Google+ Riddick's Realm: Čo majú spoločné Pán prsteňov, Hviezdne vojny a Harry Potter? Viac, než si myslíte!

13 októbra 2009

Čo majú spoločné Pán prsteňov, Hviezdne vojny a Harry Potter? Viac, než si myslíte!

Prednáška s divadielkom

Ako som sľúbila, prinášam moju druhú prednášku z Istroconu 2009, ktorú by som v tejto veselej podobe nikdy nerealizovala, nebyť nápadu Ivana Aľakšu obohatiť ju o hrané scénky a nebyť samotných hercov z nášho SAFA klubu, ktorí sa ochotne podujali podieľať sa na tomto projekte.



Rozhodla som sa, že neochudobním text o divadelné vsuvky - práve naopak, ponechávam ich v pôvodnej podobe, aby v podstate serióznym fabuláciám dodali tú správnu srandovnú iskru :-) Čitateľ má za úlohu si ich živo predstaviť, vrátane polo-amatérskej improvizácie...

Ale ani predstavovať si ho nemusí úplne sám. Kvôli lepšej vizualizácii som pripravila aj galériu tých nejlepších momentiek (z dôvodu šetrenia vlastných nervov pri bojovaní s blogspotovým redakčným systémom ich dávam osobitne).


Ešte kým začneme, patrí na úvod moje poďakovanie celému tímu:
Kučnému, ktorý zahral postavy Dartha Vadera, Bena (aj Obi-wana) Kenobiho, Dartha Sidiousa, Dumbledora, Hagrida, Pána Ollivandera, Boromira a Gandalfa
Halgimu alias admirálovi Ozzelovi, Harrymu Potterovi, Lukovi Skywalkerovi, Anakinovi, Yodovi, Aragornovi, Frodovi, Pipinovi aj bufetárovi
Wowbaggerovi, statočne zdolávajúcemu roly kapitána Pietta, Toma Riddla, Baila Organu, profesorky McGonagallovej, Rona Weasleyho (na ktorú ho vopred predurčili jeho červené vlasy:-), Smieška aj Druhého chlapíka
Ivanovi, ktorý vdýchol dušu Sauronovmu oku aj obráteniu Dartha Vadera vo finálnom súboji
Lusil, ktorá perfektne zvládla úlohu rekvizitárky, kostymérky a maskérky priamo na pľaci
a aj Riddick, čiže mne, ktorá to všetko napísala, preložila, nervovala sa, dodala zopár nápadov, vymyslela špeciálne efekty a nakoniec predniesla, pridržiavala mikrofón, mapu Stredozeme a zaskočila Eddieho Izzarda :-)

A teraz už... prednáška s divadielkom: 

(update: máme aj videozáznam! kliknite TU - a rozhodne si pozrite aj galériu)

Milí diváci, prednesieme vám poučnú prednášku a zahráme vám pri tom divadielko. Jeho hlavnými aktérmi budú: nasleduje klaňačka hercov. Každý sa klania do aleluja, za každú svoju postavu. Takto zabijeme prvých pár minút :-)

Pán prsteňov, Hviezdne vojny, Harry Potter - tieto tri fenomény obrovskou mierou ovplyvnili fantastiku modernej doby, stáli pri zrode masových mánií, predznamenali nástup mnohých svojich nasledovateľov. Po celom svete majú milióny fanúšikov a každý súčasný scifista či fantazista ich pozná.
Nemusí ich mať v malíčku do najmenších podrobností, ale určite sa zorientuje.

Všetky tri príbehy do istej miery vyvolali kontroverzné reakcie. Hviezdne vojny možno najmenej, asi vďaka tomu, že boli mainstreamom vždy vnímané len ako vedecko-fantastická metafora a rozprávka. Ale Pán prsteňov spôsobil svojho času nevôľu v komunistickom bloku, pretože industrializovaná ríša Zla sa nachádzala na východe, Západ v tom možno tiež niečo videl a Harryho Pottera zavrhla katolícka cirkev, lebo v osvietenom modernom veku vytiahol na svetlo a zidealizoval čarodejníctvo, ktoré kresťanstvu už tisíc rokov leží v žalúdku. Možno im ešte viac leží v žalúdku, že ho museli (po vyvraždení tisícov nevinných) nakoniec poprieť ako vymyslenú kravinu - a teraz z neho nejaká slobodná matka urobí popkultúrny hit.

Čo na prvý pohľad možno fanúšik nevidí, sú paralely medzi týmito troma dielami, využívajúce archetypy, ktoré bavia ľudí mnohých generácií - čoho je najlepším dôkazom fenomenálny úspech všetkých troch ság.
Je úžasné, a určite to o ľuďoch ako celku veľa vypovedá, že nás po stáročia opájajú príbehy založené na rovnakých princípoch, fascinujú nás hrdinovia vytvorení na základe rovnakých šablón, dojímajú nás rovnako vypointované tragické udalosti zakončené happy-endom... a predsa ich stále milujeme, znova a znova podliehame ich čaru.
Čaru mágie, cti, statočnosti, vznešenosti, boja za dobrú vec, romantického utrpenia, patetickej tragédie a slávneho konca, ktorý všetko uzmieri a nastolí ten správny chod sveta...

Známy odborník na mytológiu, Joseph Campbell, veľa-veľa prednášal i písal na tému archetypov, ale nám laikom sa určite téma lepšie osvetlí, ak ju chytíme takpovediac za pačesy a rozpitveme si ju pekne konkrétne, jednoducho, do podrobností.

A keďže v mojom "lifetime" sú v globálnom merítku tými najžiarivejšími a najmasovejšími fantastickými fenoménmi práve Pán prsteňov, Hviezdne vojny a Harry Potter - jedného dňa som sa zamýšľala nad ich spoločnými znakmi a objavila som toho ešte viac, než by mi kedy napadlo...

Tak sa poďme prizrieť bližšie. Vo všetkých troch dielach máme tie isté alebo veľmi príbuzné ingrediencie príbehu:


Záporák najtemnejší - keď zlo, tak priam stelesnené. Či už je to Sauron, Darth Vader (+ Imperátor Palpatine) alebo Voldemort, sú temnejší ako noc, zlovoľní do špiku kostí, ich moc je takmer neobmedzená a vo všetkých troch prípadoch spojená s čiernou mágiou (a čiernym plášťom;-). Podriadených i svojich nepriateľov zabíjajú bez zaváhania a z hocijakých malicherných dôvodov. Trochu obmedzenejší sú v prípade úhlavného nepriateľa, vyvoleného ich poraziť - a to z rôznych príčin.
Sauron je vo svojej netelesnej podobe odkázaný na vykonávateľov svojej vôle, Darth Vader vás mentálnou silou uškrtí za neuspokojivý pracovný výkon a Voldemort je najviac citlivý na svoje enormné ego.

Ako prvú vám teraz naši herci zo SAFA klubu Šaľa zahrajú jednu zo slávnych scén Hviezdnych vojen, ukážku schopností Dartha Vadera na vrchole moci. Len pre ilustráciu pripomínam, že v originále sa celá udalosť odohráva vo videofónnom spojení medzi aktérmi, čo dokazuje, že Sila Temnej strany prechádza aj virtuálnym prostredním:

SCÉNKA Výmena admirála

(Video komunikácia medzi Vaderom a podriadenými)
ADMIRÁL OZZEL: Lord Vader, flotila práve spomalila z rýchlosti svetla a pripravujeme sa... (Ozzel utne, chytí sa za hrdlo a začne sa postojačky dusiť)
DARTH VADER: Sklamali ste ma posledný krát, admirál... Kapitán Piett?
PIETT: (s len nepatrným obzretím) Áno, pane?
DARTH VADER: Pripravte výsadok našich jednotiek za energetickým poľom a rozmiestnite flotilu tak, aby nám nič neuniklo.
(za Piettom sa medzitým stále dusí už čoskoro bývalý admirál Ozzel, v kratučkej dramatickej pauze sa zrúbe na zem... a zomrie)
DARTH VADER: (s úplne vážnou maskou) Máte velenie, admirál Piett.
PIETT: Ďakujem, Lord Vader.
-----------------------------------------------------------------------


Záporák-aristokrat - zaujímavá zhoda, všetci traja naši záporáci sa titulujú lordmi! (z toho dvaja Temnými lordmi).
Ukazujú tak svoju nadradenosť? Kompenzujú si "niečo"?
Pokým Sauron len blahosklonne so zábleskom v očku prijíma označenie "Lord of the Rings" ako králi prijímali svoje prívlastky, Darth Vader už je svojimi zamestnancami oslovovaný ako Lord Vader, ale to vyplýva asi z namyslenosti Sithov všeobecne... kdežto Voldemort, to je normálna štetka, ten sa otituloval sám. Môžeme hádať, či si titul "lord" nárokuje vzhľadom na veľmi vzdialeného predka Salazara Slizolina, o ktorom sa však nikde nehovorí, že by jeho nóbl pôvod bol potvrdzovaný nejakým prídomkom. Možno ho proste odkukal od Dartha Vadera, ktorý ako vieme, žil síce "ďaleko-preďaleko" ale zároveň "pred dávnymi časmi" ;-)

Teraz si zahráme scénu, v ktorej sa krásne prejavuje arogancia a nafúkanosť "Lorda" Voldemorta:

SCÉNKA Arogantný Riddle

TOM RIDDLE: (pohŕdavo, nafúkane) Ako je možné, že dieťa bez výnimočných magických schopností porazilo najväčšieho čarodejníka všetkých čias? Ako to, že si unikol iba s jazvou, keď moc Lorda Voldemorta bola zničená?
HARRY POTTER: (pre naše potreby drzo pubertálne) Prečo ťa to zaujíma? Voldemort bol až po tebe!
TOM RIDDLE: Voldemort je moja minulosť, prítomnosť a budúcnosť...
(špeciálny efekt! - herec ukáže A4 papier, z jednej strany s nápisom TOM MARVOLOSO RIDDLE - pokrčí papier v rukách, otočí ho a znova rozprestrie druhou stranou s textom A SOM I LORD VOLDEMORT)
-----------------------------------


Chlapec sirota - hrdina číslo jeden nemá rodičov. Luke Skywalker bol vychovaný pestúnmi, rovnako ako Harry Potter. Frodo Baggins strávil detstvo u rodiny z matkinej strany a potom sa ho ujal strýko Bilbo. Prišiel o rodičov výrazne neskôr ako prví dvaja, ale rozhodne ho spoznávame už s pečaťou siroty (rovnako pečať siroty platí aj pre Luka, ktorý síce otca má, lenže o tom nevie).
Je to element, ktorý robí Hrdinu zaujímavejším? Vyvoláva súcit? Pridáva k jeho osobe tušenie traumy, nebyť ktorej, Hrdina by možno sedel doma za pecou a chýbala by mu potrebná rozhodnosť i odvaha potenciálne súvisiaca s pocitom, že nemá čo stratiť?

Nasleduje scéna z počiatkov priateľstva medzi Lukom Skywalkerom a Obi-Wanom, ktorá nám pekne ukáže, že nielen Harry Potter si idealizuje a miluje rodičov, ktorých si nemôže pamätať:

SCÉNKA Rytiersky otec

LUKE: Nie, môj otec nebojoval vo Vojnách... Bol navigátor na nákladnej lodi.
BEN: (typicky kúlovo) To ti povedal strýko. Nestotožňoval sa s ideálmi tvojho otca.
Myslel si, že mal zostať tu a do ničoho sa nemiešať.
LUKE: (šokovane) Ty si bojoval v Klonových vojnách?
BEN: Áno, kedysi som bol rytier Jedi, rovnako ako tvoj otec.
LUKE: (smutne) Škoda, že som ho nepoznal.
BEN: (nostalgicky) Bol to najlepší medzihviezdny pilot v galaxii a prefíkaný bojovník.
Počul som, že ty si tiež dobrý pilot. A bol to dobrý priateľ.
-------------------


Vyvolený - Pri Hviezdnych vojnách máme tému vyvoleného tak trochu zdvojenú, keďže sága sa pol-na-pol venuje dvom generáciám a vlastne nám ponúka zamyslenie nad tým, čo sa stane, ak vyvolený nie je tým správnym vyvoleným... Qui-Gon považuje v prvej epizóde Hviezdnych vojen malého Anakina Skywalkera podľa proroctva rytierov Jedi za Vyvoleného, ktorý má priniesť Sile rovnováhu a v závere tretej epizódy mu to Obi-Wan aj sklamane vykričí (doslova povie "You were the chosen one!")... Ako vieme, neskôr sa ukáže, že vyvoleným je Anakinov syn Luke, tiež Skywalker, osudom predurčený poraziť najmocnejšieho Sitha a obnoviť prosperitu Jediov.
Plus je tu zacyklený fatalizmus náhody a predurčenia - keby Qui-Gon nebol určil prvého vyvoleného a nepodrobil ho tréningu, nestal by sa tým, čím sa stal, ale nemal by ani syna, ktorý by sa stal druhým vyvoleným... a tak ďalej, to necháme teraz tak :-)
Doslovne ako "the chosen one", čiže vyvolený, je veľmi skoro označovaný aj Harry Potter (a ako "The One" aj Neo z Matrixu, ale o jeho rodičoch nič neviem, tak ho nechám na pokoji;-). Froda síce týmto triviálnym spojením nikto nepomenoval, ale ako "The Ringbearer" je de facto takisto "the chosen one", o tom niet pochýb.
Pointou je okrem zhodného pomenovania aj fakt, že vo všetkých troch prípadoch je pôvodne obyčajný mladý muž, vlastne ešte chlapec, veštbou či vyššou mocou poverený niesť bremeno a vykonať úlohu, ktorá by svojím významom a náročnosťou bola vhodnejšia pre skúsených bojovníkov.
Ale osud, autor alebo jednoducho rozprávkový archetyp o tom, že hocikto dokáže hocičo (a dokáže to lepšie ako profesionáli;-), mu určil, že to musí byť práve on. Maloroľník Frodo, naivný nevinný Luke, dobrosrdečný chlapček Harry.
Hrdinove okolie si je toho dobre vedomé a preto mu dáva významné pomenovania začínajúce s určitým členom "The". The Ringbearer, The Chosen One, The Boy (who lived).
(Všimnite si, že hlavní i menej hlavní záporáci Vyvoleného čestné pomenovania okázalo ignorujú a s nádychom dešpektu v hlase ho hanlivo nazývajú Hobitom, Skywalkerom či Potterom;-)

Nasledujú tri ukážky, z toho dve z Hviezdnych vojen a jedna z Harryho Pottera. V tej prvej uvidíte definitívne zrútenie jednej nádeje a v dvoch ďalších pre zmenu zrod nádejí nových... Nech sa páči:

3 SCÉNKY

SCÉNKA "Miloval som ťa, Anakin"

(ANAKIN sa zvíja na zemi a kričí od bolesti, práve zažil ultra-rýchlu amputáciu dolných končatín pomocou svetelného meča.)
OBI-WAN: (vyčítavo) . . . Ty si bol vyvolený! Bolo predpovedané, že si mal poraziť Sithov, nie sa k nim pridať! Bol si to ty, kto mal priniesť Sile rovnováhu, nie uvrhnúť ju do temnoty!
OBI-WAN zdvihne Anakinov svetelný meč a odchádza. Potom zastane a obráti sa.
ANAKIN: (kričí z plného hrdla) Nenávidím ťááá!
OBI-WAN: (melancholicky) Bol si mi ako brat, Anakin. Miloval som ťa.
---------------------
SCÉNKA Skywalkerove dvojičky

OBI-WAN: Musíme ich schovať niekam, kde ich Sithovia nevycítia.
YODA: Rozdelení, mali by oni byť.
BAIL ORGANA: My so ženou si vezmeme dievčatko. Vždy sme si chceli adoptovať dievčatko. Budeme ju milovať.
OBI-WAN: A čo s chlapcom?
YODA: Na Tatooine. K jeho rodine, pošlite ho.
OBI-WAN: Vezmem ho a budem ho strážiť. Majster Yoda, myslíte, že Anakinove dvojčatá porazia Dartha Sidiousa?
YODA: Mocná je Sila v Skywalkerovej línii. Dúfať môžeme... Hotovo je. Kým čas nadíde správny, vytratíme sa.
-------------------

SCÉNKA Harryho budúcnosť

PROFESORKA MCGONAGALLOVÁ: Tento chlapec bude slávny. Každé dieťa bude poznať jeho meno.
DUMBLEDORE: Presne tak. Preto bude oveľa lepšie, keď bude vyrastať ďaleko od toho všetkého. Kým bude pripravený.
------------------------------


Bum a ideme na to - ak sa v príbehu posuniem od mladých mužov chronologicky, okamžite sa mi zjaví ďalšia súvislosť. Všetci traja prídu k svojmu osudu ako slepé kura k zrnu. Nič netušiac, náhle, odrazu.
Froda vydurí Gandalf, potom musí odniesť prsteň najprv len "na kúsok", až k nemu skončí priviazaný - čo má za následok okrem takmer smrteľného putovania aj doživotnú traumu. Luke nemá poňatia, že svoj osud naštartuje platonickým zamilovaním do vlastnej sestry, keď nájde v second-handovom droidovi jej volanie o pomoc. Vzápätí ho Obi-Wan informuje, že otca mu zabil akýsi temný Lord a potom už to fičí ako splašený tauntaun... A Harrymu Potterovi v deň jedenástych narodenín s hrmotom vstúpi do dverí i do života nadrozmerný milovník zvierat, ktorý mu oznámi, že je čarodejník a jeho rodičia vôbec nezomreli pri autonehode, ale ich zavraždil psychopat s prútikom v ruke...
Bác - vyrovnaj sa s tým ako chceš, hlavne rýchlo!
Neviem-neviem, či by si každý z nás želal takéto odhalenia, najmä ak pripustíme, že okrem mesiášskej charizmy so sebou prinášajú významné ohrozenie nášho mladého, sotva rozkvitnutého života...
Našťastie mladí muži z našich príbehov si to uvedomia až neskôr, lebo zrejú spolu s príbehom.
Účel tejto taktiky je jasný - keby o svojej výnimočnosti vedeli od narodenia, keby boli vychovaní ako vyvolení, asi by sa na to dívali inak - mohli by sa na svoju úlohu dokonca pripraviť! (neprípustné!)
Chýbala by im skromnosť, sympatická nemotornosť začiatočníkov, boli by možno aj nafúkaní... neboli by to jednoducho tí správni Hrdinovia. A už vôbec by nedostáli idealistickému poučnému predpokladu, že hocikto dokáže hocičo :-)

Teraz vám na ilustráciu ponúkame ten moment z príbehu Harryho Pottera, v ktorom sa jeho život prevráti o 180 stupňov a neodvolateľne mu prisúdi rolu vyvoleného, aby ju plnil odteraz až po svoju alebo Voldemortovu smrť...

SCÉNKA Hagrid prichádza

(HAGRID sa práve vrútil do chatrče uprostred ničoho, kde sa schovávali Dursleyovci)
HARRY: Prepáčte, ale kto ste?
HAGRID: Rubeus Hagrid, kľúčiar a správca Rokfortských pozemkov. Rokfort jasnačka poznáš.
HARRY: Hmm, sorry, nie.
HAGRID: (prekvapene a pobúrene) Nie?! Sakra, Harry, nikdy si nerozmýšľal, kde sa to tvoji rodičia všetko naučili?
HARRY: Naučili čo?
HAGRID: Ty si čarodejník, Harry!
HARRY: (detsky pochybovačne) Som ČO?!
HAGRID: Čarodejník. A ohromne dobrý, keď sa trochu natrénuješ.
HARRY: (pesimisticky) Nie, to bude nejaký omyl. Teda... ja nemôžem byť čarodejník... Som Harry, proste Harry.
HAGRID: (dospelácky poučne) Očúvaj, "proste Harry", stalo sa ti voľakedy niečo čudné? Hocičo nevysvetliteľné, keď si bol nahnevaný alebo vystrašený?
(Harry sa teatrálne zamyslí a na tvári sa mu zobrazí zmes prekvapenia a poznania)
HAGRID: (múdro prikývne) U-hm...
HARRY: (číta pomaly a nahlas list z Rokfortu) Vážený pán Potter, s potešením vám oznamujeme, že ste boli prijatý na Rokfortskú čarodejnícku strednú školu.
-----------------------------


Puto medzi sokmi - okrem toho, že všetci traja - Frodo, Luke aj Harry - sú pôvodne tuctoví chalani, ktorých čaká osud vedúcich bojovníkov Dobra, ich karma obsahuje aj neprehliadnuteľné spojenie s hlavným pánom Zla.
Pri Frodovi je to prsteň moci, ktorý patrí Sauronovi, je s ním mentálne prepojený a svojho nepravého nositeľa využíva, aby sa dostal naspäť k právoplatnému majiteľovi. Pri Lukovi je to krv a genetika, keďže počas svojho putovania zistí, že ten, kto sa ho celý čas pokúša chytiť, je jeho vlastný otec!
A Harry postupne odhaľuje čoraz viac magických nitiek spájajúcich jeho osobu s Voldemortom - sesterské prútiky, krvná transfúzia v Ohnivej čaši, magická syntéza schopností i podvedomia či previazanosť ich existencií po prvotnom kontakte a odrazení smrtiaceho kúzla, ako napokon aj neoddeliteľnosť ich osudov na základe pôvodnej veštby. To je toľko pojítok, že by títo dvaja mohli byť nevlastnými bratmi...

...Keby sme ich všetky chceli popisovať a dávať do súvislostí, sedeli by sme tu do rána, takže nasledujúca scéna ukáže spojenie, ktoré sa ukázalo prvé - ešte v čase, keď sme ani netušili, koľko pút medzi úhlavnými nepriateľmi mala madam Rowlingová v rukáve:

SCÉNKA Obchod pána Ollivandera

Harry prichádza do Ollivanderovho obchodu.
HARRY: Haló? ...Haló?
OLLIVANDER: (typicky zachrípnuto tajomne) Čakal som, kedy vás uvidím, pán Potter. Zdá sa to byť len včera, keď tu boli vaši rodičia a kupovali si svoje prvé prútiky.
(podáva mu prútik) Ták, tu máte.
Zamávajte s ním. (niečo hlučné sa stane)
Tak to nie. Možno tento. (hrabe sa niekde medzi prútikmi a mrmle si)
Tento rozhodne nie! ...Nevadí.
(slávna scéna, Harry chytí prútik, oveje ho vietor, zafunguje mágia - v našej verzii sa Harry môže trochu zatriasť, akoby dostal šlehu zo zásuvky;-)
OLLIVANDER: Zaujímavé... zvláštne... veľmi zvláštne.
HARRY: Čo je také zvláštne?
OLLIVANDER: Pamätám si každý prútik, ktorý som predal. Každý, pán Potter! Zaujímavé je, že fénix, ktorého pierko je vo vašom prútiku, pustil ešte jedno. Iba jediné. Je zvláštne, že práve vám bol osudom určený tento prútik, keď jeho brat vám spôsobil tú jazvu.
HARRY: A komu patril ten prútik?
OLLIVANDER: Jeho meno nevyslovujeme. Prútik si vyberá kúzelníka, pán Potter. Nie je vždy jasné, prečo. Ale podľa mňa je viac než jasné, že od vás môžeme očakávať veľké činy. Koniec-koncov, Ten-ktorého-nesmieme-menovať tiež vykonal veľké činy. Hrozné, to áno... ale veľké.
--------------------------


Finálny súboj - vo všetkých troch príbehoch je to práve hlavný kladný Hrdina; bohémsky sedliak, farmár z prdele vesmíru a adolescentný čarodejník, ktorý musí prejsť ťažkou cestou vývoja, skúseností a tréningu, aby vo vyvrcholení sám absolvoval súboj s najtemnejším Záporákom. Všetci traja k svojmu cieľu putujú, získavajú znalosti, schopnosti aj zručnosti, ktoré môžu na konci využiť vo svoj prospech. Frodo s nemalou pomocou pobočníka Sama a taktikou hrdinov Stredozeme len tak-tak nakoniec zničí diabolský prsteň a s ním Saurona i jeho moc. Luke odolá Temnej strane a obráti otca, ktorý zabije Imperátora, Harry prežije vlastnú smrť a znesie zo sveta Voldemorta...
Nikto iný to za nich urobiť nemôže, oni sú vyvolení.

Na zreprodukovanie finálneho súboja som napokon vybrala ten zo šiestej epizódy Hviezdnych vojen, medzi Lukom, jeho otcom a Darthom Sidiousom. Knižný súboj Harryho Pottera a Voldemorta je nekonečne ukecaný a potom skončí jedným mávnutím prútika. A k peknému predvedeniu súboja Froda s Glumom máme predsa len nedostatočné podmienky. Kvôli bezpečnostným predpisom nám nedovolili priviezť žiadnu lávu a Istropolis sa ohradil aj proti kopaniu priepasti.

Takže skúsime aspoň záver veľkého finále a do deja vstúpime vo chvíli, keď Darth Vader s odseknutou protézou a bez svetelného meča leží na zemi a mladý Luke čelí Darthovi Sidiousovi, najtemnejšiemu sithskému lordovi...

SCÉNKA Star Wars "metelesku-blesku"

(Darth Vader leží za zemi bokom)
IMPERÁTOR: (so zákerným úškrnom) Dobre! Tvoja nenávisť ťa posilňuje. Teraz naplň svoj osud a zaujmi miesto svojho otca po mojom boku!
(Luke pozerá na otca a na seba - v originále na mechanické ruky oboch, ale tie nemáme. Chvíľu bojuje sám so sebou, potom odhodí svetelný meč)
LUKE: Nikdy! Nikdy sa nepoddám temnej strane. Zlyhali ste, vaša výsosť. Som Jedi, ako bol môj otec.
(Imperátor začína byť nasratý)
IMPERÁTOR: Nech sa tak stane... Jedi.
(Imperátor sa blíži k Lukovi, ten stojí bez pohnutia)
IMPERÁTOR: Ak sa neobrátiš, zomrieš.
(Natiahne ruky a krátko ho zasiahne bleskami. Blesky naozaj nemáme ako spraviť, čiže ich bude ilustrovať len Lukovo utrpenie. Treba sa poriadne zvíjať, zosunúť na zem, ale nechať si rezervu na horšie, smrteľné zvíjanie na záver ;-) Teraz stačí len chvíľku a spadnúť do poloľahu. Poznámka autorky - táto scéna sa vryla do pamäti všetkým divákom a ešte pred skončením sa stala legendou, lebo náš Luke Halgi Skywalker sa zvíjal a kričal ako zmyslov zbavený:-)
V pozadí (alebo kde ležal) sa unavene dvíha Darth Vader a postaví sa vedľa svojho pána Sidiousa.
IMPERÁTOR: Mladý blázon... až teraz, na konci, začínaš chápať...
(Uštedrí Lukovi ďalší bleskový tanec. Luke sa zazvíja, je dosť zničený, nemáme kanister ani priepasť, takže sa opiera o ruku a ťažko oddychuje, smrť sa blíži...)
IMPERÁTOR: Tvoje úbohé schopnosti sa nevyrovnajú moci Temnej strany! (ďalšia rana!) Zaplatíš za nedostatok prezieravosti...
(Teraz už imperátor mučí Luka na smrť, ten z posledných síl vystiera ruku k svojmu otcovi...)
LUKE: Otec, pomôž mi... prosím.
(Darth Vader pozerá z jedného na druhého)
IMPERÁTOR: Teraz, mladý Skywalker... zomrieš.
Teraz príde najhoršia bolesť, Luke je na pokraji života a smrti, kričí od bolesti... Imperátor ho zabíja bleskami hodnú chvíľu, kým sa Darth Vader konečne rozhodne a chytí Imperátora... Na Vaderovi vidieť enormné úsilie, Imperátor s ním trochu zápasí, jeho blesko-ruky miera nahor. Náš Vader ho nemusí zdvihnúť, ale silou ho odtlačí alebo odnesie, alebo hocičo, a odhodí ho za oponu, prípadne za roh alebo do boku pódia (čokoľvek tam bude). Imperátor predvedie krik pádu do hlbín.
Ďalšia poznámka autorky - Imperátor nakoniec nemal kam spadnúť ani odísť, takže vďaka bleskovej improvizácii Dartha Ivana skončil so smetiakom na hlave. Originálna smrť:-)
Vader padá vyčerpaný na zem, Luke sa k nemu prisunie. V posledných momentoch scény Luke sedí a drží si Vaderovu hlavu na hrudi.
-----------------------


Ide o všetko - aby príbehy získali patričnú váhu a zároveň stratili čisto egoistické pohnútky, v boji medzi hlavným hrdinom a hlavným záporákom nikdy nejde len o vybavovanie si súkromných účtov. Toto nie je gangsterka. V ich zápase ide o záchranu svetov!
Pretože najväčší záporáci sú ochotní a chtiví vládnuť akémukoľvek dostupnému geografickému rádiu a strpčovať pritom život ľuďom dobrej vôle.
Sauron by rád vládol Stredozemi železnou rukou svojou a špinavými rukami svojich orkov a Uruk-hai, zotročil by ostatné národy, aby sa zodreli pre jediný cieľ - vytvorenie a živenie jeho škratej armády. Darth Vader s Palpatinom chcú pre zmenu vládnuť Galaxii a Voldemort minimálne Veľkej Británii, ale skôr celému ľudstvu a pritom spáchať na väčšine genocídu, aby mu zostala len čistokrvná čarodejnícka rasa. Alebo aspoň otroctvo. Voldemort je taký Hitler s prútikom.
Čo konkrétne by z toho mali, keď pohodlia a luxusu môžu mať aj pri svojich súčasných možnostiach koľko sa im zapáči, to sa ma nepýtajte. Niektoré indivíduá jednoducho moc opája natoľko, že nevedia kedy prestať.

Keďže sa ťažko hľadá konkrétne vyjadrenie našich zloduchov o ich "konečných riešeniach", vymysleli sme si na zilustrovanie tohto bodu divadelnej prednášky vlastnú scénu. A rovno s tým zloduchom najtrvácnejším, keďže vrátane svojich netelesných foriem existoval vyše 3000 rokov! Kam sa naňho hrabú zvyšní dvaja... Ladies and gentlemen, Lord of the Rings!

SCÉNKA Sauronove oko

SAURONOVE OKO: Nabehne na pódium, na hlave čelovka s oranžovým filtrom, na ktorom je nakreslené OKO. Takže Sauron nabehne na pódium, OKO chvíľu blúdi... až sa zastaví na mape STREDOZEME, ktorú drží Riddick. OKO týmto alebo ľubovoľným jednoznačným spôsobom naznačí, že chce Stredozemi vládnuť. Stredozem spolupracuje improvizáciou (konkrétne skrkvaním mapy do guličky).
-----------------------


Radca najmúdrejší - už určite viete, o kom hovorím. Gandalf, Obi-Wan, Dumbledore. Vždy je to mudrc, kmeť, ktorý hlavného hrdinu chráni s otcovskou starostlivosťou, radí mu, učí ho. Pokiaľ ide o vyvolených od narodenia (Luke, Harry), tajne dozerá na ich vývoj a bezpečnosť, až kým nenadíde správny čas na odhalenie pravdy a vykonanie hrdinských skutkov. A vo všetkých troch prípadoch je to dôstojný starý muž s bradou, oblečený v splývavom rúchu. Nie je to úžasné? Nebyť Obi-Wanovho vrchného plášťa, mohla by som ešte zarýpnuť aj do fixácie na bledé odtiene odevu ;-)
A opäť vo všetkých troch prípadoch je spoločnosťou považovaný za divného pavúka. Luke vo štvrtej epizóde označí Bena Kenobiho za "bláznivého starého pustovníka"... Gandalfa nepoznajú Hobiti ako veľkého kúzelníka, ale ako srandovného dedka, čo im robí ohňostroje... a úprimne povedané, o Albusovi Dumbledorovi si veľa ľudí myslí, že je proste mešuge.
Okrem toho je Radca účastný iniciácie Hrdinu a aktívne sa zúčastňuje na boji so zlom, pokým jeho pomoc nie je prerušená dočasným alebo fyzickým skonom. Gandalf sa z náručia smrti vráti silnejší, Obi-Wan a Dumbledore pomáhajú zo záhrobia vo svojej éterickej forme.

A ako inak zdramatizovať túto kapitolu, keď nie jednou z najmúdrejších scén všetkých troch ság, v ktorej Gandalf svojim vážnym kázaním hádam tromfne čokoľvek, čo kedy predniesol srandista Yoda alebo hipík Dumbledore...

SCÉNKA Gandalf s Frodom v Morii

FRODO: (ostražito) Niečo tam je.
GANDALF: To je Glum.
FRODO: Glum!
GANDALF: Už nás sleduje tri dni.
FRODO: (šokovane) On ušiel zo žalárov v Barad-Dur?
GANDALF: Ušiel... alebo ho pustili. A teraz ho Prsteň doviedol sem... nikdy sa nezbaví jeho moci. Nenávidí a miluje Prsteň, tak ako nenávidí a miluje seba. Sméagolov príbeh je smutný. (Gandalf si všimne Frodov tázavý pohľad) Áno, volal sa Sméagol... predtým ako k nemu prišiel Prsteň a on sa zbláznil.
FRODO: (otrávene) Ľutujem, že ho Bilbo nezabil, keď mal príležitosť.
GANDALF: (vééľmi múdro!) Ľutuješ?! Bola to ľútosť, čo zadržala Bilbovu ruku. Mnohí, ktorí žijú, si zaslúžia smrť a niektorí, čo zomreli, si zaslúžia život. Môžeš im ho dať, Frodo?
(Frodo sa zamyslí, Gandalf pokračuje:) Neodsudzuj k smrti príliš rýchlo... ani tí najmúdrejší nepoznajú cesty osudu. Moje srdce mi vraví, že kým bude koniec, Glum zohrá ešte nejakú rolu, či už zlú alebo dobrú. Bilbova ľútosť môže ovplyvniť životy mnohých.
FRODO: (melancholicky, skoro zúfalo) Chcel by som, aby ku mne Prsteň nikdy neprišiel. Aby sa nič z tohto nestalo.
GANDALF: To by chcel každý, kto zažije zlé časy, ale nemôže o tom rozhodnúť. Môžeme rozhodovať len o tom, čo urobíme s časom, ktorý nám bol daný. Existujú aj iné sily na svete, ako zlo, Frodo. Bilbo bol predurčený, aby našiel Prsteň. V tom prípade aj ty si bol predurčený ho získať... a to je povzbudivá myšlienka. (usmeje sa)
-------------------


Priatelia, pomocníci a komické postavy - Aragorn, Sam, Bilbo, Pipin a Smiešok, Elfovia, Gimli... Obi-Wan, Yoda, Han Solo, Leia, Chewbacca, R2D2, C3PO... Ron, Hermiona, Dumbledore, Weasleyovci, Sirius, Dobby... Títo všetci hlavnému hrdinovi na ceste za svojím osudom pomáhajú ako len môžu. Ponúkajú do boja so Zlom svoj meč, pomocnú ruku i priateľstvo.
A vždy sa medzi nimi nájdu aj komické postavičky, ktorých hlavnou úlohou je odľahčiť situáciu, aspoň na chvíľu sňať z Hrdinu i z príbehu bremeno pochmúrnosti a osudovosti. I keď v prípade Pána prsteňov tú otvorenú komiku hľadajme skôr vo filmovom spracovaní, čo však v určitej miere platí aj pre Harryho Pottera (Hviezdne vojny načítané nemám a prvá vznikla filmová podoba).
Do filmového scenára sa tie humorné scénky predsa akosi lepšie zapracúvajú a v dnešnej popkultúre sú v podstate nutnosťou. V strednom prúde fantastiky, kde sa buď nerieši ťažká filozofia ani sa bezuzdne neparoduje, divák už akosi očakáva zrnká vtipu povkladané do vážneho deja. Aj keď osobne mám dojem, že s Dobbym a Jar Jar Binksom to scenáristi už trochu prehnali.

Nasledujú dve humorné scénky, ktoré sme vybrali pre naše javiskové možnosti, ale ako fanúšikovia vedia, vo všetkých troch kultových ságach, o ktorých je tu reč, je ich oveľa viac. Napriek tomu, že v zásade ide o vážne veci. Ale humor je korením života... aj fantastiky.

SCÉNKY

SCÉNKA Ron Weasley "pod vplyvom splnu"

RON: (osprostene) Je nádherný, nie? Mesiac...
HARRY: (cynicky) Božský. Dali sme si nočné mlsanie, však?
RON: Tá bonboniéra bola na tvojej posteli. Myslel som, že jednu ochutnám.
HARRY: Alebo dvadsať.
RON: Nemôžem na ňu prestať myslieť, Harry!
HARRY: Úprimne, myslel som, že ti už začína liezť na nervy.
RON: Ona mi nemôže liezť na nervy! ... Myslím, že ju milujem.
HARRY: No... úžasné.
RON: Myslíš, že vie, že vôbec existujem?
HARRY: To teda dúfam! Cicmeš sa s ňou už tri mesiace.
RON: Cicmem? O kom to hovoríš?
HARRY: O kom TY hovoríš?!
RON: O Romilde, samozrejme. O Romilde Vejnovej.
HARRY: Jasné, veľmi vtipné.
(Ron po ňom hodí krabicu od bonboniéry)
HARRY: Au, to bolo za čo?!
RON: (rozčúlene) To nie je sranda! Milujem ju!
HARRY: (rezignovane) Oukej, dobre, miluješ ju. Už si ju niekedy stretol?
RON: Nie... (s nádejou v hlase) Môžeš ma predstaviť?

-------------------
SCÉNKA Gandalf versus brána Morie

GANDALF: Tak sa na to pozrime... Ithildin. Odráža iba svetlo hviezd a Mesiaca. Píše sa tu: Brána Dúrina, pána Morie. Hovor, priateľ a vstúp.
SMIEŠOK: Čo to má znamenať?
GANDALF: (suverénne) To je jasné. Ak si priateľ, povedz heslo a brána sa otvorí.
(začne si mrmlať pod nos "Aš nazg durbatulűk") Kedysi som poznal všetky zaklínadlá v jazykoch elfov, ľudí aj orkov.
PIPPIN: (naivne-zvedavo-drzo) A čo teda spravíš?
GANDALF: Zabúcham na ňu tvojou hlavou, Peregrin Bral! A keď to s ňou nezatrasie a dáš mi na chvíľu pokoj so sprostými otázkami, skúsim ju otvoriť heslom!!!
-------------------


Tragické konce blízkych - priateľom i pomocníkom hlavného hrdinu často hrozí nebezpečenstvo, ktorému vo väčšine prípadov nakoniec uniknú - v závislosti na ich úlohe v príbehu a na ich blízkosti hrdinovi. Rodičov sem počítať nebudeme, ako vieme, tí sú až na protézové výnimky dávno mŕtvi.
V Tolkienovej Stredozemi a Lucasových Hviezdnych vojnách je v porovnaní s Harry Potterom dôležitých úmrtí poskromne, všetci hlavní klaďasi to v zdraví doklepú do konca, ak nepočítame Boromira, Theodena a dvoch majstrov Jediov (tu myslím Obi-Wana a Yodu, Qui-Gon a Padmé sa vzťahujú skôr k Anakinovi), pričom jeden z nich mal už na to vek. Frodo ani Luke teda nie sú okrem iných stresov trestaní navyše vedomím, že pre nich umierajú ich blízki.
O dosť horšie je na tom Harry Potter. Ten od štvrtej časti série začne strácať priateľov ako na bežiacom páse, pričom viacerým tragédiám je osobne prítomný a všetky s ním súvisia. Konškolák Cedric Diggory, krstný otec Sirius Black, najdôležitejší patrón Albus Dumbledore, verný škriatok Dobby... a vo finále je to celý zoznam blízkych - jeho sova Hedviga, Divooký Moody, Tonksová a Lupin, Fred Weasley aj čerstvo odhalený pomocník Severus Snape...
Zdá sa, že s modernejšími spôsobmi rozprávania príbehov sa nám zvyšuje mortalita. Pridáva to boju Dobra so Zlom na dôveryhodnosti, napriek tomu to rozčuľuje zástupy fanúšikov. Tí síce dokážu oceniť nové, originálne naservírovanie archetypu, no ťažko akceptujú obetovanie dokonalého happy-endu na oltár realistickosti. Rowlingová v duchu originality robí aj iný významný krok - necháva prežiť vedľajších zloduchov a stáva sa tak menej čiernobielou i viac humanistickou.
Naopak o pár dekád staršie diela - Pán prsteňov a Hviezdne vojny - sa s tým nekašlú a s chuťou rozmetávajú sopky, mordorské červy aj imperiálnych prisluhovačov s celými Hviezdami smrti.

Tak ako predtým, aj teraz sme sa pokúsili vybrať pre vás scénu z najlepších. Dvaja veľkí bojovníci sa v nej stretli pri smrti toho druhého, Boromira...

SCÉNKA Boromirova smrť

(Boromir leží, zasiahnutý Lurtzovými šípmi, Aragorn dobehne a prikľakne k nemu)
BOROMIR: (bolestivo vzdychá) Vzali maličkých...
(Aragorn sa pokúša zastaviť krv z Boromirovho ramena)
BOROMIR: (v panike) Frodo... kde je Frodo?
ARAGORN: Nechal som ho ísť.
BOROMIR: Tak si urobil, čo som ja nedokázal. Pokúsil som sa mu vziať prsteň.
ARAGORN: Prsteň už nie je v našich rukách.
BOROMIR: Odpusť mi, nevidel som... Sklamal som všetkých.
ARAGORN: Nie, Boromir. Bojoval si statočne. Zachoval si si česť.
(Aragorn sa opäť pokúša zastaviť krvácanie)
(Poznámka autorky: hercov pri tejto intímnej scéne nebolo dobre počuť, a keďže mali ruky plné jeden druhého, Riddick sa po štyroch presunula k nim a držala mikrofón, čo vyvolalo salvy smiechu v obecenstve)
BOROMIR: Nechaj to! Je koniec... svet ľudí padne a všetko zahalí temnota... a moje mesto bude zničené... Aragorn...
ARAGORN: Neviem, koľko sily je v mojej krvi, ale prisahám ti... Nenechám Biele mesto padnúť, ani náš ľud...
BOROMIR: Náš ľud... náš ľud...
(Aragorn vloží Borovi do ruky jeho meč. Borove prsty sa okolo neho zovrú.)
BOROMIR: Nasledoval by som ťa, brat môj... môj kapitán, môj kráľ...
(Boromir zomiera, Aragorn ho uloží na zem)
ARAGORN: Choď v pokoji, syn Gondoru.
(Aragorn sa skloní a pobozká Boromira na čelo)
-----------------

Zostáva mi len konštatovať, že napriek zdanlivej šablónovitosti som aj ja osobne fanúšikom týchto fenoménov fantastiky 20. storočia. Milujem všetky tri a každý osobitne. A tým z vás, ktorí poznáte len niektorý z nich a v iných máte medzery, odporúčam ich zaplniť.
Touto prednáškou som síce chcela poukázať na archetypálnu schému slávnych príbehov, ale dúfam, že je z nej zrejmá aj príťažlivosť veľkolepých hrdinských dobrodružstiev, ktorej málokto z nás odolá :-)

A na úplný záver by sme vás ešte radi rozosmiali a tak vám zahráme slovenskú verziu slávnej scénky od britského komika Eddieho Izzarda, s originálnym názvom Death Star Canteen, ktorú môžete vidieť na Youtube v podaní legáčikov. U nás to budú živí herci a... (slávnostné uvedenie rukou) ...bufet na Hviezde smrti:

SCÉNKA Death Star Canteen

EDDIE IZZARD: ...lebo aj na Hviezde smrti musel byť nejaký bufet, no nie? Musela tam niekde dole byť jedáleň, kde by si medzi bitvami mohol Darth Vader odpočinúť a vypnúť...
DARTH VADER: Dám si penne all'arrabiata.
BUFETÁR: Musíte mať tácku.
DARTH VADER: Viete vy, kto som?
BUFETÁR: Viete vy, kto som ja?
DARTH VADER: Toto nie je hra na to, kto ste vy, sakra! Lebo JA som Vader, Darth Vader, Lord Vader! Môžem vás zabiť jedinou myšlienkou!
BUFETÁR: Hej, ale aj tak musíte mať tácku.
DARTH VADER: Nie, nemusím mať tácku. Nepotrebujem tácku, aby som vás zabil. Môžem vás zabiť bez tácky, pomocou Sily, ktorá je vo mne mocná... Ale mohol by som vás zabiť aj táckou, keby som chcel. Sekal by som vás ňou po krku, až kým by krv netiekla po podlahe.
BUFETÁR: Nie - jedlo je horúce. Potrebujete tácku na jedlo.
DARTH VADER: Aha, chápem. Jedlo je horúce. Sorry, to mi nenapadlo. Ha, ha, ha... och... tácku na... hej. Myslel som, že ma vyzývate na súboj na život a na smrť.
BUFETÁR: Súboj na smrť? Toto je bufet... ja tu pracujem.
DARTH VADER: To áno, ale ja som Vader. Som Lord Vader?! Každý ma vyzýva na súboj na život a na smrť. Lord Vader? Darth Vader, som Darth Vader. Pán Lord Vader? Pán Lord Darth Vader? Lord Darth pán Lord, Lord Vader z Vesmírova? Pán Lord barón Von Vaderham? ...Hviezda smrti. Ja vediem Hviezdu smrti.
BUFETÁR: Čo je to Hviezda smrti?
DARTH VADER: Toto je Hviezda smrti! Ste na Hviezde smrti! Ja tu šéfujem!
BUFETÁR: Toto je hviezda?
DARTH VADER: Toto je zasraná hviezda! Ja tu rozkazujem! Som tvoj šéf!
BUFETÁR: Vy ste pán Stevens?
DARTH VADER: Nie, ja som... kto je pán Stevens?
BUFETÁR: Šéf zásobovania.
DARTH VADER: Ja nie som šéf zásobovania! Som Vader, môžem celé zásobovanie zabiť myšlienkou!
BUFETÁR: Eh?
DARTH VADER: Môžem vás zabiť všetkých! Môžem zabiť aj seba len myšlienkou! Tak... dobre, vezmem si tácku, kurva. Táto je mokrá... aj táto je mokrá. Táto je mokrá. Táto je mokrá. Táto je mokrá. Táto je mokrá. Táto je mokrá. Táto je mokrá.... Sušili ste ich v pralese?! Prečo, pri všetkom luxuse Hviezdy smrti nemáme tácku, ktorá by bola, do riti, suchá?! Ja ne...
(prichádza druhý chlapík a postaví sa hneď vedľa Dartha)
Nie, nie, nie! Bol som tu prvý!
DRUHÝ CHLAPÍK: Musíte byť v rade, ak chcete jesť. Dal by som si... hmm, penne all'arrabiata. To by bolo fajn.
DARTH VADER: Nie, nie, nie! Viete, kto som ja?
DRUHÝ CHLAPÍK: To je Jeff Vader!
DARTH VADER: Nie som Jeff Vader, som Darth Vader.
DRUHÝ CHLAPÍK: Čo? Jeff Vader, čo šéfuje Hviezde smrti?
DARTH VADER: Nie Jeff... nie, JA šéfujem Hviezde smrti.
DRUHÝ CHLAPÍK: Vy ste Jeff Vader?
DARTH VADER: Nie, som Darth Vader.
DRUHÝ CHLAPÍK: Vy ste jeho brat? Mohli by ste mi zohnať autogram?
DARTH VADER: Nemôžem vám... nie, som Jeff... dobre, som Jeff Vader! Som Jeff Vader!
DRUHÝ CHLAPÍK: Môžete mi dať autogram?
DARTH VADER: Nie, kurva, zmiznite, lebo vás zabijem táckou!!! Dajte mi penne all'arrabiata alebo zhyňte! A vy a všetci v tomto bufete! Smrť táckou, povedal som!
BUFETÁR: Chcete k tomu hrášok?
DARTH VADER: Hrášok?!? Veď tam nepatrí hrášok! Nemôžte dať hrášok rovno do... nemôžte... nehodí sa k penne!!! ...Ibaže by ste ich napchali do penne rúrok a to by bolo čudné. Ach, no dobre! Dajte mi tam nejaký hrášok!


To by bolo všetko, ďakujeme za pozornosť 8-)
KONIEC


Súvisiace:
POZRITE SI VIDEOZÁZNAM PREDSTAVENIA

Čo majú spoločné LOTR, SW a HP - galéria
Foto za milión

16 komentárov:

  1. LOOOOL! Teraz brutálne ľutujem, že som to nevidela naživo, Anet, to bolo BOŽSKÉ :))))) tá posledná scénka je fenomenálna, ale celá prednáška musela byť úžasná :) idem sa vyrehotať a potom napíšem niečo čo bude mať aj logiku :))

    MUHAHAHAHA :)))))))

    Hitler s prútikom :)))))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. supr clanok a vyborne fotky, diky riddick, znova som si pripomenul atmosku conu. ej dal by som si piivo s vami

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Teraz skutočne ľutujem, že som to nevidel!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. som velice hepy, že sa vám to páči :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. hehe, nadhera, bolo to fuck super, len par poznamociek:

    1. predstavenie zdaleka neprebiehalo tak idealne a nudne ako tu. Riddick zacala vymenovavat jednotlive postavy a ich predstavitelia sa mali uklonit, ked sa Kucny klanal uz asi stvrtykrat za sebou tak Riddick zneistela a po kratkom pohlade do papierov zistila ze ved ona tam ma tie postavy zoradene podla hercov a tak ziadny div ze sa furt klania jeden. nasledovala salva smiechu a predstavenie ako tu hore....

    2. rozhovor medzi harrym a tomom riddlom, riddl krci papier a v momente ked sa ho chysta vystriet zhrozena riddick startuje, vpada do scenky a kricie ne.... ale uz nezabrani tomu aby tom riddl papier znovu vystrel a celemu obecenstvu ukazal .... samozrejme tu spravnu stranu tak ako to bolo naplanovane. riddick uteka spat na komentatorske sedlo a este sa jej aj dostane posmesnej poznamky v style "no kto je vynervovany?" :D

    3. tragicka scena smrti boromira nabera na obratkach ked mu aragorn vlozi do ruky mec a ten zrazu prehovori a zacne prehravat mechanickym skreslenym hlasom nejaku ftakovinu. no a nesmejte sa :)))

    bolo to super, dufam ze bude este prilezitost uvidiet ju nazivo :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. paci? ja tu rucim blahom a kolegyne uz po mne blbo cumia ze co sa tu rehocem furt :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. a este som zabudol, halgimu to umieranie naozaj ide, rucal tak doveryhodne az som mal chvilami o neho strach :))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Este stále sa smejem :)) mimochodom Anet, výborná sonda do všetkých troch mega diel!!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Mňa zabil hlavne harryho svietiaci prútik (v tej scéne s olivanderom)... Proste straaaaaasne rad by som to cele videl este raz... je/bude niekde na nete video?

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Video už máme doma, ešte ho nikto nevidel a zatiaľ nebolo ani zverejnené. Holt, v súkromí žijeme obyčajný život s každodennými starosťami a na takéto často nezostane čas :-( Ale uvidíme, možno z toho niečo bude... V takom prípade určite poinformujem na blogu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. ešte na jeden "detailík" si zabudla a dovolím si to pripomenúť, totiž jedná sa o moje obľúbené postavy , s ktorými sa veľmi názorovo stotožňujem...

    Jedná sa o postavy "Neutral alebo True Neutral" ... postavy, ktoré majú ušľachtilé rovnovážne ba priam dobré ciele ,avšak spôsob ,ktorým ich dosahujú nieje tak spoločensky a morálne ideálny ... nazvime to "účel svatí prostriedky"...a nakoniec zistíme,že zohrali nenahraditeľnú rolu , bez ktorej by príbeh nemal popcornový happy end...

    Jedná sa o postavy (aj s titulom) :
    Qui-Gon Jinn (aka "Grey Jedi")
    Severus Snape (aka "Half-Blood Prince")
    a Boromir (aka "Son of Denethor")

    Qui-Gon veľmi málo spolupracoval s radou Jediov , bol takpovediac vyvrheľ, ignoroval ich príkazy, avšak jeho ciele a činy boli nenahraditeľné , všakže on bol ten ,ktorý našiel vyvoleného,ktorý nakoniec aj zničili (dočasne) Sith lordov...

    Severus Snape nebol nikdy zloduch ,akurát bol mierne deprimovaný nešťastnou láskou a možno sa ukazoval ako ten najvačší kretén a "neľudský bezciťák" pod aj nad zemou... ale napriek tomu to bol nenahraditeľný dvojitý agent ,ktorý mal cieľ,avšak nepraktizoval ho ako všetci ostatní ,nazvime to,že bol aj menej nudný ;)

    a nakoniec syn správcu Boromir...
    Ten ,ktorý chcel pre záchranu svojho kraja použiť nástroj pre ostatných neprípustný... pekný cieľ,iný spôsob ako ho dosiahnuť...

    Všetky tieto postavy sú akoby malé, v príbehu naoko bezvýznamné...
    a pritom majú svoju rolu, vždy sa držia svojich zásad... a pre vačšinu ľudí sú považované za vyšinutého blázna...

    ale keď má človek povedzme že rovnaké spôsoby,tak hneď rozlúšti ,prečo sú tam tie postavy tak ako sú:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Sorgblad - výborné, vďaka!
    A tieto postavy rozhodne nie sú bezvýznamné ani pre nás :-) Zvlášť Severus má početný krúžok sympatizantov, veď nasadil záverečnej časti HP a tým aj celej ságe doslova korunu - a my ho za to milujeme :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Vyborne zhrnutie tychto diel :)

    A suhlasim so Sorgblad.

    Len skoda, ze mne viac inponuju tie postavy, ktore su na temnej strane, ale nie tak uplne ako Temny Lordovia.

    Napriklad vhodnym prikladom

    Saruman - on vo svojej podstate nebol zly, len ho zozrala strasna zavist voci Gandalfovi. On mal byt predsa vodca a Galdriel si ho nevazila tak ako mala a preto sa Sauronovi podarilo ho skazit tak cez vidiaci kamen. Myslim, ze keby tak nebol upnuty na vedu a vyskum prstenu tak, aby ho nepostil taky osud aky ho postihol.

    za HP by som spomenul Lucius/Draco/Narcissa - ich skazila vychova a to co sa dalo zachranit pri Dracovi to zachranene bolo, ale Malfoyovic neboli taky zly (oni su vlastne taky americky republikani) Zastancovia cistej krvi a neznasaju vsetko odlisne a siahli aj po prostreiedkoch, ktore by sudny clovek nevyuzil. Ale ani im to nebolo dvakrat prijemne. Ved oni priamo podrazili Voldemorta, len preto aby zachranili syna a tak sa vyhli tomu, aby sa museli pozerat na jeho mrtvolu.

    A nakoniec Darth Vader - a on, preco to urobil on? Preto lebo mu palpatin povedal, ze dokaze zachranit Padme a pritom to bola loz "do neba volajuca". Stale bolo donho hucane nech sa vyvyruje citom, aby dosiahol rovnahu alebo nech sa necha pohltit vasnou, hnevom a zurivostou a tak sa jeho sen stane realitou. Blbost!! Keby mu dali pokoj tak by mal svoje pocity na uzde a pod kontrolou. Ved o to ide o harmoniu a vyvazenst citou a nie o ich potlacenie ci nadvladu zlych nad dobrymi.


    To je asi vsetko v tomto mojom vyleve

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Výborný príspevok, Jaroslav, ďakujem. V podstate máš pravdu - nie každý záporák je od kosti zlý a v tom je práve čaro tých kvalitných diel - že nie sú čiernobiele. Lebo aj ty si vyberal z tých dobrých a to zároveň prezentuje, čím je odlišná lepšia literatúra/film od tej horšej - v prvoplánovom braku sú hrdinovia len čierni a bieli. Klaďasi a zloduchovia. Avšak väčšie počty fanúšikov získavajú tí zaujímavejší, komplikovanejší hrdinovia :-) A to je dobre.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ja tiez dakujem

    A chcel by som este podotknut, ze tieto postavy su sice vykreslene, ale ich motiv castokrat ostava len velmi malo odkryty a vacsinou sa cez nejaku druhu postavu dozvedame o ich osude, skone ci zivote.

    Podla mna by bolo celkom aj obohatenim, keby podobne typy postav boli trosku viac rozobrane. Teda ich pozadie a najma to, preco si zvolili tu stranu.

    v SW je Anakin vykresleny uplne, ale v HP mi to chyba u Luciusa/Draca/Cissy a v LOTR mi to zas chyba pri Sarumanovi. O nom sa dozvedame iba sporstretkovane od Gandalfa a co ak on skresluje svoje vnimanie o jeho motivoch, tuzbach a pokuseniach

    Taky maly chrobak do hlavy :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).