Google+ Riddick's Realm: Šílení rytíři - antológia humoristických poviedok

19 septembra 2011

Šílení rytíři - antológia humoristických poviedok


„Spousta slov měla za oněch časů jiný význam. Norbert Nevinný proslul svou nechutí vůči vínu. Bulwarkovi Bezbrannému zas chyběla brána od hradu. Strhli mu ji Vikingové za prvního roku jeho panování a on byl moc velký pohodář nebo lenoch na to, aby ji dal spravit.“
(Ben Travers: Ethelred Nerozvážný)




Nie je jednoduché recenzovať zbierku poviedok, to vám teda poviem. Zvlášť, keď kniha obsahuje tých poviedok až 23. Šialených rytierov som si kúpila len tak pre radosť, ako ľahké čítanie na odpočinok. V tomto ohľade ma nesklamala.
Obsahuje poviedky vtipné, úsmevné, originálne, krátke i dlhšie. Niektoré skvelé, iné menej. Ale tak už to so zbierkami poviedok býva.
Kniha je rozdelená do troch častí – Fantastické úlety, Poviedky z hrdinských čias a Poviedky z podsvetia, v ktorých sú zhromaždené tematicky príbuzné dielka. Pred každou poviedkou sú aj informácie o autorovi, jeho živote a diele a príbehu, ktorý sa chystáte čítať.

Stretnete sa tu so svetoznámymi príslušníkmi žánru sci-fi a fantasy ako Terry Pratchett, Ray Bradbury a Philip K. Dick, nestormi humoristickej literatúry ako sú Jerome Klapka Jerome alebo Tom Sharpe, ale aj týmto oblastiam neznalým určite neuniknú ďalší slávni páni, pre zmenu z filmového biznisu – Woody Allen, Orson Welles či Peter Sellers.
Niekoľkokrát sa mi stalo, že poviedka známeho autora ma sklamala nudným dejom či nevýraznou pointou a naopak autor, o ktorom som predtým nepočula, mi pripravil prekvapenie v podobe bystrého úsudku, inteligentného humoru, či riadnej dávky absurdity. Viaceré poviedky majú detektívnu zápletku alebo sa venujú budúcnosti a dve majú otvorený koniec, neprezradím však ktoré.
Načrtnem trochu viac z tých, ktoré ma najviac zaujali.

Rok, kdy gypsová příšera vyhrála Zlatého lva v Cannes (Ray Bradbury): bláznivá paródia na nízkorozpočtovú "nezávislú" filmárčinu, ktorá si berie na mušku celý Hollywood, srší nekonvenčným humorom a preteká šťavnatými dialógmi.
Stvoření světa podle Spika Milligana (Spike Milligan): o takomto postupe Pána Boha ste určite ešte nečítali. Politické narážky sú síce staré niekoľko desaťročí, ale stále vtipné. No a tie spoločenské nestrácajú na aktuálnosti ani dnes.
Snová děva (Evan Hunter alias Ed McBain): milá poviedka s ešte milším rozuzlením o trochu, ale presne trafenom rytierovi Larimarovi z dvora kráľa Artuša, ktorý sa zamiluje do vysnenej ženy – doslova. Celý vzťah totiž prežíva len v noci, keď sa mu s ňou sníva, a to tak intenzívne, že sa rozhodne vypovedať ochrancovskú prísahu svojej snúbenici Eloise, pretože sa plánuje so svojou milovanou pannou vo sne oženiť...
Fifi a čilský lanýž (Orson Welles): krátky príbeh s nenápadnou a vcelku nefantastickou zápletkou, ktorý má však veľmi svižné tempo a poteší aj samotnou formou. Odohráva sa v časoch začínajúcej studenej vojny na francúzskom ministerstve, kde sa práve chystá diplomatická večera so šestnástimi pozvanými pohlavármi zo Sovietskeho zväzu. Jednou z pochúťok majú byť aj hľuzovky, poslané diplomatickou poštou až z Čile. Obozretný šéfkuchár všetkých nakazí panikou, až si napokon nikto nie je istý, či sú huby jedlé...
Vyšetření Sherlocka Holmese (A.A. Milne): naozaj kratulinká poviedočka veľmi šikovne parodujúca najznámejšieho detektíva. Ide vlastne len o jednu scénu medzi Holmesom a Watsonom, ale na taký malý priestor sa zmestilo prekvapivé množstvo vtipných narážok na tradičnú stavbu sherlockovských príbehov a charakteristiku hlavných postáv.
Co voko nevidí (Stan McMurtry): jedna z perál tejto zbierky, ktorej pozvoľný štart vôbec neuberá na kúzle, naopak dáva hneď priestor vynikajúcemu slovnému i situačnému humoru. Ironický životný príbeh Ruperta Wommett-Smytha potom dovedie čitateľa k nepredvídateľnému zvratu a predvídateľnému záveru. Celkove je to jedna z najpríjemnejších poviedok.

Čo mi zostáva? Zbierku poviedok Šílení rytíři môžem len odporúčať – či už milovníkom sci-fi a fantasy žánru, ale hlavne milovníkom dobrého knižného humoru. Každý si v nej nájde tie svoje poviedky.





Šílení rytíři, zostavil Peter Haining (vyd. Talpress, 2001)



Recenzia bola napísaná na jeseň 2005



Súvisiace:

6 komentárov:

  1. Obal tuším ilustroval Pratchettov dvorný ilustrátor :) znie to dobre, mám rada zbierky poviedok, hlavne humoristických. Verím, že to musí byť dosť náročné na recenziu.

    Humoru nie je nikdy dosť, a hlavne toho kvalitného :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. no, josh kirby sa pobral do iných dimenzií, nahradil ho paul kidby :) ale tiež nerobí zlé obálky...:D
    každopádne zbierka je vynikajúca, treba kúpiť a prečítať :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. josh kirby, paul kidby... nie je to ten istý človek? ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. jasne, az na to ze mu ruplo v bedni a zacal kreslit uplne inac :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Možno si povedal, že "Zmena je život!" a takto to dopadlo :)

    ale pamätám si jednu hru, ktorá sa volala Kirby... s takým strašne roztomilým ružovým japonským čudom. Bola to strašná namotávačka :))

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).