Google+ Riddick's Realm: Rob Grant: Pozpátku

23 februára 2012

Rob Grant: Pozpátku


Kniha (nielen) pre fanúšikov britcomu Červený trpaslík.




Ako skalnému fanúšikovi britského sci-fi seriálu Červený trpaslík je pre mňa ťažké posúdiť, ako by sa na túto knihu pozeral človek tejto témy neznalý. Určite by mu obsah knihy bol menej povedomý, ale mohol by obstáť ako ľahká, zábavná sci-fi literatúra.

Nielen zápletka, ale aj niektoré dejové zvraty čerpajú inšpiráciu priamo zo scenárov k seriálu. Tento princíp použil Rob Grant už v predošlých knihách o Červenom trpaslíkovi (v prvých dvoch prípadoch so spoluautorom Dougom Naylorom)Nekonečno vítá ohleduplné řidiče, Lepší než život a Poslední člověk. Ide teda o príbehy cielené na fanúšikov, ale môže si ich prečítať ktokoľvek.

Ako nás v úvode oboznamuje sám autor, dej tohto románu priamo nadväzuje na knihu Lepší než život (no nie je nutné ju predtým čítať). Po nehode s časovou dilatáciou Dave Lister zostarne a umrie. Jeho spoločníci z posádky – hologram Arnold J. Rimmer, android Kryton a felis sapiens Kocúr - ho dopravia na takú verziu zemegule, kde čas ubieha opačne, a Lister opäť ožije. Dohodnú sa, že sa preňho vrátia o 36 rokov...

A tak sa aj stane. Nikto samozrejme vopred netuší, aké problémy im môže spôsobiť spätne ubiehajúci čas. Tento síce dáva človeku istotu, že nemôže zomrieť, no prináša so sebou aj mnohé komplikácie – hlavne v podobe absolútnej neschopnosti ovplyvniť veci budúce – pretože v tejto realite je budúcnosť minulosťou, ktorá sa už stala a v prítomnosti sa vlastne iba "odstáva". A tak majú hrdinovia odrazu úplne zhrdzavenú a zničenú vesmírnu lodičku, ktorou chceli odletieť a čas stále beží. Dave mladne ďalej a ak sa mu nepodarí odletieť, premladne až k neexistencii.

Spätný vesmír by bol však čoskoro obohratou platňou a tak vám prezradím, že partii smoliarov sa nakoniec podarí opustiť planétu – aby rovnými nohami skočili do ďalšej šlamastiky. Tak to už s chlapcami z Červeného trpaslíka chodí :-)

Priznám sa, že aj keď Roba Granta nepovažujem za výkvet svetovej literatúry, s touto knihou som sa nenudila. Každý občas potrebuje vypnúť a prečítať si oddychovú knižku, ktorá neublíži – a takou Pozpátku je.
Od jedného alebo oboch zo známej dvojice Grant Naylor (Rob Grant + Doug Naylor) som čítala viacero kníh, ale písala som len o dvoch. Kto má rád vyslovene ľahkú humornú science fiction, pred spaním či v autobuse mu dobre padne okrem "trpaslíkoviek" aj Kolonie, euroskepticky antiutopická Neschopnost alebo satirické Špeky. V linkovaných článkoch sa dozviete viac :-)






Rob Grant: Pozpátku (Argo, 2005)


recenzia vyšla pôvodne v roku 2006 



Súvisiace:
Rob Grant: Špeky
Rob Grant: Neschopnost
Robert Sheckley: Bláznivý vesmír. Povídky.
Robert Sheckley: Nesmrtelnost, spol. s r.o.
Čarovný svet Henryho Kuttnera
Robert Rankin: Fikané jezinky chiswické

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).