Google+ Riddick's Realm: Clive Cussler: Znovuzrození Valhaly

23 júna 2011

Clive Cussler: Znovuzrození Valhaly


Dobrodružstvá Dirka Pitta sú vyslovene oddychovou literatúrou, o čom svedčí aj počet titulov série (zatiaľ 21, posledný vyšiel v roku 2010, v češtine 20).
Túto knihu som si vzala kvôli názvu, bez mučenia sa priznám, že ma prilákala tá Valhala :-) Potom sa ukázalo, že je to 16. časť v poradí, ale vraj tá najlepšia. Mala som asi šťastnú ruku. Alebo nie celkom?




Bola to moja prvá skúsenosť s Clivom Cusslerom aj Dirkom Pittom, a keď som sa v anotácii ku knihe dočítala, že hlavný hrdina sa ocitne "tváří v tvář celé řadě nestvůr, jak lidských, tak mechanických, moderních, stejně jako starodávných" a "vstoupí na území známé dosud pouze z legend", v nadväznosti na veľavravný názov som stále čakala, kedy sa na scéne zjaví niečo naozaj fantastické... severskí bohovia, morský had alebo vlk Fenrir, prípadne veľkolepá apokalypsa. Chyba lávky.

Clive Cussler má síce rád mysteriózne motívy a alternatívnu históriu, ale nie až tak veľmi, aby sa stala nosným pilierom deja. Vikingovia sa do príbehu trochu zamiešajú (fiktívny opis výpravy Bjarneho Sigvatsona do Severnej Ameriky patrí k najzaujímavejším častiam) a rovnako aj Jules Verne, kapitán Nemo a jeho Nautilus, ale inak je celý román úplne nefantastický, teda pokiaľ nepočítam technologické vymoženosti.

Úvod knihy sa točí okolo potopenia výletnej lode Emerald Dolphin s 2500 ľuďmi na palube, ktoré spôsobil masívny požiar. Ukáže sa, že totálne zlyhanie varovných, protipožiarnych i hasičských zariadení vôbec nebolo záležitosťou absurdnej náhody. Všetky nitky sa zbiehajú k revolučným motorom, ktorých prototypom bola loď vybavená, a k ich vynálezcovi doktorovi Eganovi. Ten však počas záchrannej akcie tragicky zahynie a tajomstvá si vezme so sebou na dno oceána.
Farbisté scény ako z Titanicu, milí-zlatí, až na to, že tu sa väčšinu pasažierov podarí zachrániť. A z veľkej miery to má na svedomí Bruce Wil... ehm, prepáčte, Dirk Pitt.

Avšak ten "niekto", komu na zničení lode záležalo, sa nenechá odradiť čiastočným neúspechom a teroristické útoky pokračujú. V tom poslednom zohrá čestnú úlohu aj Svetové obchodné centrum v New Yorku, ktoré v Dirkovej budúcnosti roku 2003 normálne existuje. Kniha vyšla v Spojených štátoch 13. augusta 2001... či jej po 11. septembri rapídne klesol alebo stúpol predaj, som sa nikde nedočítala ;-)

Dajte mi svet a ja ho zachránim

Dirk Pitt je prototyp akčného hrdinu. Bývalý pilot v armáde Spojených štátov, momentálne zamestnanec Národnej podmorskej a námornej agentúry (NUMA), potápač, milovník oceánografie a skromný muž. Rytier bez bázne a hany zachraňujúci na počkanie topiacich sa pasažierov, kolegov unesených morskými pirátmi, skupinku postihnutých detí alebo celý Manhattan. To všetko v nervydrásajúcich scénach ako z hollywoodskeho trháku. Titanic, Rambo a Forrest Gump v jednom.
Dirk je aj niečo ako Indiana Jones na mori. Asi tretina príbehu sa odohráva v Tichom oceáne a dozviete sa v nej nejaké tie technické zaujímavosti o podmorskom výskume (pri vizualizácii vám pomôže ak ste videli dokument Jamesa Camerona o prieskume Titanicu), ale napríklad stretnete aj Clivea Cusslera na jeho plavbe okolo sveta na bledomodrom katamaráne. Takéto "easter eggy" trúsi autor aj v mnohých iných častiach, kde jeho osoba vystupuje ako deus ex machina (zdroj).

Až teraz som sa dozvedela, že americký dobrodružný film Sahara (2005) bol nakrútený podľa Cusslerovej rovnomennej predlohy vydanej prvýkrát v roku 1992. Takže Dirka Pitta si môžete predstavovať ako Matthewa McConaughey. Útly a blonďavý Steve Zahn sa do role nízkeho no svalnatého Taliana Ala Giordina, Dirkovej pravej ruky, hodí o čosi menej :-)

Podle toho, co jsem slyšel, jsi ale hlavním hrdinou ty."
Pitt skromně pokrčil rameny. "To není můj styl."
Giordino se na něj podíval s upřímnou úctou a obdivem. "To souhlasí. Ty sis vždycky hrál na Skromného Herberta. To se mi právě na tobě líbí. Jsi jediný chlap, co znám, který nesbírá fotky, na nichž stojí vedle celebrit, a který si nevěší do koupelny všechny ceny a trofeje, které kdy dostal."
"Kdo by je u mě viděl? Zřídkakdy pořádám večírky. A kromě toho, koho to zajímá?"
Giordino lehce zavrtěl hlavou. Pitt se nikdy nezmění, pomyslel si. Kdyby mu chtěl někdy prezident udělit nějaké hodně vysoké vyznamenání, Pitt by se určitě omluvil, že dostal tyfus.

Napriek šialeným klišé sa však Znovuzrození Valhaly číta veľmi dobre a rýchlo. Nehrá sa na psychologickú drámu, i keď o dojímavé ukážky šľachetnosti kladných hrdinov rozhodne nie je núdza!

No v prvom rade sa pridáva k odkazu Jamesa Bonda a zástupu ďalších geniálnych agentov i dobyvateľov ženských sŕdc s charizmou, ktorá by dorazila aj Godzillu :-)

Dej odsýpa stabilným tempom a smrtiace dobrodružstvá na seba nikdy nenechajú dlho čakať. Prvú polovicu knihy som cítila neodolateľné nutkanie ponúknuť Cusslerovu sériu fanúšikom českého agenta Johna Francisa Kovářa, ktorým sa už minuli jednohubky na čítanie. Dirk Pitt je niečo ako štyri epizódy JFK v jednom zväzku. Aj on ide z jednej šlamastiky do druhej, nebojí sa smrti pozrieť do tváre a vrhá sa do každého zápasu o záchranu sveta a morálnych hodnôt pred zloduchmi.
Avšak v záverečnej kapitole knihy ho doženie aj srdcervúca romantická minulosť, a to boli scény, pri ktorých sa mi chcelo smiať. Alebo pozmeniť charakteristiku na "Rosamunde Pilcherová pre mužov" :-) No nenechajte sa odradiť, maximálne sa po dočítaní vrhnete audiovizuálne skontrolovať kanalizačné potrubie. Ešte predtým si užijete vyše 400 strán remeselne dokonalého výplachu všetkých mozgových závitov :-)

Autor a jeho hrdina

Clive Cussler a Dirk Pitt majú veľmi veľa spoločné. Obaja milujú oceán, podmorskú archeológiu, zbierajú automobilové veterány... Navyše autor pomenoval postavu po svojom synovi Dirkovi Cusslerovi, ktorý oveľa neskôr pomáhal otcovi zopár epizód aj napísať (že Dirk Cussler píše Dirka Pitta s autobiografickými črtami svojho otca, to už je aká schíza! :-)
Opačný postup - prevedenie fikcie do reality - uplatnil pri založení skutočnej agentúry NUMA, ktorá sa zaoberá objavovaním, skúmaním i ochranou potopených vrakov lodí a má za cieľ "posilniť povedomie verejnosti o námornej minulosti, prítomnosti a budúcnosti". Väčšinu finančných prostriedkov zaobstarávajú zisky z Cusslerovej tvorby.

Že tento druh literatúry asi nikdy nedostane Nobelovu cenu, to je vám jasné. Zato ľubovoľná knižka o Dirkovi Pittovi môže byť ideálny darček pre otecka alebo frajera, ktorý má rád dobrodružný žáner :-)






Clive Cussler: Znovuzrození Valhaly (Dirk Pitt 16), (BBart, 2003)






demotivačný poster Godzilly som vytvorila sama pomocou on-line programčeku Diy.despair.com a môjho šikovného XnView

Súvisiace:

13 komentárov:

  1. Diki za varovanie.Ak nahodou niekde na nieco z tejto serie narazim, budem vediet co ma caka, ale sam to vyhladavat asi nebudem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anet, recenzia sa čítala rovnako ľahko a "odsýpavo" ako tebe tá kniha. Mne bohato stačila táto sumarizácia, môžem zaradiť do kolonky "ďakujem, neprosím" :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. krasny vyplach, idealne ako kniha po Mievillovi alebo nejakej tazkej literature. vypnut mozog a len si to uzivat, tak ako pri dzejefkejovi a podobnych veciach... a vy tam hore nebudte fajnovky, aj vy obcas potrebujete vypnut :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. jéj, som dúfala, že aspoň ty ma pochopíš a podporíš, geronimo :-)
    veď po ťažkom dni sa aj pri takejto knihe dá príjemne vypnúť.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. jasne, sak ja mam presne na to vsetkych tych dzejefkejov a podobne. nemozeme furt citat len vazne a hodnotne veci. to by ma z toho drblo a keby som si po takom Mievillovi mal dat co ja viem nejaky tazky cyberpunk alebo nebodaj nieco od simmonsa tak by som asi prestal citat uplne lebo by ma to frustrovalo a to tak ze hodne :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ja mám miesto tohto Troch pátračov :) čiže to úplne chápem. Mimochodom, tá Godzilla ma dostala, načisto :D :D

    Veľmi mi to celé pripomenulo film s Belmondom, Muž z Acapulca, neviem či si to videla... je to niečo ako paródia na Bonda, tajný agent najtajnejší zo všetkých, Bob Saint-Clare je niečo ako Dirk Pitt (samozrejme, je tam veľa komediálnych prvkov), rozhodne sa to oplatí pozrieť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jennka, ja som stará baba, samozrejme, že som videla Muža z Acapulca! :-) Na starých belmondovkách som vyrástla.
    Ale Dirk Pitt je iný, on vtipkuje iba medzi kamošmi, inak je vážny jak studená vojna ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tak to určite poznáš aj Zvíře a Profesionála? Jooj teším sa, málokto to pozná s kým sa bavím :) belmondovky sú super.

    No teda, tak Dirk je rodený drsňák. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jasné, že poznám. Len si ich už podrobne nepamätám a viaceré jeho filmy mi splývajú. Ale Jano-Palo je bez debaty frajer :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Minule som náhodou prepol na Veselú Veľká noc s Belmondom a hneď bol krajší deň. Super: Belmondo, dilalógy, akcia, ... , kde sa hrabú niektoré dnešné filmy. Normálne mám chuť si niečo podobné pozrieť. Francúske filmy 80/90 roky boli bombové.Keď si spomeniem, že pri geniálnej komédii: "Návštevníci(Visiteurs, Les)1993 Christian Clavier, Jean Reno" nás skoro vyrazili z kine lebo sme sa celý čas rehotali ako kone... no proste paráda.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Tak to si mi teraz brnkol na správnu strunku, Mroks. Návštevníkov milujem!!! Boli časy, keď som si ich púšťala z videokazety skoro každý druhý deň :-) Poznala som ich naspamäť a znova a znova si dokázala vychutnávať každú nuansu mimiky, hrania aj skvelého českého dabingu.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Veľká škoda, že pokračovania málokedy dosiahnu úroveň "jednotky". A ten americký grc sa už skoro nedal pozerať.Ale jednotka je BOMBA

    ... zodratá vikeokazeta, to poznám. Dcéra už tie hlášky poznala naspamäť...a susedia trieskali na radiator,.... už viem čo budem večer pozerať

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Návštevníci boli úžasní :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).