Google+ Riddick's Realm: China Miéville: Un Lun Dun

07 januára 2010

China Miéville: Un Lun Dun



Vycenila tlamu plnou tesáků, z nichž kanuly sliny a krev. Z hlubin onoho ohromného krku se vylinulo zavrčení.
Neměla jsem o tom pochybovat, pomyslela si Deeba vyděšěně. Je to pravda. V neLondýně žirafy nejsou roztomilé.





Zanna a Deeba sú dvanásťročné dievčatá, navštevujúce osemročné gymnázium v Londýne a žijúce normálny život školopovinných pubertiačok. Jedna je vysokou peknou blondínou, druhá malým čiernovlasým škaredým káčatkom.
Od istého času si najlepšie kamarátky začnú všímať zvláštne veci, ktoré sa dejú naokolo. Klaňajúca sa líška, pozorné zvieratá, čudní ľudia oslovujúci Zannu ako "Šuazy", podozrivé grafity a ešte podozrivejší list...
Všetká čudesnosť vyvrcholí, keď spolu prejdú do inej reality a ocitnú sa v neLondýne. Slnko je tam obrovské, v strede má dieru a vychádza každé ráno kde sa mu zachce, Mesiac má pre zmenu tvar mačacej zreničky. Domy sú postavené z harabúrd a smeti sa na uliciach neváľajú, ale hýbu. Žije tam hromada fantastických bytostí, autobusy lietajú na balónoch alebo lozia po stenách, mestské časti sú bizarné ako obyvatelia a duchovia mŕtvych majú vlastnú štvrť...

Tomuto svetu sa má Zanna Moonová alias vyvolená Šuazy, stať mesiášom. Podľa proroctva to má byť ona, kto porazí strašného Smoga a zachráni neLondýn. Veria v ňu Proroci, prostý ľud i sama Kniha, v ktorej je to všetko napísané.
No odrazu sa ukáže, že proroctvá sa rozchádzajú s realitou a Šuazy namiesto aby zvíťazila v prvej bitke, končí v bezvedomí, s vláknom jedovatého čierneho dymu v pľúcach a musí byť urýchlene prepravená do svojho Londýna.
Tam sa síce vylieči, ibaže kvôli Smogovej otrave na všetko zabudne.

A tak Deeba zostáva jediným spojivkom medzi Londýnom a neLondýnom. No keďže je to šikovné a odvážne dievča, ako už mladé hrdinky kníh bývajú, myšlienky na pomoc neLondýnu sa nevzdá. Začne pátrať na vlastnú päsť a dokonca sa jej podarí do pamesta vrátiť. Ak prvá krátka návšteva neLondýna bola zahrievacím kolom, tak v tomto momente začína najväčšie dobrodružstvo Deebinho života...

***
Nebudem vás ťahať za nos, že si nemôžeme byť istí, či to skončí víťazstvom dobra. Un Lun Dun je primárne určený mládeži, a tak na rozdiel od autorových predchádzajúcich románov búrlivo, ale isto speje k šťastným koncom.
Nie je však dôležité, kam príbeh mieri (lebo absolútna väčšina príbehov mieri k happyendu), ale ako.
V tom je China dobrý. Napriek klasickému smerovaniu románu pripraví čitateľovi napínavé chvíle a zaujímavý dej v ešte zaujímavejších kulisách. Okrem prekvapivého zvratu ohľadom Zanninho vyradenia z boja ma dokázal naďalej udržiavať pri zvedavosti nabaľovaním súvislostí na základnú zápletku, vedel ma neustále fascinovať gradáciou jednotlivých menších dobrodružstiev uprostred konštantne udržiavaného tempa dobrodružstva najhlavnejšieho - a do toho všetkého mi ešte ostreľoval mozog ďalšími a ďalšími fantasknými predstavami bizarností neLondýna.

Už pre svoje zacielenie je text štylisticky trochu jednoduchší (alebo len priamočiarejší?) než distopické new weird drámy z prostredia Bas-Lagu, zároveň však hutnejší i akčnejší. Na takmer päťsto stranách si len sporadicky vydýchnete a finálny boj o neLondýn tvorí bezmála sto strán neutíchajúcej akcie.
Miéville však zostáva Miévillom bez ohľadu na vek čitateľa. Jeho rukopis je nezameniteľný, jeho obrazotvornosť stále rovnako vynaliezavá, len viac posunutá do roviny efektu. I keď sa naďalej drží svojho pravidla, že vonkajší vzhľad fantastických bytostí je úzko prepojený s ich vnútornými vlastnosťami, v príbehu (aj) pre nižšiu vekovú skupinu občas nadobúdajú absurdnejšie tvary i strašidelné atribúty.
Svet neLondýna sa v čase Deebinho príchodu začína výrazne rozdeľovať na tábory "dobrých", "zlých" a nevedomých, no autor sa neutieka k čiernobielej jednoduchosti starých rozprávok. Ani na minútu nás nenechá zabudnúť, že toto je rozprávka veľmi moderná, možno aj priekopnícka, v ktorej hrdinovia nie sú nevyhnutne "bez bázne a hany" a udalosti sa vždy nevyvíjajú tak, ako bolo pôvodne určené. Postavy nielen zomierajú, ale niektoré aj prevracajú kabáty, klamú, podvádzajú, či len tak prirodzene dbajú predovšetkým o vlastný prospech...

Najvýznamnejším posolstvom knihy je búranie mýtu o Vyvolenom (a ekologický apel, ale ten prenechám stredoškolákom do referátov z literatúry). V Potterovskej ságe hlavný hrdina Harry dosahuje úspechy v boji s pánom zla za významného prispenia svojich verných kamarátov či učiteľov, záverečný súboj však zvádza väčšinou sám. Na ňom leží bremeno vyvrcholenia a on získava slávu.
Zanna Moonová a Deeba Reshamová sú na tom trochu inak. Zanna je v tomto prípade Harry Potter. Keď sa zjaví v neLondýne, jeho obyvatelia takmer omdlievajú od vzrušenia a zaobchádzajú s ňou ako s kráľovnou. Deeba alias Ron Weasley hrá druhé husle a všetci jej okato dávajú najavo, že je iba zbytočný prívesok Vyvolenej.
Potom však Šuazy vyradí z hry prvý malý konflikt so Smogom a po krásnom sne o blonďavej spasiteľke je veta.
Nevyvolená Deeba však nie je zaťažená bremenom predurčenia či pocitmi vlastnej dôležitosti, len svojím zmyslom pre zodpovednosť a spravodlivosť. Vykašle sa na to, či je alebo nie je vyvolená a vracia sa na miesto činu, aby po boku priateľov a s pomocou neLondýnčanov bojovala na strane dobra.
Ako to na konci románu zhrnie jej kamarát, poloduch Hemi, "co je tak úžasného na tom, že je někdo hrdina, když je k hrdinství odjakživa předurčený?"
Sú to veľké ilúzie mladých a silné emócie chrabrých, ktoré týmto hrdinom dodávajú odvahu a ženú ich do smrteľných nebezpečenstiev. A sú to ich statočné činy a sebaobetovanie v ťažkom boji, ktoré vedú k veľkolepým víťazstvám - a o ktorých znova a znova radi čítame, ak nám ich príbeh napíše dobrý spisovateľ :-)

China Miéville je dobrý spisovateľ. Dôkazom je nielen jeho masová obľuba medzi fanúšikmi modernej fantastiky, ale aj verejné uznanie v podobe mnohých nominácií na prestížne ceny, z toho premenených dvoch Arthur C. Clarke Award, štyroch Locusov a dvoch British Fantasy Award. Un Lun Dun vyhral cenu Locus za rok 2008 v kategórii Best Young Adult Book. Na našom česko-slovenskom knižnom trhu môžeme ďakovať za stabilný prítok čerstvej anglosaskej fantasy a sci-fi vydavateľstvu Laser-books a za Chinu Miévilla nestorovi edície New weird Martinovi Šustovi.

O tradične vysokú úroveň prekladu knihy sa postaral dvorný prekladateľ Miévilla i laserovského new weirdu, Milan Žáček. Zvykli sme si uňho okrem kvalitného celkového výsledku aj na kongeniálne preklady autorových novotvarov, z ktorých vznikajú nádherné české ekvivalenty, v preklade nezriedka krajšie ako v originále. Napríklad smetčka, neštník, Zláměštník, hnusařky, puchoman či nevolver.
Adolescentnému čitateľovi sú na telo ušité aj ultra krátke kapitolky, ktoré však ocení aj dospelý, lebo s knihou v posteli vydrží priemerne štvrť hodiny a potom zalomí :-)
Obrovským bonusom ku knihe sú tušové ilustrácie z pera samotného spisovateľa. Nielenže dokazujú jeho talent na kreslenie, ale sú aj neoceniteľným príspevkom k sprostredkovaniu autorových predstáv o fantastických bytostiach, ktoré stvorila jeho bujná fantázia. Motívy polámaných dáždnikov a nelondýnskych smetí sa opakujú, aby obohatili päťsto strán textu, ďalšie nám ukazujú, ako si predstaviť obyvateľov neLondýna či Smogových prisluhovačov.

Podčiarknuté-zrátané, Un Lun Dun je opäť skvelá voľba pre milovníkov Chinu Miévilla. Pre mladých čitateľov bez skúseností môže byť vhodným vstupom do sveta súčasnej modernej fantasy i new weirdu, kde sa prelína mestská fantasy s hororom, atmosférou steampunku či prvkami klasickej hrdinskej fantasy podfarbenej aktuálnou ekologickou témou.




China Miéville: Un Lun Dun (Laser-books, 2007)





Súvisiace recenzie:
Trojrecenzia Miévillovej trilógie z Bas-lagu
China Miéville: Pátrání po Jakeovi a jiné příběhy (zbierka poviedok)
Trochu divné kusy 1+2 (výstavná skriňa modernej fantastiky)
Jeff VanderMeer: Veniss Underground (pre milovníkov obludárií)
Ian R. MacLeod: Světlověk (alebo steampunková mestská fantasy)

15 komentárov:

  1. Tak teď jsi mě na Miévilla hodně naladila, už nějakou dobu mi leží doma jeho Nádraží Perdido a teď se nemůžu dočkat, až se do něj začtu. Budu si muset dát pozor, abych se učila na zkoušky a nezačala místo toho číst :D Super recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Váu, ďakujem, slečna nová čitateľka :-) Oslavnú ódu na Perdido + ďalšie dve som pela na starom blogu - to je tá prvá linka v súvisiacich. Rozhodne odporúčam! (knihy aj recku;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Riddick...mam na teba jednu otazku...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. tak prečo sa rovno nespýtaš? a týka sa to recenzie?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. nie..len takto sa môžem s tebou spojiť. Takže: Má cenu písať blog bez čitaťelov??

    OdpovedaťOdstrániť
  6. na druhom blogu mám verejný mail - ale máš pravdu, takto skôr dostaneš odpoveď :-)
    či to má cenu, na to si musíš odpovedať sám. význam to má určite:
    - čitatelia prídu, neboj sa. zatiaľ môžeš začať s kamarátmi a rodinou - napíš im mail s linkou. pochváľ sa spolužiakom v škole...
    - ak ťa písanie baví, blog je dobrý tréning, s čitateľmi alebo bez. vždy píš tak, akoby si čitateľov mal a oni sa nájdu. ak budeš mať zaujímavé články, časom si ťa ľudia aj vygúglia. na blogspote je ťažšie si ich hľadať ako pod dozorom nejakého veľkého brata (sme, pravda, atď.), lebo je to globálna a nie lokálna komunita čitateľov - ale zase je to čistejší vzduch a menej tupej kritiky ;-) o tom môžeme pokecať inokedy, možno u teba na blogu...
    - píš o tom, čo ťa baví a čomu rozumieš - to je záruka tvojej vlastnej kvality či jej zvyšovania. je skvelé prečítať si na nete články o tom, ako správne blogovať. nikomu ešte neuškodili, sú v nich užitočné rady - pri každej sa zamysli, nakoľko sa jej držíš a nakoľko ju porušuješ. neznamená to, že sa nimi musíš bez pardónu riadiť, to závisí aj od tém a prístupu - ale je to dobrý úvodný kurz.
    a ak sa chceš zasmiať, na serveri Humno.sk nájdeš sériu článkov aj s príkladmi o tom, ako NEblogovať :-) volá sa to najhorší blogeri.
    ja píšem... panebože... vyše štyri roky, hehe... sorry, je to zábavné - a keď natrafím na nejaký článok s radami ako písať, vždy ho omrknem a porovnám sa, čo robím dobre a čo zle :-) je dôležité robiť veci tak, aby si na seba mohol byť hrdý, no zároveň si vedieť povedať "tak toto bolo slabé". a hlavne nikoho nekopíruj a buď sám sebou ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dikes...skusim si to vygoogliť...ako si ty dostala fanúšikov (čitaťelov) ????

    OdpovedaťOdstrániť
  8. dobra recenzia.
    unlundun je jedina kniha, ktoru som od mievilla citala, hoci mame doma vsetky. kedysi som zacala nadrazi perdido, ale nemocnica asi nie je dobre miesto na takuto literaturu. teraz idem na hviezdny prach od gaimana a potom asi skusim patrani po jakeovi.
    santal

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Andrej - HAHAHA, tak to sa ma nepýtaj! nemám tušenia, LOL :-D
    (geronimo ma čítal už na SME, Jennka si asi klikla na linku, keď som sa chválila na Fantázii online)
    slovenskí blogspoťáci, ktorí sú tu jedna partia a obvykle sa linkujú navzájom, hovoria, že musíš chodiť na cudzie blogy a nechávať komentáre a tak - ale oni sú všetci takí mainstreamoví a ja sa priznám, že úvahy o živote, láskach a básničky k tomu ma príliš nebavia :-)
    no a oni zase nečítajú o knihách a fantastike, tak sem tiež nechodia - takže čitatelia sa mi v každom prípade hľadajú ŤAŽKO :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ja mám rada básničky :)

    Recenzia ako vždy skvelá, veľmi dobre vypichnuté hlavné ťahúne románu, podľa mňa :) ten nápad s NEhrdinkou je skvelý...ilustrácie, ďalšie plus, tá knihu proste musí byť geniálna :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Veta s tým smetím, ktoré neleží na zemi ma dosť pobavila :D

    Príjemná recenzia, som zvyknutý na kratšie, ale toto sa mi páčilo.

    Knižka znie tak dobre absurdne :) Aj by som si ju prečítal, keď dočítam rozčítané veci...

    Páči sa mi ten alternatívny svet, neČiernobielí záporáci a klaďasi, myslím si, že by mi knižka sadla...

    Končím skôr než sa začnem priveľmi opakovať, len tak ďalej, teším sa na ďalšie písanie o knižkách

    OdpovedaťOdstrániť
  12. nový čitateľ? ďakujem za pochvalu. u mňa bývajú recenzie dlhšie, neviem prečo, nech robím čo robím, nejako sa to vždy napíše :-)
    dúfam, že napriek dĺžke sa ti budú čítať dobre a nájdeš tu veľa dobrých tipov na čítanie (odporúčam aj starý smeblog, linka je v menu).

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Tak mainstream vravis... :-) ...ja Tvojich Milencov Ti nahanam! :-)

    Stary SME blog moze byt stale zdrojom prilevu citatelov, plus ujo Google. Ci sa uchytia, to zavisi na kvalite na mieste, a ta moze byt.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. no dobre! tak česť výnimkám! hmm, niekto čítal Jizvu :-)
    či sa uchytia, nezáleží vždy len na kvalite. ľudia sú už strašne leniví - aj vrtkaví. teraz robím Dialógy o fantastike s jednou milou osôbkou a dosť sa nám to natiahlo - a ona, reku, "veď to nikto nebude chcieť čítať!" ja jej na to hovorím, že "houby, číta sa to rýchlo, a keď sú ľudia takí hnilí, že neobetujú čítaniu 10 minút, nech nečítajú vôbec".
    ...a tak, no :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).