Google+ Riddick's Realm: Český rozhlas Leonardo má scifistov rád

19 mája 2009

Český rozhlas Leonardo má scifistov rád

A nielen scifistov. Každý, komu vyhovuje zábava a zároveň vzdelávanie sa prostredníctvom počúvania, si tu niečo nájde.
Vedu, techniku, moderné technológie, astronómiu, históriu, architektúru, medicínu, prírodu... aj sci-fi poviedky.


Počúvanie hovoreného slova má niekoľko výhod. V prvom rade sa pri ňom dá robiť aj všeličo iné. Šoférovať auto, ísť po ulici, cestovať, žehliť alebo trhať burinu. Výborne vyplní voľný čas, keď nie je šanca vziať do ruky knihu a sústrediť sa na čítanie. Ďalej nenamáha oči, rozvíja fantáziu a v prípade populárno-náučných relácií vyberá to podstatné zo záplavy informačného šumu, ktorý je všade okolo nás.

Podcasty ČRo Leonardo objavil priateľ pred pár mesiacmi, posťahoval archív viacerých relácií a odvtedy ich počúvame denne v aute. Momentálne je v kurze relácia Nula-jednička, "magazín o lidech, technice a technologiích". Až teraz som zistila, že môj prehľad v nových technológiách je naozaj iba základný. Softvér aj hardvér, veda i výskum idú neustále raketovou rýchlosťou dopredu. Ale už sa zlepšujem. Z Nula-jedničky sa dozvedám o veciach, ktoré sú vo svete technológií nové, horúce alebo o pár rokov či desaťročí budú súčasťou života (čo poviete napr. na atómovú elektráreň veľkosti záhradného domčeka, ktorá zásobí elektrinou 20 tisíc domácností?).
Okrem toho je pravidelným hosťom relácie Vlado Ríša, šéfredaktor časopisu Ikarie, ktorý musí poznať každý český i slovenský scifista (i keď si ho nutne nemusí kupovať;-). Rozpráva o knižných novinkách alebo nových číslach Ikarie.
Na konci Nula-jedničky je vždy priestor na sci-fi poviedku. Niektoré sú len mikro-poviedkami, čosi ako česká verzia Ohnivého pera ;-) Ak máte chuť iba na ne a staré relácie kvôli tomu nebudete sťahovať, kliknite si priamo na ich samostatnú stránku. Medzi autormi nájdete aj zo slovenských conov známe sfelebrity ako Jiří Walker Procházka alebo Scarlett "Darth Zira" Rauschgoldová.

To nie je všetko - keď si prezriete a trochu preklikáte stránku Leonarda, objavíte celé univerzum zaujímavých tém.

Sedmý světadíl vysiela reportáže cestovateľov, Nebeský cestopis je relácia venovaná astronómii a fyzike, Monitor zaujímavostiam zo sveta vedy, Meteor prírode, vesmíru a človeku, Zrcadlo zase histórii, Natura prírodným vedám... a tak ďalej.
Českí rozhlasáci zostavujú svoje programy veľmi pútavo, každý seriál obsahuje okrem správ a reportáží aj pravidelné, špeciálne či sezónne rubriky, rozhovory a referencie na ďalšie zaujímavé zdroje.
Všade si môžete kliknúť na zvukový archív v mp3 formáte, kde sa dajú jednotlivé relácie pohodlne stiahnuť. Navyše ku všetkým témam, ktoré poslucháča zaujmú, si nájde aj súvisiace odkazy na články alebo multimediálne prezentácie. Na webe Leonarda je nespočetne veľa možností, ako počúvať, čítať alebo pozerať to, čo vás zaujíma.

Zopár konkrétnych tipov:

Víkendová univerzita na témy výskum Marsu, nanosvet, umelá inteligencia, CERN, egyptológia alebo magnetorecepcia zvierat. Všetko v audioarchíve Science café.

Čítanie z knihy Milana Klímu Záhady lidského těla.

Program venovaný slávnym rozhlasovým mystifikáciám, ktoré poslucháči považovali za skutočnosť - kraľuje im samozrejme tá najslávnejšia - americké rozhlasové vysielanie Vojny svetov v roku 1938, ktoré vyvolalo masovú hystériu z invázie Marťanov.

Vtipná prednáška Davida Vávry o architektúre Londýna v podobe audio slideshow (zvuk zladený s prezentáciou obrázkov), ktorá chytila aj absolútneho laika ako som ja :-) Prvá časť, druhá časť.

Prípadne pravidelná relácia Vstupte!, venovaná rozhovorom so zaujímavými ľuďmi všetkých možných profesií.

Posurfujte si aj ďalej, Leonardo je plné článkov, fotiek aj videí. Ak máte niekedy chuť na inteligentnú kulisu k práci, pustite si živé vysielanie.

Nabudúce určite napíšem aj o unikátnom projekte venovanom urban legends, čiže moderným fámam, ktoré nás stretávajú na každom kroku (UPDATE: trvalo mi to vyše roka, ale článok o Černej sanitke je konečne tu:-).

Súvisiace:

7 komentárov:

  1. a taka nepodstatna otazocka - co k tomu hraju?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. v podcastoch nehraju nic, hudba je odstranena - co je pri pocuvani hovoreneho slova len vyhoda. ked pocuvam SRo archiv, su tam nadrbane vsetky pesnicky, spravy a zbytocnosti, ktore musim posuvat.
    ked chces pocuvat hudbu, pustis si ju samostatne, inokedy.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. myslel som to skor tak ze ked si to pustim ako radio v kancli alebo v aute ze co mi zahraju :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. v živom vysielaní žiadny hardcore, to nedúfaj :-D len nejaké tie indiferentné odrhovačky posledných desaťročí, ale ako vravím, toto je o niečom inom.
    a nie som si istá, či to za hranicami ČR aj chytíš na normálnu anténu...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ziadny hc, punk alebo metal som ani necakal. skor som sa bal aktualnych tuc tuc od takych hviezd ako lady kakaaaa a podobne :))
    v zahranici veru asi nechytim, ale obcas sa vyskytnem aj v CR - doteraz som pocuval hlavne radio impuls, ale hento znie celkom dobre :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. mimo ČR sa dá počúvať cez internet, ani to nie je zlé.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. je to perfektá relacia, aj stránka komplet, klobuk dole ceský rozhlas

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).