Google+ Riddick's Realm: Finálové poviedky Ceny Fantázie 2014

20 októbra 2014

Finálové poviedky Ceny Fantázie 2014


Každý rok si to musím spočítať na prstoch, lebo sa mi nechce veriť, ako dlho už sledujem Cenu Fantázie a píšem tieto svoje výlevy. Veru je to už deviaty raz...




Richard Brenkuš
Kontraktor

Scifáč plný romantiky, ktorý sa pohráva s antiutópiou na pozadí idylky, bol pre mňa od začiatku nemastný-neslaný. Podrobnosti (anti)utopickej spoločnosti sa mi zdali zaujímavejšie, než príbeh sám, a to asi nie je dobre.
Naznačená záhada s jemnou príchuťou 1984 ma nedokázala vzrušiť a aj zvedavosť ma postupne opúšťala, až umrela úplne. Je to síce poviedka s myšlienkou, ale bez života. Bola inteligentná, ale nevyvolávala vo mne emócie.

Myslím, že som pochopila, čo chcel autor záverom povedať a nápad oceňujem - no nezdalo sa mi dôležité dozvedieť sa, ako to vyzerá, keď hlavný hrdina antiutópie neprijme svoju rolu rebela a namiesto klasického (očakávaného) vývoja prirodzene dospeje k ľahostajnosti. Nie je hrdinom ani antihrdinom, je jednoducho nehrdinom. Súčtom jeho vlastností je nula. Bolo v tom isté prekvapenie, to nepopieram a ako som už povedala, nápad považujem za vcelku originálny. No v sprostredkovaní pointy i posolstva mi chýbala naliehavosť, a tak záver len tak vyšumel.

Ešte inak (podľa skorších poznámok, ktoré som pri písaní predchádzajúceho odseku prehliadla): nízkotučná romantická antiutópia o Veľkom Bratovi a jeho otrokoch, ktorým je v zlatej sociálnej klietke tak dobre, že sa ani nevzbúria, keď dostanú príležitosť. A tak sa hlavná postava nestane hrdinom a ďalej niet o čom písať. Dajme tomu, že je to hlboká myšlienka, ktorá funguje aj ako literárny odkaz. Autor si vybral hrdinu, o ktorom nikto iný nenapíše, lebo hrdinom nie je. Oceňujem mnohovrstevnatosť potenciálnych úvah plynúcich z jeho zámeru a pointy... len mám pocit, že vypĺňanie medzier v archetypoch literárnej tradície nie je to, po čom som práve teraz v Cene Fantázie túžila. Snáď keby to bolo inak napísané.

Možné je aj to, že pointa príbehu je niekde úplne inde, akurát som ju nenašla. Stávajú sa aj horšie veci v lepších rodinách.

Plus jedna drobnosť, ale niekedy aj na detailoch záleží - text Richarda Brenkuša obsahuje priveľa chybičiek, aby zamaskoval, že hoci roduverný Slovák, žije v Prahe a príliš ľahko mu unikajú čechizmy. Dúfam, že pred uverejnením v zborníku sa niekto postará o "vyčistenie" jazykovej stránky poviedky.


Ján Franko
Deň, keď piatok trinásteho skončil

Jednoduchý, milý a láskavý strašidelný príbeh, ktorý si čitateľ prifarbí burtonovskými filtrami a je z toho príjemný horôrik na dobrú noc.
Oproti "technicky" čistému a chladnému Kontraktorovi sálajú z Piatka trinásteho prosté, ale intenzívne emócie. Ani táto poviedka sa nevyhla drobným gramatickým chybám, ale až na bar "U zvädnutej ruži" ma drážili oveľa menej.
Toto bola taká poctivá temná rozprávka... lenže po prvých dvoch poviedkach mi bolo jasné, že takto si víťaza CF nepredstavujem (čo je z globálneho hľadiska samozrejme irelevatné, dupľom, keď moji favoriti nevyhrávajú;-). Ján Franko sa mi páčil viac než Richard Brenkuš, ale ešte nie dosť.


Adriana Markovičová
Svedectvo Miliducha Grg-Neduživého vo veci konca Angálie

Uf, to bol náklad... satiry, ostrovtipu, popkultúrnych odkazov, kreativity, spoločenskej kritiky a vražedného tempa. Čítalo sa to rýchlo, bavilo. Ten adamsovský nádych na mňa zapôsobil, záverečná "golgafrinčamská" pointa vyvolala posledný úsmev na tvári... no stále to nebolo to správne "vau".
Ale keď som sa k poviedke vrátila, začala počítať jej pozitíva a porovnala ju v duchu s predošlými dvoma, tak mi vlastne došlo, že sa mi fakt páčila, a ak ju posledné dve neprekonajú, tak mám kandidátku pre svoj hlas...
Objem fantázie - a k tomu aj hravosti, aký použila táto autorka, sa mi zdá byť oveľa väčší ako v predchádzajúcich dvoch. A netreba zabúdať, že písať vtipne nie je žiadna sranda. O mne sa vie, že som na humoristickú fantastiku veľmi zaťažená, tak prečo by som si nemohla zvoliť práve Adrianu Markovičovú... počkám, čo sa vyvŕbi z ostatných dvoch kúskov...


Marek Mittaš
Kamaráti

Meno autora je mi známe, spomínal ho Jozef Karika na Facebooku, no doteraz som od neho nič nečítala (tým som sa zároveň verejne priznala, že som nečítala zborník Fantázia 2010, kde mal poviedku). Prekvapuje ma, že sa neocitol vo finále hororovej Ceny Béla, lebo toto je mrazivý horor jedna báseň - ale možno je tých 5 nominovaných ešte (hrôzo)strašnejších...
V každom prípade, Kamaráti sú riadne hnusný horor. O to hnusnejší, o čo realistickejší. Surový, naturalistický, priamočiary... pripomína morbídny vtip, aký si chlapi v krčme hovoria pri pive s borovičkou (to by bol excelentný čierny humor, ak by táto poviedka vznikla podobným spôsobom - ako inšpirovaná opileckými vtipmi, ktoré pre zmenu nie sú o svokrách, ale o manželkách).
Vidím aj podobnosť s Karikovými dielami, no hoci Kamaráti majú silu, čiže vyvolávajú škálu negatívnych pocitov od zimomriavok po krajné znechutenie... a aj po "technickej" stránke z hľadiska gradácie i štylistiky je o poviedku dôkladne postarané... tak ani Marek Mittaš sa mojím favoritom nestal.


Dominika Polakovičová
Oakville

Juj, a tu sa stala tá chyba, ktorá sa stať nemala. Ešte pred čítaním poviedky som na Facebooku zahliadla komentár v znení "znôška klišé"... a čo už raz vidíte, nemôžete odvidieť a špeciálne takéto vecičky sa dokážu zaryť do mozgu... trochu ma štvalo, že už nepôjdem do poviedky "na čisto".
Horšie však bolo, keď som sa na druhý deň k poviedke dostala a zistila, že už prvé dve vety a po nich aj druhé dve sú fakt hrozné klišé. Dokonca to z najodpornejších... romantické.
Dovolím si citovať ich: "Bola krásna, o tom nebolo pochýb. Bola krásna, ale spôsobom, akým bol krásny lesný požiar alebo hurikán. Niečo, čo mal obdivovať z diaľky, nie zblízka. Spáliš sa, hovorievali mu a on to vedel, no mal vedieť lepšie."
Myslím, že cudzí komentár nemôže zmeniť fakt, že tieto floskuly sú už naozaj tisíckrát ošúchané a na hony smrdia zúfalou banalitou. Buééé....
Nuž ale finalistke CF treba dať šancu, a tak som čítala ďalej. V prvej scéne z vysokoškolskej prednášky sa to vôbec nezlepšovalo... klišé pribúdalo - postavám vypadávali z rúk šálky a telefóny, chlapec objavil na 15 ročnej fotke v novinách tvár dieťaťa, ktorú doteraz nikto nevidel...
O to viac ma iritovali chyby, ktoré by v pútavom diele boli len zanedbateľnými prešľapmi, ako napríklad, že všetky mená sú v angličtine, ale Mattov pes sa volal Kapitán. Alebo, že dátum udalosti v novinách je 12.8. a knihovníčka hovorí o 13.8. Potom ma už rozladil aj taký detail, prečo pri toľkej ľúbozvučnej slovenčine cappuccino nemohlo byť proste kapučíno.

Jednoducho, veľkú väčšinu smrteľne dlhého textu som pretrpela. Nezachránila to ani krimi zápletka s psychickou poruchou, lebo bola rovnako otrepaná ako všetky ostatné motívy.
Ako cvičenie v tvorivom písaní sedemnásťročnej dievčiny je to fajn. Ako víťazná poviedka nie.

Kde je tá šťava?


Po prečítaní všetkých piatich kúskov som výsledné dojmy hodila do jedného kastróla, zamiešala a hodnotila, ktoré ingrediencie chutili horšie, lepšie, najlepšie...
Nebudem vás napínať, vyšlo mi z toho, že môj hlas poputuje Adriane Markovičovej a jej Miliduchovi. Tesne pred jeho odoslaním som ešte váhala, lebo som mala pocit, že Adriane dýcha na krk Ján Franko. Ale nakoniec rozhodnutie padlo.

Ak to zhrniem, Brenkuš a Polakovičová mali vysoké ambície, ktoré však nedokázali naplniť a u oboch mi (zatiaľ) chýba akási vyváženosť schopností a prvkov, ktoré tvoria dobrého autora a poviedku. Ich rozťahanosť a presladenosť by som s radosťou vymenila za obsahovú a myšlienkovú bohatosť, viac hĺbky a práce na pozadí príbehu, pretože aj detaily sa podieľajú na tvorbe celku. Kým Kontraktor zanechal v ústach pachuť podvodu, Oakville znechutil extrémnym zjednodušovaním a šablónovitosťou.
Franko a Mittaš postavili svoje prekážkové latky nižšie a s prehľadom ich preskočili - jeden tým, že napísal, čo sa mu páčilo a svoj skromný arzenál dokázal dobre využiť, druhý jednoducho písal to, v čom je absolútne sebaistý a pravdepodobne by to zvládol aj o polnoci poslepiačky.
Je to práve Markovičová, u ktorej som našla po čom mi srdce pišťalo, náklad fantázie vyšperkovanej paródiou a satirou. Možno je to sebaklam, ale zdalo sa mi, že za poviedkou vidím to nadšenie, tú radosť z tvorenia i uspokojenie z výsledku.

Pri niektorých ročníkoch CF som uvádzala svoj rebríček poviedok, inokedy to nešlo. Teraz len čiastočne. Prvé dve poviedky by možno odborníkom do oka nepadli, no pre mňa sú to tie dve, z ktorých som cítila zápal a autor ho preniesol aj na mňa.
1. Svedectvo Miliducha Grg-Neduživého vo veci konca Angálie
2. Deň, keď piatok trinásteho skončil
3. - 5. Kamaráti, Kontraktor, Oakville
Pri zvyšných troch sa nedokážem rozhodnúť o poradí, lebo na každej mi niečo vadilo a bohužiaľ každá vo mne do istej miery vyvolala to najhoršie, čo môže dielo vyvolať... ľahostajnosť. Trochu smutne musím teda skonštatovať, že toto bol slabý ročník. O to viac svojej favoritke želám, aby sa dobre umiestnila.

No a teraz si konečne idem prečítať Ashove hodnotenia poviedok, lebo na tie som najviac zvedavá! Pred napísaním vlastného hodnotenia tie cudzie nečítam, aby ma náhodou neovplyvnili. Špeciálne s Ashom si ich rada porovnávam, lebo obvykle sa v názoroch rozchádzame, no aj tak sa mi tie jeho páčia a inšpirujú k zamysleniu.
A potom Moniku Kandrikovú... a hocikoho známeho ešte nájdem :-)

Vy, milí čitatelia, nezabudnite, že hlasovať sa dá do dnešnej polnoci, ak ste tak ešte neurobili.

Update: TU si môžete prečítať, ako to nakoniec dopadlo :-)

Súvisiace:

85 komentárov:

  1. Veru, Miliduch je aj môj favorit. Keby sa prvé miesto ušlo Piatku, neprotestovala by som. Ešte ako-tak Kontraktor, hoci ho vnímam skôr ako premárnenú príležitosť. Zvyšné dva texty majú minimum fantastického ozvláštnenia, no napriek tomu im (z rozdielnych dôvodov) neverím ani nos medzi očami.
    Zuska

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Téda, vedomie, že sa vo favoritovi zhodujem so Zuskou S., mi v tomto ročníku absolútne stačí, aby som bola veselá a spokojná :-)
      Súhlasím aj so zvyškom!

      Odstrániť
  2. To fakt tak vnímate?
    Ako fantastický vymyslený svet v hlave autorky?
    Nie náhodou iba: "náklad... satiry, ostrovtipu, popkultúrnych odkazov, kreativity, spoločenskej kritiky a vražedného tempa." - teda pohľad na okolitý svet oblečený v scifi šate?
    Pričom ani sama autorka nevedela či dáva kroj, alebo skafander? (označenie ako fantasy)

    Uff... No to je názor jedného z fanúšikov Piatka :P.

    A ešte mi nedá, ako vychýrenému rypákovi - Kontraktor. Myslím, že tam vidíte veci, ktoré autor ani nemal v úmysle (hrdina/antihrdina - vymykanie sa literárnym archeotypom), nakoľko už príbeh pokračuje ďalšími piatimi kapitolami (podľa vyjadrení autora) na pokračovanie a pokiaľ nie je hrdinkou Elvíra, nebude sa jednať o žiadne vymykanie sa literárnemu arecheotypu :)

    W.Cody

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ehm, slovné spojenie "fantastický vymyslený svet v hlave autorky" som vo svojom texte nikde nenašla :-) Za ostatným si stojím. A že je to parodický pohľad aj na súčasnú spoločnosť, mi vôbec nevadí. Ja milujem paródie, paškvily, karikatúry a satiru.
      Nebolo mi známe, ako autori sami žánrovo zaradili svoje poviedky a ani mi to nevadí. Ak ho označila ako fantasy, určite nebude jediná, ktorá sa sekla.

      Fanúšika Piatka kvitujem, presne ako vraví Zuska, keby Piatok zvíťazil, nebudem protestovať - veď som sama váhala a dala ho hneď na druhé miesto :-)

      A že vidím v Kontraktorovi veci, ktoré tam nie sú? Áno, to je ľahko možné. Ak som mu prisúdila viac, než poviedka obsahuje, bolo v dobrej viere, že tam niečo viac skutočne je. Zaznamenala som aj iné názory a u Moniky Kandrikovej tiež hľadanie niečoho, čo tam nie je - veď vnímanie (literatúry) je predsa subjektívne.
      A ak autor zákulisnú ideu nemal, je to o to horšie, pretože Kontraktor sám o sebe neobstál (ani u mňa ani u iných).
      Takisto neviem o vyjadreniach autora - k čítaniu, vnímaniu a hodnoteniu finálových poviedok nie sú povinné ani vyžadované (rovnako ako nemá byť potrebné opakované čítanie či rekapitulácia - veď aj velikánov fantastiky čítame raz a má to stačiť, aby nám sprostredkovali čo chceli vyjadriť)... a nezáleží mi na tom, či a ako Kontraktor pokračuje - do CF sa posielajú poviedky ako uzavreté, "svojstojné" celky - a tak ich posudzujem.

      Mám k tomu jeden príklad - keď poslal a do finále sa dostal Michal Spáda s Violou Podhorskou, padla informácia, že je to úvod k plánovanému románu - avšak táto poviedka sama o sebe obstála viac než dobre a nepotrebovala žiadne barličky. Napokon, Michal Spáda ten román nikdy (doteraz) nenapísal a nevydal (čo je podľa mňa obrovská škoda).
      http://kultura.sme.sk/c/4087184/rozum-cit-niekolko-kuziel-husle-viola.html

      Pokiaľ ide o originalitu, osobne si na ňu nepotrpím a kedykoľvek zopakujem svoj názor, že dnes už nie je dôležité ČO, ale AKO. Pokým niekomu to spraví službu a dokáže omleté motívy spracovať "originálne", inému je to na škodu, lebo samotné kombinovanie ho nezachráni (viď Oakville).
      Dovolím si citovať z Atlasu mrakov, kde je to tiež pekne vyjadrené: "Duch sira Felixe Finche úpí: „Tohle už bylo napsáno nejméně stokrát!“ – jako kdyby existovalo něco, co nebylo mezi Aristofanem a Andrewem Lloyd-Webberem napsáno už stotisíckrát! Jako kdyby umění bylo Co a nikoli Jak!"

      Odstrániť
    2. Konštruktívna kritika, ktorá pomohla. Vďaka.

      Keďže je po hlasovaní, iba pre zaujímavosť: Na román si netrúfam, ale novelu som nakoniec dal. Dokončil som ju včera (viem, ako nepravdepodobne to znie, ale je to pravda) s tým, že som z pôvodného textu osekal cca. 10 000 slov (z 85k na 75k). Dokopy mi to zabralo skoro rok. Kontraktor nemal zámerne a škodoradostne podviesť čitateľa. Vlastne ani navnadiť, ale takto sa to vyvinulo.

      Najhoršie je, že už viem, čo chcem robiť ako ďalšie. Ono sa to snáď nikdy nezastaví :-)

      Plus, "romantická antiutópia" (aj keď nízkotučná) je skvelé a veľmi výstižné!

      Richard

      Odstrániť
    3. Nuž, niet začo, Richard :-)

      Odstrániť
  3. Samozrejme, vymyslený fantastický svet v texte spomenutý nie je. Fantastický vymyslený svet - to je to, čo očakávam a hľadám ja. Teda v žánrovej literatúre. Ako prvotný cieľ, predstaviť fantáziu u z hlavy autora a nie rozprávať vtipy o blondýnkach, či satircky hodnotiť okolitú spoločnosť a pod. ústami Han Sola:).

    A jasne Kontraktor - beriem, netreba vedieť, či je to časťou rozsiahlejšieho diela, narážal som na toto :
    Autor si vybral hrdinu, o ktorom nikto iný nenapíše, lebo hrdinom nie je. Oceňujem mnohovrstevnatosť potenciálnych úvah plynúcich z jeho zámeru a pointy, len mám pocit, že vypĺňanie medzier v archetypoch literárnej tradície nie je to, po čom som práve teraz v Cene Fantázie túžila. Snáď keby to bolo inak napísané.

    Myslím si, že to ani nebol úmysel autora, len to tak náhodou vypálilo, keby to bol účel, tá údernosť faktu: "že je mi dobre ako je a nebudem rebelovať" sa mala a dala podať pre poviedku lepšie. A nebolo by treba ďalších pokračovaní :)

    W.Cody

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...a nevznikali by nedorozumenia ani domýšľanie ;-)
      Tak som to myslela aj ja - čitateľská kreativita je síce rovnako prirodzená ako autorská, ale je dôležité, aby autor vedel vyjadriť to, čo vyjadriť chcel, čo najpresnejším spôsobom - akú pritom použije formu a štýl, je jeho vec. Podstatné je porozumenie s čitateľom a čitateľovo uspokojenie z prečítaného.
      Aj podľa cudzích ohlasov, ktoré som čítala, toto sa Richardovi celkom nepodarilo.

      Odstrániť
  4. Mna by potesil na prvom mieste Piatok, ale neurazil by som sa ani za Miliducha. Ostatne su mi v podstate lahostajne, ako skoncia, svoje vyhrady k nim som popisal kde-tu po facebookovskej stranke sutaze a u Asha.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zase mám hendikep, že som pozadu, lebo som síce zachytila kútikom oka, že si aj ty na FB diskutoval, ale keďže som sa tomu pred spísaním dojmov vyhýbala, teraz sa to už ťažko hľadá :-)

      Odstrániť
    2. V skratke pre porovnanie dojmov:

      Piatok
      Hlasoval som za neho. Nie je dokonaly, ale presne mi zapasoval do nalady. Mam rad taketo ponure zalezitosti, pripomenulo mi to tiez bartonovsky rukopis Mrtvu nevestu, ci Velkonocnu nocnu moru. Aj ked Miliduch bol napisany kvalitnejsie, rovnako ako minuly rok som srdcom hlasoval za Mareka Slabeja, tento rok som dal hlas Jankovi Frankovi

      Miliduch
      Milé, úsmevné, premyslené, spracovaním vysoko nad úrovňou bežných autorov amatérov...ale taktiež som mal trochu problém s trpezlivosťou, kedy to už skončí. Absurdný humor nie je moja šálka kávy.

      Kamarati
      Som milovník hororov. Ale horory ako Posledný dom vľavo, Eden Lake, Hills run red alebo I spit on your grave, The strangers či Wolf Creek a Texaské masakre nemusím. Obracia sa mi pri nich žalúdok. To znamená, že je mi fyzicky zle, nebavím sa a cítim iba hnus. Túto poviedku radím do rovnakej skupiny. Aj keď je napísaná zručne a pozná sa vypísaný autor, druhýkrát by som ju už asi nečítal. Sorry.

      Oakville
      Pre mňa spracovaním, štylistikou najslabšia poviedka. Nič originálne, samé klišé, nelogizmy v deji (spolužiaci, ktorí nepoznajú svoje priezviská, fotky v novinách so zobrazením krvavých detailov, striedanie prítomného a minulého času, dokonca v novinovom článku...). Odhadnuteľný koniec hneď na začiatku. Ale uznávam, na začiatočníka dobrá práca.
      Vela veci sa deje len preto, ze si to zela autor. Dej na poviedku privelmi skace v case a ludia su skor sablonovite figurky, ktore robia presne to, na co su urcene. Pointu som odhadol uz na zaciatku pri rozhovore s matkou. Povedal som si, WTF, to hadam nie, ale bolo to presne tak, ako som nechcel.

      Odstrániť
    3. Sakra...Predvianočná nočná mora :)

      Odstrániť
    4. Veľkonočná nočná mora :-D
      Naše názory sa veľmi nelíšia, väčšinou zhodujú alebo dopĺňajú :-)

      Odstrániť
  5. Toto je najslabsi rocnik CeFa, aky som zaznamenal. Nicomu by som nedal viac, ako 6/10, a preto si tento rok vitaza nevyberiem. Ak by som velmi, ale naozaj velmi musel, dal by som hlas asi Kamaratom. Ale stale je to asi ako pretek korytnacky so slimakom - ked niekto vyhra, neznamena to, ze je rychly ;-)

    jurinko

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čo na plat, ani ty ani ja nie sme prví a poslední, kto si to myslí. Tiež sa mi zdá, že je to najslabšie, čo pamätám. V zborníku uvidíme, či to bola masová nákaza, alebo len porota mala odlišný vkus ako my ;-)

      Odstrániť
    2. Aj ja si myslim, ze tento rocnik patri k tym slabsim. Dovody: neoriginalita, niekde chybajuca fantastika, ohrane temy, kopec klise a v neposlednom rade vyber porotcov. Mozno je super mat taketo celebrity v porote, pritiahnu pozornost, ale porotca by mal disponovat dostatkom volneho casu, pretoze precitat take mnozstvo normostran v priebehu dvoch ci troch mesiacov asi da dost zabrat. Niekde sa ku mne dostala informacia, ze p.Hevier precital a ohodnotil vsetky poviedky za tri dni. WTF?!...bola moja reakcia. Mam to brat akoze sa k tomu postavil zodpovedne a hodnotil podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia, alebo to robil na poslednu chvilu, aby to mal za sebou co najrychlejsie? V podstate je to jeho vec, nikomu sa za to nemusi zodpovedat, ze. O co viac mi je ale sympaticke blogovanie Lucie a Mareka, kde bolo poznat, ze si dali naozaj zalezat a brali to vazne. Ale to je uz na dlhsiu debatu...

      Odstrániť
    3. Súhlasím, len aby sme teda boli presní a nekrivdili, pripomeňme si, že za najslabšie považujeme finálové poviedky, nie "ročník" :-)
      Pána Heviera som videla a počula len na vyhlasovaní finalistov a musím sa priznať, že na mňa jeho prejav nezapôsobil dobre. To je samozrejme môj problém ;-)

      Odstrániť
    4. Tak aby to bolo koser aj odo mna, poopravim svoje tvrdenie, nakolko mam tiez nacitanych len tych 5 finalovych veci: aj ja si myslim, ze tento rocnik patri, co sa tyka finalovych poviedok, k tym slabsim... za ostatnym si stojim. A tesim sa na zbornik, vyzera to na nadielku kvalitneho citania aspon v zanrovych kategoriach. Teda vraj.

      Odstrániť
  6. Skutočne Ti v Oakville pripadali ako klišé už prvé dve vety? Mne nie – tie mi naopak pripadali nápadité (OK, ak za klišé nepovažujem už samotnú záhadnú krásnu ženu). To len potom ďalej sa začalo zjavovať to klišé. :-) Ale stále nie v nejakom pre mňa nestráviteľnom množstve, možno nečítam a nepozerávam dosť tínedžerských vecí. Viac mi na tom príbehu vadila neuveriteľnosť. Osobne som mala v tejto poviedke najväčší problém s prehltnutím skutočnosti, že by 5-ročné dieťa vládalo dobodať dospelého človeka. Ale prečo by sa Mattov pes nemohol volať Kapitán? Prekladatelia často preložia všetko, čo je preložiteľné, ba v starších knihách prekladali aj anglické mená do slovenských ekvivalentov, pokiaľ existovali (napr. Nathalie – Natália). To už síce bolo príliš, ale poslovenčeniam Captain na Kapitán sa nebránim, aspoň aj anglicky neznalí budú poznať význam toho mena.

    Ale inak ma tiež najviac oslovil Miliduch. Vlastne oprava – Miliduch bol jediné, čo ma z finálovej päťky oslovilo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Júj, mne sa zdajú strašne trápne klišovité, až mi z nich zuby tŕpnu :-D Nemôžem za to, ale krásna ako hurikán, obdivovať zdiaľky a hovorili mu to... to je také tuctové, že až. Pripomína mi to základné kurzy kreatívneho písania, kde inštruktori učia, ako neopisovať za každú cenu farbiace sa lístie a romantickú jeseň :-)
      Neuveriteľnosť bola ďalšia slabá stránka. A Kapitán? Mne poslovenčovanie nevadí, za predpokladu, že je vyvážené. Oukej, napr. v slovenskom Harry Potterovi sú mená pôvodné, ale prezývky poslovenčené (aby dávali zmysel). Ale tu boli všetky mená anglické a len Kapitán v slovenčine. Cappuccino mi vadilo ešte viac.

      Ale som rada, že na Miliduchovi sa zhodneme :-) Obvykle sa názory hodnotiteľov rôznia, no tento rok som celkom prekvapená, že všetky recenzie, čo som čítala, pochválili Miliducha aj Piatok... teraz som naozaj zvedavá na finálne výsledky - lebo recenzie sú recenzia a hlasovanie je hlasovanie ;-)

      Odstrániť
  7. Som dosť prekvapený, Riddick.
    Vysokou mierou zhovievavosti k textom, ktoré si to nezaslúžia - Kamaráti, Oakville.

    Moje poradie je trocha presnejšie, ale v podstate totožné s tvojim - viac na Ashovej stránke...

    Či je toto najslabší ročník neviem, rozhodne však vidíme najslabšiu finálovú päťku.
    Mal som možnosť čítať ešte tri súťažné poviedky a každá z nich bola lepšia ako tri finálové. Prípadne aj viac, ale to je otázka vkusu. Porota je kolektívny orgán, s ktorým je tak jednoduché nesúhlasiť. Oveľa ľahšie, ako vymeniť si miesto.

    Hromovlad

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hromo stručný a múdry ako už tradične :-) (myslím to v dobrom!)
      Nuž, zhovievavosť... ani po rokoch sa za odborníka nepovažujem, súdim len čo a ako sa mi páči. Niektoré dojmy sa do slov pretavujú ťažko alebo vôbec... a niektoré sa dajú zachytiť aj medzi riadkami, hoci ich vyjadrenie/pochopenie je rovnako subjektívne ako čítanie poviedok.
      Kamaráti vyvolávajú hrôzu a znechutenie, je to veľmi expresívny text, ale nič viac mi neposkytol. Pri Oakville som použila dokonca citoslovce, čo je už vrchol krutosti ;-) Ak sem príde Dominikina fanúšička Lea, ktorá sa rozkokošila na Monikinej stránke, tak ma roztrhá v zuboch :-D

      Ak som nerozobrala všetky negatíva, je to aj preto, že môj mozoček sa často zafixuje na to, čo ho najviac, prepytujem, nasiera, toho sa drží ako kliesť a neustále sa k tomu vracia (verklík samoser). Poznám svoje slabé stránky, ale všetky nemôžem prezrádzať takto verejne ;-)

      Samozrejme, o rozdiele medzi ročníkom a finálovými poviedkami sa nikto neháda - ale verejnosť súdi len podľa toho, čo jej bolo predložené... takže bez ohľadu na hru so slovami sme sa na najslabšej finálovej päťke zhodli viacerí.
      Ochutnávku ďalšieho uvidíme až v zborníku a zvyšok nikdy... päťka proste reprezentuje a je to tak, co naděláš.

      U Asha som bola, ale žiadne komentáre od teba nenašla... a to by som si veru rada prečítala.

      Ja som mala možnosť čítať iba jednu poviedku, aj to nie vo finálnej podobe, lebo som len betačítala. Ale keď som si prečítala F5, prisahám, že tá kamoškina bola aj pred dokončením lepšia (a určite zaslúžene je vo finále jednej z pod-súťaží).
      Dovolím si povedať, že aj o mechanizmoch poroty už čosi viem a vykazujem slušnú mieru tolerancie ;-) Neplánujem zburcovať žiadne autodafé, ale keby bol čas a príležitosť, rada by som si s ďalšími ľuďmi podiskutovala o niektorých domnienkach.

      Odstrániť
    2. Hromove komentáre boli v diskusii http://ashsid.sk/sffbb/viewtopic.php?f=5&t=88

      Odstrániť
  8. Na kurze tvorivého písania som nikdy nebola, to možno preto. :-)

    Jasné, keď poslovenčovanie, tak jednotne. Inak, ako čítam tie recenzie na finálové poviedky, pripomínajú mi recenzie na Twilight: nikomu sa to nepáčilo, ale každému z iného dôvodu. :-) Videla som už aj hanenie Miliducha a uznávam, že taký humor zďaleka nesadne každému. Vlastne ma prekvapilo, že sadol mne, keďže ja sa mám pred humornou fantastikou na pozore.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Anet, akoby si mi z duše písala. Poviem ti jednu vec - keby si čítala všetky poviedky v tohtoročnej CEFE, bola by si ešte asi 10x viac sklamaná ako teraz z toho, ktoré sa dostali do finálne a ktoré nie. Ja som od rozhorčenia napísala dvom ľuďom silný wtf mail.

    Svedectvo a Piatok 13-teho jednoznační favoriti (10 minút som dumala ktorému dám hlas a prisahám že si teraz neviem spomenúť ktorej poviedke som nakoniec ten hlas dala!!!).

    V súťaži bolo tuším cca 138 poviedok, do môjho osobného užšieho výberu sa ich dostalo 40 (!!!) a z tých 40 som dosť ťažko vybrala ďalších 20 a z tých 20 veľmi, veľmi ťažko finálových 5 (o výbere víťaza je zbytočné hovoriť, víťazi sú pre mňa fakt všetci) - a uvedomujem si, že môj názor je vysoko subjektívny a absolútne nefundovaný, ale tento ročník mal veľký počet skvelých poviedok, kvalitných poviedok, vtipných poviedok, zaujímavých poviedok, a pridružené ceny sú tentoraz oveľa kvalitnejšie ako cena finálová.

    Snáď mi po prečítaní si zborníka dáš za pravdu.

    A s úctou k autorom, ale stále márne hľadám fantasy prvok v poviedke Kamaráti a poviedka Oakville mi pripadá ako vygenerovaná počítačom a absolútne nemá vo finále CEFY čo robiť - AKO sa tam dostala je mimo môjho chápania. Viem si ju predstaviť v nejakej young adult fantasy súťaži pre autorov do 14 rokov, ale v CEFE, nie, nie a nie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aby nevzniklo nedorozumenie - viem že poviedka Kamaráti bola charakterizovaná ako horror, ale doteraz som bola v domnienke, že Cena Fantázie musí obsahovať poviedky ktorých obsah je aspoň "šmrncnutý" niečím fantastickým, nereálnym, neskutočným, atď. Ten prvok mi u Kamarátov chýba, ak mi môže niekto pomôcť budem rada - v opačnom prípade si myslím, že poviedka v súťaži Cena Fantázie nemá čo robiť, a nieto ešte vo finále.

      Je to ako vysávač v oddelení bielej techniky.

      Odstrániť
    2. Mozem sa spytat na nazvy Tvojho osobneho finale (resp. top 20)? :-)
      Len tak, ze by ma to celkom zaujimalo ;-)
      Dik

      jurinko

      Odstrániť
    3. jurinko, špeciálne pre teba si dám tú prácu a doma na to pozriem :) ono zostaviť aj top 20 bude pre mňa hlavolam, naozaj sa mi v tomto ročníku páčilo veľmi veľa poviedok. Umiestniť ich do rebríčka bude problém - a prvých top 5 zámerne neuvediem (z pochopiteľných dôvodov) ;)

      Odstrániť
    4. Krátky výlet do minulosti ako úvod k súčasnému desu.

      Pokúsim sa zaloviť vo svojej pamäti.
      Kategória hororových poviedok pôvodne v CEFE nebola.
      Vznikla pridružením ceny Béla, ktorú udeľovala partia chalanov z internetového magazínu Hlboký hrob. Nemám šajnu aké mali podmienky účasti, ale povedal by som, že hororové. Takže by mi ani vo sne nenapadlo spochybňovať účasť Kamarátov v CEFE.
      Lenže 5 minút pred tým ako som začal toto písať som si pozrel súčasné propozície súťaže a čo nevidím - "všetkých žánrov fantastiky (sci-fi, fantasy, horor)".
      Nuž, stala sa chyba. Administrátor neustriehol, porota ho neskontrolovala a tak je nefantastický horor vo finále. A ja sa začínam tešiť, ako na Bibliotéke zaznejú slová: "...kto pozná dôvod prečo nie, nech hovorí teraz, alebo nech do smrti mlčí." A ja vstanem a prehovorím.

      Hromovlad

      Odstrániť
    5. Teším sa, že si (opäť) rozumieme :-)
      O tom, že CF nemá v pravidlách obmedzenie pre hororové poviedky, píše Adhara tu: http://ashsid.sk/sffbb/viewtopic.php?f=5&t=88&sid=7ce0e7d2daf7f4062a6c3dc5e6a37ce1&start=60#p913
      (inak tá Ashova diskusia je skvelá, asi by som sa mala registrovať v tom jeho klube:-)

      Odstrániť
    6. Ale vidím, že medzitým ti tu odpovedal Hromo :-)
      Nó, s tým nefantastickým hororom je to asi na zváženie, uvidíme, čo na to organizátori... lebo celkom dosť hlasov sa už ozvalo v tejto veci :-)

      Odstrániť
    7. Jennka:
      Ouu, to by nás tu zvedavých bolo viac(viem okrem seba o pár ďalších..), heh.. A keďže si čítala všetky poviedky (zrejme porotkyňa niektorej žánrovej súťaže - inak sorry, netuším kto si, ja sa v komunite ešte dosť nevyznám - greenhorn) je to o to zaujímavejšie a lákavejšie. Tak sa pripájam k Jurinkovej požiadavke... Teda ďalšou prosbou o takú top. 20ku :).

      Odstrániť
    8. Juj, nepodpísal som sa... W.Cody ( v mene pár ďalších záujemcov)

      Odstrániť
    9. Ouu, ospravedlňujem sa, už viem, že sa jedná o porotkyňu z ceny Bibliotéky :)

      Odstrániť
    10. Áno, a mimochodom sa jedná o veľmi sympatickú osôbku :)
      A tá top 20 by fakt nebola od veci ;)

      Odstrániť
    11. No áno, musím (a rád) súhlasiť. :D
      Jano vy "staré pasty" to máte jednoduchšie:) - my, "zelené tykadlá" sa musíme hrať na detektívov: http://cena.fantazia.sk/cena-biblioteky
      :)

      W.Cody

      Odstrániť
    12. No vieš, keby ti tak tesne ušla Cena biblioteky ako mne v r.2012, tiež by si si zapamätal porotcu, ktorý dal prednosť nejakým Pavúčim chodníčkom pred mojim blúdením v Bielej tme :)
      Ale nič v zlom. Aj naživo je naozaj veľká sympoška...

      Odstrániť
    13. Nemusíš mať obavy, Bielu tmu si pamätá každý, kto ju čítal, Pavúčie chodníčky mi zatiaľ nehovoria nič :)

      W.Cody

      Odstrániť
    14. Tetelím sa neskromne blahom, ale zároveň skromne podotýkam, že bola to moja prvotina, a teda aj so všetkými neduhmi a chybami prvotín, za ktoré sa dnes hanbím a keby som mohol vrátiť čas, asi by to vyzeralo ináč...;)

      Odstrániť
    15. Biela tma bola skvelá (horor presne podľa môjho gusta) a to že si ju pamätám doteraz tiež o niečom svedčí :) Pavúčie chodníčky si samo pamätám tiež ;) bolo to ťažké rozhodovanie, nakoniec rozhodla tá Burtonovská atmosféra Chodníčkov (milujem Burtona). Rovnako ťažké rozhodovanie mám aj tento rok, každá poviedka je skvelá úplne iným spôsobom a opäť rozhodla iba akási "podobnosť" medzi víťaznou poviedkou a mojou preferenciou v skutočnom živote. A Janko, ďakujem za komplimenty, každé vyhlasovanie je pre mňa maximálne stresujúcou záležitosťou kedy moje asociálne sklony dostávajú výrazne zabrať a seriózne rozmýšľam nad tým, že to začnem riešiť nejakým tým aperitívom pred vyhlásením.

      Hromo, vďaka za odpoveď, a týmto si ma zabil: "A ja vstanem a prehovorím." LOL :))) Aj ja som zvedavá ako Anet, či to bude mať nejaké dozvuky alebo nie, každopádne ak by Cenu Fantázie vyhrala jediná nefantastická poviedka v súťaži, ojoooj to by bolo rečí a hromadného "pozdvižení" :))

      Tu je zoznam mojej 20(a viac)-tky - zatiaľ nie som schopná kvalitatívneho poradia (seriously!!), takže iba chronologicky na základe číselného poradia: Daň, Svedectvo Miliducha Grg-Neduživého vo veci konca Antálie, 201 217, Hore v hore, Starostlivosť o magického živočícha v praxi, Ako som si nezobral lesnú princeznú, V hlave krakena, Porotca, Skutočnosť by si neprijal, Mačka a Motúzik, Tridsiaty škriatok na svete, Ovis Aries: Záchrana sveta, Vo vlnách antisvetla, Nočný spoj, Medvede objavujú štát, Posledná roznáška, Malá morská panna (jediná poviedka ktorú mám doteraz v hlave a mám chuť sa k nej neustále vracať akoby z až osobných dôvodov, ak poznáte autora, prezraďte), Jeden z nás (possibly Druhá strana, Radšej zabudnúť, Perúnova sekera, Vyšší zámer, S vlkom v raji, Zmizni sestrička, Deň keď piatok trinásteho skončil) a na záver musím dodať že jediná poviedka ktorú som nedokázala dočítať celú napriek jej očividnej (dobrej) kvalite je Temnovlasá Barbora - stále sa snažím dolúskať ju ale môj mozog sa s textom bije z mne neznámych dôvodov. A pritom chcem, chcem, chcem. Je to ako zo zázvorom, milujem zázvor ale vždy keď ho chrúmem umieram.

      Ku každej z vyššie uvedených poviedok mám určitý vzťah a každú mám rada z rôznych dôvodov (poprípade mi na nich niečo vadí z rôznych dôvodov) a podľa môjho osobného názoru by si každá zaslúžila byť v zborníku lebo sú proste dobré. Teší ma vedomie, že máme toľko talentovaných autorov. Už zostáva len aby ľudia kupovali menej Evity a viac Fantázie :) (okej, Evity nech kupujú koľko chcú, ale tej Fantázie by mohli viac!!)

      Odstrániť
    16. Vďaka za tú sľúbenú dvadsiatku :), zopár diel z nej som čítal a tiež akosi tajne som ich tam očakával a... sú tam:), takže "fajn" vkus.
      "Pozdvižení" sa neočakáva - respektíve ničomu nepomôže, sú čitatelia v krabici (komunita) a mimo krabice a ak aj vyhrá nežánrovka, bude to v poriadku, po Zborníku bude siahať všetci, nielen známi autorov a pod. ("kadejaké" blogy sú pre pár ľudí z "tvrdého jadra")
      Na Biblioteku zrejme prídem - sú tam želiezka v ohni v žánrovkách a keď nám to Hromo spestrí, nebudem proti - ale ja osobne lámem palicu a zmierujem sa s nastupujúcim trendom a držím palce našej fantastike a jej súťažiam (všetkým).
      Podľa názvov poznám autorov asi polovice poviedok a sú to známe mená, Malú morskú pannu však nepoznám, ja osobne tu nepomôžem ( a potichu jej závidím, aké nechala zapamätateľné dojmy).
      W.Cody

      Odstrániť
    17. Cody, ak výhra nežánrovky pomôže propagácii zborníka, budem len a len rada, trápi ma to iba z principiálneho hľadiska (nehovoriac o osobnom vkuse, Kamaráti rozhodne nie sú moja srdcovka, to už by som radšej Ivanove Prasa ktoré sa takisto stretlo s rôznorodými reakciami).

      Malú morskú pannu som si prečítala ako úúúplne prvú napriek tomu že bola až v poslednej 30-tke v zozname (jednoducho, zaujal ma názov) a po jej prečítaní som bola vo veľmi divnom rozpoložení, mala som chuť dať jej 10 bodov a 3 body zároveň. Proste... veľmi komplikovaný vzťah. Potom som ju čítala zase, a zase, a zase, a stále sa v tom vzťahu nevyznám. Nikdy neposúvam do finále poviedky, ktorými si nie som istá, preto tam ani neskončila, ale rozhodne by si zaslúžila byť v zborníku (čo asi nebude, keďže nie je v žiadnej z pridružených cien??) - je veľmi podmanivá, originálna, záhadná a štipľavá. Rada by som spoznala jej autora/autorku aspoň prostredníctvom internetu. Mám kopec otázok.

      Ktoré z môjho výberu sa páčili tebe? Najviac? (tie ktoré si čítal)

      Odstrániť
    18. Takto...
      K "pozdvižení" :D... (a kadejakým blogom a k tvrdému jadru)
      Len som preniesol názor organizátora z inej debaty (FB CEFA - komentáre pod recenziou J. Búryho) - teda nie je môj. :)
      Z tých čo sa Ti páčia som čítal pred odoslaním Mačku a Motúzika, Ako som si nevzal lesnú princeznú, Druhú stranu a Porotcu. Dodatočne ešte Deň, keď Piatok trinásteho skončil a Perúnovu sekeru.
      Mojim favoritom, keď budem férový a seba vynechám (Porotcu) :D, je Mačka a Motúzik.

      Odstrániť
    19. Jennka, ja sa veľmi teším, že sa i tá moja dostala na zoznam a v spojení s hodnotením na Luciinom blogu, ktoré si interne dešifrujem ako nie negatívne, mám malé vianoce :-)

      Odstrániť
    20. Jennka, dakujem som velmi poteseny, ze moja sekera u teba pozitivne zatala, pre mna ako autora je to znamenita odmena, ked sa vyplod zapaci citatelovi/telke....;-)

      Odstrániť
    21. Citam a citam diskusie okolo tohtorocnej CF a prepada ma obava. Ze sa CF obracia smerom ku komercnosti. Je fajn, ze sa urobil dobry marketing, oslovili zname osobnosti, atd... ale dolezita je aj kvalita. Osobne si myslim, ze podobne sutaze by mali fungovat na principe ako filmove festivaly v Cannes alebo Gerardmer. Hodnotenie by malo byt zalozene na diskusii medzi amatermi v danej oblasti a profesionalmi, ktori im niektore veci vedia vysvetlit, objasnit. V tohtorocnej CF sa objavili prvky, ktore si zjavne nerezervovali dostatok casu na hodnotenie alebo dane zanre nepoznaju (mozno ani v realnom zivote necitaju). Schvalne tie prvky nemenujem.
      Nech si vravi kto co chce (ze patrim medzi frustrovanych autorov, ktorych poviedka sa neocitla vo finale ani medzi pridruzenymi cenami), pravo na kritiku mam hlavne ako citatel.

      Mimochodom Jennka som rada, ze sa ti moja poviedka Dan pacila. Vazim si to.

      Odstrániť
    22. Jennka, ja sa za to na teba nehnevám, že si dala prednosť Chodníčkom, pretože naozaj to bola skvelá poviedka. Mne úplne stačí ku šťastiu, keď niekto napíše, že si ešte aj po dvoch rokoch pamätá na tú moju.
      A to, že je pre teba vyhlasovanie stresujúce, nerieš, zvládaš to excelentne a s pôvabom.
      A, mimochodom, teším sa hrozne moc, že sa aj moja tohtoročná poviedka umiestnila v tvojom top20 zozname.

      Odstrániť
    23. V prvom rade dúfam, že Anet nevadí že jej tu viac menej spamujem blog? Aneeet? Je to ok?? Pre mňa je to úžasná príležítosť "pokecať" s autormi poviedok bez osobného ostychu :)

      Cody, ty si napísal Porotcu? Supeeer :D Musím povedať že postoj hlavnej postavy ma sprvoti dosť rozčuľoval (taký ten macho-syndróm) ale poviedke sa nedalo odolať, bola pútavá a veľmi čítavá a koniec ma dostal, úprimne, nečakala som to :) milujem keď ma konce prekvapia a tento to "proste dal" :) teší ma!! Ou, a asi som sa zamilovala do hlavnej ženskej postavy :)

      Inak Mačka a Motúzik, koniec by si sám zaslúžil nejakú cenu :) Ak ma akokoľvek rozčúlilo Anjelove nepochopenie teórie evolúcie, Mačka to kompenzoval svojou osobnosťou (veľmi mi pripomínal kocúra Stařenky z Discworld series), veľmi originálna a čítavá poviedka.

      Janka Javorka - čo sa týka V hlave krakena, tu pre mňa nastalo asi najväčšie prekvapenie keďže som si bola 100%-tne istá že sa dostane do finále hlavnej ceny. Priznám sa že hodnotenia iných porotcov som nečítala ale z mojej strany to bola veľmi, veľmi kvalitná poviedka, remeselne perfektne zvládnutá, zároveň si v nej nechala kopec priestoru čitateľovi aby použil rozum a rozmýšľal. Mám rada poviedky, ktoré si nechávajú niektoré tajomstvá pre seba a prinútia človeka rozmýšľať.

      Miro, pre Perúnovu sekeru platí to isté ako pre Krakena - čakala som ju vo finále hlavnej ceny. Veľmi pútavá, istým spôsobom surová poviedka (takým tým dobrým spôsobom), veľmi...ako to napísať... až vizuálna, viem si ju predstaviť ako film ktorý by režíroval Peter Jackson :)

      Viki, Daň bola medzi prvými (poradové číslo 7) a veľmi príjemne ma prekvapila. Nemám rada post-apo poviedky, ani také tie super moralistické čierne vízie budúcnosti preto som bola voči tvojej poviedke spočiatku skeptická - ale je veľmi kvalitne napísaná, bez zbytočných rečí a moralizovania a viac sa mi páči to, čo tam napísané nie je (a to je umenie!!) a bola som presvedčená že ju napísal muž! Takže ďalšie príjemné prekvapenie! Páči sa mi že je veľmi prirodzená a na nič sa nehrá a žiadny happyend na konci sa nekoná, ale ani anti-happyend, proste, je taká aká je a to je fasa :)

      Janko, ktorá, prezraď!!

      Odstrániť
    24. No, veľa sa tam cestovalo z mesta do mesta, veľa pršalo, veľa ticho sedelo, veľa myslelo na romantiku a veľa a krvavo umieralo. Všetko v noci. Uhádneš? :)

      Odstrániť
    25. Dakujem za top dvadsiatku aj za to, ze je moja poviedka v nej aj za mily komentar :) Zemeplochu milujem a k inspiracii Silverom pravdepodobne chtiac-nechtiac doslo. Tiez mi jeden predcitatel povedal, ze Macka ma viac osobnosti ako vsetky ostatne postavy dohromady, hehe (viem ze to neni dobre ale ja za to nemozem. To Macka.)

      Macka a Motuzik

      Odstrániť
    26. Jennka :)

      Vďaka, potešilo... veľmi. :D
      A Sima, ehm...
      Nie je to jej ani prvý ani posledný príbeh :).
      Tiež ma veľmi teší, že sa Ti páčil prekvapivý koniec, môj Sensei ma učí, že konce poviedok majú byť úderné.
      nepochybujem (Tvoja reakcia tiež potvrdzuje), že ma učí správne.
      Veľmi si ma potešila - vďaka.

      Odstrániť
    27. Jennka, smola, moja tam nie je :-D (Sam, vystupoval tam Gordon Quinn ;-) )

      jurinko

      Odstrániť
    28. Ja len dodám, že Jennka je skvelá porotkyňa Ceny Bibliotéky a dúfam, že dlho zostane pracovať tam, kde pracuje, aby ju ešte dlho nemusel nikto vymeniť! :-)

      Odstrániť
    29. ad Jennka: "V prvom rade dúfam, že Anet nevadí že jej tu viac menej spamujem blog? Aneeet? Je to ok??"
      Jennka, je to ABSOLÚTNE OUKEJ!!! :-)
      Ako si asi viete predstaviť, som nesmierne rada, že to tu žije :-) Kľudne aj off-topic.

      Odstrániť
    30. Janko, skúsim z fleku - Nočný spoj? Tam mi ale nesedí tá romantika :))

      Anonymný, Mačka je proste super, čo už s tým keď jeho osobnosť tak ľahko pohltí kohokoľvek ;) zaslúžil by si vlastnú poviedku :) (ostatne, aj Silvera je nemožné nemilovať!! A rada som spoznala ďalšieho fandu Zeměplochy!!)

      Cody, úderný koniec je pre mňa osobne nesmierne dôležitý. Dobrý koniec dokáže zachrániť (takmer) čokoľvek zlé, rovnako ako zlý koniec dokáže zabiť (takmer) čokoľvek dobré, veď logicky, všetci ako čitatelia čakáme práve na to, ako to skončí :) A práve keď som si začala hovoriť "No jasné, klasika" tak prišiel ten koniec, ovalil ma po hlave a doslova ma vysmial, bolo to skvelé :) v tom momente sa mi celá poviedka otočila pred očami a musela som si ju prečítať znovu, teraz už "celkom inak". A toto je úplne že super.

      Jurinko, my sa tuším už druhý ročník tak nejak obchádzame čo sa týka vkusu - minulý rok to bola Giselle, ak si dobre pamätám? Tá sa mi napríklad páčila viac ako Sám - táto poviedka ma naozaj "obišla", od začiatku mi bolo viac-menej jasné, ako sa skončí a čo je za tým a konanie postavy mi prišlo nelogické, celkovo to bolo také... nie veľmi premyslené. Akoby si na papier spísal pár nápadov a narýchlo ich pospájal dokopy a celé to poprekladal kopou zbytočných úvah a vnútorných pochodov hlavného hrdinu, pričom si sa oveľa viac mohol venovať tomu zaujímavému prostrediu, ktoré si vykreslil len ako pozadie príbehu (pristihla som sa pri tom, ako zhlboka fakujem na to, či sa Silvia nájde, ale doslova hltám informácie o tej celkovej prepojenosti a implantátoch, niekedy som preskakovala celé state len aby som sa viac dozvedela o čipoch) - z môjho pohľadu si zadupal do zeme nesmierne zaujímavý koncept prepojenosti a akejsi "facebook future". Tam bol dosť veľký potenciál (a ešte stále je - akurát by ho bolo treba premyslieť do detailov a tak, aby 100%-tne fungoval).

      Anet, ďakujem, veľmi som rada že ti to nevadí a ešte aj tá pochvala!! Vážim si to, špeciálne od teba. Ak náhodou odídem z práce, Cenu si budem uzurpovať a bojovať za ňu :D :D

      Odstrániť
    31. Ano, Jennka, uhadla si. No, romantika, vies, my hororfans uz aj tu romantiku berieme inac :) Ale nie, robim si srandu.

      Odstrániť
    32. Macka by este mohol mat cosi na rovasi... ked sa podari.
      Zemeplocha u nas zabera to najcestnejsie miesto v kniznici a z najoblubenejsich dielov schranujeme po dva vytlacky - jeden na citanie a nosenie v kabele, druhy na dobry pocit, ze si tie knizky neosuchame. Popri tom samozrejme vsetky zvazky raz za cas "updatujeme" podla potreby. Podla mna fanusikom Zemeplochy nieje iba ten, kto ju necital. A este pan Hevier, samozrejme :)

      Inak tiez zdielam nazor, ze koniec je najdolezitejsi a Codymu sa ten jeho velmi vydaril.

      Anna Olejarova (aby som tu nebola za anonyma zase - moja vina, nepodpisala som sa predtym)

      Odstrániť
    33. Hm, Jennka, vyzera to tak, ze sa asi vkusovo miname celkovo, nie iba druhy rok ;-)

      jurinko

      Odstrániť
    34. jurinko, asi áno :) uvidíme čo prinesie ďalší ročník ;)

      Janko, musím povedať že Biela tma sa mi páčila viac (Anet vie ako veľmi nemusím krv v príbehoch/knihách/filmoch), ale Nočný spoj som chte-nechte musela dočítať, lebo to bolo až nervy drásajúce :) Nápad sa mi páčil veľmi a celá tá atmosféra mi naháňala zimomriavky až tým nepríjemným real feeling spôsobom. Obrazy boli veľmi živé (vnímam to ako tvoju silnú stránku, grafické vykreslenie príbehu pomocou slov) a hneď po prečítaní som dala 9 bodov a už sa k nej nikdy, nikdy nevrátila :)))) viem si predstaviť ako by (ešte viac) zarezonovala u fanúšika krvavých hororov. Každopádne ju ťažko aj vymazať z hlavy, tie obrazy boli proste dosť silné.

      To mal byť akože kompliment, ak to tak nevyznelo.

      Anna, pán Hevier nie je fanúšíkom Zeměplochy? Ou maj gát. Súhlasím, že fanúšikom nie je iba ten, čo tú sériu nečítal - veľmi výstižné!! Pratchett je neskutočný spisovateľ, jeho humor je úderný a ľudský zároveň, vedela by som o ňom rozprávať hodiny a hodiny. Nastavuje zrkadlo celému svetu :) a jeho Veda na Zemeploche vo mne prebudila lásku k vede, čim som sa dostala až k Darwinovi, Dawkinsovi, Hawkingovi, Saganovi, Triversovi a úžasnému a fascinujúcemu svetu vedy a logiky. Pánu Pratchettovi vďačím za mnohé a s trpkou ľútosťou sledujem jeho boj s alzheimrovou chorobou a boj za legalizáciu eutanázie (veľmi mu držím palce v oboch). A kto by nemiloval Smrťa ten snáď ani nie je ČLOVEK.

      O geniálnom preklade p. Kanturka by sme sa tiež mohli baviť hodiny. True passion. Anet by mohla urobiť nejakú recku na Pratchettovku, nech to tam roztočíme ;)

      Odstrániť
    35. Jennka, preháňaš, ale dobre sa to číta :) Ďakujem.

      Odstrániť
    36. Neďakuj, a ďalej píš!! :)

      Odstrániť
    37. Jennka: ti zdatnejsi si mozu precitat aj original aj Kanturkov preklad a zasmeju sa na roznych miestach :)))

      Pan Hevier sa vyjadril (nepocula som ho osobne, ale dostali sa ku mne tieho hrozne zvesti), ze citat zacal ale po par stranach mu bolo jasne, ze je to onicom.

      Aj ja so smutkom sledujem jeho boj s chorobou a drzim mu palce. Neviem si predstavit, ze pride cas a uz sa nebudem moct tesit na novu zemeplochu :( (ja viem ze je to sebecky pristup, ale tak co uz). Je to presne tak ako si napisala: nastavuje zrkadlo a to sa mi najviac paci. Este to robi takym sposobom, ze si to neuvedomujem ked citam, to sa len chechcem na vtipkoch, ale rezonuje mi to v podvedomi a potom to tam este dlho zostava. Majster!
      Anna Olejarova

      Odstrániť
    38. Anka, Pratchett naopak chválil Kantůrka, že sa čitatelia smejú na rovnakých miestach. Ale to je len taký detail. Ho ho ho!

      Hromovlad

      Odstrániť
    39. Jennka, je pravda, že Pratchettovi sa pravidelne nevenujem a nerecenzujem, lebo - ako som to vyjadrila priamo v článku - sa mi zdá byť márnou snahou naskakovať do preplneného rýchlika. Nicméně, tuto to máš :-)
      http://riddicksrealm.blogspot.sk/2012/06/terry-pratchett-pruvodce-po-zemeplose.html

      Odstrániť
    40. Och... asi ste ma vazne namotivovali predsa toho Pratchetta skusit:-).

      W.Cody

      Odstrániť
    41. Anet, potrebujeme čerstvé mäso!! :D recenzií o Terrym nie je nikdy dosť, to je ako s pivom!

      Hromo, ja som naopak počula (či je to už urban legend alebo true story neviem) že p. Pratchett sa naopak čudoval, prečo sa čitatelia smejú aj na miestach, ktoré v origináli vtipné neboli (pri live reading p. Kanturka) a keď mu to bolo následne vysvetlené, tak p. Kanturek dostal ako jediný prekladateľ právo zasahovať do originálneho textu v takej miere, v akej sám uzná za vhodné.

      Cody, ty ešte nie si fanúšik Terryho Pratchetta? Woooot da fak! Okamžite to naprav :)) ale bacha, kúp buď originál alebo český preklad. A najlepšie asi začať od začiatku (aj keď napríklad Anet príbehy o Mrakoplašovi nechytili, takže ťažko povedať ktoré postavy sa tebe zapáčia, ale je ich dosť - Hlídka, čarodejky, Tónička Bolavá a Nac Mac Fígli, Smrť, Mágovia), ak máš rád humor, nie je o čom. Ja by som odporučila aj Vědu na Zeměploše (všetky diely), to je moja srdcovka.

      Anna, teda musím povedať že ak sú tie hrôzostrašné zvesti pravdivé tak pán Hevier u mňa klesol na hranicu Twillight pekla. Odložiť Terryho knihu po pár stránkach... fuj, už len tá predstava sama o sebe je príšerná.

      Akurát včera opakovali dokument s Terrym - Terry Pratchett čelí vymíraní druhu (tuším sa to tak volalo) kde po 28 rokoch opäť navštívil Borneo (kvôli orangutanom hlavne), rozprával tam aj o svojej chorobe a živote a smrti. Čo ti poviem, kapesníky boli nevyhnutné, dovi dopo.

      Ale cítim to rovnako ako ty. To vedomie že už nebude žiadne pokračovanie Discworld series je hrozne, hrozne, hrozne smutné, hlavne keď je toľko postáv ktoré si veľa fanúšikov obľúbilo.... ja som sa skoro rozplakala od šťastia keď v knihe Obléknu si půlnoc dal priestor aj mojej secret love postave Eskarine (kričala som "On na ňu nezabudol! Nezabudol!!" a priateľ skoro schytal infarkt), ktorá bola (a ešte aj je) moja love crush - Tonička jej šliape na päty, ale Esk je Esk :)

      To mi pripomína, ako dlho som už nečítala žiadnu pratchettovku. Je to akosi ťažšie, čítať tie knihy s pocitom, že ich autor môže každú chvíľu odísť navždy a s ním aj ten úžasný svet ktorý vymyslel.

      Odstrániť
    42. Hromo, Jennka: Aj ja som pocula Hromovu historku, tu Jennkinu dosial nie (ale som ochotna jej uverit) :)
      Ja som skor mala na mysli to, ze origos text aj preklad maju svoje vlastne specifika a su zabavne svojim vlastnym sposobom, nemyslim teraz nejaky situacny humor, ale skor take rozne potesujuce drobnosti.

      Ten dokument isiel normalne v telke? Kde? Som to nezachytila.

      Cody: ze Ta konecne s tupritomnou pomocou nalomim? Tiez odporucam od zaciatku, hoci, tie prve sa mi zdaju slabsie... nie ze by boli zle, ale Terry je stale lepsi a prekonava sam seba.

      Jennka, p. Heviera sa v sobotu mozes opytat osobne predsa. Potom staci ze mi das signal a zacneme hadzat plesnive paradajky... alebo aspon prudko odsudzujuce pohlady :D

      Moje najoblubenejsie su odjakziva carodejky, stare aj nove ale Tonicka rulez (Fíglovia!), sliape im na paty Vlahos a hliadka. Ale najlepsia postava je lord Vetinari, keby bola kniha cisto o nom tak si asi cvrknem. Priznam sa, ze Eskarina mi velmi liezla na nervy svojho casu (teraz dufam, ze tie paradajky preto nebudes hadzat po mne:)).
      Ale ten svet nastastie nikdy neodide, len sa to ukonci... ale chapem co chces povedat, bude to aj pre mna akosi menej "zive". Take ze konecna, definitiva, finito :(

      Anna

      Odstrániť
    43. ad Jennka "To mi pripomína, ako dlho som už nečítala žiadnu pratchettovku" - tak tak, treba dávkovať pravidelne :-) Ja mám toho stále veľa pred sebou, práve som si vybrala a začala Pyramidy... a užívam si to nesmierne! :-)

      Odstrániť
    44. Jennka: Ak tam ide cosi chronologicky, nepochybne teda zacnem tak. No ak nie, dam sancu clenke jeho fanklubu (Anicke, trochu pozna moj citatelsky vkus), aby mi dobre poradila, cim zacat, nech to teda chyti.
      Mimo temu :-): Nasiel som par obrazkov(tipujemTvojich vytvorov) a su tam kusky, ktore oslovili aj laika ako ja:-).

      Odstrániť
    45. Cody, ty musis jednoznacne zacat hliadkou!
      Nejde to uplne chronologicky, skor ide o to, ze svet aj postavy sa vyvijaju. Takze ak chces, mozes zacat citat po seriach - Pratchett ma oblubene prostredia a hrdinov zo Zemeplochy ku ktorym sa rad vracia ale pomedzi to su aj ine "neseriove" pribehy.
      Takze zacni pekne romanom Straze! Straze!, samozrejme jedine v ceskom preklade :)

      A este som zabudla na druhu najoblubenejsiu postavu, Zavazadlo! Kto by take nechcel mat, ze? :D

      Anna

      Odstrániť
    46. Anka, neviem to teraz nikde nájsť, čítala som to dávno dozadu niekde na nete (a neviem nakoľko je ten zdroj overený, ale pokúsim sa to hľadať ďalej, možno je to len urban myth :) ), oficiálne som našla iba toto:

      "Někteří čtenáři sice Kantůrkovi vytýkají nedůslednost a občasné věcné chyby, Terry Pratchett se však nechal slyšet, že dobrým překladem svých knih si je jist akorát v Holandsku a u nás."

      Vieme že je toho viac, keďže Terry sa osobne s p. Kanturkom stretol... budem hľadať :)

      Ten dokument niekedy opakujú na Discovery tuším - teraz si nie som istá či to bolo Discovery alebo National Geographic. Ale určite ho nájdeš aj na nete pod názvom Terry Pratchett čelí vymírání druhů :) ale upozorňujem, prichystať kapesníky!

      Čo sa týka soboty, na vyhlasovaní nebudem :( tento víkend som mimo BA, miesto mňa cenu odovzdá kolegyňa - takže ani nebudem mať tú česť spočinúť svojim panenským zrakom na zázraku menom Daniel Hevier... ach a jaj. Ale jeden odsudzujúci pohľad mu za mňa venuj :)

      Čarodějky sú peckové, s tým súhlasím - a Lord Vetinari je jednoducho PÁN. Knihe iba o ňom by som sa rovnako potešila a ak by sa niekde odovzdávala cena za Charizmu Storočia, mal by ju jednoznačne dostať Vetinari. Jeho Veni, vidi, Vetinari mám doteraz hlboko zarezané v hlave :D :D

      Esk ti liezla na nervy? Whyyy? Ale neboj, žiadne paradajky. Chápem že Esk nie je postava ktorá by bola nejako prudko likeable.

      Och, a áno, Zavazadlo - to je priateľova najobľúbenejšia postava hneď po Smrťovi (on knihy nečítal, ale filmy sa mu prevelice páčili. Časom ho dostanem aj na knihy, som si istá!!)

      Myslím že svet bude zase o niečo prázdnejší. Zároveň ale aj oveľa bohatší, vďaka všetkému čo p. Pratchett dokázal a dúfam že spomienka na neho bude žiť ešte veľmi, veľmi dlho :)

      Anet, už včera som poškuľovala po poličke kde mám Pratchettovky.... :) a akurát ráno som dočítala Dawkinsovu The Greatest Show on Earth. Pôvodne som plánovala vrhnúť sa na Evoluční biologii od prof.Jaroslava Flégra (a už asi rok na mňa gáni Freudov Mojžiš a monoteizmus), aleeee asi si urobím prestávku a venujem ju Terrymu :) Ešte stále mám neprečítaný Šňupec a The Science of Discworld IV: Judgement Day. Asi idem do toho!

      Inak dúfam že keď dočítaš Pyramidy, bude aj recka o nich? Prosím prosím prstíkem škemrám :)

      Cody, našiel si moje kresby? Kde?

      Odstrániť
    47. Jennka:
      napríklad a aj tu : http://olivieree.deviantart.com/gallery/ :D, (priznám sa bol to tichý bonz od jednej spriaznenej duše)
      Dokonca som ostal prekvapený, keď som si pozrel aj profil, že si možno aj "tramp" :)...
      A možno chodíš vandrovať aj tam, kam ja a tie zasnežené stromy sú v Karpatoch :D.
      Potešujúce zistenie.

      Odstrániť
    48. Varovanie pred Pratchettom!
      Ak Hevierovi podstrčili Farbu kúziel, možno sa nezachoval ako úplný ignorant.
      My sme na Pratchettových knihách vyrástli ako čitatelia a Pratchett vyrástol ako spisovateľ. Po 20 rokoch sa mi už niektoré pasáže v prvých knihách nezdajú dosť dobre napísané. Napriek tomu odporúčam začať od začiatku. Ak totiž človeku hneď sadne typ humoru, môže sledovať vývoj postáv - a to je v takej dlhočiznej sérii naozaj zážitok na roky. A na otestovanie humoru by som odporučil niečo mierne mimo: buď Kuchárku Starenky Oggovej, alebo Mauritza a jeho vzdelaných hlodavcov, alebo niektorú ročenku, ja osobne preferujem Lu-Tzeho Ročenku osvietenia.

      Hromovlad

      Odstrániť
    49. Suhlasim s Hromovladom.
      Jennka, zial nedovidela som dost dobre na to, aby moje pohlady mali nejaku ucinnost a s paradajkami som to radsej nechcela riskovat bez spojenca z radu porotcov :)
      Esme mi nesadla, lebo sa spravala ako rozmaznany frkan a neposluchala Babi Zlopocasnu. A to sa predsa nerobi!
      A ze nemas precitany Snupec? Do kuta klacat! :D

      Inac ja som sa raz snazila podla Kucharky Starenky Oggovej varit gumbo a bol to riadny blivajz..

      Anna

      Odstrániť
    50. Na gumbo som si netrúfol, suroviny idú dosť do peňazí. Prvý pokus boli Mátoví balamuťové lorda Odkragliho - tam nám nestuhol nám karamel. Ale Boty v bláte boli výborné...

      Hromovlad

      Odstrániť
    51. Cody, že by sme sa nakoniec možno aj poznali?? Svet je malý :) dalo by sa povedať že som tak trochu tramp - kedysi viac ako dnes. Odkedy sme začali s rekonštrukciou chalupy moje trampovanie sa obmedzilo na jarné a letné vandre (väčšinou po Morave) a Vianoce strávené na búde s kamarátmi. Nekreslím už nejaký ten rok, ale som rada, ak sa ti nejaké moje "diela" páčia :)

      Kam chodíš trampovať? Alebo vieš čo, napíšem ti dnes večer na facebukake ;)

      Hromo, mňa napríklad k Pratchettovi pritiahla jeho ne-zeměplošská kniha Strata a Dark Side of the Sun. Bola to láska na prvý pohľad a musím povedať že Pratchetta milujem až nekriticky, rovnako ako Petra S. Beagla. Neexistujú pre mňa slabé knihy - sú iba knihy ktoré ma bavia menej a tie, ktoré ma bavia viac.

      Anka, je pravda že Esme bola rozmaznaný malý fracek a to ako neustále neposlúchala Bábi ma vytáčalo asi rovnako ako teba :)) a aj napriek tomu som si ju zamilovala (asi preto lebo mi pripomínala mňa samotnú, ej ej) - a som si istá že Bábi rovnako!! :))
      Na svoju obranu voči Šňupcu musím povedať, že som dnes ráno začala čítať Judgement Day a nesmierne si to užívala.

      Anet, čo povieš na vyhlasovanie Cefy? A na výsledky?

      Odstrániť
    52. Gumbo bolo narocne a nie vsetko som vedela zohnat ale ja som bola po docitani Carodejok na cestach nastartovana a nezastavitelna. Co som nezotnala to som veselo preskocila, ako to s oblubou robievam. Vyskusam teda este nieco, asi tie Boty, ked boli dobre lebo nic ine som po tom neuspechu nerobila.

      Jennka, si ospravedlnena... ja som zase necitala poriadne Vedy, na prvy pokus ma vobec nechytili.

      Anna

      Odstrániť
    53. Anka, okrem seba nepoznám nikoho iného koho by Vedy tak chytili (v rámci mojej obmedzenej znalosti ďalších fanúšikov Pratchetta). Myslím že táto jeho séria je veľmi špecifická a nesadne každému.

      Ja jej vďačím za veľa, naštartovala vo mne nehynúcu lásku k vedeckej literatúre a vede celkovo. Odvtedy sa neviem "dožrať" vedecko-náučnej literatúry a totálne som prepadla teórii evolúcie a jej odnožiam (secret crush je epigenetika, na ktorú sa p. Dawkins pozerá síce cez prsty, ale podľa mňa má sľubnú budúcnosť).

      To už som zase úúúplne mimo. Tak či tak, za všetkým hľadaj Pratchetta :))

      Odstrániť
  10. Ono s tymi poviedkami vo finale je to vzdy take osemetne. Netreba sa hnevat na porotcov, lebo to vlastne ani nemusia byt tie najlepsie poviedky v rocniku, ale iba poviedky s najvyssim priemerom bodov od vsetkych porotcov. Kazdy z porotcov mal mozno ako top 5 uplne ine poviedky, s ktorymi by sme boli hadam spokojni aj my. Takto su to len poviedky, kde sa dokazali zhodnut na vyssich cislach. Bohuzial, system je takyto.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja nevidím problém v tom, keď vyhrá mizerná poviedka - pokiaľ spĺňa pravidlá súťaže a porota alebo v tomto prípade čitatelia tak rozhodnú.
      Vadí mi, že text Kamaráti vybočuje z "ideového rámca" Ceny Fantázie do oblasti, ktorú zakladatelia do súťaže nezahrnuli a zahrnúť nechceli. Považujem za bežné vyradiť nežánrový alebo inak nevhodný text alebo o tom aspoň diskutovať. (Nie som na ksichtoknihe, takže ak bola diskusia tam, nezachytil som ju.)

      Hromovlad

      Odstrániť
    2. Jo, bola tam obsiahla diskusia na tuto temu. Horor ma tolko odnozi, mnohe z nich aj bez fantastickej zlozky(vyvrazdovacky, zvieracie horory, psychopati...), ze sa kedysi organizatori rozhodli zaradit do sutaze horor ako taky bez obmedzenia. A bodka. Pozitivum vidim v tom, ze sa nebrania diskusii. Uz dlhe roky ;-)

      Odstrániť
  11. ja som sa uz v final 5 vyjadril este na fan FB stranke sutaze. Zahlasoval som za najzaujimavejsiu poviedku (narocky nenapisem ze najlepsiu) z mojho pohladu. Myslim, ze final 5 nevyjadruje tohtorocnu kvalitu sutaze a dufam, ze v zborniku sa najdu lepsie dielka...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aj ja :-) a keď čítam čo Jennka píše o niektorých poviedkach, mrzí ma, že zborník nie je nafukovací, lebo dobré všetky sa nikdy nezmestia :-)

      Odstrániť

Zanechajte komentár, ak sa vám ráči. Budem rada a takmer určite odpoviem. Ak ste slušní a zvládnete to, podpíšte sa svojim cteným menom či obľúbenou prezývkou ;-)

UPOZORNENIE! Blogger má niekedy s pridávaním komentárov problémy. Ak nepatríte medzi šťastlivcov, prispievajte anonymne a podpíšte sa. Tí, ktorí sa spoliehate na prihlásenie cez Google účet, si pre istotu každý komentár dočasne skopírujte (ako ja;-).