Google+ Riddick's Realm: Robert Sheckley: Bláznivý vesmír. Povídky.

19 mája 2011

Robert Sheckley: Bláznivý vesmír. Povídky.


Zbierka Bláznivý vesmír obsahuje štrnásť poviedok, ktoré Robert Sheckley napísal v rozmedzí rokov 1952 až 1973. S ohľadom na dobu vzniku sú mnohé veľmi pokrokové až vizionárske.
Aj v súčasnosti ešte patria do oblasti science fiction, no ich naplnenie môže byť oveľa bližšou budúcnosťou, než si ľudia v 50. rokoch vôbec dokázali predstaviť (napr. problematika extrémnej preľudnenosti planéty či možností počítačov).



No ako už názov zbierky napovedá, nejde o sci-fi v najdôstojnejšej podobe. Tento autor svojim čitateľom veľmi rád dokazuje, že aj vo vážnej situácii sa nájde dôvod na úsmev (hoci niekedy cez slzy) a že komika momentu sa môže skrývať práve za naoko serióznou pózou. Ľudstvu vo všeobecnosti by určite nezaškodilo pozrieť sa občas na seba Sheckleovskými očami.

Tentokrát som sa rozhodla venovať pár riadkov každej poviedke, pretože každá z nich tvorí kúsok mozaiky a spoluvytvára "bláznivý vesmír":

Noční strach – Chovať si na prsiach hada nemusí byť len metaforou. Táto poviedka vám odhalí hneď niekoľko súvislostí medzi nočnou morou a spomínaným prirovnaním.
Sedmá oběť – Dôkladne vypracovaná vízia budúcnosti, v ktorej sa človek môže nechať dobrovoľne zabiť a ešte si pritom užiť dávku adrenalínu. Zabíjanie, ale aj riziko zabitia sa stali športom s pevnými pravidlami. Aby sa nekľudní jedinci vybúrili a matička Zem nepatrne, ale predsa, zbavila nadbytočnej populácie. Stanton Frelaine sa práve chystá na svoju siedmu obeť...
Rybářská sezona – Čudné potraviny, záhadné miznutie ľudí z jednej štvrte a rybárčenie – to sú veci, ktoré zdanlivo nemajú nič spoločné. Ale čierny humor Roberta Sheckleyho sa nebojí žiadnych bizarností a zároveň dokáže spojiť napätie s iróniou.
Vůně myšlenky je vynikajúcou ukážkou spisovateľovej invenčnosti, prestavivosti aj bystrosti. Na najrôznejšie fantázie o faune obývajúcej vzdialené planéty a jej potenciálnu hrozbu sme už zvyknutí. Ale napadlo by niekomu, že hlavným zmyslovým nástrojom neznámych zvierat môže byť telepatia? Práve s touto skutočnosťou príde do styku medzihviezdny poštový doručovateľ Leroy Cleevy. Núdzovo pristane na planéte, kde žije množstvo dravých tvorov, ktoré síce nemajú oči a nič nevidia, ale zato zaručene vedia, kde v ich okolí sa nachádza zmätená a vystrašená korisť. Hneď ako Cleevy pochopí, čo sa deje, potlačí v sebe paniku, vezme rozum do hrsti a začne bojovať o prežitie.
Bláznův mat – V tejto poviedke sa dozvieme o vesmírnom vojnovom konflikte medzi Zemou a jej nepriateľom, ktorý uviazol na mŕtvom bode skôr než začal. Vojnové vesmírne lode nečinne vyčkávajú a ich osadenstvo podlieha depresiám a následne duševným poruchám. Keď majú totiž obe strany k dispozícii vysoko inteligentný počítač, ktorý v každom rozostavení nepriateľských síl a v každom okamihu vypočítava straty v prípade útoku, nikto nedokáže zaútočiť a spôsobiť také škody. Situácia je bezvýchodisková a zdá sa, že neexistuje riešenie, ako ju zmeniť.
Klidná místa u vod - nostalgické podobenstvo o samote a zároveň najsmutnejsia poviedka celej zbierky. Jednoduchý a krásne čistý príbeh dobrovoľného pustovníka a jeho verného robotického priateľa.
Země, vzduch, oheň a voda vás so Sheckleyovským nadhľadom presvedčí o tom, že ak uviaznete v snehovej víchrici na ľudoprázdnej planéte, nezachráni vás ani ten najmodernejší a najdrahší skafander, aký kedy ľudstvo vymyslelo.
Brnění z šedého flanelu – Ako si mladý osamelý muž vo veľkomeste plnom cudzích ľudí nájde známosť? Napríklad sa nechá zlákať a vyskúša služby agentúry predávajúcej romantiku, zaručujúcej "spontánne" a "osudové" stretnutie s vysnívanou slečnou – len s nenápadnou pomocou miniatúrnej vysielačky s kamerou.
Cena za riziko – Touto napínavou poviedkou sa mohol inšpirovať aj Stephen King v prípade jeho novely Muž na úteku. Zatiaľ čo v Strednej Európe sa reality šou len nedávno uchytili, Robert Sheckley už v roku 1958 vymyslel vidinu sveta, kde v najúspešnejších reality šou nejde o život len v reklamnom slogane, ale naozaj. Ani v prípade takej vážnej témy však nechýba tu a tam štipka dobre cieleného humoru.
Obchod se světy – Môcť len vďaka injekcii stráviť rok vo svete, ktorý je vyplnením našich tajných túžob, to by chcel určite takmer každý. A mnohí aj za cenu straty desiatich rokov života. No ako bude vysnívaná alternatívna realita vyzerať, to vie len naše podvedomie.
Popovídáme si? – Jackson je výnimočne nadaný multilingvista a ako taký má vo vzdialenej budúcnosti za úlohu lietať po vesmíre, objavovať nové civilizácie a nadväzovať s nimi kontakt. V duchu ľudskej expanzívnosti, prefíkanosti a bezohľadnosti má ešte jedno poslanie... Planéta Ná, na ktorej pristane tentokrát, vyzerá ako ďalšia ideálna obeť jeho plánov, ale poznáte to – človek mieni, vesmír mení...
Zkamenělý svět – V sci-fi a fantasy dielach čítame o iných svetoch, plných mágie a zvláštnych vecí. Ale ako by sa na náš svet pozerali ľudia, ktorým je cudzí?
Past na lidi je opäť jedna vízia extrémne preľudnenej zemegule a obyvateľov trpiacich nedostatkom priestoru na hranici zdravého rozumu. Kto by v takej situácii netúžil byť vylosovaný do súťaže o jeden aker pôdy, ktorá bude patriť iba jemu? A to aj v prípade, že priemerná úmrtnosť v týchto pretekoch je 68,9 percenta a konajú sa v najnebezpečnejšej divočine – New Yorku.
Robot, který vypadal jako já – Charles žije v budúcnosti, je mladý, úspešný v práci a absolútne zaneprázdnený. Každú hodinu dňa má vyplnenú užitočnou činnosťou, presne podľa rozvrhu vypracovaného počítačom. Je to jednoducho praktický chlapík. Vo veku, keď sa rozhodne oženiť, ho stretne šťastie a bez pomoci sobášnej agentúry spozná očarujúcu Elaine, na ktorú nemôže zabudnúť. Jediné, čo sa mu na tom zdá nudné, zbytočné a neproduktívne, je manželstvu predchádzajúce dvorenie... A tak sa rozhodne posielať za Elaine svojho robotického dvojníka...

Po druhej skúsenosti s poviedkovou tvorbou Roberta Sheckleyho (prvou bola zbierka Lístek na Tranai) som nadobudla dojem, že jeho spisovateľský štýl má minimum slabých miest. Je vynikajúci rozprávač, psychológ aj komik. Jeho najsilnejšími zbraňami sú inteligencia, satira a suchý čierny humor. Triafa presne do terča ľudských slabostí, aj keď to neznamená, že slabí sú jeho hrdinovia. Budúcnosť je iróniou osudu a temnou predpoveďou, no je lepšie si o tom prečítať a dúfať, že sa nesplní.

Americký spisovateľ Robert Sheckley sa narodil v roku 1928, v päťdesiatych rokoch sa stal hviezdou vďaka poviedkam vo vedeckofantastických časopisoch a od mladého veku sa venoval iba písaniu. Je autorom vyše dvesto poviedok a dvadsiatich piatich románov. Vyrastal v New Jersey, v mladosti slúžil vo vojne v Kórei, žil na Ibize, potom opäť v New Yorku a starobu pokojne prežil v Oregone.
V roku 2005 sa bohužiaľ vybral na cestovateľský výlet po Európe. Bohužiaľ, pretože na Ukrajine chytil tuším zápal pľúc, choroba sa nepekne vliekla a už po návrate do USA zomrel 9. decembra 2005 v nemocnici po operácii mozgovej aneurizmy vo veku 77 rokov. Zaslúžene je uznávaným spisovateľom aj dnes a vďaka tomu sa aj súčasní čitatelia môžu potešiť jeho dielom znova a dúfajme, že nie naposledy (aj 6 rokov po vydaní Bláznivého vesmíru je v českých vydavateľských vodách stále trestuhodne opomínaný, a na domáci trh nemá zmysel ani pomýšľať).





Robert Sheckley: Bláznivý vesmír. Povídky. (Albatros, 2005)

Odporúčam aj:
Robert Sheckley: Lístek na Tranai (Polaris, 2004)

(recenzia bola prvýkrát uverejnená 6.4.2006, zmenila som v nej nejaké drobnosti)


Súvisiace:
Robert Sheckley: Nesmrtelnost, spol. s r.o.

10 komentárov:

  1. Takze hovoris, ze skvost? Sheckleyho mam zaradeneho ako dobreho poviedkara, ale s hanbou priznavam, ze k nemu teraz narychlo nedokazem priradit nijake konkretne dielo :(
    A mimochodom, kto to ma vsetko kupovat a stihat precitat? No ale si ma navnadila, takze asi to je uz jasne...
    draculin

    OdpovedaťOdstrániť
  2. v súvisiacich tu máš ešte jeden román a v odporúčaní ďalšiu zbierku :-) je fakt obrovská škoda, že Sheckleyho u nás nie je viac :-( a odkedy vydali tieto tri, zabudli pokračovať...
    podľa mňa ide o neprávom opomínaného majstra originálnej, inteligentnej a vtipnej sci-fi.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nieee Anet, veď ja som si len teraz konečne objednala toho pana norissa, a teraz toto. Tie poviedky znejú úžasne, jedna lepšia ako druhá :( to proste nie je fér :(

    OdpovedaťOdstrániť
  4. akého Norrisa? Norrella hádam!:-D
    Jennka, veď vieš, že dávam len dobré tipy :-)

    Varovanie: budú pribúdať ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. hm, tak toto vyzera na dalsiu dobru knihu :). inak jonathana strangea som teraz precitala za 3 dni na infekcnom a bolo to presne to, co som tam potrebovala, aby som vydrzala. vrelo odporucam (teda nie to infekcne, ale tu knihu).

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ahoj, zmenila som URL ale v ziadnom pripade sa nechystam odmlcat! =)

    http://sick-things-by-wicked.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Anorwen - super, máme ďalšiu pozitívnu reakciu na Strangea a Norrella! dúfam, že nám o tom povieš viac :-)
    (a 3 dni, tomu vravím výkon... to si musela dať 300 strán za deň!)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. omg Norris, asi by som mala prestať pozerať toľko Simpsonovcov.

    Veľmi sa na ňu teším, už nech príde, dokonca už je aj zaplatená :))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. no ono ked mas namontovanu infuzku, nemozes robit ovela viac, nez obcas "odbehnut" na wecko a inak sediet a citat...

    mne sa ta knizka citala velmi dobre. prijemne plynula, pritom som nenasla ziadne nudne ci zbytocne pasaze, ktore by som musela preskakovat. (a to uz je pri mne co povedat)
    neviem, nakolko boli jednotlive postavy realisticke, lebo o tomto obdobi nic neviem. ale pre mna boli vsetky uveritelne a ku kazdej som si vedela vytvorit vztah alebo aspon zaujat stanovisko. dokonca aj k tym uplne okrajovym (napr. zidovsky domaci tej macacej damy).
    dlzka knihy mi vobec nevadila. skor mi bolo luto, ked som sa blizila ku koncu.
    celkovo to bola ta spravna kniha na dlhe lezanie. ziadna lahka oddychovka, ale nic stresujuce alebo deptajuce. nametov na zamyslenie tak akurat.
    ked to porovnam s gaimanom, ktoremu sa podoba, a vyjadrim vo farbach, potom gaiman je pre mna antracitova, fialova, purpurova, olivova. strange a norrell su v pastelovych farbach za sivym zavojom :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. pekne si to opísala. a som hepy, že sa ti to páčilo! :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).