Google+ Riddick's Realm: Juraj Červenák: Strážcovia Varadína

24 januára 2012

Juraj Červenák: Strážcovia Varadína



Na týchto stránkach vydané je svedectvo
o príhodách neuveriteľných, útrapách
hrozitánskych i skutkoch udatných, ktoré
podstúpil a vykonal slovutný rytier a oficier
armády Jeho Veličenstva cisára Leopolda I.,
kapitán Kornélius Báthory.

Kornel, ideš!

1660
Kornélius Báthory je uhorský feši, ktorého tak bavilo mávať šabľou, až sa stal najslávnejším šermiarom a turkobijcom svojej doby. Medzitým sa mu podarilo nadobudnúť i stratiť manželku a nadobudnúť i stratiť syna. Manželke by to až tak nevadilo, zomrela totiž počas týfusovej epidémie v Prahe, kým bol synček Michal ešte malé škvrňa a Kornelova kariéra v rozpuku.
Lenže Michalovi Báthorymu to vadí o niečo viac - po tom, čo ho otec ešte v perinke odniesol domov, na územie, ktoré sa raz bude volať Slovensko, nechal ho na výchovu dedovi a kopol do vrtule. Nejakých dvanásť rokov vojenčil, bránil hranice a stínal turecké hlavy, a keď sa po smrti Báthoryho seniora vrátil, z tienistej minulosti sa mu akurát pod nosom vynorili dve turecké siroty po Omarovi Karačim.
Bohužiaľ siroty veku zrelého, pri sile a s bandou bojovníkov za chrbtom. Správne hádate, že Kornel im poslal otca za Alahom. A potom tam poslal aj jedného z nich. Zostávajúci Hasan za to zdecimoval Široký vrch, uniesol Michala a zabil Báthoryho.

Teda skoro.
Rúči šuhaj má tuhý korienok a anjela strážneho zamestnaného na plný úväzok. Objaví ho cigánočka Eržika a zverí zlámané telo do rúk fyzikusa Lebku. Ten po vyčerpaní všetkých možností vykoná v lese tajomný kabalistický rituál... a Kornélius povstane zo životodarného kúpeľa ako predobraz moderného Wolverina - zdravší a mocnejší.
(A nahý, juj!:-)

Tu končí jedno obdobie v živote kapitána Báthoryho a začína zvyšok jeho nového života.
Jedno je isté - nebude to žiadny kľudný dôchodok, ale riadna kucapaca. Treba sa postaviť na nohy, napľuť Osudu do ksichtu a vybrať sa hľadať uneseného syna... alebo jeho hrob.


"Lepšia guľka do hlavy, ako kôl do riti"

Dobrodružstvá kapitána Báthoryho (DKB) majú nateraz 3 časti, spolu asi 1200 strán. Po Strážcoch Varadína nasleduje Brána Irkally a Diablova pevnosť. Nenechajte sa odradiť tým, že posledná vraj končí zákerným cliffhangerom (vydedukovala som z reakcií) a pokračovanie autor tak skoro nechystá (sa nechal počuť). Má síce v hlave peripetie na ďalšie 4 a možno viac pokračovaní, ale nechajme ho odpočinúť pri iných témach. Veď sa dočkáme.

DKB je Ďurova zatiaľ posledná veľká románová produkcia, a teda predpokladajme, že aj najzrelšia, najkvalitnejšia. Predchádzajúcu tvorbu porazí minimálne na poli historického prieskumu. Na každej stránke knihy môžete zreteľne vnímať objem a šírku informácií, ktoré si musel autor naštudovať. Aj poznámkový aparát a výberová bibliografia dáva ochutnať z masy podkladov, ktoré slúžili pri budovaní každej scény - od oblečenia, zbraní, cez vojenské, geografické, historické a náboženské reálie, až po rómčinu, turečtinu, maďarčinu a staré legendy stretnete v románe všetko. Aj skutočnú krutosť, nespravodlivosť, zrady, nepríjemné prekvapenia a mizerný život.
A vôbec, v tej knihe sa toho udialo toľko, že keď ju otvorím, alebo si len tak pripomínam jednotlivé udalosti, nevychádzam z úžasu, ako sa všetky na smiešnych 415 strán pomestili. Tempo je teda vražedné (hlavne pre Osmanov).

Aby sme nezostali iba pri dobrodružstvách, tak aj keď ide "len" o lineárny príbeh s jedným ústredným hrdinom, nechýba mu dávka epiky. Jej nenápadné posolstvá - napríklad, že 18 roční chlapci by nemali presekávať ľuďom lebky, nikto nikoho by nemal nastokávať na kôl a obyvatelia dedín by si nemali kopať vlastné hromadné hroby - hovoria o tom, ako sa veci diali, dejú a budú diať, pokiaľ svet svetom stojí. Život je často hnusný a nedáva odpovede na otázku "prečo".
Moderný dobrodružný román prináša okrem romantického heroizmu aj kus realizmu, ktorý nezamlčuje násilie, krv ani nespravodlivosť. Ich naturalistické opisy už patria do Červenákovho stabilného arzenálu.

Literárny kritik Peter F. 'Rius Jílek, známy predovšetkým zdrvujúcou kritikou DKB, označil Strážcov Varadína za guláš western. A viete, že má pravdu? Je tam všetko. Ingrediencie pravého westernu, ktorý Ďuro miluje (poctivé chlapské dobrodružstvo, konflikt Dobra so Zlom, objavovanie nového, tajomného sveta, atď. zdroj), k tomu štipka fantastického ozvláštnenia, skutočná história, fiktívny, no tvrdo realistický svet naokolo, trochu klišé, trochu zbúraných klišé, vtipné popkultúrne odkazy aj hlášky hrdinov, dojímavé scény brnkajúce na city, krvavé súboje aj hromadné bojové scény...
Ak radšej chodíte do päťhviezdičkovej reštaurácie na kaviár a ustrice, asi ohrniete nad gulášom nos. Ale ja guláš zbožňujem. Rada si naberiem plnú lyžicu, na ktorej je z každého niečo, a ešte ju zajem chlebom. No a tie chvíľky špeciálneho čitateľského potešenia, tie sú ako krehké kúsky mäska, ktoré sa nenaberajú na každú lyžicu, ale sa šetria a rozdeľujú tak, aby vydržali až po dno taniera :-)

Varadínske ramblingy

- viete čo ma prekvapilo najviac?
- Báthory je blonďák!
- každého nováčika zaujíma jedna vec
- áno, je to vzdialený príbuzný Betky Báthoryovej
- hej, a kúpe sa v krvi
- ale mohamedánskej
- nie vo vani
- ale dosť už o Alžbete
- "A to sa vraví, že nech už sa v šenku strhne čokoľvek, krčmárovi sa nikdy nič nestane."
- treba k tomu komentár? :-)
- najväčší frajer v Strážcoch Varadína mal byť Báthory
- aj bol
- tesne pred koncom mu titul uchmatol Albert Mertides
- ten to vedel s guľami ako nikto iný
- Báthory je ako Rogan a Rogan je ako Hercule Poirot
- nie Poirot hľadá problémy, ale problémy hľadajú Poirota
- Ďuro raz určite dostane k narodeninám veľkého čierneho psa
- zdá sa, že ich má rád
- spisovateľovi prechádzka 3x denne vôbec neuškodí ;-)

Šikovná výbavička

Trilógia Dobrodružstiev kapitána Báthoryho, ako je známe, vyšla kompletne v slovenčine aj češtine. Slovákom jednoznačne odporúčam originál. Pomerne často preváži miska váh slovenských čitateľov v prospech českých prekladov, lebo tie slovenské ich nezriedka traumatizujú. Lenže tieto knihy nám Ďuro napísal na mieru. Opäť ukazuje svoju širokú slovnú zásobu, írečitá slovenčina obohatená archaickými i národnostnými výrazmi je presne to, čo by ste čakali od historického dobrodružstva.
Predsa len je rozdiel medzi unavenými jazdcami, ktorí sa krbáľajú v 17. storočí a autami krbáľajúcimi sa v dvadsiatom prvom. Ako sám autor povedal: "Český preklad je vynikajúci, ale originál je originál. Kniha v podobe, v akej som ju vymaznal."

Ešte donedávna by ste však so slovenským vydaním boli o niečo ochudobnení. A síce o mapy vzťahujúce sa ku každému dielu. Do slovenskej verzie sa akosi... nedostali. Ale už niet čo ľutovať, lebo keď Riddick začala konečne čítať Strážcov Varadína a zistila, že v českých knihách mapy sú (máme ich doma tiež), prevzala iniciatívu a cez fanúšikovskú skupinu Ďura Červenáka požiadala, či by mapy nemohli byť sprístupnené v elektronickom formáte (nechcelo sa mi ich skenovať;-).
Et voilá!

Mišo Ivan: Mapy pre cyklus Kapitán Báthory. Stačí stiahnuť a vytlačiť.
Momentálne mi mapa slúži ako záložka v Bráne Irkally.
Dokonca na autorovej stránke nájdete aj nejaký ten Obrazový materiál k Strážcom Varadína.

Nezabudnite si tiež pozrieť krásny knižný trailer, svojho času jeden z prvých profesionálne urobených trailerov na českom a slovenskom území. Internet je dobrá vec :-)

Takže podčiarknuté-spočítané, nemám síce dosť dobrý prehľad v slovenskej dobrodružnej literatúre, ale verím, že toto je v rámci žánru jedno z najlepších domácich diel, aké môžete čítať. Akčná, moderná i adekvátne patinovaná, historicky podkutá, fantastikou šmrcnutá epická epopeja jedného drsného chlapáka z čias protitureckých vojen. Kornel, ideš!

"Odfiknú vám vajcia a z ich kože si vyrobia mešec, ktorý im Turci naplnia striebornými akčami. Čím väčšie gule, tým väčšia odmena. Preto logicky vyhľadávajú šľachticov a dôstojníkov, lebo, ako je známe, urodzené gule sú väčšie ako poddanské."





Juraj Červenák: Strážcovia Varadína (Slovart, 2010)



Obrázky Kornela som si požičala z ilustrácie od Miša Ivana k českému vydaniu.
Nájdete ich tu.



Súvisiace:
Juraj Červenák: Brána Irkally (Dobrodružstvá kapitána Báthoryho 2)
Juraj Červenák: Sekera z bronzu, rúno zo zlata
Tim Powers: Stáčení temného piva
Tim Powers: Brány Anubisovy
Dušan D. Fabian: Pestis draconum
Sergej Lukjanenko & Nik Perumov: Zlá doba pro draky
Markus Heitz: Trpaslíci

9 komentárov:

  1. počuj, toto má taký drive... ak má celá séria len polovicu energie tejto recenzie, tak je to jízda :D asi zainvestujem v najbližších mesiacoch :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. hmm, tak snáď polovicu môjho drajvu ten Báthory má... ;-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som si skusmo rozčítala Vládcu vlkov, ale nemala som to robiť pred spaním. ten úvod bol veľmi farbistý. u mňa je vždy dobrým znakom, keď kniha spustí v hlave film, hoci je to aj krvavý blockbuster:) ale celkom by som to uvítala na veľkom plátne... to by mohla byť celkom slušná "podívaná" :D

      Odstrániť
  3. Vladcu som neuspesne skusal aj ja, ale toto vyzera ovela dospelejsie. :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Fíha, to vyzerá dobre :-) asi sa tiež do toho pustím .
    a výborná recenzia, ako vždy :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Historicke romany su moj oblubeny zaner,a preto som nevahala, ked sa mi dostala do ruk kniha Strazcovia Varadina. Reakcia? Konecne slovenske historicke dielo, co ma pointu, vtip, pribeh. Klobuk dolu, uz sa tesim na dalsie casti...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Prvy diel som cital dost dlho..bolo to velmi sympaticky napisane a tak som to docital , ale neplanoval nsom zhanat dalsi diel. Nieco ma vsak tlacilo v hlave az kym som si ho nezohnal a neprecital behom 23hodin, 5hodin pospal a utekal kupit treti diel ktory bol este teply a rovnako ho precital za necely den. SU to uzasne knihy a velmi dufam, ze sa skoro budem moct zamestnat na cely den 4tym dielom . Momentalne vlastnim 2/3 autorovej tvorby, ale DKB je jednoznacne ten vynimocny kusok.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Recenzia fajn, az na tuto vetu.... to je fakt tak podstatna informacia, ze musi zazniet v uvode recenzie na 1. knihu? Ja chcem vediet ci sa oplati kupit prvy diel, nie ako skonci ten treti...

    "Nenechajte sa odradiť tým, že posledná vraj končí zákerným cliffhangerom..."

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).