Google+ Riddick's Realm: Súmrak padá na duše rytierov

26 apríla 2011

Súmrak padá na duše rytierov


Špeciálny agent John Francis Kovář, známa opora agentúry Equilibri Ferrarius, sa opäť vydáva na dobrodružnú výpravu do paralelného sveta. Ako jasne napovedá názov, tentoraz sa ocitneme v dôverne známom prostredí artušovských legiend. Alebo nie až tak známom?

„Nekonečné množství paralelních Zemí nabízí nekonečné množství možností. Jsem jedna z nich.“ (Merlin)

Camelot rozvrátený
Na tejto Zemi, v tejto realite máme všetky známe rekvizity. Cnostného kráľa Artuša, krásnu Guinevere, udatného Lancelota, mocného čarodejníka Merlina, a príde aj nechvalne známy Artušov ľavoboček Mordred... Ibaže by všetko bolo trochu inak, a Artuš zvádza boje s vnútornými démonmi, Guinevere neznáša Lancelota a Mordred... ten už vôbec nie je tým, kým sa zdá.
Lebo je Xaveriom Hawkom, úhlavným nepriateľom Agentúry. Či skôr X-Hawk je Mordredom a šikovne používa jeho podobu, aby sa votrel do priazne rytierov okrúhleho stola. Ich pozornosť odpútavajú čudné úkazy a hlásenia o drakoch na severe, tie sú však len dymovou clonou.
Prešibaný i zákerný Hawk si Camelot vybral ako jednu s posledných destinácií, ktorá je kľúčová pre uskutočnenie jeho diabolských plánov. Ide mu o Merlinove kúzla a Merlinovi zase o zachovanie rovnováhy. Vo všehomíre i v budúcnosti vlastného sveta.

Tam kde je Hawk, nemôže chýbať John Francis Kovář. A s ním prichádza zákon.
Alebo aj neprichádza. JFK si totiž na pozadí intríg a mocenského súboja medzi Hawkom a Merlinom ani neškrtne. I keď viackrát zamieša karty, celý čas hrá druhé husle. No nebudeme ho kvôli tomu blamovať, všetko má svoj účel i príčinu. Tu sa rýchlo ukáže, že jeho vplyv na vývoj udalostí bude minimálny, nemá na zastavenie Hawka dostatočné zázemie, schopnosti ani výbavu. Naopak, neuvážené zasahovanie by mu mohlo priniesť iba smrť.
Prebudené sily sú proste mimo jeho kontrolu. Schyľuje sa k monumentálnej magickej bitke a Merlin stojí sám proti najmocnejšiemu temnému pánovi...

Zomrieť mladý
Karolina Francová ma nesmierne prekvapila. V oddychovej sérii určenej na akčnú zábavu mi ponúkla nielen žánrový štandard, ale pridala čosi naviac. Vdýchla svojmu Camelotu dušu.
Jej ženský rukopis je identifikovateľný od začiatku, v prvej scéne ho prezradí citlivý opis prírodnej scenérie, postupne naberajú na množstve aj intenzite vnútorné poryvy hrdinov.
V akčných sekvenciách nie je autorka úplne dokonalá, chvíľami jej to až neveríte, ale bojuje statočne. Sú to záležitosti duše, v ktorých je "na koni" - a plným právom. Postavy sú prepracované, živé a ani jedna nenudí. Zdá sa však, že venovala viac pozornosti osadenstvu Camelotu spolu s vlastným výtvorom, Nikitou Bernstein, než ošúchaným veteránom série, Kovářovi a Hawkovi. Napokon dostávajú dosť priestoru inde, keďže sú hlavnými hviezdami. V Súmraku Camelotu budete mať čoskoro pocit, že by ste to kľudne zvládli aj bez nich.
Svet Francovej Camelotu je sám o sebe taký okúzľujúci a atmosférický, že sa doňho fantázia čitateľa môže noriť slastne ako ruka do šošovice. Karolina dokázala namaľovať scény, pri ktorých jej slová boli hudbou pre môj vlastný film. Scény natoľko majestátne, a predsa so správnou dávkou hrdinského pátosu, aby som sa ním nechala unášať, a nie si znechutene odfrkla.
Inou veľmi sugestívnou zložkou knihy sú obrazy úpadku, duchovného i morálneho. Jeho zvestovateľom je síce Mordred-Hawk, ale nositeľom Artuš, symbolickým médiom Excalibur. Rozklad a rozvrat začína v momente, kedy už kráľ nie je ochotný či schopný držať na uzde vlastnú temnotu, zubatého draka obopínajúceho unavené srdce. Srdce, ktoré tak dlho nieslo zodpodvednosť za celý národ.
„Já nejsem jen Camelot, Gawaine!“
Nielen Artuš trpí vnútornou rozpoltenosťou. Guinevere zmietajú pochybnosti, strach i vybičované emócie, Gawain je neistý, najviac však trpí Merlin. On jediný vie, že nastáva ozajstný súmrak Camelotu...

Camelot žiariaci
Merlin, najzaujímavejšia postava celej knihy, priťahujúca svojou archetypálnosťou, je tu jedným z troch čarodejníckych pravzorov, tým múdrym a prezieravým. Vášnivá maga Nimuet ešte nepozná rozsah svojich síl a černokňažníkovi Hawkovi ide len o seba. Každá moc si vyberá daň a záleží na mágovi, či je ochotný zaplatiť za ňu temnotou. Kto zachráni Camelot?
Stratégia, taktika, politika. Záujmy jedných, záujmy druhých. Pre X-Hawka je to len krátka zastávka na ceste za svojim cieľom. Nevidí rozdiel medzi vydrancovaním krajiny a zničením ideálu.
Od začiatku až po koniec je to Merlin, kto na seba berie celú váhu osudu a prijíma najťažšie rozhodnutia, hoci to v danej chvíli znamená ponechať hrad napospas silám zla. Aby Camelot prežil, musí padnúť. Nikoho to nebolí viac, než jeho stvoriteľa.

Na konci každého utrpenia však čaká katarzia. Prejdite po ceste ku Camelotu a nebudete ľutovať. Biele múry a zlaté veže hradu už dávno nežiaria do zapadajúceho slnka, no jeho posolstvo pretrvalo storočia. Tie najväčšie legendy sa rodia z tých, čo umierajú mladí...

„Síla nikdy není v meči, Gawaine, ale v paži, která jej drží.“





Karolina Francová: Soumrak Camelotu (Agent JFK 25)






INFORMÁCIA: toto je piata a posledná súťažná recenzia, ktorou som sa zapojila do druhého ročníka Soutěže recenzentů organizovanej troma českými vydavateľstvami a piatimi internetovými magazínmi venovanými fantastike. Súťaž je uzavretá, no konečné hodnotenie recenzií a recenzentov bude hotové až v máji, výsledky vyhlásené 25.5. Priebežne sa dajú sledovať v tabuľke. Ako som už spomínala (na konci každého článku nájdete nejaké info), v hlavnej kategórii nemám najmenšiu šancu, uvidíme, aká bude konkurencia v kategórii Skokan, určenej pre oneskorencov s najnižším počtom recenzií (najmenej 5) a pritom najvyšším počtom bodov. Zatiaľ mám za 3 recenzie po 4 body, ktovie koľko získajú posledné dve. Tešila by som sa aj súčtu 20, no príliš nedúfam, že by mi toto číslo získalo nejakú trofej :-)
V každom prípade to bola zaujímavá skúsenosť, chvíľami riadne stresujúca. Ďalšieho ročníka sa určite nezúčastním, ale som rada, že som si to raz vyskúšala.
UPDATE 30.5.2011: Môj Soumrak Camelotu dostal 4 body. Definitívne teda končím v súťaži s 19. bodmi a priebežne na 12. mieste v celkovom poradí. Pekné číslo sa ešte asi zníži, organizátori súťaže meškajú a namiesto vyhlásenia výsledkov zostáva ešte obodovať poslednú knihu.

UPDATE: Prečítajte si aj záverečný článok Soutěž recenzentů 2010/2011 - rekapitulácia

Súvisiace:

11 komentárov:

  1. no neviem ci ti to uz v komentoch povedali, ale nikita bernstein nie je vytvorom pani autorky. je v serii uz hadam od zaciatku ak sa nemylim a tak nejako sa prikmotrila k x-hawkovi...

    ale inak sa to celkom dobre cita, len mam pocit ze je to prilis seriozna a vazna recenzia na oddychovu knihu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja som čítala, že Nikitu priniesla Karolina vo Věku mloků. ak máš pravdu ty, tak je to zase pekný prúser :-((( porota si to všimne. nevraviac ešte o inom detaile, ktorý sa mi nechce opisovať.

    no a tá knižka síce patrí do oddychovej série, ale bola dosť vážna a seriózna...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. no ale aj ostatne recenzie na vazne a seriozne knizky robis menej seriozne a vazne ale to je jedno, to je len osobny pocit...

    no musel by som sa vratit k prvym kniham aby som to vedel presne ale myslim, ze nikita sa mihla uz predtym. na druhu stranu je mozne ze ju autorka viac rozvinula a preto je to "jej" postava. sak niekto sa urcite ozve a potom uvidis. budem dufat, ze sa mylim ja :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. aj ja budem dúfať :-/ jeden kiks mi bohate stačí. takto to na 4 body nevytiahnem...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Hlavu hore, Riddick. Hádam Ti to odpustia, keďže nie si skalný fanušík tej série a také detaily Ti mohli veľmi ľahko uniknúť. Knihy si aj tak nevyberala ty. A keby si aj nvyhrala, stále platí ten klišé výrok o tom, že je dôležitejšie zúčastniť sa. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ale knihy som si vyberala ja :-) z dostupnej ponuky. ale to som ešte rada, že som si počkala na toto a nevzala Les od Strugackích, to musela byť hrozná morda, lebo pozitívnu recku som ešte nečítala :-)
    a ďakujem za povzbudenie, o mesiac sa dozvieme. aj účasť bola zaujímavá.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Apropo, tieto dni dokončujem scenár pre jednohodinovú rozhlasovú reláciu zameranú na aktuality zo sveta literatúry, knižné novinky a rozhovory s autormi. Je to záverečná úloha na tohtoročnú rozhlasovú dielňu a snažím sa dať si na tom záležať. Ale k veci : V relácii sa recenzuje a potom v prítomnosti autora rozoberá najnovšia detektívka od fiktívneho slovenského bestselleristu Norbeta Nóra (asi nemusím vysvetľovať, ktorú osobu to (čiastočne) paroduje ;-) ). Okrem toho sú tam klasické rubriky o práve vydaných novinkách a o dátumoch najbližších literárnych akcií. Ak chceš, môžem ti potom poslať scenát. Aspoň mi povieš, nakoľko sa môj mystifikovaný autor blíži Dánovmu prejavu. :-P

    OdpovedaťOdstrániť
  8. to je zaujímavé - ale bude to iba scenár? realizovať sa nebude? pošli, znie to zábavne :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Mal by sa aj realizovať, ale pokiaľ viem, nie hneď. Nahrávka bude v podstate namiesto klasickej ústnej alebo písomnej skúšky, ak som to správne pochopil. Scenár pošlem, až keď bude úplne hotový. Vyčakj do štvrtku alebo piatku. Inak, ja som od Dána čítal len Beštiu (aj to len sčasti) a viac ako čistá paródia na daného autora je ten môj mystifikovaný takou vtipnou alúziou s pár podobnými vlastnosťami (a niektorými úplne inými).

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Mne sa, naopak, ten dramatický podtón páči, lebo na základe tejto recky by som si tú knihu rozhodne kúpila - neznie ako iba nejaká typická oddychovka.

    Budem ti držať palce Anet, a som rada (a obdivujem ťa) že si sa tej súťaže zúčastnila :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).