnej fázy Ježišovho života, Moorov absurdný humor ustupuje dramatickým udalostiam, no zachováva si akčnosť a typickú atmosféru. Možno by ste sa čudovali, ale prostredníctvom prevažne veselého románu sa dozviete zaujímavé veci o duchovných smeroch a dostanete šancu porozumieť, ako by asi rozmýšľal reálny človek za tou zahmlene glorifikovanou postavičkou z Biblie.

Torah! Torah! Torah! - warcry of the kamikaze rabbis (Chris Moore)

Silne veriacemu kresťanovi by som túto knihu do rúk radšej nedávala - čím sú ortodoxnejší, tým viac im chýba zmysel pre humor ;-) Pritom Christopher Moore kresťanskú vieru ani osobnosť Ježiša Krista nijakým spôsobom neuráža. Skôr naopak, predstavuje ho ako figúrku takú ľudskú, že ani v katechizme pre deti nikdy nebol natoľko blízky bežnému človeku - čo však podľa cirkvi byť má! Veď ho s takou obľubou volajú Syn človeka... no zároveň na ňom všetko ľudské zametajú do kútika.
Moorov Ješua popri tom aký je výnimočný a jedinečný, sa väčšinu času správa úplne normálne (dokonca používa sprosté slová a občas dá Biffovi facku). Čo je samozrejme pochopiteľné - až pri čítaní tohto humoristického fantasy románu som si uvedomila, ako dokonale nereálny je Ježišov imidž v Novom zákone. Keď si predstavím, že by celý život prežil ako tie posledné tri roky - ako exaltovaný lunatik - buď by sa živil ako dedinský idiot, alebo by ho dávno ukameňovali, len aby bol pokoj ;-)
Lenže ako všetci vieme, v Biblii tých 30 rokov Ježišovho života chýba. A tu vstúpil na scénu spisovateľ a pomocou dobrodružnej fantastiky plnej humoru nám predstavil mesiáša so všetkým, čo k nemu patrí - rokmi učenia a zbierania skúseností na cestách, pochybnosťami, prdením, ale aj súcitom, láskou a neschopnosťou klamať. Toto je Kristus, ktorý má moje sympatie.
No a Biff jasnačka s ním :-) Nebyť Biffových komentárov a asistencie, ten príbeh by bol ešte stále dosť nudný.

Autorov šťavnatý jazyk i štipľavý humor z neho urobili môj najcennejší objav v oblasti humornej fantasy za posledné roky. S prehľadom tromfol aj Roberta Rankina.  
Lamb je mojím tretím zážitkom a určite neplánujem prestať :-) Práve som zistila, že Ikar vydal jeden z jeho románov Šašo (orig. Fool). Badabingo!
Modlím sa k Biffovi a všetkým nezaslúžene svätým, aby aj Baránka vydali v češtine a mohla som si ju užiť ešte raz, v šťavnatom "našinskom" preklade. Hej, a mohli by k tomu pridať aj 2. vydanie rozobratého Nejhloupějšího anděla... a rovno aj jeho upírsku trilógiu - to by bolo určite úplne iné čítanie než otravný Twilight ;-)


Update: V poslednej objednávke od Martinusu som si kúpila Šaša, Lamb aj The Stupidest Angel, ktorú som od radosti hneď začala čítať, aj keď mám stále v pamäti audioknihu :-)

Ďalšie dobré humorné fantasy:

24 komentárov:

  1. Hmmm... Roberta Rankina skutocne nemusim a nebavi ma. A kedze rovnako "postihnuty" som aj v pripade Cerveneho trpaslika, tak mi asi chyba nejaky gen na tento druh humoru. Mam teda skusit Moora?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hmmmm, no teraz uz len dufat, ze sem nepritiahnu nejaky fanaticky cirkevnici a nezacnu to tu upalovat vsetko :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. OOOO toto chcem chcem!! Okamžite to idem nájsť, toto je presne kniha podľa môjho gusta :) áno, som silno veriaca (a zároveň veľmi zarytým odporcom cirkvi) ale toto mi pripadá tak úžasne ľudské, vtipné a úprimné, že....idem kupovať :)

    A okrem toho ma vždy zaujímalo, čo Ježiš robil celých tých 30 rokov, tak! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. O knižke som počul už dávnejšie, ale ešte som ju nečítal.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dodatkový úryvok z knihy, ktorý sa mi do článku nehodil, ale stojí za to :-)

    (rozhovor - Joshua a Biff)

    "All men are evil, that’s what I was talking to my father about.”
    "What did he say?”
    "Fuck ’em.”
    "Really?”
    "Yeah.”
    "At least he answered you.”
    "I got the feeling that he thinks it’s my problem now.”
    "Makes you wonder why he didn’t burn that on one of the tablets. 'Here, Moses, here’s the ten commandments, and here’s an extra one that says 'fuck ’em'."

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Lol :D už ju mám objednanú :) a teším sa :) toto je presne ten druh humoru, ktorý zbožňujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. aj ja idem práve objednávať z Martinusu a vezmem si ju aj tlačenú :-)
    rozhodne odporúčam skúsiť aj audiobook, ten prednes je... geniálny!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. vzala som Lamb, Stupidest Angel aj Šaša! dodanie je vraj do troch týždňov, tak dúfam, že to neskončí stornom, že ju nakoniec nedodajú :-/

    OdpovedaťOdstrániť
  9. OK, pre "anonyma" (ktorý sa už prezradil) - podľa mňa by si mal. Ak sa ti Rankin a Trpaslíci zdajú možno takí... triviálni, prvoplánoví, tak Moore určite takto nedopadne.
    Myslím, že má viac do seba. Je to inteligentný autor, ktorý píše s citom a veľkou fantáziou, má bohovsky rafinovaný čierny humor a vôbec...
    Čítal si už recku na Špinavou práci? Prečítaj si ešte tú a verím, že potom sa definitívne rozhodneš :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ano,som veriaci ale prečo by nemal mat Boh smysel pre humor(inač by sme tu neboli d.k.:). Ale myslim ze neviem az tak po anglicky že by som si trufol na knihu.Radsej pockam na preklad.:)
    Teda ak sa dockam...

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Jeejo, to vyzera super dobre. Hmm, skoda ze neexistuje preklad. Eh, nejaky (i)legalny odkaz aspon na to audio by sa nenasiel? ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Spýtaj sa uja Googla, ten vie všetko ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ja som si zatiaľ objednala iba Lamb, som si nakázala že jedna kniha do mesiaca a na viac nemám nárok :))) aj tak s tým časom ktorý mám na čítanie toho viac nezvládam :/

    Počuj, teraz akurát čítam knihu od Zdeny Frýbovej, Robyn. Poznáš to?

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Frýbová je známa autorka, nicméně som od nej nič nečítala. Moja sestra ju pozná, ale dnes tu nie je.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Robyn by sa ti páčil. Je to kniha o tom, ako si jedna rodina (myslím, že je to práve Frýbová sama) zaobstarala foxteriéra. Bohovské, veľa sa nasmeješ, a nesmierne milé zároveň :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Veľmi ma to zaujalo a rada by som si to prečitala.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ak si aspoň pokročilá v angličtine, klikaj v závere článku a kupuj (cena je veľmi dobrá), prípadne si zožeň audioknihu. Naozaj to stojí za to :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Aneeet už som skoro na konci a na tú knihu nedám dopustiť, je bohovská!! OMG ani neviem povedať čo sa mi viac páči, je tam toho také obrovské množstvo... že čtj, neskutočné :)))

    Aspoň už viem, odkiaľ pochádzajú vtipy o blondýnach :))))

    OdpovedaťOdstrániť
  19. tiež nenachádzam odvahu na ingliš vydanie..takže nakoľko čeština (nieto slovenčina!:)) absentuje, asi si zoženiem Biff evangéliumát (magyar nyelven kiadott könyv:), prípadne skúsim Агнец..eвангелие от Шмяка, друга детства Иисуса Христа (это издание на русском языке:)..rozhodne by som sa rád zasmial..ako ortodoxný veriaci:))
    Laco B.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. šmarjájózef, Laco, ty zvládneš čítať maďarsky aj rusky? tak potom nemáš problém :-) len do toho! verím, že ťa nesklame.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Akurát som dopočúvala audioknihu a pekne som sa zabavila :) Takmer neuveriteľné, čo dokáže urobiť isté použitie jazyka z takej serióznej témy. Ale je tam pekne vykreslená atmosféra a aj psychológia postáv. A niektoré tie situácie - úplne šialené, absurdné, no zároveň to celé pôsobí tak dôveryhodne, že človek by tomu aj uveril. No najviac sa mi páčil asi ten anjel :D
    Rozhodne si ešte vypočujem niečo od tohto autora. Rozmýšľam do čoho sa pustiť ďalej, či tú upírsku trilógiu, alebo román o Razielovi :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To mám radosť, ďalší (dúfam) fanúšik Chrisa Moora :-) Možno najprv Stupidest Angel, lebo je to jedna kniha, a potom trilógiu? Alebo Stupidest Angel nechať na Vianoce? :-D Po Stupidest Angel odporúčam aj Island of the Sequined Love Nun, lebo tam bude vysvetlené, ako sa jeden hrdina zo Stupidest Angel dostal k hovoriacemu netopierovi ;-) Ak to chceš chronologicky, tak najprv Love Nun, potom Angel.
      http://riddicksrealm.blogspot.com/2011/08/hovoriaci-kalon-kanibali-ine-sialenosti.html

      Odstrániť
  22. Aha, tak vďaka za tip :) Aj ten Island vyzerá zaujímavo, tak si asi vyberiem medzi týmto a anjelom. Potom ti napíšem, čo si myslím ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).