Google+ Riddick's Realm: Martin Buzek: Plastikový svět

30 septembra 2009

Martin Buzek: Plastikový svět

Můj táta proseděl většinu života před televizí. S ovladačem v ruce koukal na blikající obrazovku a já měl za to, že stejně tak bezvýznamnej, jak se narodil, taky umře. Chyba lávky. Už nedovedu říct, co to způsobilo, jestli to bylo nějaký spontánní hnutí mysli, postupně naakumulovaný bláznovství nebo jen obyčejná nasranost na současnej svět. Táta jednoho dne přišel domů a prásknul dveřma.
"Kašlu na to!" zařval, otevřel si pivo a na ex ho vypil.
Čekal jsem, že zase zapne telku, ale on namísto toho otevřel okno a zhluboka se nadechnul.
"Začneme podnikat," řekl mi.
Nebral jsem ho vážne.




Áno, milí čitatelia, takto začne veľké dobrodružstvo jedného tuctového chalana, jeho tuctového otca a takmer bezvýznamnej planéty v zaprdenom kúte vesmíru, ktorý aj kométy obchádzajú.
Takto začína veľa dobrodružstiev a nech je pre nás inšpiráciou, že jedno poriadne buchnutie dverami môže prevrátiť naruby náš osud. Prípadne osud celej planéty.
Alebo ním aspoň poriadne zatriasť a potom ho vrátiť späť do starých koľají... hlavne aby si nikto nevšimol, že nové vlastne nepostavili...
...a možno je to všetko súčasťou oveľa väčšieho plánu...

Keď autor naštartuje román odsekom, aký som citovala v perexe, je jasné, že nudiť sa nebudeme. A Martin Buzek si za svojimi sľubmi stojí. Od začiatku až do konca je Plastikový svět poriadne divoká jazda.

Planéta Raj sa nachádza na okraji neurčitej slnečnej sústavy v bližšie neurčenej budúcnosti. Žijú na nej ľudia, jazdia na autách, bývajú v mrakodrapoch a stavajú plastikové retro bistrá, ale na rozdiel od nás disponujú vyspelejšou technikou, používajú rafinovanejšie drogy a zvládajú intergalaktické cestovanie.
Ekonomika Raja stojí a padá na jedinej veci - nerastnom bohatstve. Hornina zvaná vauxid je vďaka unikátnym vlastnostiam a všestrannému využitiu tou najlepšou komoditou na obchodovanie. A Raj veru obchoduje na plné gule! Lenže vauxid exportuje už celé desaťročia a keďže je to malá planétka, v súvislosti s bezhlavou ťažbou nastal jeden problém. Milá obežnica je prevŕtaná skrz-naskrz a stratila už takmer polovicu svojej hmotnosti. Jeden nemusí byť študovaný geofyzik, aby mu docvaklo, že to nebude všetko s kostolným riadom...

A potom tu máme Manglara Buza seniora, podnikavého muža, ktorý sa rozhodol, že vstúpi do politiky (keď už mu nevyšiel biznis s uterákmi), vyhrá voľby a stane novým guvernérom. Má po krk toho, že pri kormidle je už osem rokov pokrytecká banda Nezávislosti, závislá na monopolnej ťažobnej eseróčke Lepší svet a zatajujúca obyvateľom všetko možné, vrátane katastrofálneho stavu útrob tej hrudy, na ktorej by všetci radi žili, až kým šťastne nepomrú.

A potom tu máme Manglara Buza juniora, rozprávača nášho príbehu, ktorý otcovi pomáha ako môže. Nie vždy vlastnou zásluhou sa dozvie všetko, čo sa dozvie a zažije, čo zažije, ale to nie je dôležité.
Podstatné je, že s pomocou tých správnych priateľov odhalí niekoľko vrstiev lží, poloprávd i skoroprávd, ktoré držia Raj pokope. Nazrie do zákulisia mocenských záujmov, stane sa svedkom amatérskej pitvy, cez psychowalkman si zažije smrť, spozná šialenú megahviezdu i záhadnú sexi lesbičku, s ktorej homosexualitou to nebude zase také definitívne...
Juniorov cynický, sarkastický a správnou mierou ľahkovážny pohľad na svet chvíľami funguje ako vážne apelujúci, no častejšie ako po fúzy sa usmievajúci sprievodca románom. Manglar mladší svojským kritickým prístupom dáva každému vyžrať, čo jeho je, trúsi suché hlášky, s eleganciou Jamesa Bonda sa spamätáva z faciek osudu, správa sa ako drzý fracek a robí aj blbosti, ktoré ho takmer stoja život.
A všetko, čo ho kvári, trefne okomentuje:

Ten chlápek jen na sucho polknul, hodil na stůl štos bankovek a vypadnul ven. Byl to srab, stejně jako jeho kumpáni, se kterejma držel Ráj pod krkem. Měl jsem vztek jen z toho důvodu, že právě takový kurvy ovládaj naše životy. Obyčejný nuly, nicky s hypertrofovaným svědomím, který náhoda zavanula nahoru. Tohle jsme si nezasloužili, jestli doopravdy padne Lepší svět a táta se nedejbože stane guvernérem, přísahal jsem si, že za ním půjdu poprosit o stanný právo, podobnejm kreténům by totiž slušely místní kandelábry. (s. 188)

Cítite nejakú podobnosť s našou realitou? Nebude to náhoda. Paralel sa nájde dosť, lebo politika a veľké peniaze sú rovnako špinavou záležitosťou, nech zavítate do ktoréhokoľvek kúta vesmíru.

Toto ľahké veselé scifíčko ma bavilo tak, že som mala stále chuť sa ku knižke vracať, pokým plné vydanie Stokerovho Draculu zostávalo zanedbávané. Plastikový svět som vláčila všade so sebou a čítala aj cestou do práce, kým sme čakali na kompu.
Je mi úplne fuk, či by odborníci a kritici zaradili toto dielko do béčkovej, či dokonca "ceckovej" literatúry. Buzkove hutné pero, svižný dej a hlášky hlavného hrdinu ma neodvolateľne dostali už po pár stranách. V závere síce tón Manglarovho rozprávania citeľne zvážnie, ale v pozadí nikdy nestráca cynický odstup realistu, životnú šťavu človeka, ktorý sa vo vesmíre určite nestratí.
Autorov štýl je pre tento druh akčnej oddychovky a zároveň sociálne ladenej satiry na pozadí sci-fi kulís dokonalý. V popredí totiž zostávajú humorné bizarnosti i dobrodružné peripetie postáv, dostatok priestoru pre fantáziu (= žiadne úmorné opisy) a takmer úplná absencia zbytočných slov.
Martin Buzek sa proste drží toho, čo je pre svet jeho románu podstatné. Možno mal prácu o to jednoduchšiu, že sa na príbeh díval očami hlavnej postavy, a tak všetky situácie i vedľajšie postavy spoznávame presne do takej hĺbky, ako ich spoznáva (a sarkasticky hodnotí) Manglar Buz junior.

Tostojski byl v lochu, protože měl neskutečně blbej koníček. Sbíral zážitky lidí těsně před smrtí. Samozřejmě to bylo nelegální, ostatně jako většina věcí, který lidi opravdu bavěj. (s.86)

To najlepšie na záver. Túto akčnú space-gangsterku si môžete kúpiť za smiešnych 69 centov (cca 20 korún).
Že kde? V Lacných knihách, kde som ju zohnala aj ja.
Ešte aj na zadnej strane knihy nájdete poznámku, že v rámci Pevnosti je predajná cena 69,50 Kč a vo voľnom predaji 99 Kč. Čo na všetkých internetových kníhkupectvách aj platí. Nie že by sme im chceli kaziť kšefty, ale prečo sa nepotešiť knižke za dvacku?
No nekúp to!
A môžete si ich dopriať ešte viac. Plastikový svět patrí k Edici Pevnost, čiže sa predával spolu so známym SFaF časopisom. Takýchto kníh vyšla celá hromada (doteraz skoro 50).
Mňa vzali po dlhom čase do Lacných kníh (konkrétne v lamačskom Tescu) kamaráti a spolu sme objavili tieto poklady. Celú pyramídku chutných malých paperbackov - a všetko fantastika! Neuveriteľné, priam až fantastické po tom, čo SFaF oddelenie Lacných kníh na Obchodnej už roky zívalo prázdnotou. V to krásne istroconové popoludnie 12. septembra som si kúpila ešte Mrakulin grimoár (lebo to vyzerá na humor), Oči baziliška (lebo sú tam dve novely) a Plástev jedu (lebo téma preľudnenia patrí v sci-fi medzi moje obľúbené).





Martin Buzek: Plastikový svět
(nakladatelství Jiří Vlček, Wolf Publishing, Edice Pevnost, 2007)







Súvisiace:
Hanina Veselá: Mrakulin grimoár
Robert Rankin: Fikané jezinky chiswické

8 komentárov:

  1. Pockaj, pockaj v lamacskom Tescu su Lacne knihy??? A vravis, vraj s lepsim obsahom ako tie na Obchodnej? Hmmmm.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. no, s lepším obsahom už hádam ani nie... :-) presne takto som to nemyslela. my sme jednoducho boli v tom Tescu. a neskôr, min. týždeň, som bola aj na Obchodnej - aj tam je všetko zmenené, nový imidž, biely nábytok, poriadok, pyramídky. vau! a aj trochu sci-fi!!! a vieš čo??? na obchodnej majú dokonca anglické komiksy! a veľa!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak tam musíme ísť, Anet!

    Recenzia ako vždy výborná, chrumkavá, čerstvo upečená...mňam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ďakujem zase za pochvalu. a pôjdeme ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Hehe, znie to celkom dobre. :-) Mám rád takéto tragikomické drámy o osudoch planetárnych starousadlíkov. Koniec-koncov, niečo podobné píšem aj vo svojom voľnom čase (ale je to šmrcnuté aj takým nádychom paródie na typické klišé space opier). ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. shit, to je niekomu fajn ked ma dva hentake obchody takmer pod nosom :(((

    anet mozes mi prosim ta pozriet kolkata publikacia v edicii pevnost to je. mam ich doma kopec, ale nechce sa mi ich teraz hladat a nerad by som objednaval nieco co uz mam. kujeeeeeeeeeeeeeem...

    kriziak kurna uz to zacni niekde zverejnovat, zacinam byt dooooost zvedavy :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. tuto píšu, že to je číslo 26
    http://www.wales.cz/serie.php?ID=109

    OdpovedaťOdstrániť
  8. mam mam mam :D ... a zadara (aj ked v konecnom dosledku asi drahsie ako ty :D)

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).