Google+ Riddick's Realm: Kocúr rastie ako z ...

08 septembra 2009

Kocúr rastie ako z ...

Pre tých, čo si všimli, že nám do domácnosti v júni pribudol kocúr Gaius, prinášam zopár novších fotiek.


Tieto sú síce tak 2 týždne staré, ale zase až tak rýchlo sa nevyvíja. Ešte stále je v porovnaní s Esjou asi polovičný :-) Veď aj má ešte dosť času. Podľa odhadu veterinára som mu určila dátum narodenia na 15. mája 2009.
Darí sa mu dobre, zapálené oko sme mu podľa rád šikovnej chovateľky mačiek, Saši Pavelkovej, vyliečili za pár dní - teda až keď sa mi v lekárni podarilo vyžobrať mastičku, ktorá je inak len na recept. Saš, vďaka za rady!
Farba očí sa mu zmenila z mačiatkovskej modrej na zeleno-zlatú, tvárička tiež pomaly nadobúda dospelé rysy...

Je nádherný, len čo je pravda, rastie z neho fešák. Už pozná asi 342 spôsobov, ako ma privádzať do šialenstva, keď sa mi moce pod nohy, driape čo mu príde pod laby (len nie svoje škrabadlo), zúrivo hryzie, prípadne rozširuje svoj akčný rádius lozenia po stoloch, oknách a policiach...

Zežral by aj slona, ale najradšej má psie granule. Vlastne nie, najradšej má kapsičky Whiskas, mliečko, vitamínové cukríky a všetko ostatné. Ale mačacie granule až nakoniec.

Naučili sa s Esjou spolu hrať a každý večer sa klbčia na dvore. Esja robí vysokorýchlostné kolečká a Gaius na ňu číha. Ona ho v trysku preskočí, sem-tam sa mu ujde kopanec zabudnutou nohou. Skáče do nej naspäť a keď si ho ona nevšíma, ošaháva ju packami po nose a nohách. Potom sa jej schová pod paletu cementu a číha zase ona...

No stále si neviem zvyknúť na jeho nevyspytateľnú, v mojich očiach často až zákernú mačaciu povahu. Niekedy premýšľam, či by mi neodľahlo, keby nejakým nenásilným spôsobom pošiel a niekedy je mi už úplne jedno, akým spôsobom by to bolo. V porovnaní s vychovaným psíčkom-maznáčkom je táto neriadená strela ako pravidelná dávka adrenalínu. Len neviem, či je to dobre alebo zle...

Súvisiace: 

13 komentárov:

  1. hmmm, by som povedal ze je to kocka keby to nebol chlapec ... btw. aky je adekvatna muzska verzia vyrazu kocka? :)

    btw. teraz mi napadlo ze by sa ti toto mohlo pacit: http://icanhascheezburger.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anet, tes sa z neho. Je mlady, vyblazni sa a potom bude z neho ozajstny pan kocur. Mne ten moj strasne chyba ...;(

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Geronimo - máš pravdu, takéto fotky s titulkami milujem vo všetkých podobách. aj tieto sú super, iba ja mám čudné problémy s kompom, takže nemám nervy rolovať na každú fotku 2 minúty...
    Leia - prestaň sa v tom plácať a rýchlo si zozeň nového. Nebuď masochista! Namiesto trúchlenia sa budeš maznať s novým mačiatkom. Ja viem, že si treba aj odsmútiť, ale lepšie sa ti bude spomínať s malou chlpatou guľkou v náručí.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anet:

    Veľmi ma teší, že si kocúrika vypiplala. Vyzerá podobne ako náš Bimko, tiež má taký ružový ňufáčik...

    Na základe prečítaného čosi doplním k strave:

    Whiskas kapsičky postupne obmedzuj. Mačky ich majú rady, lebo sú tam látky, ktoré im pekne voňajú, ale obsah je v podstate bordel + 4 % mäsa, ako sa uvádza na obale. Ak sa ti nechce kupovať kapsičky u veterinára a máte v dakde nablízku DM drogériu, kúp mu Dein Bestens - sú lacné a majú dvakrát toľko mäsa ako Whiskas. A úplne najlepšie sú pre neho premrazené kuracie prsia alebo stehná - premrazené zato, aby sa zabili baktérie, stačí 24 hodín v mrazničke, potom rozpustiť na izbovú teplotu, nakrájať na kocky a uvidíš. Podobne s rybou (pangasius, treska). V porovnaní s cenou napr. Whiskas ťa to na 100 g vyjde rovnako, a je to čisté mäso.

    Granule whiskas už vôbec nie, choď dakde do chovproduktu, kde vážia stravu z veľkých vriec a skús mu, čo je pre neho najlepšie - my kupujeme Profilum a Royal Canin, sú rôzne druhy (pre mačatá, proti chlpovým guľôčkam, pre kastráty, pre izbové mačky, atď.). Je to dôležitá vec - je dokázané, že nekvalitné granule, ktorými whiskas napriek marketingu sú, v staršom veku spôsobujú kocúrom problémy s močením, tzv. struvity, močové a obličkové kamene.
    Ad mlieko: Aké? Kravské? Mačky v dospelosti totiž strácajú enzým laktázu, to znamená, že prestávajú tráviť mlieko. Síce im chutí, ale potom strašne prdia a hnačkujú, v podstate im škodí. Mlieko vôbec nepotrebujú, ale ak mu chceš prilepšiť, kúp mu mlieko pre mačky (taká malá fľaška stojí okolo eura) alebo obyčajný biely jogurt.

    Ad bláznenie: TO HO PREJDE!!! Keď bude mať približne 7-10 mesiacov (podľa veľkosti), kontaktuj veterinára a daj kocúra sterilizovať. Nie je to drahé, zotaví sa z toho za 3 dni a potom nikdy lepšieho spoločníka nenájdeš. Náš Bimko je zlatíčko, je zdravý, nešibe mu od hormónov, neznačkuje, rujové šialenstvo neohrozuje jeho život (vyskočenie z balkóna, podbehnutie pod auto) ani zdravie (bitie sa s inými kocúrmi a následná infekcia).

    Plus očkovanie.

    A nezabúdaj, koľko lásky do neho v prvý rok investuješ, toľko ti bude celý mačací život vracať.

    Držím palčoky,

    Saš

    OdpovedaťOdstrániť
  5. viem, čo si teraz Leia o mne myslí :-D
    http://icanhascheezburger.com/2009/08/31/funny-pictures-everyone-has-one/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Saš - ďakujem za ďalšie rady. Kapsičky nedostáva denne, ale nabudúce skúsim Dein Bestens. Pokiaľ ide o granule, problém je aj cena. Chápem, že by mohol niekto namietať, že keď nemáš dosť peňazí na špičkové krmivá, nechovaj zviera - ale to by bolo príliš extrémne. Jednoducho máme priveľa výdavkov na to, aby naše zvery jedli Royal Canin. Kamoška má chovprodukt, nabudúce nakúpim u nej. Granule nemá Whiskas, ale iné. Neviem teraz značku. Proste nie drahé.
    Mliečko - viem, že dospelé mačky mlieko nemôžu, ale on je ešte malý a strávi ho, nie? Tiež ho má len zriedka a iba trošku. Práve preto, že o mlieku som už bola dávno poučená :-)
    Áno, kastrovaný bude, vychádza to na december, s veterinárkou som sa už dohodla, ako sa objednať. Aj keď Rafkovi (ako chlapovi) je ho niekedy ľúto, nekastrovaný byť doma jednoducho nemôže - nemám nervy znášať ešte rujový cirkus :-) A počula som, že ak nadržaný kocúr označkuje barák, je so smradom naveky vystaráno. Takže nie, vykastrovať sa musí, v tom som pevne rozhodnutá.
    Očkovanie je samozrejmé.
    So vzťahom je to trochu horšie, problém je ten, že po pár jeho nečakaných útokoch mám z neho trochu strach. Radšej si dávam sakramentského "majzla", lebo nechcem, aby sa mi neočakávane zatínal do nôh, rúk alebo tváre. A dostane aj po nose, keď je zlý.
    Ale inak si myslím, že sa u nás nemá na čo sťažovať :-) Navyše, keď sme si ho nepýtali.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Anet, keď dostane výchovné, to je v poriadku. Rovnako by dostával od mamy, keby ostal u nej dlhšie (preto nie je príliš dobré brať si celkom malé mača, ale ak niet inej cesty, treba nahradiť rodiča). On jednoducho skúša, čo a pokade môže a ty mu musíš určiť hranice. Väčšina mačiek ich akceptuje. V tých málo prípadoch, že nie, si budeš musieť hranice prestaviť ty :) Ale nie, vo všeobecnosti sú kocúri milší, miernejší a maznavejší ako mačky (najmä po kastrácii) a čoskoro uvidíš zaujímavý efekt: Z bytu ti záhadne zmiznú muchy a pavúky (nie je vylúčené, že pri upratovaní nájdeš ich pohrebisko v kúte pod kobercom).

    Čo sa mlieka týka, rýchlo zbadáš, keď ho prestane tráviť - mačky od mlieka neskutočne smradľavo prdia... Taký tichan zákerný, ktorý by sa dal využiť v prípade chemickej vojny. Prečítaj si "O jabĺčku a mliečku" na vimka.sk :)

    Royal Canin je fakt drahý, ale vzhľadom na jeho spotrebu pár gramov denne to hádam zvládneš. Zvlášť sa oplatí,keď ti načapujú 20-30 deka z veľkého balenia, stojí to toľko, čo jedno čapované pivo a kocúr bude mať najmenej 2 týždne čo jesť.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ale na tých fotkách vyzerá bohový :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Anet, ešte ti pripájam návod na použitie - nech ťa poteší, že v tom nie si sama :)
    h ttp://www.myds.com.au/VideoDetail.aspx?id=717

    OdpovedaťOdstrániť
  10. hehé, to je super! little kitty wanna bite, bite, bite :-D presne ako u nás doma.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. jeej, vyzera presne ako nas Bonnie :) len povahou sa lisia. Bonnie je take trdielko mnaukajuce na kuchynskom okne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. hej, všimla som si, že snáď absolútna väčšina mačiek vyzerá nejako takto :-) čierno-bielo, kravičkové fľaky.
    Gaius sa odvtedy tiež zmenil - mimochodom, zajtra má prvé narodeniny! (za odmenu dostane návštevu u veterinára, hehe) trochu menej hryzie, je menej (no stále dosť) nevyspytateľný... hlavné ale je, že sme zakopali vojnovú sekeru. od decembra je vykastrovaný, dostal krikľavý obojok s rolničkou a veľa času trávi vonku :-) a vyzerá spokojne.

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).