Google+ Riddick's Realm: Sme deštruktívni a nezmeníme sa

21 mája 2009

Sme deštruktívni a nezmeníme sa

Prečo ma neuspokojil film Deň, keď sa zastavila Zem (2008)


Pozor, spoilery!

Remake starého scifáču z roku 1951 operuje snáď už tisíci krát rovnakými hollywoodskymi klišé. Surovo povedané, keby tam nebol malý upindaný fagan, hlúpe dialógy a ten sladký happy-end, určite by som sa bavila viac. Lenže na skutočne antiutopické sci-fi filmy nedozrel čas. A možno nikdy nedozrie.
Pretože ako povedal ten druhý mimozemšťan, sme deštruktívna rasa a nezmeníme sa.
Zabudol dodať, že nadovšetko milujeme sebaklam.

Ten je v Dni, keď sa zastavila Zem príliš priamočiaro prezentovaný ako zdanlivo chladný vyslanec mimozemskej civilizácie (kto iný sa pre takého role narodil, ak nie Keanu Reeves?), ktorý po krátkom čase strávenom s jednou ľudskou ženou, jej synom a po rozhovore s vedcom, ktorý mu dá jediný a ani to nie príliš pádny argument, prečo nevyhladiť ľudstvo v záujme záchrany planéty - zmení svoj názor a tú nanažranú bandu ničiteľov života ušetrí. Aké patetické.
Aké bláznivé.
Dávať šancu niekomu, kto ich prepásol už tisíce, milióny...
Na jeho mieste by som sa na to vykašľala, počkala, kým žravé kovové mušky zlikvidujú všetko ľudské, potom pokojne nastúpila do svojej lode a odcestovala.

Ale to filmári neurobia. Nesmú nám zobrať nádej. Práve naopak, v čase, keď jedni kričia, že planétu sme už zničili za hranicu napraviteľnosti škôd, iní kričia, že je to výmysel a môžeme si výdobytky našej expanzívnej civilizácie užívať donekonečna... aj keď nebude amazonský prales, nebudú žiadne voľne žijúce zvieratá, pôda i morské dno budú plné nášho odpadu a vzduch plný smogu... práve v tejto dobe je úlohou zábavného priemyslu presviedčať divákov o sile fenoménu "toho dobrého v nás". 

O všemocnosti osamelého hrdinu s dobrým srdcom, ktorý napriek počiatočným prekážkam porazí šialenú vojenskú logiku americkej vlády a zabráni apokalypse.

Len aby sme to my všetci prežili a mohli ďalej zabíjať svoje prostredie i seba navzájom.
Jednoducho - nech sa deje čokoľvek, vždy niekto príde a zachráni nás. Nepoznám naivnejšiu ilúziu, a predsa je nám ľuďom taká vlastná...

Takže o čo mi vlastne ide? Neviem, či to pramení niekde vo vnútornej skepse, neviem či ľudstvo ako také neznášam natoľko, že by som mu priala skazu - ale na začiatok by som ocenila trochu viac úprimnosti v kinematografii.
Veď zábava je mocná zbraň a chcej-nechcej nás obsah filmov ovplyvňuje. Namiesto čičíkania by nás z času na čas mohli aj vychovávať. Ibaže sci-fi alebo katastrofický film bez happy-endu by zarobil menej peňazí. To už sa vrtíme v kruhu.

Tak, ako dokážu byť filmári realistickí a tvrdí v snímkach o medziľudských vzťahoch, takí naivní a optimistickí sú v momente, keď príde na globálnu katastrofu a potenciálne vyhladenie ľudstva. Opakovane tak nastoľujú a vzápätí popierajú pravdivú odpoveď na otázku, či sme naozaj korunou tvorstva a či sme vážne až takí dôležití.
Nie sme.
Nie vesmír sa díva na nás, ale my sa dívame na vesmír. Keď nebude nás, nebude pozorovateľa (alebo bude o jedného menej), no vesmír tu bude ďalej.

Opakovane tiež vytvárajú ilúziu, že dokážeme poraziť prírodu, ovládnuť jej sily a "poručíme větru, dešti". Keď zaútočí na preľudnené mesto zúrivá sopka (v skutočnosti nie je zúrivá, robí len svoju prácu), Tommy Lee Jones zachráni deň.
Ak máte problém s asteroidom, zavolajte Brucea Willisa.
Zhasína Slnko, prestalo sa točiť zemské jadro, pristáli emzáci?
Žiadny problém pre amerických ľudových hrdinov!

A keď raz pochopíme, že na akéhokoľvek hrdinu je už neskoro - keby sa nebodaj vôbec zjavil - budeme prekvapení. V každom prípade asi prekvapení budeme, tak ako slepec, ktorého nasmerujete oproti stene a on si myslí, že je tam dlhá chodba...

Ako povedal ten indiánsky náčelník: "Až bude vyrúbaný posledný strom, otrávená posledná rieka a ulovená posledná ryba, zistíte, že peniaze sa nedajú jesť."

6 komentárov:

  1. nacelnik ma pravdu, rovnako ako Mr. Smith v Matrixe, ked prirovnal ludi k virusom. sme proste najnebezpecnejsia, najdestruktivnejsia haved siroko daleko.
    my s muzom sa snazime aspon zit co najekologickejsie. ovela viac nez nas dobry pocit z toho sice asi nebude, ale aj to je lepsie ako nic......

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Amen

    nevedel som, ze sa az tak velmi zhodujeme, naozaj si to na tom sme blogu dobre tajila :))))

    Vzdy sa bavim na tom ako sa ludia povazuju za nieco viac, za nieco extra... pani tvorstva a podobne ftakoviny a pritom keby sme vsetci teraz vymreli tak tu po nas nic neostane. Nie je co zachranovat, ludstvo urcite za to nestoji....

    Anorwen: zit co najekologickejsie je sice pekne ale to nasu spolocnost nezachrani. aj keby to zacali robit vsetci a priroda atd. by sa dala do poriadku tak v drtivej vacsine ludi zostane ich nenavist voci vsetkemu a kazdemu. ich pocit nadradenosti, potreba ublizovat... obavam sa ze tomu svetu pomoze len vyhynutie jedneho zivocisneho druhu....

    g72

    OdpovedaťOdstrániť
  3. no veď Anorwen sama napísala, že viac ako dobrý pocit z toho asi nebude... som na tom podobne. snažim sa aspoň triediť plasty a tak - ale či ich potom smetiari nehodia na skládku s ostatným odpadom, to netuším...
    na svete je bohužiaľ tak strašne veľa vecí, ktoré by sme nemali robiť a ktoré by sme mali robiť inak, že ich riešenie alebo odbúravanie by vyžadovalo globálnu osvetu trvajúcu desaťročia, ak nie storočia... nemusím ani hovoriť, že o niečom takom môžeme v súčasnosti iba snívať.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Čítaš mi myšlienky, neviem čo dodať... :)
    Snáď len, že je treba si dôrazne uvedomiť, že ľudská hlúposť, naivita, ignorancia, neschopnosť sebareflexie a kritického vnímania reality (reality tvorenej komplikovanou spleťou viac či menej "krehkých" vzťahov), je u väčšinovej ľudskej populácie Niekym účelovo a systematicky živená, kvôli dosiahnutiu čo najvyššej manipulovateľnosti!!! A to preto, že si z toho isté užšie skupinky "vyvolených" v priebehu histórie vytvorili neuveriteľne vydarený biznis, ktorý vo svojej dokonalosti a sofistikovanosti neustále "evolučne" (niekedy i "revolučne") napreduje... a výnosnosti tohto biznisu sa asi nič nevyrovná... Tým biznisom myslím tichý kartel tvorený politikmi, finančnými, mediálnymi a popkultúrnymi magnátmi, cirkvami atď... Oni sa tohto biznisu nevzdajú, ba naopak, majú svoje páky pre jeho udržiavanie a ďalšie posilňovanie, celé dejiny sú toho krásnym dôkazom... Sú samozrejme aj ľudia, ktorým to docvaklo, a ktorí z "poslušného stáda" utekajú a nenechajú sa viac "dojiť a strihať" výmenou za falošné hodnoty, nádeje, modly, a iné klamstvá dezinterpretujúce realitu... Ale o nejakej globálnej osvete môžeme len snívať, pretože tí ktorí sú pri moci a prostriedkoch, a môžu preto urobiť najviac (a tí naivnejší to od nich aj očakávajú), tak to sú tí prví z ktorých pohľadu by bola akákoľvek kvalitná osveta kategoricky neprijateľná!!! Pretože takáto osveta by nutne viedla ku globálnemu otočeniu kormidla v ľudských aktivitách i (pre)nastavení spoločenských vzťahov, čím by sa ten "skvelý" biznis znemožnil... Ľudstvo sa dostalo do pasce, z ktorej niet úniku, a ako postupujú dejiny a mocensko-ekonomické zriadenia sú čoraz sofistikovanejšie a reálne korene moci neviditeľnejšie, tak sa ľudstvo do tejto pavučiny zamotáva viac a viac...

    Inými slovami, nemyslím si že je spomínaná deštruktívnosť, vlastná ľudskému druhu, nejak apriórna, univerzálna a "nezmeniteľná"... Je však prevažne výsledkom toho, čo je človeku od jeho narodenia postupne "natlačené do hlavy", a to chcene či nechcene a z najrôznejších smerov... Množstvo výnimiek z "deštruktívneho myslenia" to potvrdzuje, síce za súčasnej globálnej spoločenskej situácie sú to len "zúfalé lastovičky" paradigmy myslenia konštruktívneho...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kugudaj, ono tých myšlienok bolo aj viac, ale tie už boli ťažšie vyjadriteľné, tak som zachytila aspoň to, čo som zvládla pretaviť do slov a viet :-)
    Trošku sa v tvojej teórii strácam, ale zhruba chápem, čo chceš povedať. Viem, že nie všetci do jedného sme deštruktívni a určite je nás na svete dosť, čo by sme jazdili aj na solárnych autách, keby ich niekto za prijateľnú cenu vyrobil - ale pritom vieme, že kým sa nevyčerpajú fosílne palivá, ktoré roztáčajú kvadriliónové obchody, magnáti spravujúci pre zemeguľu fatálny biznis, nič také nedovolia.
    Avšak mám ešte jedno výstižné motto, ktoré s týmto článkom súvisí: "človek je úžasná bytosť, ale ľudia sú strašné svine". Jeho univerzálnu platnosť dokazuje celá história aj naše individuálne skúsenosti.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. k tomu by som dodal uz len krasnu vetu z ust tety Kolnikovej (a asi pera pana Stepku): malo je medzi ludmi clovekov....

    g72

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).