Google+ Riddick's Realm: Mafiánska klasika, neznesiteľná krutosť bytia a vojny vo hviezdach

16 marca 2010

Mafiánska klasika, neznesiteľná krutosť bytia a vojny vo hviezdach

inak povedané, tri tipy na tri knižky, ktoré som prečítala v poslednom čase (a na recenzie nevydalo;-)


Mario Puzo: Kmotr
Ságu mafiánskej rodiny Corleonovcov pozná takmer každý vďaka vynikajúcemu filmovému spracovaniu Francisa Forda Coppolu. Knižná predloha Maria Puza bola na filmové plátno prevedená tak dôkladne, že mnohí diváci necítia potrebu čítať originál. Paradoxne práve jeden komentár na Česko-Slovenskej filmovej databáze, upozorňujúci na vernosť filmového spracovania, vo mne vyvolal zvedavosť a túžbu prečítať si román.
Z viacerých dôvodov som si vybrala namiesto papierového nosiča českú audioknihu, a musím povedať, že v žiadnom prípade nebanujem, práve naopak.
S kvalitným prednesom herca Jiřího Pragera som si vyše 20 hodín po večeroch doslova vychutnávala známy príbeh vo fascinujúcich detailoch. Opäť sa ukázalo, že nech je sfilmovaná verzia akokoľvek presná či dlhá, nie je v jej silách zachovať všetky zaujímavé podrobnosti predlohy. Krstný otec Maria Puza tak aj pre zapálených fanúšikov Coppolovho diela v originále (tlačenom či nahranom) vždy predstavuje neoceniteľnú pridanú hodnotu. Vrele odporúčam.


Frank McCourt: Andělin popel
Aj pri tomto diele sa budeme rozprávať o audioknihe, konkrétnejšie o čítaní na pokračovanie, i keď to vlastne nie je zásadná informácia. Rozdiel medzi čítanou a počúvanou knihou je iba v spôsobe, akým jej obsah prijímame. V prvom prípade je sprostredkovateľom napísaného slova čitateľ sám, v druhom musí akceptovať rozprávača. Najproblémovejším sa mi javí "strojové" načítanie knihy, pri amatérskom záleží na úrovni predčítača, no pri tom profesionálnom sa kvalitný a nezriedka veľmi živý prednes obvykle snúbi s vhodne vybratým hlasom dabéra navodzujúcim tú správnu atmosféru.
To je aj prípad Andělinho popela (v slovenčine Angelinho). Príbeh známy u nás čitateľom i televíznym divákom rozpráva o životných osudoch írskej rodiny McCourtovcov. Odohráva sa v prvej polovici 20. storočia a rozprávačom je malý Frank, prvorodený syn Anděly a Malachyho. Ten so surovou úprimnosťou dieťaťa, neskôr chlapca a mladého muža maľuje veľkolepo tragickú fresku života plného utrpenia, hladu, poníženia a nedostatku.
Dalo by sa povedať, že okrem poslednej tretiny knihy patrí dojímavé svedectvo o krutosti doby viac jeho matke Anděle, než Frankovi. Tá so zaťatými zubami a materinskou obetavosťou znáša nekonečné príkoria chudobnej írskej ženy, ktorej manžel robí deti, prepíja každú výplatu, až nakoniec bez stopy zmizne, aby definitívne zanechal svoju rodinu napospas totálnej biede.
Autobiografická kniha Franka McCourta vyvolala značný ohlas, avšak pobúrila občanov opisovaného Limericku i jeho vlastnú rodinu. Nezáleží na tom, či je reálnou výpoveďou o živote chudobných Írov alebo len beletrizovanými spomienkami nadaného spisovateľa. Je to mimoriadne silný príbeh - o čom asi svedčia aj viaceré literárne ocenenia, vrátane slávneho Pulitzera - ktorý hlavne modernému človeku žijúcemu vo vyspelej krajine môže pripomenúť, čo naozaj znamená mať ťažký život...



Dave Wolverton: Námluvy princezny Leiy (Star Wars)
Po takých náročných kúskoch to chcelo aj trochu jednoduchej dobrodružnej literatúry. Presne niečo také som od maloformátových paperbackov originálnej fanfiction Star War očakávala, a to som aj dostala.
Už dávnejšie ma lákalo prečítať si dačo zo sveta, ktorého filmovú (aj rozhlasovú) podobu mám tak rada. V Lacných knihách sa sem-tam zjavia tieto knižnočky od Egmontu. Voľba prvého pokusu padla práve na Námluvy, lebo bolo jasné, o kom to bude. Bandu okolo mladých Skywalkerovcov mám najradšej. Luke, Leia, Han Solo, chlpáč Chewbacca, a keď to inak nejde, aj verní droidi.
V tejto epizóde ich veľmi akčných životov dostane princezná Leia Organa Skywalker ponuku na sobáš od korunného princa Isoldera. Ten je jediným (zostávajúcim) synom vládkyne matriarchálnej monarchie Hapes. Plánované manželstvo Leie a Isoldera by bolo diplomatickou výhrou pre Novú republiku, ktorá by sa spojila s mocným hapeským impériom. To sa príliš nepáči Leinmu milencovi Hanovi Solovi, a tak v záchvate bezhlavosti princeznú spontánne unesie. Rovno na planétu Dathomir, ktorú práve vyhral v kartách (v rámci zúfalého pokusu dokázať si, že aj on má Lei čo ponúknuť). Blbé na tom je, že okrem pangalaktického faux pas sa tým Han dopustí aj hazardovania so životom svojím i svojich spoločníkov. Hneď niekoľko okolností robí totiž z Dathomiru tú poslednú obývateľnú planétu vo vesmíre, na ktorej by chcel rozumný človek skončiť.
A tak začína mnohostranný boj o život, smrť, pomstu a moc.
Ľuďom, ktorí vedia, že Han a Leia nakoniec skončili ako manželia a rodičia, je jasné, že happyend je nevyhnutný, ale pri čítaní to neprekáža. Pre fanúšika science-fiction a Star Wars špeciálne je to dobrodružný výlet do obľúbeného sveta, okorenený typickým humorom aký poznáme z originálnej trilógie (Epizódy IV-VI). Verím, že to nebola moja posledná návšteva knižných Hviezdnych vojen, rozhodne si chcem ešte prečítať minimálne niečo od Timothyho Zahna, ktorý je vraj tým najlepším remeselníkom SW fanfiction.
Podrobná recenzia knižky je na špecializovanej fan stránke.



Súvisiace:
Amélie Nothomb: Vrahova hygiena
Martin Buzek: Plastikový svět
O čajkách a Coelhoch
Jožko Vajda rúluje... a číta Dominika Dána
Súčasné možnosti využívania elektronických a audiokníh

8 komentárov:

  1. Vskutku zaujímavý výber, všetky diela znejú perfektne. Anet, za chvíľu v čítaní predčíš aj moju mamu, a to už je čo povedať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To sa ti iba zdá. Keby to bola pravda, nebol by zoznam rozčítaných tuto vpravo taký dlhý :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No, tak čo sa týka rozčítaných kníh, v tom si zase predčila mňa, a aj to je čo povedať :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No, mame by som odporučila iba Andelu. Nasej sa pacila a vybavila som ju aj volnym pokracovanim. Je malo mam, co cita Star wARS :)mi

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ak si dobre spomínam na niektorú skoršiu diskusiu, tak Jennkina mama číta všetko :-) Možno by zvládla aj Star Wars :-D A Krstného otca prečo nie?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Je deformacia prestavovat si vsetky mamy ako svoju? :) mi

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Keby mali byť všetky mamy ako moja...uch. Jedna vec by bola istá - kníhkupectvá a spisovatelia by zarábali nie ťažké milióny, ale miliardy :)

    naposledy som jej kúpila najnovšieho Draculu, musím sa spýtať, či ho už prečítala a skúsim jej ponúknuť Star Wars, kto vie, možno ju to chytí, moja mama je schopná všetkého :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).